ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 3 Αυγούστου 2005
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Διπλή εκχώρηση απ' το ΙΚΑ

Η πολιτική της εμπορευματοποίησης και των ιδιωτικοποιήσεων έχει ως κατάληξη την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών, αλλά και την παράδοση σοβαρών στοιχείων των ασφαλισμένων στην επιχειρηματική δραστηριότητα, παραβιάζοντας στοιχειωδώς το ιατρικό απόρρητο

Με πρόσχημα την έλλειψη προσωπικού, η κυβέρνηση της ΝΔ παραδίδει έναν ακόμα τομέα του ΙΚΑ στην επιχειρηματική δραστηριότητα εμπορευματοποίησης, που ξεκίνησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ με την εκχώρηση σε ιδιωτικές εταιρίες των τηλεφωνικών ραντεβού (μέσω του 184) για γιατρούς, εργαστήρια και αξονικές τομογραφίες και τον έλεγχο της συνταγογραφίας, καθώς και την εκχώρηση της καθαριότητας σε ιδιωτικά συνεργεία.

Οπως προκύπτει από έγγραφη απάντηση του υποδιοικητή του ΙΚΑ Δημητρίου Κυρζόπουλου προς τον Πανελλήνιο Υγειονομικό Σύλλογο Εργαστηριακών Υπαλλήλων του ΙΚΑ, λόγω της έλλειψης προσωπικού, έγινε σύμβαση μεταξύ ΙΚΑ και ιδιωτικής εταιρίας που θα αναλάβει το μηχανογραφικό έργο του Κεντρικού Βιοπαθολογικού Εργαστηρίου Αττικής (ΚΒΕΑ), που λειτουργεί στον Πειραιά για ορμονολογικές εξετάσεις και καρκινικούς δείκτες. Πρόκειται, δηλαδή, για πολύ σοβαρές εξετάσεις που καλύπτονται απ' το ιατρικό απόρρητο και αφορούν εκατοντάδες ασφαλισμένους του Ιδρύματος, καθώς καλύπτουν τουλάχιστον 15 κατηγορίες.

Το ΚΒΕΑ είναι σχετικά νέο και έγινε απ' την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για να «μαζέψει» ορισμένες εξετάσεις που γίνονταν σκόρπια σε κάποια εργαστήρια του Λεκανοπεδίου, αλλά και για να συμπληρώσει το έργο ενός άλλου Εργαστηρίου που λειτουργεί στο κέντρο της Αθήνας. Ωστόσο, όμως, και αυτή η επιλογή που έγινε με κριτήριο την οικονομικότερη εκτέλεση των εξετάσεων την ακολουθεί τελικά η πολιτική της εμπορευματοποίησης, με την παράδοση των υπηρεσιών του ΙΚΑ στην επιχειρηματική δραστηριότητα.

Η υπηρεσία των τηλεφωνικών ραντεβού έγινε για να αντιμετωπιστούν οι ουρές, αλλά και πάλι κάποιοι βρίσκονται στην αναμονή....
Η υπηρεσία των τηλεφωνικών ραντεβού έγινε για να αντιμετωπιστούν οι ουρές, αλλά και πάλι κάποιοι βρίσκονται στην αναμονή....
Η πρακτική των κυβερνήσεων είναι πια κοινότοπη: Απαξίωση και συρρίκνωση των υπηρεσιών Υγείας - όπως και των άλλων υπηρεσιών - και προβολή στο τέλος της αναγκαιότητας της σύναψης συμβάσεων με επιχειρηματίες, για να ...εξυπηρετηθούν οι ασφαλισμένοι. Μόνο στον τομέα Υγείας του ΙΚΑ αυτή τη στιγμή είναι καλυμμένες μόνο οι 4.000 απ' τις 6.000 οργανικές θέσεις και αυτό οφείλεται στην περικοπή των κοινωνικών δαπανών.

Τα γεγονότα

Στις 18.7.05 ο Πανελλήνιος Σύλλογος Εργαστηριακών Υπαλλήλων του ΙΚΑ έστειλε υπόμνημα προς τη Διοίκηση του Ιδρύματος στο οποίο - μεταξύ των άλλων - έθετε το ερώτημα αν διατέθηκαν υπάλληλοι από ιδιωτική εταιρία για το μηχανογραφικό σύστημα του ΚΒΕΑ.

