ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Αυγούστου 2005
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ελλείψεις και αναντικατάστατων φαρμάκων

Καταγγελίες των Φαρμακευτικών Συλλόγων Αττικής και Πειραιά. Δεν υπάρχει πρόβλημα, υποστηρίζει ο ΕΟΦ

ICON

Μεγάλες ελλείψεις σημαντικών φαρμάκων - σε αρκετές περιπτώσεις αναντικατάστατων - καταγγέλλουν οι φαρμακοποιοί Αττικής και Πειραιά. Οι παρατηρούμενες ελλείψεις αναδεικνύουν - από μια άλλη οπτική γωνία - τις συνέπειες της μετατροπής του φαρμάκου από κοινωνικό αγαθό σε εμπορικό προϊόν, που βρίσκεται στα χέρια κυρίως των πολυεθνικών κερδοσκοπικών επιχειρήσεων.

Χτες οι Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής και Πειραιά κυκλοφόρησαν κοινή ανακοίνωση, στην οποία κάνουν λόγο για πληθώρα ελλείψεων σε 50 φάρμακα. Μάλιστα, όπως αναφέρουν, μερικά από αυτά είναι αναντικατάστατα. Οι δυο Σύλλογοι επισημαίνουν ότι οι φαρμακοποιοί αδυνατούν να προμηθευτούν τα φάρμακα γιατί ορισμένες φαρμακευτικές εταιρίες έχουν κλείσει για θερινές διακοπές. Αλλά και ότι κάποιες εταιρίες διακινούν τα φάρμακα με πλαφόν, ενώ κάποιες αρνούνται να χορηγήσουν στους φαρμακοποιούς τα φάρμακα αν δεν τους σταλεί με φαξ αντίγραφο της συνταγής, η οποία όμως περιέχει προσωπικά δεδομένα των ασθενών.

Σε αντίθεση με τις σχετικές καταγγελίες των δύο Συλλόγων Φαρμακοποιών και τα σχετικά δημοσιεύματα, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων εξέδωσε ανακοίνωση, με την οποία ισχυρίζεται ότι υπάρχει επάρκεια σε όλα τα φάρμακα. «Ειδικά για το Monopril (σ.σ. φάρμακο για την υπέρταση), έχει ειδοποιηθεί ο ΕΟΦ για προσωρινή έλλειψή του λόγω τεχνικών προβλημάτων στη διαδικασία παραγωγής, που αναμένεται να αποκατασταθεί σύντομα», αναφέρει ο ΕΟΦ και συμπληρώνει πως υπάρχουν σε κυκλοφορία πολλά φάρμακα που περιέχουν δραστικό συστατικό της ίδιας φαρμακολογικής κατηγορίας που μπορούν να καλύπτουν τις ανάγκες των ασθενών.

ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Καλά αλλά όχι αρκετά τα αντιλαϊκά μέτρα

Οι προβλέψεις της τριμηνιαίας έκθεσης του ΙΟΒΕ για τα βασικά μεγέθη της οικονομίας, ελάχιστα διαφέρουν από τις κυβερνητικές, ενώ δε λείπουν οι συστάσεις για δραστικότερη μείωση του κράτους

Καλά αλλά όχι αρκετά θεωρεί η ηγεσία των μεγαλεμπόρων και μεγαλοβιομηχάνων τα αντιλαϊκά μέτρα που πήρε το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση (ΟΤΕ, ασφαλιστικό τραπεζών, εργασιακά, ωράριο κ.ά.) με πρόσχημα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και την επίτευξη υψηλότερων ρυθμών ανάπτυξης. Αυτό προκύπτει από τη δεύτερη για φέτος τριμηνιαία έκθεση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) - που χρηματοδοτείται από βιομηχάνους, τραπεζίτες και μεγαλοεπιχειρηματίες. Με την έκθεση του ΙΟΒΕ οι μεγαλοεπιχειρηματίες, αξιώνουν από την κυβέρνηση να προχωρήσει σε νέα μέτρα, κυρίως με άμεσες και πιο δραστικές παρεμβάσεις για τον περιορισμό του δημόσιου τομέα.

Ειδικά όσον αφορά στις τελευταίες αντιλαϊκές ρυθμίσεις για τα εργασιακά, οι συντάκτες της έκθεσης του ΙΟΒΕ, εκφράζουν την ικανοποίηση των εμποροβιομηχάνων, με αρκετά «διπλωματική γλώσσα», του τύπου ναι μεν, αλλά, επισημαίνοντας: «Συμπερασματικά, μπορεί βάσιμα να υποστηριχτεί ότι οι ρυθμίσεις που εισάγονται αφ' ενός αποκαθιστούν ισορροπίες που είχαν διαταραχτεί με την υπέρμετρη αύξηση του κόστους των υπερωριών και αφ' ετέρου βελτιώνουν οριακά το πλαίσιο για τη διευθέτηση των ωρών εργασίας».

