ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Αυγούστου 2005
Σελ. /24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΡΟΔΑΚΙΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΠΕΛΛΑΣ.
Σε αγωνιστική ετοιμότητα

Ιδιαίτερος ο ρόλος των συντονιστικών επιτροπών και των συλλόγων που έχουν καθαρή άποψη για την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, τονίζει η Γραμματεία της ΠΑΣΥ του νομού

Eurokinissi

«Αν δεν τηρηθούν οι υποσχέσεις που έχουμε λάβει για ενίσχυση του εισοδήματός μας θα μας ξαναδεί η κυβέρνηση στους δρόμους και οι βιομήχανοι μπροστά στα εργοστάσιά τους να τα αποκλείουμε», δήλωναν όσοι ροδακινοπαραγωγοί έφευγαν τελευταίοι χτες από τα μπλόκα στο νομό Πέλλας. Πρόσθεταν ότι κυβέρνηση και βιομήχανοι υποσχέθηκαν τα λιγότερα, αλλά και αν αυτά δεν τα ικανοποιήσουν άμεσα την επόμενη βδομάδα θα συσκεφθούν οι αγρότες για να κλιμακώσουν τον αγώνα τους.

Στελέχη της Γραμματείας της ΠΑΣΥ του Ν. Πέλλας, σχολιάζοντας τις τελευταίες αυτές εξελίξεις, τόνιζαν ότι ήδη από τις αρχές Ιούνη η ΠΑΣΥ σε σύσκεψή της που πραγματοποίησε στο χωριό Ριζό ζήτησε να διεκδικήσουν έγκαιρα οι ροδακινοπαραγωγοί μια τιμή που θα κάλυπτε τα έξοδα παραγωγής και θα άφηνε και ένα κέρδος στον αγρότη. Η Διεπαγγελματική, στην οποία το πάνω χέρι έχουν οι μεταποιητές, από την ώρα που δημιουργήθηκε, καμία φορά μέχρι τώρα δεν έκλεισε συμφωνία που να διασφαλίζει τιμή για τον παραγωγό. Ευθύνη έχουν και οι πρόεδροι κάποιων Ομάδων Παραγωγών που έβαλαν το θέμα της συμφωνίας πολύ αργά, όταν άρχισε η παραγωγή και με τον τρόπο αυτό στένευαν σημαντικά τα περιθώρια ελιγμών που είχε ο ροδακινοπαραγωγός, προκειμένου να πετύχει μια καλή συμφωνία. Αλλά, παράλληλα, οι ίδιοι πρόεδροι των Ομάδων Παραγωγών έβαλαν πολύ χαμηλά τον πήχη των διεκδικήσεων και έφταναν στο τέλος να δηλώνουν ευχαριστημένοι αν πάρουν 23 λεπτά το κιλό το βιομηχανικό ροδάκινο, όταν υπολογίζεται το κόστος παραγωγής στα 25 λεπτά. Τώρα οι ίδιοι «εκπρόσωποι» των Ομάδων Παραγωγών στη Διεπαγγελματική δηλώνουν ότι τους ικανοποιεί το 1 λεπτό που προσθέτουν οι βιομήχανοι στην εξευτελιστική τιμή των 19 λεπτά, ενώ η παραγωγή θα παραδίδεται στο εργοστάσιο κι αυτό σημαίνει πολύ λιγότερα για τον αγρότη καθώς επιβαρύνεται με τα έξοδα μεταφοράς, τις κρατήσεις υπέρ συνεταιρισμού κ.ά. Το ίδιο αβέβαια είναι τα πράγματα με την οικονομική ενίσχυση μέσω του ειδικού λογαριασμού, καθώς αρκετά «θολή» ήταν η δέσμευση του υπουργού Αγροτικής Απασχόλησης για αύξηση του ΛΑΕΚ, το οποίο ας σημειωθεί θα πρέπει πρώτα να εγκριθεί από μια σειρά συναρμόδιους φορείς. Δηλαδή, μέχρι τώρα ο ροδακινοπαραγωγός έχει αόριστες δεσμεύσεις και απλές υποσχέσεις. Ακόμα όμως και η υλοποίησή τους ελάχιστα θα προσθέσει στο ήδη συρρικνωμένο εισόδημά του.

Σε κάθε περίπτωση, προσθέτουν τα στελέχη της Γραμματείας της ΠΑΣΥ, η ΠΑΣΥ πιστεύει ότι οι αγώνες θέλουν συνέχεια, η πάλη θα πρέπει να οξυνθεί μέσα από τις συντονιστικές επιτροπές και τους αγροτικούς συλλόγους που έχουν καθαρή άποψη για την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ των ελληνικών κυβερνήσεων και των πολιτικών δυνάμεων που θεωρούν μονόδρομο την ΚΑΠ. Παράλληλα, καλούνται όλοι οι ροδακινοπαραγωγοί να συντονίσουν τον αγώνα τους με όλους τους άλλους αγρότες και τους εργαζόμενους και να συμμετέχουν μαζικά στα συλλαλητήρια της ΠΑΣΥ και του ΠΑΜΕ στα εγκαίνια της ΔΕΘ στις 10 Σεπτέμβρη...


