ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Αυγούστου 2005
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΣΤΗ ΔΕΘ
Εναυσμα για κλιμάκωση της επίθεσης

Μετά από έναν ...πλούσιο κυβερνητικό απολογισμό, ο πρωθυπουργός αναμένεται από το βήμα της ΔΕΘ να κλιμακώσει την αντιλαϊκή επίθεση της ΝΔ

Την κλιμάκωση της επίθεσης κατά των λαϊκών κατακτήσεων, αναμένεται να εξαγγείλει από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ), ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής. Ασφαλιστικό, ιδιωτικοποιήσεις, απελευθέρωση αγορών, δημοσιονομικά, ΔΕΚΟ θα αποτελέσουν τα νέα κυβερνητικά μέτωπα που θα ανοίξουν από το φθινόπωρο. Το περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά και τα οικονομικά υπουργεία διατείνονται ότι στον πυρήνα της πρωθυπουργικής ομιλίας θα βρίσκεται ένα πλέγμα πολιτικών, με στόχο να προάγουν την ανταγωνιστικότητα και να βελτιώνουν την παραγωγικότητα της ελληνικής οικονομίας... Στα πλαίσια αυτά, ο πρωθυπουργός έχει προγραμματίσει σειρά επαφών με υπουργούς του οικονομικού επιτελείου, οι οποίοι και τον ενημερώνουν για θέματα της αρμοδιότητάς τους. Χτες συναντήθηκε με τον υπουργό Ανάπτυξης Δ. Σιούφα, ενώ σήμερα πρόκειται να συναντηθεί για το ίδιο θέμα με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη ΔΕΘ, αφ' ενός θα προβεί σε απολογισμό τού έως σήμερα κυβερνητικού έργου, ενώ στη συνέχεια θα εκθέσει τους βασικούς στόχους της οικονομικής πολιτικής για το 2006. Στο απολογιστικό κομμάτι της ομιλίας του αναμένεται να αναφερθεί στα θέματα της απελευθέρωσης του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων, στην... επίλυση του ασφαλιστικού των τραπεζών, στο νομοσχέδιο με το οποίο καταργείται το οκτάωρο στις επιχειρήσεις και καθιερώνεται ελαστικό ωράριο, στη νέα φορολογία των ακινήτων και στις συμπράξεις του δημοσίου με τον ιδιωτικό τομέα (παράδοση της δημόσιας υποδομής στο ιδιωτικό κεφάλαιο).

Μετά τον ...πλούσιο αυτό απολογισμό, ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί και στους κυβερνητικούς στόχους για το 2006, όπου στην πρώτη θέση φυσικά βρίσκεται το άνοιγμα του ασφαλιστικού. Για την προετοιμασία του εδάφους, η κυβέρνηση καλλιεργεί κλίμα κινδυνολογίας ότι αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα, το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα της χώρας το 2015-2020 κινδυνεύει με κατάρρευση... Είναι ακριβώς η ίδια επιχειρηματολογία που χρησιμοποίησαν και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ για να δικαιολογήσουν τα αντιασφαλιστικά μέτρα που πήραν. Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση της ΝΔ έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε επιθετικές ιδιωτικοποιήσεις όλων των μεγάλων επιχειρήσεων (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Λιμάνια), όπου η διακύβευση είναι πλέον η παράδοση των διοικήσεών τους σε ιδιωτικά συμφέροντα. Μέχρι το τέλος του 2005 - αρχές του 2006 προτίθενται να εισάγουν στο Χρηματιστήριο το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, να πουλήσουν σε ιδιώτες και νέα μετοχικά μερίδια της ΑΤΕ, ενώ για την Εμπορική Τράπεζα συζητείται μέχρι και η πλήρης ιδιωτικοποίησή της. Στο χώρο των ΔΕΚΟ, προωθείται νέο νομοσχέδιο, όπου η πρόσφατη συμφωνία του ΟΤΕ θα χρησιμοποιηθεί σαν πυξίδα για τη διάλυση των εργασιακών σχέσεων (κατάργηση νομιμότητας) και στις άλλες επιχειρήσεις. Παρεμβάσεις, με στόχο την... εξοικονόμηση δαπανών αναμένονται και στο χώρο των πολεμικών βιομηχανιών, όπως και στις αστικές συγκοινωνίες, όπου τα κυβερνητικά επιτελεία προσανατολίζονται σε αυξήσεις των εισιτηρίων.

