ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Αυγούστου 2005
Σελ. /24
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Πάρτε μέτρα για τους άνεργους

Με επιστολή προς τον διοικητή του ΟΑΕΔ, οι ταξικές δυνάμεις απαιτούν τη λήψη άμεσων μέτρων για την ουσιαστική προστασία όσων δεν έχουν δουλιά

Η λήψη μέτρων για την ουσιαστική προστασία των ανέργων αποτελεί κεντρικό στόχο πάλης για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα
Η λήψη μέτρων για την ουσιαστική προστασία των ανέργων αποτελεί κεντρικό στόχο πάλης για το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα
Τη λήψη άμεσων μέτρων για την ουσιαστική προστασία των ανέργων απαιτεί με επιστολή της προς το διοικητή του ΟΑΕΔ η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ, στην οποία αναδεικνύει τις τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τη μετατροπή του Οργανισμού σε μηχανισμό εξασφάλισης φθηνών εργατικών χεριών για τους εργοδότες.

Στην επιστολή - με την οποία ζητείται και συνάντηση με τον διοικητή του ΟΑΕΔ - επισημαίνεται ότι η ανεργία και η υποαπασχόληση συνεχώς αυξάνουν, ενώ οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ποτέ δεν ενδιαφέρθηκαν για την επιβίωση των ανέργων. Αυτό «αποδεικνύεται από τις δαπάνες των προϋπολογισμών για τη στήριξη των ανέργων. Η ονομαστική συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού κινείται περίπου στο 2,5% του προϋπολογισμού του ΟΑΕΔ».

Την ίδια στιγμή, οι κυβερνήσεις του δικομματισμού χρησιμοποιούν τον ΟΑΕΔ για να προωθήσουν την αντεργατική πολιτική τους. Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και του ΠΑΣΟΚ πριν, αρπάζει τις εισφορές των εργαζομένων που προορίζονται για τους ανέργους και τις δίνει στους εργοδότες, μέσα από την υλοποίηση προγραμμάτων που στόχο έχουν: Την ανατροπή της πλήρους και σταθερής απασχόλησης, τη στήριξη των ελαστικών μορφών απασχόλησης και τελικά την αύξηση των κερδών για την εργοδοσία, αφού συνέπεια όλων αυτών είναι η μείωση των δαπανών μισθοδοσίας των εργαζομένων.

Από το 1985 μέχρι σήμερα, υπογραμμίζει η Γραμματεία, «διατέθηκαν στους εργοδότες σε διάφορα προγράμματα πάνω από 1,5 - 2 τρισεκατομμύρια δραχμές (5,5 - 6 δισεκατομμύρια ευρώ). Από αυτά το 25% τουλάχιστον είναι εισφορές των εργαζομένων που έπρεπε να διατεθούν για τους ανέργους. Ομως, το επίδομα ανεργίας βρίσκεται στα 12 - 12,5 ευρώ ημερησίως». Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι η αύξηση και ανακύκλωση της ανεργίας, η αύξηση της υποαπασχόλησης, η εγκατάλειψη των ανέργων, η αύξηση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Τα έσοδα του ΟΑΕΔ, τονίζεται, είναι χρήματα μόνο των εργαζομένων που παρακρατούνται για την προστασία τους, όταν μείνουν άνεργοι ή για την ενίσχυση άλλων ανέργων, στα πλαίσια της αλληλεγγύης.

Το πλαίσιο αιτημάτων

Η Γραμματεία Αθήνας του ΠΑΜΕ απαιτεί:

