ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 18 Αυγούστου 2005
Σελ. /24
Ερευνες και ... σενάρια

Eurokinissi

Οσο περνούν οι μέρες, τόσο φουντώνουν τα σενάρια για τα αίτια της πτώσης του αεροσκάφους. Ειδικότερα από τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση έχει σταματήσει να δίνει κάθε επίσημη πληροφόρηση και επιλέγει να διοχετεύει ελεγχόμενες πληροφορίες προς τα ΜΜΕ, τα οποία στη συνέχεια συντηρούν και δημιουργούν νέα σενάρια για τα αίτια της πτώσης του αεροπλάνου.

Ενα, λοιπόν, από τα σενάρια που συνεχίζει να κυκλοφορεί είναι αυτό της πιθανής κατάρριψης του αεροπλάνου από τα μαχητικά F - 16 είτε με τα οπλικά τους συστήματα είτε με κατάλληλους ελιγμούς. Η κυβέρνηση είχε δώσει εντολή να ακολουθηθεί η διαδικασία «renegade», που με βάση τον «αντιτρομοκρατικό νόμο» προβλέπει ακόμα και την κατάρριψη αεροσκαφών σε περίπτωση που αυτά είναι ακυβέρνητα ή δεν απαντούν στους ασυρμάτους τους.

Χτες, ο ραδιοφωνικός σταθμός «ΣΚΑΪ», δημοσιοποίησε αναφορά των ραντάρ, σύμφωνα με την οποία παρουσιάζεται λεπτό προς λεπτό η μοιραία πτήση. Σύμφωνα με αυτό πιστοποιείται ότι για 75 λεπτά, κάποιοι ή κάποιος προσπάθησαν να πάρουν τον έλεγχο του αεροσκάφους, απενεργοποιώντας τον αυτόματο πιλότο. Μάλιστα, σύμφωνα με το ντοκουμέντο του «ΣΚΑΪ», ο άνθρωπος που προσπαθεί να ανακτήσει τον έλεγχο του αεροπλάνου πραγματοποιεί ελιγμούς πάνω από το «Ελευθέριος Βενιζέλος», με μεγάλη ταχύτητα και προσπαθεί να κατεβάσει σε χαμηλότερο ύψος το αεροπλάνο, χωρίς τελικά να το καταφέρει και το αεροπλάνο να συντριβεί.

Πρέπει να σημειώσουμε ότι είχαν προηγηθεί οι μαρτυρίες των χειριστών των F - 16 που συνόδευσαν το «Μπόινγκ», έτσι όπως αυτές δόθηκαν από την κυβέρνηση μέσω των ΜΜΕ, οι οποίοι ανέφεραν ότι είδαν στο πιλοτήριο άτομο που, προφανώς, είχε γνώσεις χειρισμού αεροσκαφών, και το οποίο επιχείρησε να ελέγξει την πορεία του κυπριακού αεροπλάνου μέχρι την τελευταία στιγμή, αλλά σύμφωνα με τους ίδιους αυτός ο άνθρωπος μπήκε στο πιλοτήριο τα τελευταία 23 λεπτά της πτήσης. Πάντως, βάσει αυτού του νέου στοιχείου, κάποιος άνθρωπος για περισσότερο από μία ώρα προσπαθεί να ελέγξει το αεροπλάνο, αλλά δε χρησιμοποιεί κανένα από τα τρία σύστημα ασύρματης επικοινωνίας του αεροπλάνου, ενώ σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες που έρχονται από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, δεν επικοινωνεί ούτε οπτικά με τους πιλότους.

Ολα αυτά, τη στιγμή που η διαδικασία «renegate» είναι ενεργή και σύμφωνα με πληροφορίες οι πιλότοι τα τελευταία λεπτά της πτήσης έχουν πάρει εντολή κατάρριψης, την οποία τελικά, σύμφωνα με την κυβέρνηση, δεν ενεργοποίησαν.