ΡΟΔΟΠΗ
Η πολιτική εγκατάλειψης έφερε τις καταστροφές

Περιοδεία κλιμακίου της ΠΑΣΥ, με επικεφαλής τον Β. Μπούτα

Αποψη από τις καταστροφές στο χωριό Κάλχα
Αποψη από τις καταστροφές στο χωριό Κάλχα
Εγκατάλειψη, έλλειψη στοιχειωδών υποδομών, μεγάλες καταστροφές που προκλήθηκαν από την τελευταία ισχυρή βροχόπτωση και την έντονη χαλαζόπτωση που έπληξε την περιοχή. Την εικόνα αυτή αντίκρισε η αντιπροσωπεία της ΠΑΣΥ, με επικεφαλής τον Βαγγέλη Μπούτα, που επισκέφθηκε το απόγευμα του Σαββάτου χωριά που βρίσκονται μόνο λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη της Κομοτηνής και στα οποία προκλήθηκαν μεγάλες ζημίες από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, που ξέσπασαν πριν ένα δεκαήμερο.

Στο χωριό Κάλχας, άνθρωποι κινδύνευσαν όταν ξεχείλισε το ποτάμι και τα νερά άρχισαν να πλημμυρίζουν τα σπίτια. Οπως είπαν οι κάτοικοι, αναγκάστηκαν σε πολλές περιπτώσεις να ανέβουν στις στέγες των σπιτιών τους, γιατί η στάθμη του νερού ανέβαινε συνεχώς και από τύχη δε θρηνήσαμε θύματα. Τα γεφύρια του χωριού - πρόχειρες κατασκευές με λίγες τσιμεντοσωλήνες στη βάση τους για να περνάει το ποτάμι - λειτούργησαν περισσότερο σαν αναχώματα. Ετσι το ορμητικό ποτάμι ξεχύθηκε στους δρόμους και στα σπίτια, παρέσυρε στο πέρασμά του αυτοκίνητα και τρακτέρ, κατέστρεψε μηχανήματα, οικιακές συσκευές και ό,τι άλλο υπήρχε στα σπίτια. Οταν άρχισε να υποχωρεί έμεινε στον τόπο της καταστροφής μόνο η λάσπη.

«Ηρθαν υπουργοί και άλλοι εκπρόσωποι της πολιτείας και για μια ακόμη φορά μας υποσχέθηκαν να μας βοηθήσουν. Οι ζημιές στα σπίτια μας είναι τεράστιες και με το βοήθημα που υποσχέθηκαν είναι ζήτημα αν μπορούμε να αγοράσουμε μια συσκευή από αυτές που καταστράφηκαν. Πολλά από τα σπίτια είναι πλέον ακατοίκητα και απαιτούνται πολλά χρήματα για τις επισκευές», λέει ο καπνοπαραγωγός Αχμέτ.

«Το τρακτέρ μου, προσθέτει, έπαθε μεγάλες ζημιές και δεν μπορώ να πάω να το φτιάξω γιατί χρειάζονται πολλά χρήματα. Κανείς δεν ήρθε να δει πώς θα μπορέσουμε εμείς να δουλέψουμε από δω και πέρα, δεν ήρθε να πει έστω "πάρτε κάποιο άτοκο δάνειο να μπορέσετε να ξανασταθείτε στα πόδια σας". Οπως και πριν έτσι και τώρα τα κόμματα που μας κυβερνούν μας έχουν εγκαταλείψει...».

Πλήρης καταστροφή

Το ακόμη μεγαλύτερο όμως πρόβλημα γι' αυτούς είναι η καταστροφή των καλλιεργειών τους, κυρίως των καπνών. Οπου η καταιγίδα συνοδευόταν από χαλάζι που είχε μέγεθος καρυδιού, η καταστροφή των καπνών ήταν ολοκληρωτική, ενώ ακόμη και τα κεραμίδια σπιτιών έσπασαν και προκλήθηκαν ζημιές σε αυτοκίνητα. Τώρα αγωνιούν για τις αποζημιώσεις από τις καταστροφές των καλλιεργειών τους και δηλώνουν στην αντιπροσωπεία της ΠΑΣΥ ότι είναι πολύ επιφυλακτικοί για τις υποσχέσεις που δίνουν οι αρμόδιοι υπουργοί, σύμφωνα με τις οποίες σε τρεις μήνες θα αποζημιωθούν πλήρως. «Αυτά τα έχουμε ακούσει και άλλες φορές», προσθέτουν.

