ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Αυγούστου 2005
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑΚΕΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ
«Το ξεπούλημα βρίσκεται σε καλό δρόμο... »

Με αφορμή την επέτειο ενός χρόνου από τη διεξαγωγή των Αγώνων, η Φ. Π. Πετραλιά έδωσε στη δημοσιότητα κείμενο - απολογισμό, με το οποίο ξεκαθαρίζει - για άλλη μια φορά - ότι η περιουσία του ελληνικού λαού παραδίδεται στο μεγάλο κεφάλαιο

Ακριβώς ένα χρόνο μετά την τελετή έναρξης, ξεκινά και το μεγάλο ξεπούλημα της περιουσίας των εργαζομένων...

Eurokinissi

Ακριβώς ένα χρόνο μετά την τελετή έναρξης, ξεκινά και το μεγάλο ξεπούλημα της περιουσίας των εργαζομένων...
Ομολογία για τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης που δεν είναι άλλες από το ξεπούλημα, των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων οι οποίες είναι περιουσία των εργαζομένων, αποτελεί το πολυσέλιδο κείμενο - απολογισμός που έδωσε χτες στη δημοσιότητα η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού Φ. Π. Πετραλιά, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη διεξαγωγή των Αγώνων στην Αθήνα.

Τα όποια προσχήματα επιχειρεί μέχρι τώρα η κυβέρνηση να τηρήσει, με διάφορες δηλώσεις στελεχών της, ότι οι εγκαταστάσεις θα ανήκουν στον ελληνικό λαό, αποκαλύπτεται για άλλη μια φορά ότι είναι «πυροτεχνήματα» για τη δημιουργία εντυπώσεων.

Συγκεκριμένα, στο κείμενο γίνεται σαφές ότι «η αυτοχρηματοδότηση ορίζει τον βασικό άξονα συνεργασίας με τον επιχειρηματικό κόσμο. Από εκεί και πέρα είναι στην κρίση του ιδιώτη πόσο θα αξιοποιήσει την επένδυσή του. Ελευθερία κινήσεων θα υπάρχει».

Στην πραγματικότητα, η περιβόητη ...αυτοχρηματοδότηση στην οποία αναφέρεται δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια μεγάλη κυβερνητική απάτη, αφού οι επιχειρηματίες θα πάρουν τα έργα που έχουν κατασκευαστεί με χρήματα και - σε πολλές περιπτώσεις - με το αίμα των εργαζομένων. Εκτός αυτού, γίνεται σαφές ότι ο ιδιώτης θα κάνει ό,τι θέλει με σκοπό βέβαια τα κέρδη του από τη χρήση των εγκαταστάσεων. Εσοδα που θα βάλει στα ταμεία του από την τσέπη των ίδιων που πλήρωσαν την κατασκευή τους. Μάλιστα, για να γίνουν όλα πιο εύκολα η Φ. Π. Πετραλιά ξεκαθαρίζει ότι θα υπάρχει «ελευθερία κινήσεων», ενώ αμέσως παρακάτω αναφέρει ότι «κίνητρα υπάρχουν στον αναπτυξιακό και το φορολογικό νόμο, ενώ πολλές είναι οι ευκαιρίες που θα προκύπτουν από το νέο νόμο για τη σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου φορέα». Με άλλα λόγια, αναφέρεται σε όλες τις διευκολύνσεις που έχουν νομοθετηθεί υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου, αλλά και γι' αυτές που θα ακολουθήσουν...

Σε άλλο σημείο του «απολογισμού», η αναπληρώτρια υπουργός Πολιτισμού αναφέρεται στο περίφημο πρόγραμμα «Ανοιχτά Στάδια» που δεν είναι τίποτε άλλο από προπαγανδιστικές κυβερνητικές φιέστες, στις οποίες χρησιμοποιεί ακόμα και παιδιά με ειδικές ανάγκες για να φτιάξει το ...συναισθηματικό προφίλ της (όπως είχε αποκαλύψει ο «Ρ», με βάση επίσημο κυβερνητικό έγγραφο). Η αλήθεια είναι ότι ακόμα και η συμμετοχή σε αυτές τις φιέστες κοστίζει 3 ευρώ για τους ενήλικες και 1,5 ευρώ για κάθε παιδί...