Ο Δ. Κυρζόπουλος απάντησε στο Σύλλογο με έγγραφό του (22.7.2005) - το οποίο κινητοποίησε προς τον Διοικητή Γιάννη Βαρθολομαίο, την Διευθύντρια Υπηρεσιών Υγείας και τα νοσοκομεία και τις υγειονομικές μονάδες του ΙΚΑ. «Στόχος, αναφέρει, της δημιουργίας ΚΒΕΑ, ήταν η συγκέντρωση των ορμονολογικών εξετάσεων και καρκινικών δεικτών για την ταχύτερη και οικονομικότερη εκτέλεσή τους, αλλά και την επίτευξη μεγαλύτερης αξιοπιστίας στη διακρίβωση και διασταύρωση των στοιχείων των ασφαλισμένων. Για την επιτυχή υλοποίηση των παραπάνω και την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων από τη λειτουργία του εργαστηρίου, απαραίτητη προϋπόθεση ήταν η εγκατάσταση μηχανογραφικού συστήματος και η ταχεία και ακριβής εισαγωγή των αναγκαίων στοιχείων».

Στη συνέχεια, ο υποδιοικητής θέλει να εμφανιστεί με παρρησία μπροστά στα προβλήματα και αναγνωρίζει τη «δεδομένη έλλειψη επαρκούς προσωπικού στα εργαστήρια του Ιδρύματος», που «έχει επισημανθεί και από τους συνδικαλιστικούς φορείς».

Στο «διά ταύτα», όμως, ακολουθεί τη μέχρι τώρα πεπατημένη των ιδιωτικοποιήσεων: «Για όλους τους παραπάνω λόγους, αποφασίστηκε, ζητήθηκε και διατέθηκαν από την εταιρία TELEPERFORMANCE, η οποία έχει συμβληθεί με το ΙΚΑ, χρήστες του μηχανογραφικού συστήματος του εργαστηρίου», αναφέρει ο Δ. Κυρζόπουλος.

Είναι και δεν ...είναι!

Ο υποδιοικητής του ΙΚΑ γνωρίζει ότι αυτή η εκχώρηση παραβιάζει τόσο ιατρικούς κανόνες όσο και θεμελιώδη δικαιώματα των ασφαλισμένων του Ιδρύματος, γι' αυτό και προσπαθεί μέσα από αντιφατικές διατυπώσεις περί προσωπικών δεδομένων να συμμαζέψει τ' ασυμμάζευτα.

«Στην ισχύουσα σύμβαση, αναφέρει, μεταξύ ΙΚΑ και TELEPERFORMANCE και συγκεκριμένα στις υποχρεώσεις του αναδόχου ως προς τις υπηρεσίες παραγωγικής λειτουργίας, περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η καταχώριση των στοιχείων του ασφαλισμένου στο μηχανογραφικό σύστημα και η διεκπεραίωση της διαδικασίας παραπομπής του ασφαλισμένου από τον ιατρό σε ειδικές εργαστηριακές εξετάσεις. Τα καθήκοντα των διατεθέντων χρηστών περιορίζονται αποκλειστικά στην εισαγωγή στο σύστημα των δημογραφικών στοιχείων των ασφαλισμένων και των αναγραφομένων στα παραπεμπτικά εξετάσεων, οι οποίες παραγγέλλονται από τον θεράποντα γιατρό».

Και ιδού η αντίφαση, όπου αφ' ενός τα στοιχεία που παίρνει η εταιρία τα χαρακτηρίζει ως προσωπικά, αλλά αντιπαρέρχεται αυτή την παραδοχή με την άποψη ότι δεν είναι ευαίσθητα: «Τα παραπάνω στοιχεία αποτελούν προσωπικά δεδομένα αλλά κατ' ουδένα λόγο ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Αν συνέβαινε άλλως θα ήταν αδύνατη η τήρηση αρχείου από οποιοδήποτε δημόσιο ή ιδιωτικό φορέα παροχής υπηρεσιών Υγείας, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και διεθνώς. Αλλωστε, στο υπάρχον λογισμικό αποκλειστικά αρμόδιοι για την εισαγωγή και το χειρισμό οποιουδήποτε στοιχείου σχετίζεται με την παραγωγή ιατρικών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένου και του κλινικού ιστορικού είναι οι βιολόγοι, οι τεχνολόγοι ιατρικών εργαστηρίων και οι βοηθοί ιατρικών εργαστηρίων».

