ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Αυγούστου 2005
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΓΙΑ ΤΡΙΑΔΑ - ΑΓΙΑ ΚΥΡΙΑΚΗ
Αποκαΐδια μιας ζωής...

Τρεις βδομάδες μετά την καταστροφική πυρκαγιά στη Ραφήνα, οι κάτοικοι που είδαν το βιος τους να καταστρέφεται, περιμένουν - μάταια - να δουν όσα τους υποσχέθηκαν οι κυβερνώντες

Ραφήνα. Συνοικισμοί Αγίας Τριάδας και Αγίας Κυριακής. Ο «Ρ» επισκέφθηκε την περιοχή 20 μέρες μετά την πυρκαγιά. Το μόνο που αντικρίζουμε είναι αποκαΐδια. Καμένα σπίτια, καμένες ζωές. Σπίτια καμένα, που σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν μείνει ούτε τα ντουβάρια. Παράθυρα που χάσκουν στο πουθενά. Κουφάρια δέντρων στέκουν όρθια για να θυμίζουν το μέγεθος του εγκλήματος. Και ανάμεσα σε όλα αυτά, άνθρωποι, που προσπαθούν κάτι να κάνουν...

Εκατοντάδες κάτοικοι μετρούν τις πληγές τους. Μεροκαματιάρηδες στη συντριπτική τους πλειοψηφία, που είδαν τις περιουσίες τους να καίγονται μέσα σε μια μέρα, προσπαθούν να στήσουν το βιος μιας ζωής απ' την αρχή. Σε πολλές περιπτώσεις το σπίτι που κάηκε ήταν η πρώτη και μοναδική κατοικία των πληγέντων. Τα βράδια, αρκετοί από αυτούς, κοιμούνται στις κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα. Τις μέρες παλεύουν, με ό,τι έχουν και δεν έχουν, να στήσουν τη ζωή τους από την αρχή.

Μέχρι και σήμερα έχουν γίνει περίπου 170 αυτοψίες από τα συνεργεία της νομαρχίας. 44 σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς. 85 πληγέντες πήραν την αποζημίωση των 580 ευρώ. 35 αιτήσεις έγιναν για την αποζημίωση των 6.000 ευρώ, που ως προϋπόθεση για να πάρουν τα χρήματα είναι το σπίτι να έχει δηλωθεί στην εφορία ως πρώτη κατοικία. Ωστόσο, το ποσοστό είναι πολύ υψηλότερο, αφού συναντήσαμε ανθρώπους που, αν και είχαν ως πρώτη κατοικία το καμένο, επειδή έκαναν αλλού τη φορολογική τους δήλωση - είχαν δηλαδή άλλη δηλωμένη ως πρώτη κατοικία - δεν μπορούν να πάρουν την αποζημίωση!

Κλειδιά χωρίς σπίτι

Μπαίνοντας από τη Ραφήνα στην Αγία Τριάδα, συναντούμε μόνο καμένα. Φτάνουμε στο σπίτι του Δημήτρη Λυμπερόπουλου. Ο 84χρονος κάθεται στη μικρή αυλή μπροστά από το καμένο βιος του. Κοιτάει χωρίς να μιλάει. Δίπλα του, υπάρχει ένας εξώστης, γεμάτος χαλάσματα. «Αυτό εκεί ήταν το σπίτι μου» - μας λέει και δείχνει το κενό. «Αυτό εκεί ήταν το κρεβάτι μου. Εκεί ήταν το σαλόνι. Παραδίπλα η κουζίνα. Εκεί η τουαλέτα». Ολα έχουν καταστραφεί. Ούτε τα ντουβάρια δεν έχουν μείνει. Πάνω σε ένα μικρό ψυγειάκι βλέπουμε τα κλειδιά. Αυτά ήταν τα κλειδιά που κάποτε άνοιγαν την πόρτα του σπιτιού του.

Οπως μας εξηγεί, το μικρό αυτό σπίτι ήταν η κατάθεση κόπων μιας ολόκληρης ζωής. Το έχτισε πέτρα - πέτρα, από το 1970 που βγήκε από τη φυλακή, όπου τον είχε κλείσει η χούντα. «Είχα ένα μικρό οικόπεδο που αγόρασε η γυναίκα μου όταν ήμουν φυλακή», μας λέει. «Οταν μου το πούλησαν δεν ήξερα ότι δεν μπορούσα να χτίσω. Κάπου έπρεπε να βάλω το κεφάλι μου και της οικογένειάς μου». Η γυναίκα του τώρα έχει πεθάνει. Η κόρη του είναι ανάπηρη. Το μόνο του εισόδημα είναι τα 630 ευρώ της σύνταξης. Η ενίσχυση από το κράτος ήταν τα 585 ευρώ.

