ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Γενάρη 2000
Σελ. /36
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΘΗΝΑΣ
Αλλη πρόταση ζωής, η απάντηση στα ναρκωτικά

Συγκροτήθηκε διαπαραταξιακή επιτροπή, που θα αναλάβει δράση για την αντιμετώπιση του προβλήματος

Τα παιδιά του «18 Ανω» καταθέτουν τη δική τους εμπειρία κάθε Κυριακή από την εκπομπή «Χαμογελώντας στο φόβο», στο ραδιοσταθμό «902 Αριστερά στα FM»
Τα παιδιά του «18 Ανω» καταθέτουν τη δική τους εμπειρία κάθε Κυριακή από την εκπομπή «Χαμογελώντας στο φόβο», στο ραδιοσταθμό «902 Αριστερά στα FM»
Ηχηρό χαστούκι στις απόψεις όλων εκείνων - μεταξύ των οποίων και στελέχη της κυβέρνησης - που υποστηρίζουν τη νομιμοποίηση των λεγόμενων «μαλακών» ναρκωτικών ή προτείνουν την ελεγχόμενη χορήγηση ηρωίνης από κρατικά νοσοκομεία στο «τελικό στάδιο», αποτέλεσε η συζήτηση στο προχτεσινό Νομαρχικό Συμβούλιο της Αθήνας. Αποφασίστηκε η συγκρότηση Διαπαραταξιακής Επιτροπής, με τη συμμετοχή θεραπευτικών κοινοτήτων και της Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων κατά των ναρκωτικών και της εγκληματικότητας, που θα αναλάβει δράση για την ενημέρωση και αντιμετώπιση του προβλήματος.

Μετά την εισήγηση της νομάρχη Ελ. Μπεσμπέα, τον τόνο στην προχτεσινή συζήτηση έδωσαν τρεις νέοι από το θεραπευτικό πρόγραμμα «18 Ανω». «Οι γονείς κλαίνε και οι χρήστες χαμογελάνε», ήταν η παρατήρησή τους για τις απόψεις της χωρίς περιορισμούς προσφοράς στα ναρκωτικά, στο όνομα της δήθεν απόσπασης των τοξικομανών απ' τα χέρια των εμπόρων. Αυτό που ενδιαφέρει το χρήστη - είπαν οι νέοι - δεν είναι σε καμία περίπτωση, αν η δόση που θα πάρει θα είναι νόμιμη - άρα και καθαρή, όπως «επιχειρηματολογούν» διάφοροι κυβερνητικοί - ή παράνομη. Γιατί, όπως και να 'χει, όταν πάρει τη... νόμιμη, θα τη συμπληρώσει με την παράνομη. Και, εν πάση περιπτώσει, οι μόνοι που θα επωφεληθούν από την πραγμάτωση τέτοιων απόψεων θα είναι οι έμποροι.

Αριστερά: Θεατρική παράσταση από πρόγραμμα αγωγής υγείας του ΚΕΘΕΑ
Αριστερά: Θεατρική παράσταση από πρόγραμμα αγωγής υγείας του ΚΕΘΕΑ
Ο Κ. Τραμπαδούρος, «καθαρός» πια, υπογράμμισε: «Η αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών βρίσκεται αλλού: Σε μια ανθρωποκεντρική πολιτική, ώστε να μην επιτρέψει σε κάποιον να φτάσει στα ναρκωτικά, ούτε βέβαια στο τελευταίο στάδιο». Πρόληψη - συμπλήρωσε ο Ηλ. Μιχαλαρέας, θεραπευτής στο «18 Ανω» - σημαίνει πρόταση για μια άλλη ζωή, να δούμε τα προβλήματα της παιδείας, της ανεργίας.

Αλλά, ακόμα κι όταν ο χρήστης φτάσει στο λεγόμενο «τελευταίο στάδιο», η «λύση» - όπως σημείωσαν κατηγορηματικά οι εκπρόσωποι του «18 Ανω» - δεν είναι ούτε τα υποκατάστατα, ούτε η νομιμοποίηση. Είναι, αντίθετα, η ενίσχυση των θεραπευτικών κοινοτήτων, η υποστήριξη στον εξαρτημένο και η ομαλή επάνοδός του στην κοινωνία και όχι η αντιμετώπισή του ως εγκληματία. Και βέβαια, δεν είναι η εξόντωσή του, χορηγώντας του ηρωίνη, για να πεθάνει αξιοπρεπώς - όπως υποστηρίζουν διάφοροι... αλτρουιστές της κυβέρνησης. Καταλυτικό ήταν το γεγονός που ανέφερε ο Ν. Κακουλίδης από το «18 Ανω»: «Πρόσφατα βγήκε από το πρόγραμμα άτομο 53 χρόνων».