  • Να σταματήσει τώρα ο ΟΑΕΔ να δίνει τις εισφορές των εργαζομένων στους εργοδότες με το πρόσχημα της μείωσης της ανεργίας.
  • Αύξηση των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού για την ενίσχυση των ανέργων.
  • 960 ευρώ το μήνα επίδομα ανεργίας που θα διαρκεί για όλο το χρόνο ανεργίας.
  • Υπολογισμός του χρόνου ανεργίας ως συντάξιμου χρόνου.
  • Επιδότηση των νέων ανέργων, χωρίς καμιά προϋπόθεση.
  • Επέκταση της υπαλληλικής αποζημίωσης (Ν.2112) για όλους.
  • «Πάγωμα» των δανείων των ανέργων.
  • Μηνιαία κρατική επιδότηση για τις οικογένειες των ανέργων που σπουδάζουν παιδιά.
  • Επιχορήγηση του ενοικίου.
  • Διάθεση δωρεάν κρατικών βρεφονηπιακών, παιδικών σταθμών για τα παιδιά των ανέργων.
  • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους τους άνεργους.
  • Ειδικά μέτρα προστασίας των ανέργων γυναικών και των νέων, των ατόμων με ειδικές ανάγκες.
  • Να δοθεί τώρα έκτακτη οικονομική ενίσχυση ύψους 1.500 ευρώ για τους άνεργους οικοδόμους, κλωστοϋφαντουργούς, εμποροϋπάλληλους, για όλους τους άνεργους.
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ
Απεργούν την ερχόμενη Τρίτη

Στις 4.30 μ.μ., έξω από τα γραφεία του Συλλόγου Εργαζομένων στην Εμπορική, η ταξική απεργιακή προσυγκέντρωση

Σε 24ωρη απεργία κατεβαίνουν την ερχόμενη Τρίτη 16 Αυγούστου οι εργαζόμενοι στις τράπεζες, αντιδρώντας στον αντιασφαλιστικό νόμο της κυβέρνησης της ΝΔ που ψηφίστηκε πρόσφατα. Ο νόμος της ΝΔ αποτελεί εξειδίκευση του νόμου 3029 του ΠΑΣΟΚ στον κλάδο. Απαλλάσσει τους τραπεζίτες από τις τεράστιες οικονομικές υποχρεώσεις τους προς τα ασφαλιστικά ταμεία και, την ίδια στιγμή, συρρικνώνει συντάξεις και παροχές, αυξάνει τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης.

Η Γραμματεία ΠΑΜΕ Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα καλεί τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά στην απεργία με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ και στην απεργιακή προσυγκέντρωση που οργανώνει στις 4.30 το απόγευμα έξω από τα γραφεία του Συλλόγου Εργαζομένων στην Εμπορική Τράπεζα (Ευπόλιδος 8, πλατεία Εθνικής Αντίστασης). Θα ακολουθήσει η συγκέντρωση έξω από τα κεντρικά γραφεία της Εμπορικής. Ενώ από νωρίς το πρωί οι ταξικές δυνάμεις θα δώσουν δυναμικό «παρών» στην περιφρούρηση της απεργίας.

Τη μέρα της απεργίας και στα πλαίσια των όσων προβλέπει η νέα νομοθεσία, η διοίκηση της Εμπορικής θα προχωρήσει στην καταγγελία της Συλλογικής Σύμβασης που διέπει το ασφαλιστικό ταμείο των εργαζομένων, ενώ ανάλογες διαδικασίες δρομολογούν οι διοικήσεις όλων των τραπεζών.

Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, η Γραμματεία του ΠΑΜΕ επισημαίνει μεταξύ άλλων και τις τεράστιες ευθύνες που έχει γι' αυτές τις εξελίξεις η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΟΤΟΕ που ούτε θέλει, ούτε μπορεί να οργανώσει κίνημα αντίστασης των εργαζομένων. Και αναδεικνύει την ανάγκη οι εργαζόμενοι, αποδυναμώνοντας τις πλειοψηφίες της συναίνεσης και συσπειρωμένοι στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, να παλέψουν για Ενιαίο Ταμείο κύριας και Ενιαίο Ταμείο επικουρικής ασφάλισης για όλους τους τραπεζοϋπάλληλους, στην προοπτική του Ενιαίου Ταμείου Μισθωτών, στο πλαίσιο μιας πολιτικής που θα αναβαθμίζει τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων.

