ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 10 Αυγούστου 2005
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - ΕΕ - ΗΠΑ
Αποκορύφωση των διεθνών πιέσεων

Απειλές ακόμα και ...για στρατιωτική επέμβαση

ΒΙΕΝΝΗ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΚΡΟΦΟΡΝΤ - ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) αλλά και η Ρωσία καλούσαν χτες - σε μια συντονισμένη άσκηση πίεσης - το Ιράν να διακόψει «αμέσως» τις εργασίες επεξεργασίας ουρανίου που ξεκίνησε εκ νέου στο εργοστάσιο του Ισφαχάν τη Δευτέρα. Ως κοινή «έκκληση» (βλέπε απαίτηση) των κυβερνήσεων ΕΕ-ΗΠΑ- Ρωσίας και του φορέα που υπάγεται στον ΟΗΕ προβαλλόταν χτες η επιστροφή της Τεχεράνης στις διαπραγματεύσεις με την ευρωπαϊκή τρόικα, πράγμα που ήδη πριν υπάρξουν οι σχετικές δηλώσεις του Τζορτζ Μπους, και η σύνοδος της ΙΑΕΑ χτες βράδυ, είχε πει ο νέος («αδιάλλακτος» και «σκληροπυρηνικός» υποτίθεται) Ιρανός Πρόεδρος, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ.

Ο νέος επικεφαλής της ισλαμικής ιρανικής κυβέρνησης, Αχμαντινετζάντ, έκανε μια κίνηση «μπροστά», στη σκακιέρα της ενταθείσας κρίσης, καλώντας, μετά από τηλεφωνική του συνομιλία με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, για την επανέναρξη των συνομιλιών με τις 3 χώρες της ΕΕ (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία), αλλά με βάση ένα «νέο σετ προτάσεων», χωρίς να δώσει άλλες λεπτομέρειες. Χτες βράδυ, το συμβούλιο των διοικητών της ΙΑΕΑ, που αποτελείται από 36 μέλη, συνεδρίαζε σχετικά με την παραπομπή ή μη (προς το παρόν) του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας, με το ερώτημα της επιβολής κυρώσεων ή ακόμη και της ανάληψης στρατιωτικής δράσης. Οι διαβουλεύσεις ίσως διαρκούσαν, σύμφωνα με ανταποκριτές, αρκετές μέρες - ωστόσο, η πρόταση του Ιρανού Προέδρου επανέφερε την κρίση στο πρότερο στάδιό της. Ο Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι δήλωνε στο μεταξύ πως «ελπίζει» η επανέναρξη της επεξεργασίας ουρανίου από το Ιράν και η διακοπή των συνομιλιών με τις χώρες της ΕΕ να είναι μια «προσωρινή διακοπή» της διαδικασίας και όχι «μόνιμη». Στο μεταξύ, ο Ιρανός υπουργός Αμυνας, Αλι Σαμχάνι, δήλωνε πως η Τεχεράνη «δεν ανησυχεί» για τις απειλές παρέμβασης από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζορτζ Ου. Μπους, επανήλθε χτες με δηλώσεις του για το θέμα από το ράντσο του στο Κρόφορντ του Τέξας όπου «ξεκουράζεται»: «Οπως περπατούσα εδώ, έλαβα την είδηση πως ο νέος Ιρανός Πρόεδρος λέει ότι προτίθεται να επανέλθει στο τραπέζι» των συνομιλιών, είπε, προσθέτοντας πως «νομίζω ότι αυτή είναι μια θετική ένδειξη ότι οι Ιρανοί λαμβάνουν ένα μήνυμα, πως δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ που ανησυχούν για τα πυρηνικά τους προγράμματα, αλλά οι Ευρωπαίοι είναι σοβαροί στην έκκλησή τους προς τους Ιρανούς», είπε.

Εάν το Ιράν δε συνεργαστεί, απείλησε ο Μπους, οι κυρώσεις από μέρους του ΟΗΕ είναι μια «ενδεχόμενη συνέπεια». Ενώ επέμεινε πως οι ΗΠΑ «υποπτεύονται πάντοτε» ότι η Τεχεράνη θέλει να αποκτήσει πυρηνικά όπλα, και χαρακτήρισε, χρησιμοποιώντας ψυχροπολεμικούς όρους, τις τρεις χώρες της ΕΕ «την πρωτοπορία του ελεύθερου κόσμου όσον αφορά τη διαπραγμάτευση».

