ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Αυγούστου 2005
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΕΡΒΙΑ/ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Προσεχώς και αμερικανικές βάσεις!

Οι Αμερικανοί πλέον σουλατσάρουν στη Σερβία

Associated Press

Οι Αμερικανοί πλέον σουλατσάρουν στη Σερβία
ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Η φιλοδυτική κυβέρνηση της Ενωσης Σερβία/Μαυροβούνιο ξέχασε τους φονικούς βομβαρδισμούς ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ του 1999. Διέγραψε από τη μνήμη της τα εκατοντάδες αθώα θύματα του βρώμικου ΝΑΤΟικού πολέμου. Λησμόνησε τα σημερινά παιδιά και εφήβους που αργοσβήνουν ξεχασμένα σε νοσοκομεία της Σερβίας επειδή μολύνθηκαν από τα όπλα απεμπλουτισμένου ουρανίου που «ξέρασαν» τα ΝΑΤΟικά βομβαρδιστικά «Α-10». Γι' αυτό και είναι έτοιμη για το επόμενο βήμα: Να υπογράψει κείμενο συμφωνίας για τη δημιουργία αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στην επικράτεια της ένωσης, μετά και από τη συμφωνία που έκανε στις αρχές του περασμένου Ιούλη με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ για την ελεύθερη διέλευση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων ανά την επικράτεια της χώρας!

Η είδηση προέκυψε προχτές κατά την παρουσίαση του «σχεδίου» συμφωνίας από τον πρέσβη των ΗΠΑ στο Βελιγράδι, Μάικλ Πολτ.

Υπό την εύηχη ονομασία «συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας», ο Πολτ αναφέρθηκε στα «δικαιώματα» που θα πρέπει να απολαμβάνουν οι Αμερικανοί στρατιώτες στην Ενωση (πχ ετεροδικία, που αφήνει ατιμώρητα εγκλήματα του κοινού Ποινικού Κώδικα, μη παραπομπή Αμερικανών στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης κλπ.). Το «αντάλλαγμα» που θα πάρει το Βελιγράδι γι' αυτή τη «διευκόλυνση» είναι το «πράσινο φως» ένταξης στο ΝΑΤΟικό πρόγραμμα «Συμμαχία για την Ειρήνη» και «μετά» στο ΝΑΤΟ...

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του σερβικού δικτύου «Β92», ο πρέσβης των ΗΠΑ στο Βελιγράδι περιέγραψε την υπογραφή αυτού του «σχεδίου» συμφωνίας ως ένα «υποχρεωτικό πρώτο βήμα» για την τελική ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Σε γενικές γραμμές το σχέδιο του πακέτου «συμφωνία στρατιωτικής συνεργασίας» ΗΠΑ - Σερβίας/Μαυροβουνίου έχει τρία σκέλη:

α) Συμφωνία για την ελεύθερη διέλευση και επικοινωνία αμερικανικών και ΝΑΤΟικών στρατευμάτων σ' όλη την επικράτεια της Ενωσης (που ήδη υπογράφηκε το πρώτο 15ήμερο του Ιούλη).

β) Σύμφωνο για την εγκατάσταση αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων στη χώρα και ρύθμιση του στάτους των «δικαιωμάτων» των Αμερικανών στρατιωτών, που θα σταθμεύουν εκεί (η διαδικασία είναι ομιχλώδης, αλλά είναι σε εξέλιξη...).

γ) Σύμφωνο διμερούς στρατιωτικής συνεργασίας για τη χορήγηση αμερικανικής στρατιωτικής «βοήθειας» προς το Βελιγράδι (σε πρώτη φάση εκτιμάται πως θα είναι ύψους 80 εκατ. δολαρίων, είτε σε ρευστό, είτε σε «προϊόντα» αμερικανικών πολεμικών βιομηχανιών) για τον «εκσυγχρονισμό» (δηλαδή πλήρη εξάρτηση... από τις ΗΠΑ) των ενόπλων δυνάμεων της Ενωσης Σερβία/Μαυροβούνιο...

