ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Αυγούστου 2005
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Απροκάλυπτη κοροϊδία για τα καύσιμα

Κυβέρνηση και πετρελαιάδες κουκουλώνουν τις ευθύνες τους για να κρύψουν ότι οι ανατιμήσεις στα καύσιμα είναι απαραίτητες προκειμένου να αυξηθεί κι άλλο η κερδοφορία του μεγάλου κεφαλαίου

Οι μόνοι που εξυπηρετούνται από την πολιτική των υπέρογκων τιμών στα καύσιμα είναι οι πετρελαιάδες, που αυξάνουν συνεχώς τα κέρδη τους, και η κυβέρνηση που για να δώσει κι άλλα κίνητρα στο μεγάλο κεφάλαιο έχει επιβάλει δυσβάστακτη φορολογία στα πετρελαιοειδή
Οι μόνοι που εξυπηρετούνται από την πολιτική των υπέρογκων τιμών στα καύσιμα είναι οι πετρελαιάδες, που αυξάνουν συνεχώς τα κέρδη τους, και η κυβέρνηση που για να δώσει κι άλλα κίνητρα στο μεγάλο κεφάλαιο έχει επιβάλει δυσβάστακτη φορολογία στα πετρελαιοειδή
Σε νέες προσπάθειες αποπροσανατολισμού των εργαζομένων και κουκουλώματος των δικών τους ευθυνών προχωρούν οι κατ' εξοχήν υπεύθυνοι για τις συνεχείς αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, που πυροδοτούν νέο κύμα γενικευμένων ανατιμήσεων στην αγορά. Η κυβέρνηση από κοινού με τις εταιρίες και τα διυλιστήρια, μπροστά στη λαϊκή αντίδραση και την οργή που προκαλεί το ροκάνισμα των εισοδημάτων των εργαζομένων, αντί να πάρουν οποιοδήποτε μέτρο για την ουσιαστική συγκράτηση των τιμών, μεθοδεύουν τη συμπαιγνία τους σε βάρος των καταναλωτών, προβάλλοντας διάφορα προσχήματα και ψευτοδικαιολογίες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

Χτες πραγματοποιήθηκε μια από τις συνήθεις συσκέψεις - άλλοθι για τη συνέχιση της ίδιας πολιτικής - που συγκαλούνται σε περιόδους «αυξητικών πιέσεων» στις τιμές των καυσίμων. Η σύσκεψη έγινε στο υπουργείο Ανάπτυξης υπό τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γ. Σαλαγκούδη με τη συμμετοχή εκπροσώπων των ΕΛΠΕ, των εταιριών εμπορίας πετρελαιοειδών και των πρατηριούχων, καθώς και υπηρεσιακών παραγόντων του υπουργείου. Μετά τη σύσκεψη, και ενώ ούτε ένας από τους συμμετέχοντες δεν έκανε την παραμικρή δήλωση, ώστε να υποθέσει κανείς ότι πράγματι μπορεί να βγήκε κάποια... άκρη «αισιόδοξη» - έστω και σε προφορικό επίπεδο - ο υφυπουργός ανέλαβε να εξωραΐσει τα πράγματα κλιμακώνοντας την κοροϊδία. Ετσι, επιδόθηκε σε γενικολογίες για την υπάρχουσα δυνατότητα... συγκράτησης των τιμών, τη στιγμή που οι εργαζόμενοι έχουν χρυσοπληρώσει τα υπερκέρδη των εταιριών και των διυλιστηρίων και καμία διαβεβαίωση δεν υπάρχει από καμία πλευρά ότι θα γίνει κάτι για τη συγκράτηση των τιμών. Ο ίδιος, μάλιστα, κατέστησε σαφές ότι η «πεποίθησή» του για μείωση των τιμών εξαντλείται μόνο στο μέρος εκείνο που αφορά διυλιστήρια, εταιρίες και πρατήρια και όχι το μέρος των υπέρογκων φόρων για τους οποίους φρόντισε να επισημάνει: «Σημειώστε ότι έχουμε το μικρότερο Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης από όλες τις ευρωπαϊκές χώρες». Και, μια και καμία απόφαση δεν πάρθηκε και καμία δέσμευση δεν αναλήφθηκε από τους συμμετέχοντες για περιορισμό των περιθωρίων κέρδους τους -γιατί περί αυτού πρόκειται - προκειμένου να μειωθούν οι τιμές, ο Γ. Σαλαγκούδης περιορίστηκε να δηλώσει ότι οι παράγοντες της αγοράς τον διαβεβαίωσαν πως «θα προσπαθήσουν» στην κατεύθυνση του περιορισμού των μεγάλων αποκλίσεων τιμών.

Στο σκηνικό αποπροσανατολισμού που επιχειρεί να στήσει η κυβέρνηση ενέχεται και μια πρόσθετη κοροϊδία, τη στιγμή που μόλις μια μέρα πριν ο πρόεδρος των ΕΛΠΕ, Τ. Χριστοδούλου, παρουσιάζοντας την ξέφρενη πορεία της κερδοφορίας των διυλιστηρίων είχε διαμηνύσει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ότι η κυβέρνηση δε θα πρέπει να περιμένει τον παραμικρό περιορισμό των περιθωρίων κέρδους των ΕΛΠΕ για τη συγκράτηση των τιμών. «Εμείς, μια εταιρία εισηγμένη στο Χρηματιστήριο δε θα επιδοτήσουμε την κατανάλωση», είχε πει χωρίς κανένα δισταγμό. Οταν, μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό επανέλαβε και στη διάρκεια της χτεσινής σύσκεψης ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου, Π. Καβουλάκος, είναι φανερό ότι οι δηλώσεις του υφυπουργού είναι μια απροκάλυπτη κοροϊδία. Να σημειώσουμε ότι ο διορισμένος από την κυβέρνηση πρόεδρος των ΕΛΠΕ προχτές καυχιόταν ότι ο όμιλός αύξησε, στο πρώτο εξάμηνο του χρόνου, τα καθαρά του κέρδη κατά 78%, ενώ τα κέρδη ανά βαρέλι διύλισης αυξήθηκαν από 4,3 σε 7,2 δολάρια!!!

