ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Αυγούστου 2005
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΠΑΤΡΑΣ
Σταματήστε την παρακολούθηση
  • Ζητά την (έστω) προσωρινή παύση λειτουργίας καμερών
  • Αναγνωρίζει ότι περιορίζουν προσωπική ελευθερία και πολιτική δραστηριότητα
  • Σειρά παίρνει αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης»

Motion Team

Τα συστήματα παρακολούθησης που στήθηκαν σε όλη τη χώρα, με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας και παραμένουν ως σήμερα με διάφορες αφορμές, νέες ή... ανακυκλούμενες, δε φαίνεται να «πείθουν» όλα τα δικαστήρια.

Το Πρωτοδικείο Πατρών αποφάσισε την παύση λειτουργίας καμερών στην αχαϊκή πρωτεύουσα αναγνωρίζοντας ότι πέρα από τα κουραφέξαλα περί οδικής ασφάλειας, μπορούν να παρακολουθούν και να καταγράφουν ιδιωτικές στιγμές και κοινωνικές εκδηλώσεις, ακόμα και πρόσωπα διαδηλωτών.

Τώρα με ενδιαφέρον αναμένεται η εκδίκαση στην Αθήνα αίτησης ασφαλιστικών μέτρων της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη», με την οποία ζητά την παύση λειτουργίας και την απεγκατάσταση των συστημάτων παρακολούθησης και καταγραφής των καμερών.

Συγκεκριμένα, το Πρωτοδικείο Πάτρας, στα τέλη Ιούλη, με την απόφαση 2765/2005 αποφάσισε την (έστω) προσωρινή διακοπή της λειτουργίας δεκαπέντε καμερών, οι οποίες είχαν τοποθετηθεί σε βασικούς οδικούς κόμβους της Πάτρας με πρόσχημα τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Με την απόφαση πιθανολογήθηκε ότι «όσον αφορά τις επίμαχες κάμερες, αυτές που είναι τοποθετημένες σε δύο σημεία της πλατείας Γεωργίου, έχουν τη δυνατότητα λήψης και καταγραφής εικόνων της εισόδου και του εσωτερικού κατοικιών και επαγγελματικών χώρων και της εισόδου χώρων συνάθροισης πολιτών, όπως του δημοτικού θεάτρου. Ακόμη ότι έχουν τη δυνατότητα καταγραφής ιδιωτικών στιγμών, όπως μιας επαγγελματικής ή κοινωνικής συνάντησης, ενώ η κάμερα που έχει τοποθετηθεί στη διασταύρωση των οδών Γούναρη και Κορίνθου μπορεί να στραφεί προς τις εισόδους του δικαστικού και νομαρχιακού μεγάρου και να καταγράψει την αντίστοιχη κίνηση πολιτών από και προς τα κτίρια αυτά, ακόμα και τα πρόσωπα που συμμετέχουν σε πορείες και διαδηλώσεις, οι οποίες σχεδόν πάντοτε διέρχονται από το συγκεκριμένο σημείο».

Η απόφαση πάρθηκε «διότι από τη συνέχιση της λειτουργίας τους, προσβάλλονται παράνομα στην προσωπικότητά τους οι αιτούντες και οι προσθέτως παρεμβαίνοντες υπέρ αυτών δικηγόροι στο Πρωτοδικείο Πατρών, που δραστηριοποιούνται στην πόλη των Πατρών και συμμετέχουν ενεργά στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική της ζωή, διότι περιορίζεται η προσωπική τους ελευθερία και παρεμποδίζονται στην ελεύθερη ανάπτυξη της κοινωνικής και πολιτικής τους δραστηριότητας».

Βέβαια, ουδείς γνωρίζει αν και πότε εφαρμοστεί η απόφαση αυτή, καθώς πολλά ακούγονται πχ για την αδυναμία της «Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα» να ελέγξει αν οι δυνάμεις παρακολούθησης και καταστολής συμμορφώνονται με τις συστάσεις της Δικαιοσύνης ακόμα και τις ίδιες τις υποδείξεις της «Αρχής».

Επιπλέον τέτοια ζητήματα, όπως η προστασία των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, είναι βαθιά πολιτικά και δε λύνονται στα δικαστήρια. Ομως ακόμα κι έτσι η απόφαση είναι ένα βήμα στον αγώνα αυτό και πιθανότατα να αποτελέσει ένα δεδικασμένο για την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων την οποία κατέθεσε στις 6/7/2005 η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη», με την οποία ζητά την παύση λειτουργίας και την απεγκατάσταση των συστημάτων παρακολούθησης και καταγραφής των καμερών. Δικάσιμος έχει οριστεί για τις 14/9/2005.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Συσπείρωση» τόνιζε ότι τα μέτρα που λαμβάνονται με πρόσχημα την οδική ασφάλεια, οδηγούν στην οικοδόμηση ενός τεράστιου μηχανισμού παρακολούθησης και καταστολής, με στόχο να πληγούν οι λαϊκοί αγώνες, να αποτραπεί η ανάπτυξή τους. «Θύμα του αυταρχικού κατήφορου των τελευταίων χρόνων γίνεται κάθε εργαζόμενος, κάθε πολίτης» σημείωνε. Προειδοποιούσε ότι ένα τέτοιο αντιδραστικό οικοδόμημα, που συμπληρώνεται από τους κάθε λογής τρομονόμους, δε θα βρει τη νομιμοποίησή του στη συνείδηση του ελληνικού λαού.