Εν κατακλείδι ο Αμερικανός πρέσβης δήλωσε: «Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ θέλουν να δουν ενότητα σ' όλη την Ευρώπη, όπως επίσης ελευθερία και ειρήνη... Μ' αυτή την έννοια είναι συμφέρον της Συμμαχίας να δούμε τη Σερβία/Μαυροβούνιο το συντομότερο δυνατόν πρώτα στο εταιρικό Πρόγραμμα Συμμαχία για την Ειρήνη και έπειτα στο ΝΑΤΟ... Η Σερβία/Μαυροβούνιο θα έχει πολλαπλά οφέλη από τη διεθνή συνεργασία. Πέρα από τα κεφάλαια που θα επενδυθούν για τον εκσυγχρονισμό (εξοπλισμό και εκπαίδευση) του στρατού, που θα κοστίσει περίπου 80 εκατ. δολάρια, η υπογραφή των συμφωνιών είναι η βάση για την παροχή βοήθειας για την εκδημοκρατικοποίηση της κοινωνίας συνολικά, του πολιτικού ελέγχου στο στρατό και της μεγαλύτερης αποτελεσματικότητας σε άμυνα και ασφάλεια».

Οι στρατηγοί για το Κοσσυφοπέδιο

Το ίδιο 24ωρο, αρκετά χιλιόμετρα μακριά από το Βελιγράδι, στην πόλη Ράσκα της Νότιας Σερβίας, κοντά στα όρια με το Κοσσυφοπέδιο, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού της Ενωσης, στρατηγός Ντράγκαν Πάσκας, συναντιόταν με τον επικεφαλής των ΝΑΤΟικών δυνάμεων στο Κοσσυφοπέδιο, Υβ ντε Κερμαμπόν. Οπως ανακοινώθηκε, οι δύο στρατηγοί αντάλλαξαν «πληροφορίες» για την τρέχουσα κατάσταση εντός και πέριξ του Κοσσυφοπεδίου.

ΗΠΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Κινδυνολογίας συνέχεια

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Και ενώ οι βρετανικές αρχές ανακαλύπτουν «βάσεις εκπαίδευσης τρομοκρατών» και συνεχίζουν τις απελάσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες που τελευταία έχει παραχωρήσει τρόπον τινά - έστω και για λίγο - την «ηγεσία του αντιτρομοκρατικού αγώνα» οι αξιωματούχοι αναμένουν «επετειακές» επιθέσεις...

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δημοσίευμα των New York Times, υπηρεσία του FBI στο Λος Αντζελες, ειδικευμένη σε θέματα τρομοκρατίας προειδοποιεί για την πιθανότητα πραγματοποίησης επιθέσεων από μέλη της Αλ Κάιντα με τη χρησιμοποίηση βυτιοφόρων σε τρεις μεγάλες πόλεις των Ηνωμένων Πολιτειών, τη Νέα Υόρκη, το Σικάγο και το Λος Αντζελες, περί την 11η Σεπτέμβρη και σίγουρα πριν τις 19 του ίδιου μήνα.

Το αντιφατικό της υπόθεσης είναι ότι αξιωματούχοι της αστυνομίας αμφισβήτησαν την αξιοπιστία αυτής της προειδοποίησης, δηλώνοντας ότι πρόκειται «περί γενικού χαρακτήρα απειλή», ωστόσο κυβερνητικοί αξιωματούχοι θεωρούν τις εκτιμήσεις αρκετά βάσιμες, ώστε να ληφθούν υπόψη.

Εν τω μεταξύ, στη γηραιά Αλβιόνα το κυνήγι μαγισσών συνεχίζεται αμείωτο, με το βρετανικό Τύπο να «ανακαλύπτει», μέσω δηλώσεων Βρετανού αστυνομικού, στρατόπεδα εκπαίδευσης εξτρεμιστών ισλαμιστών στο βρετανικό έδαφος. Μάλιστα, σύμφωνα με Βρετανό αστυνομικό, οι ισλαμιστές χρησιμοποιούν εθνικά πάρκα ως «στρατόπεδα μύησης», με σκοπό να πείσουν νεαρής ηλικίας άτομα.

Παράλληλα, οι βρετανικές αρχές αφαίρεσαν την άδεια παραμονής «επ' αόριστον» του ισλαμιστή Ομάρ Μπάκρι Μοχάμεντ, ο οποίος συνελήφθη την Πέμπτη στη Βηρυτό, και απαγόρευσαν την επιστροφή του στη Βρετανία. Ο Μπάκρι, που στο μεταξύ αφέθηκε ελεύθερος από εισαγγελέα του Λιβάνου, έχει περιθώριο 14 ημερών, για να ζητήσει ανάκληση της απόφασης.