Τέλος, κάνει σαφές ότι το ξεπούλημα Ολυμπιακών εγκαταστάσεων που υλοποιεί (σ.σ. εφαρμόζοντας στο ακέραιο τα σχέδια του ΠΑΣΟΚ) προχωρά με γρήγορους ρυθμούς, αφού σύμφωνα με τον σχετικό νόμο που ψηφίστηκε στη Βουλή, βρίσκονται σε εξέλιξη διαγωνισμοί για την εκποίηση εγκαταστάσεων, ενώ το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν και άλλοι.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Το Παράρτημα Λακωνίας της ΠΕΑΕΑ και η ΝΕ Λακωνίας του ΚΚΕ στα 60χρονα της Αντιφασιστικής Νίκης και προς τιμήν του Χαρίλαου Φλωράκη διοργανώνουν εκδήλωση - συνεστίαση αύριο Σάββατο 13 Αυγούστου στις 8.30 μ.μ. στη Σκάλα Λακωνίας, στο κέντρο «Πολυτάκου» (η είσοδος με κάρτες). Στην εκδήλωση θα προβληθεί βίντεο - αφιέρωμα στον σ. Χαρίλαο (βιογραφία) και θα μιλήσει ο Θ. Τζιαντζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Τα κεντρικά γραφεία της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν που αναχωρούν από την πλατεία Κάνιγγος στις 8 π.μ. Πληροφορίες στα τηλ. 210.8234.296 και 210.8222.952.

-- Εκδήλωση τιμής και μνήμης των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας διοργανώνει στη Σαϊδόνα το Τοπικό Συμβούλιο Σαϊδόνας και ο Σύλλογος των Απανταχού Σαϊδονιτών. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη Σαϊδόνα της Μεσσηνιακής Μάνης, την Κυριακή 14 Αυγούστου, στις 11 το πρωί, στο χώρο του μνημείου.

-- Η ΝΕ Αρκαδίας του ΚΚΕ, το Παράρτημα Τρίπολης της ΠΕΑΕΑ και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Απογόνων και Φίλων της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ οργανώνουν την Κυριακή 21 Αυγούστου, στις 12 μ., εκδήλωση προς τιμήν του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, στον Αγιο Βασίλη Κυνουρίας. Τα κεντρικά γραφεία της ΠΕΑΕΑ δρομολογούν πούλμαν από την πλατεία Κάνιγγος στις 6.45 το πρωί. Πληροφορίες στα τηλ. 210.8234.296 και 210.8222.952.

-- Η ΝΕ Λάρισας της ΠΕΑΕΑ και το Παράρτημα Ελασσόνας, διοργανώνουν εκδήλωση για την επέτειο της ορκωμοσίας των πρώτων ανταρτικών ομάδων Ολύμπου του ΕΛΑΣ που έγινε το 1942 στο Μπεχτέσι - Καρυάς. Η εκδήλωση θα γίνει την Κυριακή 28 Αυγούστου στις 11 π.μ. στη θέση Ξερόλακας (λόγω μη οδικής πρόσβασης στο Μπεχτέσι).

Ευχαριστήριο στο «Ρ» από το ΚΕΘΕΑ

Τις θερμές ευχαριστίες προς το «Ριζοσπάστη» εκφράζει με επιστολή του ο Χαρ. Πουλόπουλος, διευθυντής του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ), για τη δωρεάν φιλοξενία του φυλλαδίου του ΚΕΘΕΑ ως ενθέτου στην εφημερίδα για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών.

«Η πρόληψη, η ευαισθητοποίηση και η ενημέρωση των πολιτών αποτελούν πάντα βασικές προτεραιότητες του ΚΕΘΕΑ, ενώ η προσπάθεια αυτή γίνεται αποτελεσματικότερη με τη συνεργασία περισσότερων φορέων και μάλιστα των ΜΜΕ», επισημαίνεται στην επιστολή. Και καταλήγει: «Η σταθερή υποστήριξή σας, τα τελευταία χρόνια έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός δικτύου ενημέρωσης της κοινής γνώμης με πανελλαδική εμβέλεια».

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ
Προσαγωγές... υποψίας

Η αστυνομοκρατία καλά κρατεί. Τον Ιούλη συνεχίστηκαν οι αθρόες προσαγωγές πολιτών στα αστυνομικά τμήματα, κατά τη διάρκεια αστυνομικών επιχειρήσεων στις πλατείες της Αθήνας. Σύμφωνα με το υπουργείο Δημόσιας Τάξης, οι «δράσεις» αυτές έχουν «σκοπό την έντονη αστυνομική παρουσία και τους ελέγχους πολιτών και οχημάτων»...

