ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Αυγούστου 2005
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΝ - -ΕΕ - ΗΠΑ
Προσωρινή αναβολή της κρίσης

ΚΡΟΦΟΡΝΤ-ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ-ΒΙΕΝΝΗ- ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Να «σταματήσει» αμέσως τις πυρηνικές του δραστηριότητες, κάλεσε χτες με ψήφισμά της το Ιράν η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας του ΟΗΕ (ΔΕΑΕ/ΟΗΕ). Κατά τις πληροφορίες που έγιναν γνωστές έως χτες βράδυ, το κείμενο - που συνέταξαν Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία - εκφράζει «σοβαρή ανησυχία» για την επανέναρξη της επεξεργασίας ουρανίου, ωστόσο υιοθετεί μια «αγνωστικιστική» θέση σε ό,τι αφορά στις κατηγορίες των ΗΠΑ περί μυστικού ιρανικού οπλικού πυρηνικού προγράμματος, ενώ αφήνει ανοιχτό, χωρίς να αναφέρεται απευθείας σε αυτό, το ενδεχόμενο παραπομπής του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας για επιβολή κυρώσεων και πιθανή ανάληψη στρατιωτικής δράσης. Κάτι που, αν δεν υπάρξει στο μεταξύ επανάληψη των διαπραγματεύσεων, ίσως συμβεί στις αρχές Σεπτέμβρη, σηματοδοτώντας το ξέσπασμα νέας σοβαρής κρίσης στη Μέση Ανατολή. Η ιρανική αντιπροσωπεία απέρριψε την απαίτηση της ΔΕΑΕ, σημειώνοντας όμως ότι θα «συνεχίσει να συνεργάζεται» μαζί της, και προειδοποίησε πως η Τεχεράνη δε θα «υποκύψει» στις εντεινόμενες πιέσεις, συμπληρώνοντας ότι παραπομπή στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα αποτελούσε «μέγα λάθος».

Το ψήφισμα αναφέρει: «Σημαντικά θέματα που συνδέονται με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν πρέπει να επιλυθούν και η Επιτροπή δεν είναι ακόμη σε θέση να συμπεράνει ότι υπάρχουν πυρηνικά υλικά ή δραστηριότητες που δεν έχουν δηλωθεί από το Ιράν (αλλά το 2004 η ΔΕΑΕ) βρήκε όλα τα δηλωθέντα πυρηνικά υλικά στο Ιράν και αυτού του είδους τα υλικά δεν έχουν μετατραπεί σε απαγορευμένες δραστηριότητες». Η βρετανική διπλωματία έκανε λόγο για «σαφές» ψήφισμα που «δείχνει το δρόμο» στο Ιράν - απηχώντας τις αμερικανικές θέσεις περί απεμπόλησης του προγράμματος παραγωγής πυρηνικών καυσίμων.

Ο εκπρόσωπος του Ιράν στη ΔΕΑΕ, Σίρους Νασέρι, δήλωνε από την πλευρά του ότι «το Ιράν δε θα υποκύψει (στις πιέσεις, ενώ...) θα γίνει παραγωγός και προμηθευτής πυρηνικών καυσίμων μέσα σε μια δεκαετία».

Στο μεταξύ, με δηλώσεις του από το Κρόφορντ του Τέξας ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Ου. Μπους, επανήλθε ακροθιγώς στο θέμα του Ιράν, λέγοντας ότι οι ΗΠΑ θα δώσουν βίζα (άδεια εισόδου) στο νέο Πρόεδρο του Ιράν, Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ, προκειμένου να παραστεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στις αρχές Σεπτέμβρη. Ο Μπους είπε ότι δεν έχει ακόμη «διακριβωθεί» αν και ποιο ρόλο έπαιξε ο νέος Ιρανός Πρόεδρος στην κατάληψη της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Τεχεράνη το 1979, κατά τη διάρκεια της ισλαμικής επανάστασης.

Για ένα «παράθυρο» που παραμένει ανοιχτό έκανε λόγο, μετά τις εξελίξεις αυτές, ο γενικός διευθυντής της ΔΕΑΕ, Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, όσον αφορά στο διάλογο της τρόικας της ΕΕ με το Ιράν: Στις 3 του Σεπτέμβρη θα παρουσιάσει την αναφορά του για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Η παρουσίαση αυτή θα αποτελέσει πιθανότατα σημείο καμπής - οδηγώντας σε επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ή κλιμάκωση της διένεξης.

