ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Αυγούστου 2005
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
«Ανοίγουν» για το μεγάλο κεφάλαιο

Το μεγάλο ξεπούλημα έχει ήδη ξεκινήσει και το επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθεί. Αυτό ήταν το θέμα της συνάντησης της αναπληρώτριας υπουργού Πολιτισμού, Φ. Πάλλη - Πετραλιά, με τον πρωθυπουργό, Κ. Καραμανλή

Παρά τα δισεκατομμύρια ευρώ που πλήρωσε ο ελληνικός λαός για την κατασκευή των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, η κυβέρνηση τις παραδίδει σε ιδιώτες.
Παρά τα δισεκατομμύρια ευρώ που πλήρωσε ο ελληνικός λαός για την κατασκευή των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, η κυβέρνηση τις παραδίδει σε ιδιώτες.
Ούτε μια μέρα δεν κράτησε η απόπειρα της κυβέρνησης να «χρυσώσει» το χάπι στον ελληνικό λαό όταν και στην προχτεσινή φιέστα του ΟΑΚΑ έκανε λόγο για δήθεν «ανοιχτά στάδια στους πολίτες». Ετσι, χτες το πρωί, η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού, Φ. Πάλλη - Πετραλιά, μετά τις αλλεπάλληλες συναντήσεις της με τον πρωθυπουργό - και υπουργό Πολιτισμού - Κ. Καραμανλή και τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφη, είπε, χωρίς περιστροφές, πως η μια μετά την άλλη οι Ολυμπιακές εγκαταστάσεις θα παραδοθούν στο μεγάλο κεφάλαιο προς εκμετάλλευση!

«Οι πρώτοι διαγωνισμοί», είπε χαρακτηριστικά η αναπληρώτρια υπουργός εξερχόμενη από το Μέγαρο Μαξίμου, «έχουν δημοσιευτεί, ετοιμάζεται η δεύτερη σειρά προς το τέλος Αυγούστου και η τρίτη το Σεπτέμβριο». Συγκεκριμένα, έχουν ήδη δημοσιευτεί από τις αρχές Ιούλη τρεις προσκλήσεις ενδιαφέροντος προς Ελληνες και ξένους επιχειρηματίες για την ανάληψη εκμετάλλευσης των εγκαταστάσεων του κανόε-καγιάκ, του μπάντμιντον και του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης. Μέσα στον Αύγουστο πρόκειται να δημοσιευτούν προσκλήσεις ενδιαφέροντος για τις εγκαταστάσεις ξιφασκίας στο Ελληνικό, το Ολυμπιακό Γυμναστήριο του Γαλατσίου και τη μαρίνα του Αγίου Κοσμά. Σε αυτές προστίθενται και το Ολυμπιακό Μουσείο των Ελληνικών Ολυμπιακών Αγώνων και το Μουσείο του Κλασικού Αθλητισμού, όπως ανακοίνωσε μετά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Σε μια προσπάθεια να αμβλύνει τις εντυπώσεις για το επικείμενο ξεπούλημα, η Φ. Πάλλη - Πετραλιά είπε: «Στόχος παραμένει να επιστραφούν οι εγκαταστάσεις στον πολίτη, καθώς αποτελούν ένα μεγάλο μέρος της προστιθέμενης αξίας των Ολυμπιακών Αγώνων, χωρίς να δοθεί ούτε ένα ευρώ από τον Ελληνα φορολογούμενο».

Ξεχνά, όμως, η αναπληρώτρια υπουργός να πει πως από τη στιγμή που οι εγκαταστάσεις θα πάνε στους ιδιώτες θα λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Κάτι που σημαίνει πως όσοι τις επισκέπτονται θα πρέπει να είναι κυριολεκτικά «με το χέρι στην τσέπη». «Αρχή» που ήδη εφαρμόζεται, ιδιαίτερα στο ΟΑΚΑ, όπου ακόμη και η περιήγηση γίνεται έναντι αντιτίμου (3 ευρώ ο ενήλικος).

Ο Γ. Αλογοσκούφης κινήθηκε στο ίδιο μήκος κύματος με την αναπληρώτρια υπουργό και είπε ότι «έχουν προχωρήσει οι διαγωνισμοί» και ότι στόχος είναι να αξιοποιηθούν «με τον καλύτερο τρόπο στα επόμενα χρόνια προς όφελος της οικονομικής ανάπτυξης».

Ενα χρόνο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες - η τελετή έναρξης έγινε στις 13 του Αυγούστου 2004 - ο ελληνικός λαός βρίσκεται αντιμέτωπος με ένα δεύτερο χαράτσωμα. Οχι μόνο πλήρωσε περισσότερα από 10 δισ. ευρώ για το κόστος της διεξαγωγής των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά σήμερα θα ξαναπληρώσει τις εγκαταστάσεις, που κατασκευάστηκαν με τα δικά του χρήματα και το δικό του αίμα (δεκάδες οι νεκροί οικοδόμοι), για να μπορεί απλά να ...περιηγηθεί σε αυτές.