Πολλά ερωτήματα έχει δημιουργήσει η μη εύρεση του καταγραφέα συνομιλιών, ενώ παράλληλα μέχρι αργά χτες το απόγευμα, στα συντρίμμια του αεροσκάφους δεν είχαν βρεθεί οι σοροί τριών επιβατών. Πάντως, ακόμα δεν έχει προκύψει κάποιο νέο ουσιαστικό στοιχείο, βάσει του οποίου να μπορέσουν οι ειδικοί να βγάλουν ορισμένα ασφαλή συμπεράσματα για τη μοιραία πτήση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, χτεσινά ευρήματα από τον τόπο της τραγωδίας, οδηγούν στην εκτίμηση ότι το αεροσκάφος είχε καύσιμα πριν την πρόσκρουση στο έδαφος. Σύμφωνα, ωστόσο, με άλλες πληροφορίες, το ενδεχόμενο να υπήρχαν καύσιμα στο αεροσκάφος πριν την πρόσκρουση αποκλείεται, καθώς δεν έγινε έκρηξη.

Οι έρευνες των εμπειρογνωμόνων στον τόπο της τραγωδίας επικεντρώνονται πλέον στην ανεύρεση όσο το δυνατόν περισσότερων στοιχείων από το θάλαμο διακυβέρνησης. Οι ειδικοί αναζητούν απαντήσεις για την κατάσταση των κινητήρων του αεροσκάφους, καθώς και για το ενδεχόμενο να υπήρξε ή όχι πρόβλημα στα συστήματα αποσυμπίεσης και κλιματισμού του αεροσκάφους, μέσω του «μαύρου κουτιού», το οποίο μεταφέρθηκε χτες στη Γαλλία.

«Αν μιλούσε ο πατέρας μου»...

Ημερολόγιο με τα όσα συνέβαιναν στην εταιρία κρατούσε ο συγκυβερνήτης του αεροσκάφους Πάμπος Χαραλάμπους, σύμφωνα με μαρτυρία του γιου του Γιάννη Χαραλάμπους. «Αν μιλούσε ο πατέρας μου, η εταιρία θα έκλεινε», είπε χαρακτηριστικά, ενώ αναφέρει ότι σύμφωνα με τα όσα του είχε αναφέρει ο πατέρας του η «Ηλιος» δε λειτουργούσε επαγγελματικά. Ο Γ. Χαραλάμπους κάλεσε το προσωπικό της εταιρίας να αποκαλύψει τα όσα γνωρίζει, σημειώνοντας ότι αν βρεθεί το ημερολόγιο του πατέρα του θα «συγκεντρωθούν αρκετά στοιχεία κατά της εταιρίας». Το επίμαχο ημερολόγιο, που βρισκόταν στην τσάντα του συγκυβερνήτη, δεν έχει βρεθεί ακόμα.

Εξι μήνες φυλάκιση στον φαρσέρ

Σε έξι μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή για ψευδή αναφορά στις αρχές καταδικάστηκε χτες από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης ο 32χρονος Σωτήρης Βούτος, ο οποίος ισχυριζόταν ότι είχε λάβει μήνυμα SMS από επιβάτη του αεροσκάφους της εταιρίας «Ηλιος» λίγο πριν από τη συντριβή του. Ο 32χρονος, απολογούμενος, ζήτησε συγγνώμη από τους συγγενείς των θυμάτων και προσπαθώντας να εξηγήσει την πράξη του, είπε ότι «θόλωσε το μυαλό του».

Κηδεύτηκαν τρεις

Σε κλίμα θρήνου και οργής έγιναν χτες στην Κύπρο οι κηδείες του συγκυβερνήτη Χαράλαμπου Χαραλάμπους και των επιβατών Χαράλαμπου Προκοπίου και Ευγενίας Κέντα - Προκοπίου. Οι σοροί τους διακομίστηκαν στη Μεγαλόνησο την Τρίτη στις 10 το βράδυ με αεροσκάφη C-130 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