ΛΙΜΕΝΙΚΟΙ
Δεν παίρνουν άδεια και φέτος

Η κυβέρνηση τους χρησιμοποιεί για να εξωραΐσει την άθλια εικόνα που παρουσιάζουν τα λιμάνια

Με ξαφνικές ανακλήσεις αδειών λιμενικών επιχειρεί το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας να εξωραΐσει την εικόνα των λιμανιών με τις πολύωρες καθυστερήσεις των σαπιοκάραβων που ταλαιπωρούν καθημερινά χιλιάδες επιβάτες. Στην ουσία, η κυβέρνηση προσπαθεί να μετατοπίσει τις ευθύνες, αποδεικνύοντας περίτρανα την έλλειψη σχεδιασμού και προγραμματισμού και την προχειρότητα με την οποία επιχειρεί να αντιμετωπίσει τα προβλήματα στα λιμάνια.

Ο Μαν. Κεφαλογιάννης προχώρησε στην ανάκληση των αδειών 50 λιμενικών, ανατρέποντας κάθε οικογενειακό προγραμματισμό των εργαζομένων, προκειμένου να επιδείξει την παρουσία ανθρώπινου δυναμικού στα λιμάνια. Κι αυτό όταν είναι πλέον πασιφανές ότι η άθλια κατάσταση στα λιμάνια δεν είναι αποτέλεσμα της απουσίας λιμενικών υπαλλήλων, αλλά της ασύδοτης δράσης των εφοπλιστών και των αλλεπάλληλων βλαβών που παρουσιάζουν τα υπέργηρα καράβια τους.

Η ανάκληση των αδειών επιβεβαιώνει και την τεράστια έλλειψη σε προσωπικό, αφού σχεδόν 2.500 θέσεις εργασίας λιμενικών υπαλλήλων παραμένουν κενές. Αξίζει να σημειωθεί πως ο νόμος 2935/2001 προβλέπει την ύπαρξη έως το 2006 10.156 Λιμενικών. Σήμερα όμως υπάρχουν μόνο 7.500 περίπου στα λιμάνια όλης της χώρας, ενώ δεν έγιναν προσλήψεις ούτε το 2004, ούτε και 2005.

Το μέτρο της ανάκληση των αδειών λιμενικών εφαρμόζεται για δεύτερο συνεχόμενο χρόνο μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες κι έτσι οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι δε θα πάρουν και φέτος την προγραμματισμένη άδειά τους.

Η Ομοσπονδία Ενώσεων Λιμενικού Σώματος σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι οι αρμόδιοι όφειλαν να έχουν προγραμματίσει και ενημερώσει έγκαιρα το προσωπικό για οποιαδήποτε αλλαγή σχετικά με τη χορήγηση των αδειών, προκειμένου να αποφευχθεί η ανάκληση των αδειών. Και επισημαίνει ότι οι ανθρώπινες αλυσίδες λιμενικών στα λιμάνια δε δίνουν λύση και άλλοθι στα λάθη της άσκησης της ναυτιλιακής πολιτικής ούτε καλύπτουν επικοινωνιακά τα λάθη και παραλείψεις του ΥΕΝ.

ΠΛΑΤΑΝΙΣΤΟΣ ΚΑΡΥΣΤΙΑΣ
Χωρίς γιατρό οι κάτοικοι

«Αγωνία και ανασφάλεια κυριαρχεί ανάμεσα στους κατοίκους (ηλικιωμένοι οι περισσότεροι) του Πλατανιστού Καρυστίας, αφού ο μοναδικός γιατρός που τους επισκέπτεται είναι ο αγροτικός και από εκεί και πέρα όλα επαφίενται στην τύχη. Οι επισκέψεις γίνονται μια φορά τη βδομάδα, ενώ στα αγροτικά ιατρεία, εκτός από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, υπάρχει έλλειψη και του απαραίτητου εξοπλισμού».

Αυτά αναφέρουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας και Γιάννης Πατσιλινάκος στην Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή σχετικά με το θέμα και ρωτούν τον υπουργό Υγείας: «Ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την αναβάθμιση της παροχής υπηρεσιών Δημόσιας Υγείας στους κατοίκους του Πλατανιστού Καρυστίας και τι ενέργειες θα κάνει για την πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, την παροχή εξοπλισμού στα αγροτικά ιατρεία, στη στελέχωσή τους και τη διασφάλιση της παρουσίας γιατρού για όλες τις ημέρες της εβδομάδας;».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