Αιτία το αποτέλεσμα

Οσα αναφέρει στη συνέχεια ο Δ. Κυρζόπουλος πιστοποιούν τη διαπίστωση ότι οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν ως αιτιολογία των αντιλαϊκών αποφάσεών τους τα αποτελέσματα της μέχρι τώρα αντιλαϊκής πολιτικής τους. Ετσι, η μη πρόσληψη μόνιμων υπαλλήλων, λόγω της αδιάλειπτης πολιτικής λιτότητας, παρουσιάζεται ως αιτιολογία για την εκχώρηση των δημόσιων υπηρεσιών, διαβεβαιώνοντας μάλιστα ότι οι υπάλληλοι των εταιριών με τις οποίες γίνονται οι συμβάσεις δε «θα αποκτήσουν την ιδιότητα του υπαλλήλου του ΙΚΑ» - λες και αυτοί δε δικαιούνται ένα μόνιμο μεροκάματο.

«Μέχρι την τοποθέτηση των χρηστών, αναφέρεται στο έγγραφο, λόγω της προαναφερθείσας αδυναμίας εισαγωγής των στοιχείων με την απαιτούμενη ταχύτητα και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού, δημιουργήθηκε stock δειγμάτων, το οποίο έφτασε στο ύψος των 8.500, ενώ η αναμονή έκδοσης των απαντήσεων τις 25 εργάσιμες μέρες. Σήμερα το stock ανέρχεται σε 2.500 και η έκδοση των απαντήσεων κατ' ανώτατο όριο τις 7 μέρες, με προοπτική και παρά τις καλοκαιρινές άδειες, το Σεπτέμβρη να μηδενιστεί το stock και οι απαντήσεις να δίδονται εντός 3 ημερών. Εννοείται ότι οι κατ' εντολή των γιατρών επείγουσες εξετάσεις διενεργούνται άμεσα και η έκδοση και η αποστολή των αποτελεσμάτων γίνεται αυθημερόν με συγκεκριμένη και καταγεγραμμένη διαδικασία».

Και η απάντηση του υποδιοικητή του ΙΚΑ καταλήγει: «Τέλος, είναι αυτονόητο ότι η αποσυμφόρηση των υπηρεσιών του Ιδρύματος και η ουσιαστική βελτίωση της ποιότητας των παρεχομένων υπηρεσιών Υγείας δεν αποτελούν "παρανομία", αλλά αντίθετα υποχρέωση κάθε χρηστής και αποτελεσματικής Διοίκησης. Είναι δε γνωστό ότι οι Διευθυντές των κεντρικών υπηρεσιών εισηγούνται και οι αποφάσεις λαμβάνονται από την ηγεσία του Ιδρύματος».

Αναγκαιότητα το ενιαίο σύστημα

Το αυτονόητο, που προκύπτει, και απ' την τελευταία εξέλιξη είναι η ανάγκη για τη διεκδίκηση ενός ενιαίου δημόσιου συστήματος Υγείας που θα αναπτυχθεί σε πρωτοβάθμιο, δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο επίπεδο με διασύνδεση μεταξύ τους και - ταυτόχρονα - αυτοτέλεια.

Σ' αυτό το σύστημα δε θα επιτρέπεται η επιχειρηματική δραστηριότητα και θα παρέχονται ισότιμες και δωρεάν υπηρεσίες Υγείας σε όλους τους κατοίκους της χώρας. Να είναι προσανατολισμένο στην πρόληψη και βασικές μονάδες του πρωτοβάθμιου επιπέδου θα αποτελούν τα Κέντρα Υγείας Υγείας Αστικού και Αγροτικού Τύπου, που θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες του λαού και θα είναι στελεχωμένα με προσωπικό πλήρους, μόνιμης και αποκλειστικής απασχόλησης όλων των ειδικοτήτων, με όλα τα σύγχρονα ιατροτεχνικά μέσα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