ΛΑΜΙΑ
Σε απόγνωση οι χαλαζόπληκτοι αγρότες

Κάθε χρόνο οι παραγωγοί της Αν. Φθιώτιδας πλήττονται από τα καιρικά φαινόμενα και την αδιαφορία της κρατικής μηχανής

ΛΑΜΙΑ (Του ανταποκριτή μας).--

«Είχαμε να σοδέψουμε από το 2001. Ηρθε κι αυτή η καταστροφή με τη χαλαζόπτωση, τι θα κάνουμε τώρα;», Το αγωνιώδες αυτό ερώτημα που εξέφρασε αγρότης της περιοχής Αχινού του δήμου Εχιναίων της Ανατολικής Φθιώτιδας, μιλώντας μαζί μας, μετά τις εκτεταμένες ζημιές που προκάλεσε η σφοδρή χαλαζόπτωση της προηγούμενης Παρασκευής, εκφράζεται από εκατοντάδες αγροτικές οικογένειες που είδαν τους κόπους τους να πηγαίνουν «στράφι» για άλλη μια χρονιά.

Από το 2001 χωρίς εισόδημα

Γιατί, το «έχουμε να σοδέψουμε απ' το 2001» που μας είπε ο συνομιλητής μας, δεν ήταν σχήμα λόγου, είναι η πραγματικότητα για ολόκληρη την περιοχή, για όλα τα αγροτικά νοικοκυριά, που ζουν κι επιβιώνουν από την ελαιοκαλλιέργεια. Μεγάλο το μέγεθος της καταστροφής, 20.000 στρέμματα ελαιώνων έπαθαν ζημιά που κυμαίνεται από 60% έως 100% και η πραγματικότητα είναι ότι την τελευταία πενταετία, η περιοχή της Ανατολικής Φθιώτιδας έχει πληγεί όλες τις χρονιές, δύο φορές από παγετούς και άλλες δύο φορές από το χαλάζι.

Ομως «χαΐρι» δεν είδαν. Δεν αισθάνθηκαν πουθενά την κυβερνητική και κρατική αρωγή. Γι' αυτό είναι απελπισμένοι απ' τη νέα ζημιά της παραγωγής τους, αλλά αγανακτισμένοι και οργισμένοι για την εγκατάλειψή τους απ' τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ προηγούμενα, της ΝΔ σήμερα.

Μάλιστα, τούτη τη φορά ούτε καν κυβερνητικό κλιμάκιο επισκέφτηκε ακόμα την περιοχή τους, ούτε καν ο δήμαρχος Εχιναίων, ούτε ο Νομάρχης Φθιώτιδας. Μόνο ένας κυβερνητικός βουλευτής τούς επισκέφτηκε, όχι για να προωθήσει τα αιτήματά τους, αλλά για να τους καλέσει να δείξουν «υπομονή και ευαισθησία».

Μονόδρομος η αγωνιστική διεκδίκηση

Να δείξουν υπομονή και ευαισθησία απέναντι σε ποιον; Στην κυβέρνηση και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, που δεν ενδιαφέρθηκαν; Ή στον ΕΛΓΑ που παρά τις τρομερές καταστροφές που έγιναν στην περιοχή, ζητάει από τους κατεστραμμένους ξωμάχους να καταβάλουν αντίτιμο 0,1 λεπτά ανά δέντρο ελιάς και 1 ευρώ ανά στρέμμα για τα κηπευτικά, για να έχουν δικαίωμα υποβολής δήλωσης ζημιών; Να δείξουν «υπομονή και ευαισθησία» απέναντι στις κυβερνήσεις (ΠΑΣΟΚ - ΝΔ) και τους υπουργούς που τους «έκαψαν», που τους οδηγούν στο ξεκλήρισμα και την ανεργία με την καταστροφική πολιτική της ΕΕ που συνδιαμορφώνουν στις Βρυξέλλες και υλοποιούν στη χώρα μας;

Να ποια είναι η πολιτική τους, μας λέει ο Γιώργος Νικολάου, μέλος της προσωρινής διοίκησης του νεοσύστατου Αγροτικού Συλλόγου Δήμου Εχιναίων «Ελεύθεροι Αγρότες», να μην έχουν πάρει κανένα μέτρο αντιπαγετικής και αντιχαλαζικής προστασίας, μέχρι σήμερα, παρά τις επανειλημμένες ζημιές από το 2001, στην περιοχή μας. Να μας επιβάλλουν και τη νέα αναθεωρημένη ΚΑΠ που θα σημάνει το τέλος της μικρομεσαίας αγροτιάς, τη συγκέντρωση της παραγωγής και της γης σε λίγα χέρια, των μεγαλοαγροτών και βιομηχάνων.

Κάτω απ' την ανάγκη στήριξης και αγωνιστικής διεκδίκησης του δίκιου μας, συνεχίζει ο Γ. Νικολάου, οι αγρότες της περιοχής μας συσπειρώνονται στον Αγροτικό Σύλλογο «Ελεύθεροι Αγρότες», που διεκδικεί ολόκληρη και γρήγορη αποζημίωση της κατεστραμμένης παραγωγής, χρηματοδότηση και αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτει το σύνολο της ζημιάς στην αγροτική παραγωγή και στο αγροτικό κεφάλαιο απ' όλους τους φυσικούς κινδύνους, τα απαιτούμενα έργα υποδομής, αντιπλημμυρικά και προστασίας από παγετό, χαλάζι κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