  • Την ώρα που κορυφαία στελέχη των Ρεπουμπλικανών και της κυβέρνησης Μπους απειλούν υπαινικτικά ή ανοιχτά με επίθεση το Ιράν, και ο αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι έχει δώσει εντολή να καταρτιστούν σχέδια επίθεσης εναντίον του Ιράν, οι ΗΠΑ προωθούν συνεργασία όσον αφορά στο πυρηνικό πρόγραμμα με την Ινδία. Επίσης, σύμφωνα με το περιοδικό «Counterpunch», προωθούν και την πώληση δύο πυρηνικών αντιδραστήρων από την αμερικανική εταιρία «Westinghouse» στην Κίνα, που εκτιμάται ότι θα αποφέρουν 2,4 δισ. δολάρια.
ΙΡΑΚ
Ανένδοτος ο Μπους

ΚΡΟΦΟΡΝΤ, ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ και ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Ου. Μπους επανέλαβε χτες για άλλη μια φορά ότι η κυβέρνησή του «δε θα αποσύρει» το στρατό της από το Ιράκ, ενώ πρόσθεσε πως «δε βλέπει γιατί» δεν μπορεί να ολοκληρωθεί εντός της προθεσμίας της 15ης Αυγούστου η κατάρτιση του νέου ιρακινού Συντάγματος. Ο Μπους είπε ότι δεν έχει λάβει καμία απόφαση για την αύξηση ή μείωση των δυνάμεων στο Ιράκ, αν και ο υπουργός Αμύνης, Ντ. Ράμσφελντ, «εξετάζει» το ενδεχόμενο να προστεθούν δυνάμεις ενόψει εκλογών. «Αντιλαμβάνομαι το άγχος που νιώθουν κάποιοι για τους θανάτους στο Ιράκ. Εχω ακούσει τις φωνές όσων λένε να "αποσυρθούμε τώρα". Αλλά διαφωνώ σθεναρά... (η απόσυρση των δυνάμεων των ΗΠΑ) θα έστελνε ένα φρικτό μήνυμα στον εχθρό», είπε ο Μπους.

Στη Βαγδάτη, έγινε γνωστό χτες ότι έξι άνθρωποι, περιλαμβανομένου ενός Ιρακινού αξιωματούχου των «υπηρεσιών πληροφοριών» σκοτώθηκαν από επιθέσεις στη χώρα. Σε δηλώσεις του ο Αμερικανός υποστράτηγος Ρικ Λιντς ισχυριζόταν ότι οι επιθέσεις στο Ιράκ «μειώνονται», και γίνονται «λιγότερο αποτελεσματικές», αφού «ποσοστό μικρότερο του 25% έχουν απώλειες». Το «Ασοσιέιτεντ Πρες» σημείωσε ότι οι δηλώσεις Λιντς έγιναν ενώ ο αμερικανικός στρατός έχει υποστεί πάνω από 40 απώλειες αυτό το μήνα.

Στη Νέα Υόρκη, το Συμβούλιο Ασφαλείας ενέκρινε την παράταση της εντολής της «πολιτικής αποστολής» του ΟΗΕ στο Ιράκ για 12 μήνες, με στόχο την προώθηση του «εθνικού πολιτικού διαλόγου». Ο νέος - διορισμένος χωρίς έγκριση της Γερουσίας - πρεσβευτής των ΗΠΑ στον Οργανισμό, Τζον Μπόλτον, δήλωσε «πολύ ικανοποιημένος» από την απόφαση αυτή.

ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Δοκιμή πυραύλου «Κρουζ»

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Ο στρατός του Πακιστάν έκανε χτες «δώρο» για τα γενέθλιά του στον «πρόεδρο» στρατηγό Περβέζ Μουσάραφ την «επιτυχή» δοκιμή ενός πυραύλου «Κρουζ», του «Hatf VII Babur» - που έχει τη δυνατότητα να φέρει πυρηνικές κεφαλές - χωρίς να προειδοποιήσει σχετικά την Ινδία.

Η δοκιμή, που έγινε από τοποθεσία που δεν αποκαλύφθηκε, αποτελεί, σύμφωνα με τον ίδιο τον Μουσάραφ, ένα «μεγάλο ορόσημο» στο εξοπλιστικό πρόγραμμα του Πακιστάν, που εντάσσεται στο κλαμπ των τουλάχιστον 12 χωρών που παράγουν και εξάγουν πυραύλους «Κρουζ». Το Σάββατο, Ινδία και Πακιστάν είχαν συνάψει μια συμφωνία για την αποκατάσταση μιας τηλεφωνικής γραμμής επικοινωνίας, με την οποία η μια κυβέρνηση θα ειδοποιεί την άλλη για τις πυραυλικές της δοκιμές, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος «κατά λάθος» πυρηνικής σύρραξης. Η γραμμή αυτή πρόκειται να αρχίσει να λειτουργεί το Σεπτέμβρη, σύμφωνα με την εφημερίδα «Times of India». Ωστόσο, το Πακιστάν ανέφερε ότι δεν ειδοποίησε την Ινδία για τη δοκιμή, ούτε είχε καμία πρόθεση να το κάνει, αφού ο πύραυλος που δοκίμασε χτες δεν εμπίπτει στη συμφωνία, αφού «δεν είναι βαλλιστικός».