Ο κύριος Δημήτρης βουρκώνει. «Αν είχα χρόνια μπροστά μου, αν ήμουν 50-60 χρονών, θα άρχιζα από την αρχή. Ομως μου στοιχίζει που δεν έχω περιθώρια χρόνου. Είμαι 84 χρονών. Τι να κάνω; Τι περιθώρια χρόνου έχω». Η περηφάνια του, όμως, δεν τον αφήνει να δακρύσει. «Ολο το ιστορικό μου κάηκε - συνεχίζει. Οι φωτογραφίες μου από τη δεύτερη πορεία του Λαμπράκη. Οι αποφάσεις που με καταδίκαζαν σε θάνατο. Τα πορτρέτα μου από τον Γιώργη τον Φαρσακίδη. Ολα κάηκαν».

Και σα να μην έφταναν όλα αυτά, ο «Τζίμης» - έτσι τον ξέρουν όλοι στη γειτονιά - έχει να αντιμετωπίσει την κοροϊδία από το κράτος, αλλά και από τις ασφαλιστικές εταιρίες. Οι ασφαλιστικές εταιρίες - είχε ασφαλίσει το σπιτάκι του στην «Εθνική Ασφαλιστική» σε περίπτωση φωτιάς - του ζητάνε τώρα 25 δικαιολογητικά για να τον αποζημιώσουν! Του ζητάνε να φέρει μηχανικό - τον οποίο θα πληρώσει ο ίδιος - για να κάνει εκτιμήσεις. «Και πού να τα βρω όλα αυτά; Κάθε χρόνο πλήρωνα κανονικά τα ασφάλιστρα. Και τώρα, αφού πήραν τόσα λεφτά, δε με αποζημιώνουν. Δε μου δίνουν αυτά που δικαιούμαι...». Τώρα μένει στις κατασκηνώσεις του Αγ. Ανδρέα.

Ενα λουκέτο όλες οι αναμνήσεις

Ο Αριστείδης Μινέτας ζει μαζί με τη γυναίκα και την κόρη του στο δεύτερο όροφο ενός δίπατου σπιτιού. Η οροφή έχει πέσει. Μόνο ορισμένα ντουβάρια έχουν μείνει. Ολα τα υπάρχοντα έχουν μεταφερθεί στον κάδο με τα μπάζα. Στον κάτω όροφο έμενε ο παππούς, όμως ούτε εκεί μπορείς να ζήσεις, αφού η βροχή - που ξέσπασε λίγες μέρες μετά την πυρκαγιά - μπήκε μέσα και κατέστρεψε και αυτό το σπίτι. Ο κυρ-Αριστείδης, είναι άνεργος, η κόρη του δουλεύει λογίστρια. Αυτό το σπίτι ήταν η μοναδική τους περιουσία και το έφτιαξαν με τα λεφτά από την αποζημίωση του Αρ. Μινέτα. Επειδή, όμως, το σπίτι - ο δεύτερος όροφος - δε δηλώθηκε στην εφορία, όταν πήγε να δηλώσει την καταστροφή, η εφορία του ζήτησε ...«πόθεν έσχες»!

Η «ενίσχυση» ήταν τα 585 ευρώ. Ολοι τους μένουν στις κατασκηνώσεις του Αγ. Ανδρέα. «Μερικές φορές, νομίζω ότι είμαι σε διακοπές και κάποια στιγμή θα γυρίσω στο σπίτι μου. Αλλά μετά συνειδητοποιώ πως αυτό δεν πρόκειται να γίνει, γιατί όλα κάηκαν», μας λέει η κόρη του και εκείνη την ώρα παίζει με ένα «καπνισμένο» λουκέτο. «Ηταν το λουκέτο που κλείδωνα το ημερολόγιό μου, από τότε που ήμουν δημοτικό». Είναι το μοναδικό από τα υπάρχοντα που «έζησαν» από την καταστροφική πυρκαγιά. Ενα λουκέτο οι αναμνήσεις μιας ζωής, ένα λουκέτο ό,τι απέμεινε...

ΠΕΝΤΕΛΗ
Βίλες ... «αναδασωτέες»

Η μια όψη του νομίσματος: Η εξάπλωση των κατοικιών της «DESIGNER VILLAGE»
Η μια όψη του νομίσματος: Η εξάπλωση των κατοικιών της «DESIGNER VILLAGE»
Πεντέλη. Ο «Ρ» πραγματοποιεί ένα οδοιπορικό στο κάποτε καταπράσινο βουνό. Αφορμή δόθηκε μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε στις 28 του Ιούλη και έκαψε τουλάχιστον 6.000 στρέμματα δασικών εκτάσεων.