Τέλος, ίσως και την ερχόμενη Τετάρτη, σύμφωνα με εκτιμήσεις Ιορδανών αξιωματούχων αναμένεται να εκδοθεί στην Ιορδανία ο Αμπού Κατάντα, ο θεωρούμενος «ως πνευματικός ηγέτης της αλ Κάιντα στην Ευρώπη», ο οποίος συνελήφθη στη Βρετανία. Πάντως, το θέμα των απελάσεων με διαδικασίες - εξπρές προκαλεί αντιδράσεις στη Βρετανία, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις χωρών που δε φημίζονται για το σεβασμό των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Στο θέμα παρενέβη και ο επικεφαλής της Βουλής των Λόρδων και ανώτερος δικαστικός στη Βρετανία - δεδομένου ότι το Σώμα αυτό λειτουργεί ως Ανώτερο Δικαστήριο - λόρδος Φάλκνερ, ο οποίος είπε ότι ενδέχεται να δημιουργηθεί πρόβλημα με τις απελάσεις, καθώς βασικό «εμπόδιο» στις απελάσεις αποτελεί το Human Rights Act, το οποίο η Βρετανία ενσωμάτωσε στη νομοθεσία της το 1998.

Αντίθετα, η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι έχει λάβει διαβεβαιώσεις από διάφορες χώρες - μεταξύ αυτών και η Ιορδανία - ότι όσοι απελαθούν δε θα υποστούν βασανιστήρια. Ενώ, τόσο ο Βρετανός πρωθυπουργός όσο και υπουργός Εσωτερικών Τσαρλς Κλαρκ έχουν δηλώσει «ότι οι όροι του παιχνιδιού έχουν αλλάξει».

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αποκαλυπτικές οι αντιδραστικές δηλώσεις Στόιμπερ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.- Κάθε άλλο παρά «βοηθά» την προεκλογική εκστρατεία της αρχηγού των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) Ανγκελα Μέρκελ η δήλωση του συμμάχου της, και επικεφαλής της «Χριστιανικής Σοσιαλιστικής Ενωσης» (CSU) Εντμουντ Στόιμπερ πως η ανατολική Γερμανία δεν μπορεί να καθορίζει το μέλλον της χώρας...

«Δε δέχομαι η ανατολή να αποφασίσει πάλι τον επόμενο καγκελάριο στη Γερμανία... Δεν μπορεί να επιτρέπεται στους αποτυχημένους να καθορίσουν ξανά τη μοίρα της Γερμανίας» είπε προχτές ο Στόιμπερ, προσθέτοντας «πως δυστυχώς δεν έχουμε παντού ευφυείς πολίτες όπως στη Βαυαρία»...

Η Μέρκελ αναγκάστηκε να αμβλύνει τις εντυπώσεις, χαρακτηρίζοντας τις δηλώσεις Στόιμπερ «εσφαλμένες και άδικες για τους ψηφοφόρους»...

Η αρχηγός του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και υποψήφια για το αξίωμα του Καγκελάριου στις εκλογές της 18ης Σεπτέμβρη, εξακολουθεί σύμφωνα με τα ΜΜΕ να διατηρεί ισχυρό προβάδισμα 10 ποσοστιαίων μονάδων στις σφυγμομετρήσεις, αν και τελευταίως (ιδιαίτερα μετά τα επανειλημμένα λάθη σε τηλεοπτικές εκπομπές π.χ. σύγχυση ανάμεσα στους οικονομικούς όρους «ακαθάριστο και καθαρό» εγχώριο προϊόν) τα ποσοστά παρουσιάζουν κάποια μείωση...

Ο καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ, πάντως, συνέχισε την εκστρατεία εξαπολύοντας λεκτική επίθεση κατά των μεγάλων εταιριών, θεωρώντας τες «υπεύθυνες για την αύξηση της ανεργίας επειδή παραενδιαφέρονται για τα κέρδη».

«Σε διεθνές επίπεδο, οι δραστήριες εταιρίες πρέπει να αναγνωρίζουν πως έχουν και εθνική και περιφερειακή ευθύνη, μία ευθύνη για εργοστάσια και δουλιές» κατέληξε ο Σρέντερ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