Ομως, αντί για ενίσχυση των θεραπευτικών κοινοτήτων, έχουμε την εξοργιστική υποβάθμισή τους, «στα πλαίσια της γενικότερης συρρίκνωσης του κράτους πρόνοιας και μείωσης των παροχών υγείας», όπως είπε ο Ηλ. Μιχαλαρέας. Και ανέφερε παραδειγματικά την περίπτωση του «18 Ανω», μίας από τις δύο καλύτερες ομάδες στον κόσμο σε επίπεδο αντιμετώπισης της τοξικομανίας, όπου υπάρχει φοβερή έλλειψη θεραπευτών και ειδικευμένου προσωπικού. Χαρακτηριστικό είναι ότι 4 ψυχοθεραπευτές αντιμετωπίζουν 2.000 περιστατικά το χρόνο.

Ηταν πολλά αυτά που ακούστηκαν προχτές στο Νομαρχιακό Συμβούλιο και κόβουν την ανάσα, όπως ότι παιδιά έντεκα και δώδεκα χρόνων κάνουν χρήση ηρωίνης και ότι επειδή δεν έχουν αρκετά λεφτά οι έμποροι έχουν μειώσει την τιμή της δόσης για να μη χάσουν την πελατεία!

ΜΟΝΑΔΕΣ ΕΝΤΑΤΙΚΗΣ ΘΕΡΑΠΕΙΑΣ
Εγκληματικές ελλείψεις στην αλυσίδα επιβίωσης

Επίκαιρη Ερώτηση του  βουλευτή του ΚΚΕ Α. Τασούλα προς τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας, Λ. Παπαδήμα

Αν και οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) αποτελούν τους ισχυρούς κρίκους στην αλυσίδα επιβίωσης, στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας μας παρουσιάζονται τεράστιες ελλείψεις στον τομέα αυτό, τονίζει ο βουλευτής του ΚΚΕ Αποστόλης Τασούλας, σε Επίκαιρη Ερώτησή του για τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας Λ. Παπαδήμα.

Ο κομμουνιστής βουλευτής επισημαίνει ότι, ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία των ειδικών επιστημόνων, οι ανάγκες της χώρας μας επιβάλλουν την ύπαρξη και λειτουργία περίπου 540 ΜΕΘ κλινών για ενήλικες, σήμερα λειτουργούν περίπου 300. Παράλληλα, υπάρχουν 50 κλίνες ΜΕΘ, που δεν μπορούν να λειτουργήσουν κυρίως λόγω έλλειψης προσωπικού, ενώ ακόμα πιο χτυπητές είναι οι ελλείψεις σε ΜΕΘ για παιδιά. «Πέρα από τους σοβαρότατους κινδύνους που δημιουργούνται για τον ελληνικό λαό από τις ελλείψεις αυτές στα δημόσια νοσοκομεία, δημιουργούν έδαφος για την ανάπτυξη εξαιρετικά επικερδούς επιχειρηματικής δραστηριότητας: Το ημερήσιο νοσήλιο στις ιδιωτικές ΜΕΘ ξεπερνά το μισό εκατομμύριο δραχμές και η πελατεία είναι εξασφαλισμένη λόγω των κενών στα δημόσια νοσοκομεία», υπογραμμίζει ο Α. Τασούλας. «Οι ευθύνες της κυβέρνησης είναι τεράστιες, αφού, όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα, αλλά το αφήνει να μεγαλώνει, όπως έγινε με τη ΜΕΘ του Νοσοκομείου Αγίων Αναργύρων, που λειτουργεί πλέον στο ΚΑΤ με συνθήκες που δημιουργούν βάσιμες υποψίες ότι μεθοδεύεται η διάλυσή της», τονίζει στη συνέχεια.

Καταλήγοντας, ο βουλευτής του ΚΚΕ ερωτά τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας, ποια μέτρα πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να λειτουργήσουν άμεσα οι 50 ΜΕΘ που δεν έχουν προσωπικό, να υπάρξει ένα χρονοδιάγραμμα για τη δημιουργία των αναγκαίων ΜΕΘ που λείπουν στα δημόσια νοσοκομεία της χώρας μας και να αντιμετωπιστούν άμεσα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν Μονάδες, οι οποίες λειτουργούν, όπως είναι η ΜΕΘ του νοσοκομείου Αγίων Αναργύρων.

ΣΠ. ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Χάνονται ζωές στο όνομα της σύγκλισης

Την άποψη πως τα ναρκωτικά είναι κατεξοχήν κοινωνικό πρόβλημα, άμεσα συνδεδεμένο με τις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες που το δημιουργούν, η επιδείνωση των οποίων συντελεί στην έξαρση της χρήσης και στην επέκτασή της σε όλο και πιο νεαρές ηλικίες, εξέφρασε, στην τοποθέτησή του, ο επικεφαλής της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» (ΝΑΣ), Σπύρος Χαλβατζής, συνηγορώντας έτσι με τα παιδιά από το «18 Ανω», που έλαβαν το λόγο στην προχτεσινή συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου.