Κι όλα αυτά τη στιγμή που οι διαρροές από κυβερνητικά στελέχη για το τελικό κόστος των Αγώνων πάνε κι έρχονται, με τελευταίο ...κρούσμα αυτό που δημοσιεύει η εφημερίδα «Ναυτεμπορική». Σύμφωνα λοιπόν με αυτό, «το κόστος των Ολυμπιακών Αγώνων αναμένεται να ανέλθει τελικά στα περίπου 11-12 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 10% σε σχέση με προηγούμενη εκτίμηση (σ.σ. 10 δισ.), σύμφωνα με δήλωση ανώτατου κυβερνητικού στελέχους στο Reuters».

Πυρκαγιές σε Χανιά, Ηράκλειο

Eurokinissi

Δυο φωτιές βρίσκονταν μέχρι αργά χτες το βράδυ σε εξέλιξη στην Κρήτη, καίγοντας χορτολιβαδική έκταση. Συγκεκριμένα, στις 12.30 το μεσημέρι εκδηλώθηκε πυρκαγιά στην περιοχή Καμπανό Χανίων και στο έργο της κατάσβεσης λάμβαναν μέρος 33 πυροσβέστες, εκ των οποίων οι 8 από πεζοπόρο τμήμα, με 8 οχήματα, ενώ ρίψεις νερού πραγματοποιούσαν δύο ελικόπτερα και ισάριθμα αεροσκάφη. Περίπου μία ώρα αργότερα ξέσπασε μία δεύτερη φωτιά, αυτή τη φορά στο Τυμπάκι Ηρακλείου και οι 30 άνδρες της Πυροσβεστικής, το πεζοπόρο τμήμα 12 ατόμων, δύο ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη προσπαθούσαν να τη θέσουν υπό έλεγχο.

Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς παρατηρείται σήμερα στους Νομούς Λακωνίας, Μεσσηνίας, Λευκάδας, Κεφαλληνίας, Ζακύνθου καθώς και στα Κύθηρα.

  • Ενας 37χρονος συνελήφθη από άνδρες του πυροσβεστικού κλιμακίου Καντάνου στα Χανιά, στις 29 του περασμένου Ιούλη, που κατηγορείται για εμπρησμό εκ προθέσεως σε δάσος της περιοχής.
ΚΝΕ
Εκδηλώσεις σε Λιβαδειά και Θάσο

Προφεστιβαλική εκδήλωση της ΚΝΕ με θέμα «Μαθητής - λάστιχο σήμερα, εργαζόμενος λάστιχο αύριο», πραγματοποιείται σήμερα στις 7.30 το απόγευμα στο καφέ «Ερκυνα» στη Λιβαδειά. Αύριο, στις 8.30 μ.μ., διοργανώνεται εκδήλωση στο Λιμένα Θάσου με θέμα τις συνέπειες στους νέους εργαζόμενους από τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου.

Στα υψηλότερα επίπεδα η κατανάλωση ρεύματος

Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος χτες φτάνοντας το μεσημέρι τα 9.665 MW, ενώ και τη νύχτα της Τρίτης προς Τετάρτη η νυχτερινή κατανάλωση σημείωσε ρεκόρ, καθώς ανήλθε στα 8.960 MW. Για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών συνεχίστηκαν οι εισαγωγές ρεύματος και συμπεριλήφθηκαν και 100 MW από αιολική ενέργεια.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Διαχειριστή Ελληνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ), Γ. Θεοδωρακόπουλο, με τη μέγιστη κατανάλωση λειτουργούσαν και τα ορυχεία της ΔΕΗ και περίπου το 80% των αρδευτικών που είχαν περικοπεί νωρίτερα. Αναφερόμενος σε κάποιες περιορισμένης έκτασης και διάρκειας διακοπές ρεύματος που σημειώθηκαν προχτές σε ορισμένες περιοχές της Αθήνας, ο ίδιος τις απέδωσε σε συνήθεις βλάβες στο δίκτυο μέσης τάσης της ΔΕΗ.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Αντιδρούν στη μεταφορά τουριστών από τον ΟΑΣΑ

Αντίθετη με την πρόθεση - απόφαση του υπουργείου Μεταφορών να επιτραπεί η εκτέλεση μεταφορών και εκδρομών τουριστών από λεωφορεία του ΟΑΣΑ, ειδικά διασκευασμένα, εμφανίζεται η Πανελλήνια Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού (ΠΟΕΤ).

Με επιστολή της προς τον αρμόδιο υπουργό Μιχ. Λιάπη, η Ομοσπονδία υποστηρίζει ότι η σχετική απόφαση, για την οποία γίνεται λόγος, αντιβαίνει τους νόμους περί λειτουργίας των δημόσιων επιβατικών μεταφορών, περί ειδικών τουριστικών λεωφορείων και περί τουριστικών γραφείων. Ισχυρίζεται, επίσης, ότι εάν ισχύσει η απόφαση αυτή θα πληγούν κλάδοι του τουρισμού που ασχολούνται με τη μεταφορά και ξενάγηση τουριστών.

Από την άλλη μεριά, οι επιχειρηματίες του τουρισμού δράττονται της ευκαιρίας να θέσουν την αξίωσή τους για πλήρη απελευθέρωση των οδικών μεταφορών, την οποία όπως αναφέρουν, «με μεγάλη χαρά» θα δέχονταν, προκειμένου να αποσπάσουν μερίδιο από το έργο των αστικών συγκοινωνιών του ΟΑΣΑ τα τουριστικά λεωφορεία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