Ο Σίρους Νασέρι, ο κορυφαίος απεσταλμένος του Ιράν στην ΙΑΕΑ, χαρακτήριζε όμως και πάλι χτες τις προτάσεις της τρόικας ως «ένα πακέτο γλειφιτζούρια», υπονοώντας ότι ήταν προσχεδιασμένες για να απορριφθούν από την Τεχεράνη.

Η «διπλωματία» εξακολουθεί να αποτελεί το μέσο με το οποίο οι ΗΠΑ και η ΕΕ επιχειρούν να σταματήσουν το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα για την ώρα, αλλά δε λείπουν - κάθε άλλο - οι φωνές εκείνες που βλέπουν στην κρίση το ενδεχόμενο πρόκλησης του «τρίτου παγκόσμιου πολέμου», όπως το θέτει ο Μάικ Ουίτνι. Ο Ουίτνι σημείωσε σε άρθρο του τη Δευτέρα ότι το Ιράν δεν έχει κανένα οπλικό πρόγραμμα, παρά τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ, παρά το σχετικό πόλεμο προπαγάνδας, και διέκρινε πίσω από τη σημερινή κρίση την πρόθεση των ΗΠΑ να εμπλακούν σε μια ακόμη πολεμική περιπέτεια για τον πλήρη έλεγχο στη Μέση Ανατολή. Ηδη, το Ισραήλ σχεδιάζει από πολύ καιρό το να πραγματοποιήσει πλήγματα εναντίον των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν αντίστοιχα με εκείνα της 7ης του Ιούνη 1981 στο Οσιρακ...

Εξάλλου, τα σχέδια αυτά ενδέχεται να έχουν ως άλλη μια σοβαρή αιτία τις ιρανικές προθέσεις να αλλάξει το συναλλαγματικό της μέσο, υιοθετώντας το «πετροευρώ» έναντι του «πετροδολαρίου», όπως σημείωνε ο Αμερικανός σχολιογράφος Ουίλιαμ Κλαρκ στο «Media Monitors». Αυτός, εξάλλου, υπήρξε ένας από τους βασικούς αληθινούς λόγους για την επίθεση και την κατοχή του Ιράκ...

ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ
Συστάσεις και επισημάνσεις Αμπάς ενόψει της αποχώρησης

ΤΕΛ ΑΒΙΒ - ΡΑΜΑΛΑ.--

«Ηρεμία και αυτοσυγκράτηση», συνέστησε χτες στον παλαιστινιακό λαό ο Παλαιστίνιος Πρόεδρος Μαχμούτ Αμπάς, ενόψει της εκκένωσης εβραϊκών οικισμών σε Λωρίδα της Γάζας και βόρεια Δυτική Οχθη, που έχει προγραμματιστεί για τις αρχές της επόμενης βδομάδας.

Ηρεμία «ώστε να γίνει η εκκένωση με πολιτισμένο τρόπο, ώστε ο κόσμος να μάθει ότι αξίζουμε να έχουμε ένα ελεύθερο, ανεξάρτητο κράτος». Αναφερόμενος στις αναβληθείσες βουλευτικές εκλογές είπε πως θα γίνουν τον ερχόμενο Γενάρη, δίχως ωστόσο, να δώσει συγκεκριμένη ημερομηνία.

Την ίδια ώρα, και άλλοι Παλαιστίνιοι υπουργοί συνιστούσαν την προσοχή στο γεγονός πως η επικείμενη απομάκρυνση περίπου 8.500 Εβραίων εποίκων δε σημαίνει και την ανεξαρτησία της Παλαιστίνης...

Ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Νάσερ αλ Κίντουα επισήμανε πως η αποχώρηση των εποίκων δε θα σημάνει τον έλεγχο των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας, αφού όπως είπε «το Ισραήλ θα ελέγχει τον εναέριο χώρο, τα ύδατα και τα μεθοριακά φυλάκια και επομένως οιαδήποτε κίνηση και επαφή των Παλαιστινίων με τον έξω κόσμο»...

Στο μεταξύ, η επικείμενη αποχώρηση Εβραίων εποίκων εξακολουθεί να διχάζει το κόμμα Λικούντ του πρωθυπουργού με τον Ούζι Λαντό χτες να ρίχνει το γάντι στον Αριέλ Σαρόν και στον πρόσφατα παραιτηθέντα υπουργό Οικονομικών Μπέντζαμιν Νετανιάχου, λέγοντας πως θα διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος με την πρώτη ευκαιρία...