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Θησαυρίζουν σε βάρος του λαϊκού εισοδήματος

Ανακοίνωση της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ

Την κυβερνητική πολιτική εξυπηρέτησης των συμφερόντων του πολυεθνικού κεφαλαίου καταγγέλλει το ΠΑΜΕ σαν υπαίτιο για το νέο κύμα ακρίβειας που τσακίζει τα λαϊκά εισοδήματα, αυτή τη φορά με αφορμή το... πετρέλαιο. Σε ανακοίνωσή της, η Εκτελεστική Γραμματεία του Πανεργατικού Μετώπου αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Το ταξικό εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα πολλές φορές έχει υπογραμμίσει ότι οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι γεννούν πολύμορφες αρνητικές επιπτώσεις για την Εργατική Τάξη, ενώ ταυτόχρονα ωθούν τα μονοπώλια σε συσσώρευση αμύθητου πλούτου.

Στα πλαίσια αυτά, η διεθνής τιμή του πετρελαίου είναι πάντα εργαλείο των ιμπεριαλιστών και του κεφαλαίου.

Και στη χώρα μας, η κυβέρνηση της ΝΔ σαν πιστός υπηρέτης του κεφαλαίου αξιοποιεί αυτό το εργαλείο για να φουντώνει η ακρίβεια και να κερδοσκοπούν οι Βιομήχανοι. Εισιτήρια, ναύλα, είδη διατροφής, σχολικά είδη κλπ, ήδη έχουν πάρει την ανηφόρα. Την ίδια στιγμή που οι γνωστοί «πετρελαιάδες» Βαρδινογιαννολάτσηδες θησαυρίζουν και αυξάνουν μήνα το μήνα τα υπερκέρδη τους με ρυθμούς τρομακτικούς.

Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, η εργατική τάξη της χώρας και τα ταξικά συνδικάτα δεν μπορούμε παρά να ενισχύσουμε την αγωνιστική μας δράση ενάντια στην Ακρίβεια και τις καθημερινές ανατιμήσεις, για μισθούς, μεροκάματα και συντάξεις που να ανταποκρίνονται στις σημερινές ανάγκες της κάθε λαϊκής οικογένειας.

Για τους εργαζόμενους, τους φτωχούς αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους η ΔΕΘ αποτελεί μια σημαντική δυνατότητα να διαδηλώσουν μαζί με το ΠΑΜΕ ενάντια στην πολιτική των κομμάτων των Ευρομονόδρομων. Κόντρα στο ΣΕΒ και στα αφεντικά. Κόντρα στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες.

Στις 10 Σεπτέμβρη, στις 7 μ.μ. στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, ο αγώνας ενάντια στην Ακρίβεια θα έχει ξεχωριστή θέση μέσα στο ολοκληρωμένο και συνεπές διεκδικητικό πλαίσιο των ταξικών Συνδικάτων».

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ σε Κούβα και Βενεζουέλα

Αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ αποτελούμενη από τη ΓΓ της ΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, και τον Δημήτρη Κουτσούμπα, μέλος του ΠΓ, υπεύθυνο Διεθνών Σχέσεων και διευθυντή του «Ριζοσπάστη», θα επισκεφθεί στις 16 και 17 Αυγούστου την Κούβα μετά από πρόσκληση της ΚΕ του ΚΚ Κούβας.

Στη συνέχεια η αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ θα επισκεφθεί, μέχρι τις 24 του Αυγούστου, τη Βενεζουέλα, όπου θα έχει συναντήσεις με αντιπροσωπεία του ΚΚ Βενεζουέλας, με συνδικαλιστές, οργανώσεις νεολαίας και αντιιμπεριαλιστικά κινήματα της χώρας.

ΚΚΕ
Καταργείστε τώρα τη φορολογία στα καύσιμα

Ανακοίνωση - παρέμβαση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του Κόμματος

Με αφορμή τη σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης και τις δηλώσεις του υφυπουργού Γ. Σαλαγκούδη, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Τώρα κατάργηση της φορολογίας στα καύσιμα! Φτάνει ο εμπαιγμός! Η ραγδαία αύξηση της τιμής των καυσίμων αποτελεί καθαρή ληστεία του λαϊκού εισοδήματος, που γίνεται από το κράτος και τους μονοπωλιακούς ομίλους διύλισης και εμπορίας. Η κερδοσκοπική δράση των ομίλων στα διεθνή χρηματιστήρια αξιοποιείται για τις απαράδεκτα υψηλές τιμές, οι κύριοι παράγοντες είναι τα τεράστια μονοπωλιακά υπερκέρδη και η βαριά φορολογία.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Αποδεικνύεται διαρκώς πως η μείωση της τιμής των καυσίμων μέσα από τον ανταγωνισμό των ομίλων, στο πλαίσιο της καπιταλιστικής «απελευθέρωσης» είναι μύθος, που τον πληρώνουν ακριβά! Λαϊκή αντεπίθεση και συμμαχία τώρα, για κατάργηση της έμμεσης φορολογίας στα καύσιμα. Για ενιαίο και αποκλειστικά κρατικό φορέα ενέργειας, που θα αποτελεί λαϊκή περιουσία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