Επιχειρηματολογώντας στην παραπάνω θέση, ο Σπ. Χαλβατζής υπογράμμισε: «Σήμερα, οι κοινωνικοοικονομικές συνθήκες παράγουν και αναπαράγουν τη ναρκω-μανία. Η ανεργία, η ανασφάλεια, οι φραγμοί στη μόρφωση και την εξέλιξη, οι κοινωνικές ανισότητες, που συνεχώς εντείνονται, η έλλειψη οραμάτων στη νεολαία και η υπονόμευση της συλλογικότητας δεν είναι προβλήματα - παρωνυχίδες. Είναι προβλήματα που παράγουν ναρκομανείς». Ο Σπ. Χαλβατζής έκανε την επισήμανση πως «όταν το κίνημα της νεολαίας ήταν μαζικό, το πρόβλημα των ναρκωτικών ήταν κατά πολύ περιορισμένο».

Τα παραπάνω, όμως, προβλήματα και κυρίως η πολιτική που τα εντείνει, δεν ευθύνονται απλώς για τη δημιουργία ναρκομανών, αλλά και για το θάνατό τους. Κατηγορηματικός κατήγγειλε ότι οι περικοπές των κοινωνικών δαπανών συντελούν και αυτές στους λαβυρίνθους των εξαρτήσεων. «Στο όνομα της ΟΝΕ οι κοινωνικές δαπάνες περικόπτονται, οι θέσεις στις θεραπευτικές κοινότητες μειώνονται και το σημαντικό έργο που επιτελούν περιορίζεται σε όσους προλάβουν να μπουν στα προγράμματα απεξάρτησης. Στο όνομα της σύγκλισης χάνονται ζωές», υπογράμμισε ο Σπ. Χαλβατζής.

Το σημαντικό, όμως, έργο δεν υπονομεύεται μόνο από την πολιτική της μείωσης των κοινωνικών δαπανών, αλλά και από τους διάφορους «καθηγητάδες» - όπως τους ονόμασε χαρακτηριστικά ο Σπ. Χαλβατζής - που προτείνουν την αποποινικοποίηση των λεγόμενων μαλακών ναρκωτικών και τη χορήγηση ηρωίνης από το κράτος σε όσους βρίσκονται στο «τελευταίο στάδιο». «Αυτοί που δίνουν κατηγορηματικά τη μάχη για την απεξάρτηση δηλώνουν πως τα υποκατάστατα δε βοηθούν. Την ίδια ώρα βγαίνουν διάφοροι καθηγητάδες και μιλάνε για καλλιέργεια χασίς στις γλάστρες. Οταν η διεθνής εμπειρία δείχνει πως όπου είχαμε μερική απελευθέρωση της χρήσης των ναρκωτικών, οι χρήστες αυξήθηκαν κατακόρυφα», σημείωσε ο επικεφαλής της ΝΑΣ.

Καταλήγοντας ο Σπ. Χαλβατζής σημείωσε πως το Νομαρχιακό Συμβούλιο θα πρέπει να δράσει και να διεκδικήσει, ανάμεσα σε άλλα, την ενίσχυση των κέντρων αποθεραπείας των εξαρτημένων ατόμων, την επιβολή αυστηρών ποινών στους εμπόρους, την προώθηση του μαζικού αθλητισμού και του λαϊκού πολιτισμού, αλλά και να καταδικάσει τα υποκατάστατα.

Ανησυχία για τη μηνιγγίτιδα

Τα 32 κρούσματα και οι εννέα θάνατοι από μηνιγγίτιδα, που έχουν σημειωθεί στη χώρα μας από τον περασμένο Δεκέμβρη, ανάγκασαν τους ειδικούς επιστήμονες και εκπροσώπους του υπουργείου Υγείας, να μιλήσουν, για πρώτη φορά χθες, για ανησυχητική αύξηση των θανατηφόρων κρουσμάτων μηνιγγίτιδας. Ο διευθυντής Δημόσιας Υγείας, Γ. Παπουτσάκης, διευκρίνισε ότι οι περισσότεροι θάνατοι δεν προκλήθηκαν από μηνιγγιτιδόκοκκο, αλλά από πνευμονιόκοκκο και αιμόφιλο τους ινφλουένζας.

Χθες ένας 15χρόνος από την Αριδαία παρουσίασε συμπτώματα της ασθένειας και μεταφέρθηκε για νοσηλεία στο Νοσοκομείο Λοιμωδών Νόσων Θεσσαλονίκης, όπου οι γιατροί διέγνωσαν μηνιγγίτιδα. Η κατάσταση της υγείας του είναι σοβαρή.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