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΣΕΟΥΛ.-- Ο Νοτιοκορεάτης υπουργός Ενοποίησης, Τζουνγκ Ντονγκ-Γιανγκ, δήλωσε χτες πως υποστηρίζει το δικαίωμα της ΛΔ Κορέας να κάνει ειρηνική χρήση του πυρηνικού της προγράμματος με στόχο την παραγωγή ενέργειας.

ΚΕΪΠ ΤΑΟΥΝ.-- Αποτέλεσμα φάνηκε να έχει ο μαζικός απεργιακός αγώνας 90.000 Νοτιοαφρικανών εργαζομένων στα χρυσωρυχεία της χώρας, που ξεκίνησε την περασμένη Κυριακή, διεκδικώντας αυξήσεις από 7 ως 12% κατά κατηγορία εργαζομένου. Δύο από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που εκπροσωπούν τους απεργούς ανακοίνωσαν πως αναστέλλουν την απεργία, αποδεχόμενες την προσφορά της εργοδοσίας για μισθολογικές αυξήσεις 7%.

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-- Το ποσό των 1,3 εκατ. δολαρίων «δώρισαν» χτες οι ΗΠΑ στη Σερβία/Μαυροβούνιο για τον καθαρισμό ναρκοθετημένων περιοχών και την απομάκρυνση βομβών διασποράς, που ΗΠΑ και ΝΑΤΟ «έσπειραν» στο νότιο τμήμα της χώρας, με τους βομβαρδισμούς του 1999.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Νέα σφαγή αμάχων

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Νέα σφαγή αμάχων διέπραξαν οι δυνάμεις των ΗΠΑ - «κατά λάθος», όπως συνήθως λένε - και έγινε γνωστή χτες στην επαρχία της Ζαμπούλ. Τουλάχιστον τέσσερις άμαχοι μέλη μιας οικογένειας, με το μικρότερο θύμα ένα παιδάκι μόλις ενός μηνός, σκοτώθηκαν από το βομβαρδισμό. Οι συνεχιζόμενες σφαγές αμάχων προκαλούν υποκριτικές δηλώσεις «οργής» από την πλευρά της κυβέρνησης (ανδρεικέλων των κατοχικών δυνάμεων) στην Καμπούλ: Τον περασμένο μήνα, ο στρατός των ΗΠΑ είχε έτσι «αναγκαστεί» να ανακοινώσει πως «λυπάται» για τους θανάτους αθώων πολιτών στην επαρχία Κουνάρ. Αυτή τη φορά ο αμερικανικός στρατός απαξίωσε τις πληροφορίες περί θανάτου αμάχων: «Εξ όσων αντιλαμβάνομαι οι πληροφορίες μας δείχνουν ότι δεν υπάρχουν άμαχοι στην περιοχή», είπε η εκπρόσωπός του, λοχαγός Σίντι Μουρ.

Στο μεταξύ, οι δυνάμεις των ΗΠΑ ανακοίνωναν χθες Πέμπτη ότι άλλος ένας αμερικανός στρατιώτης --ο έκτος μέσα σε μια εβδομάδα-- έχασε τη ζωή του, όπως και έξι "μαχητές του εχθρού", σε μάχες στην επαρχία Πάκτικα, ενώ άλλος ένας αμερικανός στρατιώτης τραυματίστηκε.

ΤΟΥΡΚΙΑ
«Περίεργες» συλλήψεις

ΑΓΚΥΡΑ.--

Μια πολύ περίεργη υπόθεση «τρομοκρατίας» εξελισσόταν χτες στην Τουρκία, όπου οι αρχές άσκησαν δίωξη σε βάρος ενός Σύρου, του Λουάι Σάκρα, που φέρεται να ανήκε στην «αλ Κάιντα» και να «σχεδίαζε» βομβιστικές επιθέσεις εναντίον κρουαζιερόπλοιων από το Ισραήλ. Οι αρχές ανέφεραν ότι ο Σύρος «συνδέεται» με τις βομβιστικές επιθέσεις του Νοέμβρη του 2003 στην Κωνσταντινούπολη, που είχε πάνω από 61 νεκρούς, ενώ ισχυρίστηκαν ακόμη ότι ο ύποπτος, που συνελήφθη στο Ντιγιαρμπακίρ, «ομολόγησε» πως «προετοίμασε έναν τόνο εκρηκτικών». Αλλος τουλάχιστον ένας «συνεργός» του συνελήφθη. Σημειώνεται ότι, την Τετάρτη, οι αρχές διέψευδαν ότι προέβησαν σε συλλήψεις «υπόπτων» για τέτοιου είδους επιθέσεις. Το Ισραήλ, μετά τις τουρκικές εκκλήσεις, ήρε στο μεταξύ χτες βράδυ την ταξιδιωτική του οδηγία και τις προειδοποιήσεις του περί κινδύνου «τρομοκρατικών επιθέσεων» στα τουρκικά παράλια.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