Καλούσε δε τον ελληνικό λαό και τις κοινωνικές του οργανώσεις, να εντείνουν την πάλη τους, για να καταργηθούν στην πράξη νόμοι και αποφάσεις που αντικειμενικά χτυπούν τα δημοκρατικά δικαιώματα και τις ελευθερίες του λαού μας.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Διχάζει το ενδεχόμενο συνάντησης Παπαδόπουλου - Ταλάτ

Καλά κρατεί η συζήτηση στη Λευκωσία για τη χρησιμότητα ή μη μιας συνάντησης του Κύπριου Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε δηλώσεις στον Ραδιοσταθμό «Αστρα», τόνισε ότι το θέμα μιας κοινωνικού είδους συναντήσεώς του με τον κ. Ταλάτ «ξέφυγε από τα ρεαλιστικά πλαίσια και αχρείαστα μετατράπηκε σε μέγα θέμα».

Ο Τάσσος Παπαδόπουλος είπε ότι δεν υπάρχει δογματική αντιμετώπιση του ζητήματος από πλευράς του και πρόσθεσε ότι δε φέρει ένσταση για κοινωνική συνάντηση. Ακόμη είπε ότι αν στη συνάντηση τεθούν θέματα που αφορούν στο Κυπριακό, τότε η συζήτηση θα πρέπει να διεξαχθεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Τόνισε, επίσης, ότι δεν υπάρχει διαφωνία επί του θέματος με τον γενικό γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια και απέδωσε το θόρυβο που δημιουργήθηκε σε σκοπιμότητες.

Εξάλλου, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, σε δηλώσεις στον ίδιο ραδιοσταθμό ανέφερε ότι οι αντιδράσεις που διατυπώθηκαν για την πιθανότητα μιας συνάντησης του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ «σκοτώνουν» ακόμη και τις όποιες σκέψεις για μια τέτοια συνάντηση.

Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τους αφορισμούς και τις ακραίες τοποθετήσεις, που, όπως είπε, γίνονται από ηγέτες κομμάτων και παράγοντες της κυβέρνησης ενάντια στη διεξαγωγή της συνάντησης.

Μια τέτοια συνάντηση, έχοντας υπόψη ότι δεν είναι επίσημη, δε θα ζημιώσει οποιεσδήποτε προσπάθειες γίνονται στο Κυπριακό, αλλά αντιθέτως θα σπάσει τον πάγο, είπε. Στην Κύπρο φοβόμαστε ακόμη και τη σκιά μας, είπε, και πρόσθεσε ότι κάποιοι βολεύονται με την όποια αντιπαράθεση, στην οποία ρίχνει λάδι ο ίδιος ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

Αντίθεση στην πραγματοποίηση μιας κοινωνικής συνάντησης Παπαδόπουλου -Ταλάτ, εκτός από την ΕΔΕΚ, εξέφρασε και ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ (του κόμματος του Προέδρου Παπαδόπουλου) Νίκος Κλεάνθους.

Υποβαθμίζουν την επίσκεψη Αμερικανών στα Κατεχόμενα

Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου υποβάθμισε τη σημασία της επίσκεψης Αμερικανών στα Κατεχόμενα, δηλώνοντας ότι ακόμη και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ κρατά αποστάσεις.

Η επίσκεψη αναμένεται να πραγματοποιηθεί τελικά σήμερα, με αεροπλάνο που θα προσγειωθεί στο κατεχόμενο αεροδρόμιο Τύμπου. Η εταιρία στην οποία ανήκει το αεροπλάνο τηρείται μυστική.

Ο κ. Ιακώβου δήλωσε ότι η παράνομη επίσκεψη δεν είναι καν υπόθεση του Κογκρέσου και ότι σ' αυτή δε μετέχουν βουλευτές. «Κατά τη δική μας πληροφόρηση δεν πρόκειται για απευθείας πτήση στα Κατεχόμενα αλλά για πτήση από την Τουρκία», είπε ο κ. Ιακώβου.

Πρόσθεσε ότι αναμένεται να μεταβούν στα Κατεχόμενα υπάλληλοι βουλευτών μαζί με τις οικογένειές τους, οι οποίοι πραγματοποιούν δωρεάν διακοπές στα Κατεχόμενα με έξοδα του τουρκικού λόμπι στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δραστηριότητες ΚΟ του ΚΚΕ

- Περιοδεία στο κατάστημα «ΜΑΚΡΟ» (Πέτρου Ράλλη & Κηφισού) και ομιλία στους εργαζόμενους θα πραγματοποιήσει σήμερα, Τρίτη 9/8/2005 και ώρα 1.30 μ.μ. η Ελπίδα Παντελάκη, βουλευτής του ΚΚΕ.

- Συγκέντρωση - συζήτηση πραγματοποιείται τη Πέμπτη 11 Αυγούστου, στις 9.00 μ.μ., στην κεντρική πλατεία του Κομποτίου, στο νομό Αρτας, με θέμα: «Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι θέσεις του ΚΚΕ». Ομιλητής: Βασίλης Ζιώβας, μέλος της ΝΕ Αρτας του ΚΚΕ.

- Η ΝΕ Αρτας του ΚΚΕ, στα πλαίσια της επαφής και ενημέρωσης του λαού της περιοχής μας για τις πολιτικές εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος, πραγματοποιεί συγκέντρωση - συζήτηση στην Κυψέλη Αρτας, την Παρασκευή 12 Αυγούστου, με ομιλητή τον σ. Νίκο Σταματέλο, μέλος του Γραφείου Περιοχής Β/Δ Ελλάδας του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