Με μόνο στοιχείο τις «υπόνοιες» 904 αστυνομικών οργάνων των δυνάμεων τάξης πραγματοποιήθηκαν 4.606 έλεγχοι. Κατά τη διάρκειά τους 835 «ύποπτα» άτομα προσήχθησαν στα αστυνομικά τμήματα και συνελήφθησαν... 27. Τα 14 από αυτά λόγω καταδικαστικών αποφάσεων που είχαν σε βάρος τους, 4 για στέρηση άδειας λειτουργίας καταστήματος, 4 για παράβαση του νόμου περί αλλοδαπών, 2 για κλοπή, 2 για πλαστογραφία, 1 για παράβαση του νόμου περί πνευματικής ιδιοκτησίας.

Επίσης, 246 αστυνομικοί ασφάλειας διεξήγαγαν 1.168 ελέγχους. Συνολικά προσήχθησαν 277 «ύποπτα άτομα», όπως χαρακτηρίζονται στο δελτίο του υπουργείου Δημόσιας Τάξης. Από αυτά συνελήφθησαν 133 (63 για παράβαση του νόμου περί ναρκωτικών, 27 για παράβαση της νομοθεσίας περί εκδιδομένων προσώπων και 25 διότι είχαν σε βάρος τους καταδικαστικές αποφάσεις).

Το «πρόγραμμα» εφαρμόστηκε στις πλατείες Εθνικής Αντίστασης, Εργατικής Πρωτομαγιάς, Συντάγματος, Φιλικής Εταιρείας, Ομόνοιας, Καραϊσκάκη, Κλαυθμώνος, Αγ. Παντελεήμονα, Ανεξαρτησίας, Κανάρη, Εξαρχείων, Ελευθερίας, Κολιάτσου κ.ά. Επίσης, στον Εθνικό Κήπο, στα πάρκα Συγγρού, Ρουφ, Πέτρινο, Ρηγίλλης κ.ά., όπως και σε κεντρικούς δρόμους (Β. Σοφίας, Ακαδημίας, Πειραιώς, Πανεπιστημίου, Χαμοστέρνας, Πάτση κ.ά.).

«Θερίζουν» τα ναρκωτικά

Κατά 3 φορές αυξήθηκαν οι θάνατοι από ναρκωτικά τα τελευταία 14 χρόνια, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των θανόντων, περίπου το 80%, ήταν άνεργοι. Την ανησυχητική κατάσταση έρχονται να μαρτυρήσουν τα στατιστικά στοιχεία σχετικά με τα ναρκωτικά κατά τα έτη 1991 μέχρι και το πρώτο 6μηνο του 2005, που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Δημόσιας Τάξης. Από τα στοιχεία προκύπτουν τα εξής:

  • Μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2005 οι αναφερθέντες θάνατοι από ναρκωτικά έφτασαν τους 156, ενώ για το έτος 1991 οι θάνατοι ήταν 94.
  • Το 2004 αυξήθηκαν σε σχέση με το 2003 κι από τους 238 βεβαιωθέντες θανάτους, οι 187 ήταν άνεργοι, όπου οι μισοί περίπου (133) είχαν μόλις τη στοιχειώδη εκπαίδευση. Ανάλογα είναι και τα ποσοστά ανεργίας και ελλιπούς εκπαίδευσης σε κάθε έτος.

Αλλη μια τραγική διάσταση της πολιτικής διαχείρισης της τοξικοεξάρτησης και της «διά βίου εξάρτησης» που προωθούν οι εκάστοτε κυβερνήσεις μέσω των προγραμμάτων χορήγησης υποκαταστάτων, έρχεται να δώσει το στοιχείο σχετικά με την κατακόρυφη αύξηση διακίνησης μεθαδόνης τα τελευταία χρόνια, καθώς το Α΄ εξάμηνο του 2005 κατασχέθηκαν 10.380 δισκία και 4.698 γραμμάρια μεθαδόνης. Το 2004 κατασχέθηκαν 6.392 δισκία και 3.107 γραμμάρια, το 1991 ήταν 990 δισκία και 14 γραμμάρια μεθαδόνης. Ενώ αποστομωτικά, για εκείνους που θεωρούν την κάνναβη ακίνδυνη ουσία, είναι επίσης τα στοιχεία για τα έτη 1995, 1996, 1997 όπου αναφέρονται συνολικά 4 θάνατοι από παράλληλη χρήση χασίς - αλκοόλ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