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Οκτώ άνθρωποι, μεταξύ τους πέντε παιδιά, έχασαν τη ζωή τους από πυρκαγιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Τρίτης σε πολυκατοικία στη συνοικία Μόαμπιτ της γερμανικής πρωτεύουσας. Νεκροί είναι Πολωνοί μετανάστες και ένας από το Κοσσυφοπέδιο. Οι Αρχές του Βερολίνου μιλούν για τη χειρότερη πυρκαγιά των τελευταίων χρόνων και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο του εμπρησμού.

ΜΠΡΑΖΙΛΙΑ. Τουλάχιστον 150.000.000 ρεάλ (περίπου 53 εκατ. ευρώ) εκλάπησαν από την έδρα της Κεντρικής Τράπεζας, στη Φορταλέσα, στη μεγαλύτερη διάρρηξη που έχει γίνει ποτέ σε βραζιλιάνικη τράπεζα. Οι διαρρήκτες μπήκαν στην τράπεζα το Σαββατοκύριακο από τούνελ μήκους 200 μέτρων, το οποίο έσκαβαν επί τρεις μήνες!

ΠΕΚΙΝΟ. Τουλάχιστον 123 ανθρακωρύχοι παρέμεναν παγιδευμένοι χθες σε ανθρακωρυχείο στο Σινγκνίνγκ της επαρχίας Γκουαντόνγκ μετά από πλημμύρα, τα αίτια της οποίας δεν είναι γνωστά, μετέδωσε χθες το Νέα Κίνα. Παρά το κλείσιμο 5.000 ανθρακωρυχείων εφέτος στην Κίνα, τα φονικά εργατικά δυστυχήματα στον τομέα των ανθρακωρυχείων -- που το 2004 κόστισαν 6.027 ζωές -- συνεχίζονται.

ΝΙΑΜΕΪ.- «Προπαγάνδα ψεύδους» και «υπερβολές» αξιωματούχων του ΟΗΕ και πολιτικών της αντιπολίτευσης είναι τα περί λιμοκτονίας στο Νίγηρα, ισχυρίστηκε χτες μιλώντας στο ΒΒC ο πρόεδρος της χώρας Μαμάντου Τάνγια, υποστηρίζοντας πως «ο λαός είναι καλοταϊσμένος»....

ΤΙΡΑΝΑ. Δάνειο 250 εκατ. δολαρίων ενέκρινε χθες προς την Αλβανία η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (EBRD). Το δάνειο αφορά 20 έργα υποδομής (οδοποιία, ενέργεια). Το 49% του ποσού του δανείου θα κατευθυνθεί σε ιδιωτικές επιχειρήσεις...

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Σχέδια κατοχής «για άλλα 20 χρόνια»

ΟΤΑΒΑ και ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Οι ένοπλες δυνάμεις του Καναδά πιθανότατα θα παραμείνουν στο Αφγανιστάν «για τουλάχιστον 20 χρόνια», δήλωσε τη Δευτέρα ο υποστράτηγος Αντριου Λέσλι των ενόπλων δυνάμεων της χώρας αυτής, εν μέσω της αυξανόμενης δυσφορίας στο εσωτερικό για τη διαρκή παράταση της συμμετοχής της χώρας στην κατοχή.

Σε δηλώσεις του που αναδημοσίευσε η εφημερίδα Toronto Star, ο στρατηγός επέμεινε πως η παράταση της κατοχής αποτελεί μια προσπάθεια να διαρραγεί «ο κύκλος των πολέμαρχων και του φυλετισμού». Ο Καναδάς άρχισε να αυξάνει τις δυνάμεις του στο Αφγανιστάν τον Ιούλη και εκατοντάδες στρατιώτες αναπτύχθηκαν στην Κανταχάρ μέσα στον περασμένο μήνα. Οπως προβλέπουν τα επιχειρησιακά σχέδια του υπουργείου Αμύνης του Καναδά, περίπου 1.250 Καναδοί στρατιώτες θα βρίσκονται στο Αφγανιστάν τον Φλεβάρη του 2006. Η δύναμή του, η οποία είχε αναλάβει τη φρούρηση της Καμπούλ μαζί με τα υπόλοιπα στρατεύματα της ISAF θα μετακινηθεί επίσης στην Κανταχάρ, μετά τις εκλογές του Σεπτέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