Ο Βαγγέλης Μπούτας στάθηκε ιδιαίτερα στο θέμα των αποζημιώσεων στην ομιλία του, το βράδυ του Σαββάτου, στην πλατεία του Κάλχα. Ηταν μια μεγάλη συγκέντρωση με ένα ακροατήριο που άκουγε προσεκτικά τον ομιλητή, ο οποίος αναφέρθηκε και ανέλυσε τα γενικότερα προβλήματα που δημιουργούνται από την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ που πιστά εφάρμοσε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τώρα συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ.

Κάλεσε τους συγκεντρωμένους να αγωνιστούν για να πάρουν έγκαιρα τις αποζημιώσεις και να μην επαναπαυτούν σε αυτά που τους υπόσχονται οι κυβερνώντες «γιατί αυτοί γρήγορα τα ξεχνάνε», σημείωσε. Ακόμη, αναφέρθηκε στον άδικο τρόπο με τον οποίο δίνονται αυτές οι αποζημιώσεις με αποτέλεσμα στο τέλος ο αγρότης να παίρνει μόνο ένα ποσοστό από τις ζημιές που έπαθαν οι καλλιέργειές του.

Ο Βαγγέλης Μπούτας μίλησε και για την ανυπαρξία υποδομών με αποτέλεσμα τις μεγάλες καταστροφές του Κάλχα και των γειτονικών χωριών.

Πρόσθεσε ότι, για να γίνει σωστή και δίκαιη καταγραφή των ζημιών και για να μην καθυστερήσουν αυτές, για να ξεφύγει από την εγκατάλειψη ο τόπος τους, για να υπάρξει ποιότητα ζωής, χρειάζεται αγώνας, να συγκροτηθεί συντονιστική επιτροπή αγώνα και για το σκοπό αυτό αμέριστη θα είναι η συνδρομή της ΠΑΣΥ.

Η αντιπροσωπεία της ΠΑΣΥ επισκέφθηκε και τα χωριά Τυχηρό και Δοκός, όπου η πρωτοφανής χαλαζόπτωση προκάλεσε μεγάλες ζημίες. Συνεργεία οικοδόμων με τους κατοίκους πραγματοποιούσαν στις στέγες των κατοικιών εργασίες αποκατάστασης. Οπως δήλωναν οι αγρότες, τα έξοδα για να διορθωθούν οι ζημιές είναι μεγάλα, ενώ οι ίδιοι λόγω των χαμηλών τιμών που εισπράττουν από την πώληση των καπνών τα τελευταία χρόνια είναι καταχρεωμένοι στις τράπεζες.

Στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν ακόμη ο Τάσος Χαρτοματζίδης από τη Γραμματεία Ροδόπης της ΠΑΣΥ και ο Δημήτρης Κρεωνάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΤΙΜΕΣ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Συνεχίζεται η ανοδική πορεία

Με τις ευλογίες και την ανοχή της κυβέρνησης συνεχίζεται η ανοδική πορεία των λιανικών τιμών στα καύσιμα, φουσκώνοντας με υπερκέρδη τα ταμεία των μεγάλων κερδοσκόπων της διακίνησης των καυσίμων. Την προηγούμενη Παρασκευή η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης διαμορφώθηκε σύμφωνα με τις τιμοληψίες του υπουργείου Ανάπτυξης σε 0,953 ευρώ το λίτρο από 0,94 που ήταν μια εβδομάδα πριν, ενώ από τις αρχές του χρόνου έχει αυξηθεί κατά 30,37%.

Οι συνεχιζόμενες ανατιμήσεις στα καύσιμα σημειώνονται στον απόηχο της ανακοίνωσης των προκλητικών κερδών των ΕΛΠΕ κατά 78% το πρώτο εξάμηνο του 2005 σε σύγκριση με το ίδιο διάστημα του 2004. Την ίδια στιγμή ο πρόεδρος της εταιρίας Τ. Χριστοδούλου δήλωνε απροκάλυπτα από τη μεριά του ότι ως ιδιωτικοποιημένη επιχείρηση - με κυβερνητική επιλογή - δουλιά της διοίκησης είναι να εξασφαλίζει με τους χειρισμούς της κέρδη για τους μετόχους της - δηλαδή στον Λάτση - και όχι να επιδοτεί τις λιανικές τιμές που οι καταναλωτές εξακολουθούν να πληρώνουν ακριβά για λογαριασμό των κερδών των «Λάτσηδων» και των «Βαρδινογιάννηδων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