Οι προβλέψεις του ΙΟΒΕ, για τον πληθωρισμό, τα δημοσιονομικά ελλείμματα, το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας κλπ. κινούνται - με μικροδιαφοροποιήσεις και επιμέρους επιφυλάξεις - στο ίδιο μήκος κύματος με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης.

Ειδικά όμως, στο θέμα της ακρίβειας στην αγορά, που πλήττει τα λαϊκά εισοδήματα, οι συντάκτες της έκθεσης αφήνουν να εννοηθεί ότι οι εμποροβιομήχανοι συνέβαλαν αρκετά μέχρι τώρα στη... συγκράτηση του επίσημου πληθωρισμού με το να μην μετακυλήσουν όλο το κόστος από την αύξηση των τιμών στα υγρά καύσιμα και του ΦΠΑ, στην κατανάλωση!

Οπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση του ΙΟΒΕ, η ολοκλήρωση της διαδικασίας μετακύλησης της αύξησης των τιμών των καυσίμων και του ΦΠΑ στην κατανάλωση μπορεί να δημιουργήσει πληθωριστικές πιέσεις το επόμενο διάστημα. Σε άλλο σημείο, βέβαια, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να ανατραπούν οι αρχικές προβλέψεις για πληθωρισμό στο 4% στο τέλος του χρόνου και τελικά να μην ξεπεράσει το 3,5%.

Η άνοδος του ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα παρουσιάσει επιβράδυνση το 2005 μετά την ολοκλήρωση των επενδύσεων για τους Ολυμπιακούς αγώνες και θα διαμορφωθεί στο 3% από 3,3%. Θεωρούν δηλαδή βέβαιο ότι δε θα επιτευχθεί ο στόχος του 3,9% που έχει τεθεί στον προϋπολογισμό και περιλαμβάνεται στο αναθεωρημένο πρόγραμμα σταθερότητας.

Πριμοδότηση τουριστικών επιχειρήσεων

Την προκήρυξη εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο πλαίσιο του προγράμματος ανταγωνιστικότητας για τις μικρομεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις δημοσίευσε το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, πρόκειται για την πράξη 3 του μέτρου 2.2 του «Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητας» με συνολικό προϋπολογισμό ύψους 30 εκατ. ευρώ.

Η δημόσια δαπάνη ανέρχεται στο ύψος των 15 εκατ. ευρώ, ενώ η δημόσια χρηματοδότηση του προγράμματος γίνεται κατά 70% από πόρους της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης. Η διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος είναι μέχρι τις 31 του Δεκέμβρη 2007, ενώ οι αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται μέχρι τις 31 του Δεκέμβρη 2005.

SOCIETE GENERALE
Ελέγχει το 52,32% της Γενικής Τράπεζας

Τον απόλυτο έλεγχο της Γενικής Τράπεζας απέκτησε η Societe Generale, μετά την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου κατά 100 εκατ. ευρώ, η οποία ολοκληρώθηκε χτες. Το ποσοστό κάλυψης ανήλθε στο 96,92% και τις αδιάθετες μετοχές τις αγόρασε η γαλλική τράπεζα, ανεβάζοντας έτσι το ποσοστό συμμετοχής της στο 52,32%.

Σε ανακοίνωσή της η τράπεζα αναφέρει ότι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα συμβάλει στην ολοκλήρωση του προγράμματος εκσυγχρονισμού της και στην περαιτέρω επέκτασή της στην ελληνική αγορά.

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΑΘΗΝΑΣ
«Τσίμπησε» η πληρότητα το 2005

Αυξημένα εμφανίζονται τα ποσοστά πληρότητας στα ξενοδοχεία πολυτελείας της Αθήνας (με εξαίρεση τα 3 αστέρων) τον περασμένο Ιούνη σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης Ξενοδόχων Αττικής, φέτος (στην παρένθεση το ποσοστό για τον Ιούνη του 2004) η πληρότητα στα ξενοδοχεία 5 αστέρων διαμορφώθηκε στο 46,2% (40,1%), στα 4 αστέρων έφτασε το 53% (50,1%) και στα 2 αστέρων ανήλθε σε 41,5% (38,6%). Αντίθετα, μειωμένα εμφανίζονται τα ποσοστά στα ξενοδοχεία 3 αστέρων, όπου η πληρότητα έπεσε στο 59,6% από 60,1% που ήταν τον Ιούνη του 2004.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