Εκείνο που αντικρίσαμε, όμως, δεν μπορούσαμε να το υποψιαστούμε: Από τη μια έχει στηθεί μια πρωτοφανής επιχείρηση κατασκευής πολυτελών κατοικιών πάνω στα καμένα παλαιότερων χρόνων. Τα δάση του 1998 και του 1995 «αναδασώθηκαν», μόνο που στη θέση των δέντρων ξεφυτρώνουν βίλες. Περιοχές όπως το Ντράφι και η Καλλιτεχνούπολη συνεχώς εξαπλώνονται, ενώνονται με γύρω συνοικισμούς και οικοδομικούς συνεταιρισμούς, δημιουργώντας μικρές πολιτείες.

Από την άλλη αντικρίζουμε τον πόνο. Καμένα σπίτια στις φτωχογειτονιές της Αγίας Τριάδας και της Αγίας Κυριακής μαζί με μαύρα κουφάρια δέντρων συνθέτουν ένα σκηνικό οργής. Οργής για την κυβερνητική κοροϊδία που θεωρεί αυτούς τους ανθρώπους «παράνομους» και τους δίνει ως μόνη αποζημίωση 585 ευρώ. Οργή για το καμένο βιος, ανθρώπων που πάλευαν μια ζωή για ένα σπιτάκι και που τώρα έχει γίνει στάχτη. Οργή για το καμένο δάσος.

Λίγες μέρες μετά την καταστροφική πυρκαγιά, είδαμε δύο διαφορετικές εικόνες. Και όσο και αν ψάξουμε για μια λογική εξήγηση, για μια απάντηση στο ερώτημα «γιατί;», δε θα βρούμε άλλη από την αιτία του φαινομένου. Η εμπορευματοποίηση της γης και της κατοικίας, του κοινωνικού αγαθού της φύσης, είναι ο μόνος λόγος που δάση καταστρέφονται, που σπίτια καίγονται και άλλα ξεφυτρώνουν μέσα στο πρώην δάσος...

Η περίφραξη έχει συμπεριλάβει και το δρόμο! Στο βάθος βίλες...
Η περίφραξη έχει συμπεριλάβει και το δρόμο! Στο βάθος βίλες...
* * *

Το οδοιπορικό μας ξεκινάει από την περιοχή του Διόνυσου. Φτάνοντας στην περιοχή της Νέας Αιολίδας, συναντούμε μια τεράστια ταμπέλα, που διαφημίζει μια από τις μεγαλύτερες κατασκευαστικές εταιρίες στην περιοχή. «DESIGNER VILLAGE. Πρότυπο συγκρότημα κατοικιών στο Διόνυσο Αττικής». Κάνουμε μια βόλτα μέσα στο συνοικισμό, ο οποίος απλώνεται όλο και ψηλότερα προς το βουνό. Ο ιδιότυπος «συνοικισμός» της ιδιωτικής εταιρίας βρίσκεται δίπλα και μέσα σ' ένα πρώην στρατόπεδο. Η χλιδή και ο πλούτος είναι μοναδικός. Στην εταιρία συμμετέχουν άλλες εταιρίες, όπως: «ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗ», «ΕΝΤΕΧΝΟΣ», «ΑΝΑΣΤΗΛΩΤΙΚΗ» και «CYBARCO», με ποσοστό 25% η καθεμιά.

Η περιοχή είχε καεί το 1998. Μέσα στο «συνοικισμό» βλέπουμε πάνω στις κολόνες της ΔΕΗ με μεγάλα μαύρα γράμματα τη χρονιά τροφοδότησης της περιοχής με ρεύμα. Είναι το 2004. Στην ηλεκτρονική σελίδα της «ΘΕΜΕΛΙΟΔΟΜΗΣ» διαβάζουμε για την «DESIGNER VILLAGE»: «Πρόκειται για πρότυπο οικιστικό συγκρότημα 250-300 κατοικιών (διαμερίσματα και μεζονέτες), συνολικής επιφάνειας 82.200 τ.μ. με σύγχρονες κατασκευαστικές προδιαγραφές ασφάλειας και βιοκλιματισμού, σε έκταση 137 στρεμμάτων».

* * *

Προχωρούμε προς το βουνό. Φτάνουμε σε ένα ύψωμα όπου βλέπουμε το μέγεθος των καταστροφών που έχουν κάνει οι πυρκαγιές των τελευταίων 15 χρόνων. Εκεί όπου κάποτε υπήρχε δάσος, τώρα δεν υπάρχει τίποτα. Λες και έχει αποψιλωθεί. Ανάμεσα στα άλλα βλέπουμε και δύο λατομεία που λειτουργούν και σήμερα.

Από εκεί κατεβαίνουμε και κατευθυνόμαστε στην περιοχή του Νταού Πεντέλης. Στο μεταξύ, έχει έρθει μαζί μας και ο νομαρχιακός σύμβουλος Ανατολικής Αττικής, με τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» (ΝΑΣ), Νίκος Στεφανίδης. Κατευθυνόμαστε προς το Ντράφι. Ανάμεσα στους δύο συνοικισμούς υπάρχει ένας τρίτος: Ο «Αγιος Σπυρίδων». Στην ταμπέλα διαβάζουμε: «Οικοδομικός Συνεταιρισμός "ο Αγιος Σπυρίδων" ΣΠΕ. Κατασκευή έργων υποδομής οικισμού (ημιτελή)». Ο Ν. Στεφανίδης μας λέει πως στο Ντράφι το έδαφος υποχωρεί. Κι αυτό γιατί επειδή δεν υπάρχουν δέντρα να συγκρατήσουν το νερό της βροχής, αυτό πέφτει στο έδαφος και γίνεται λάσπη με αποτέλεσμα την καθίζηση...

Οταν μπαίνουμε μέσα στον «ημιτελή οικισμό», βλέπουμε δεκάδες πηγάδια που προήλθαν από γεωτρήσεις: «Μια γεώτρηση - μας ενημερώνει ο Ν. Στεφανίδης - δε γίνεται μόνο για την παροχή νερού, αλλά και για την εξέταση της σταθερότητας του εδάφους». Στις κολόνες της ΔΕΗ με μαύρες στάμπες βλέπουμε πάλι τη χρονιά τροφοδότησης με ρεύμα: «2005». Μόλις φέτος! Ο οικισμός, συνεχίζει ο Ν. Στεφανίδης, έφθανε μέχρι ενός σημείου. Μετά τις φωτιές (σ.σ.: του 1995) ένα κομμάτι έμεινε εκτός αναδάσωσης.

* * *

Και στον οικισμό αυτό βλέπουμε υπερπολυτελείς κατοικίες. Πισίνες και βίλες διαδέχτηκαν το δάσος. Μέσα στον οικισμό έχει ήδη αρχίσει η χάραξη δρόμων, ενώ κάποια κομμάτια ετοιμάζονται για ασφαλτόστρωση. Οι παροχές του νερού είναι έτοιμες. Εκείνο που μας κάνει εντύπωση είναι πως - αν και η πλειοψηφία των σπιτιών τώρα χτίζονται - δε βρίσκουμε αριθμούς αδείας σε εμφανή σημεία, όπως προβλέπεται από το νόμο, πλην δύο εξαιρέσεων. Εκεί συναντούμε και το εξής παράδοξο: Σε ένα κτήμα έχει περιφραχτεί ένας ...δρόμος μαζί με μια ...κολόνα της ΔΕΗ! Η αποθέωση της αυθαιρεσίας.

Προχωράμε προς το Ντράφι. Από τη μια πλευρά του δρόμου όλα είναι χτισμένα. Από την άλλη καθόλου. Δεν είναι δύσκολο να υποπτευθούμε πού θα γίνει η επόμενη πυρκαγιά. Περνούμε τη ρεματιά που «κόβει» τους δύο οικισμούς. Από την πίσω πλευρά του λόφου που είναι χτισμένος ο «Αγιος Σπυρίδων», βλέπουμε και άλλα σπίτια. Σπίτια που είναι αρκετά μακριά τόσο από το Ντράφι, όσο και από τον «Αγιο Σπυρίδωνα».

Η άλλη όψη: Οι κόποι μιας ζωής στον κάδο με τα μπάζα...
Η άλλη όψη: Οι κόποι μιας ζωής στον κάδο με τα μπάζα...
* * *

Φεύγοντας από την περιοχή, μια ταμπέλα του οικοδομικού συνεταιρισμού «Ο ΠΑΝ» μας ειρωνεύεται: «Το Ντράφι ξαναγίνεται πράσινο».

«Εδώ ήταν το σαλόνι μου»...
«Εδώ ήταν το σαλόνι μου»...
«Η βροχή θα καταστρέψει ό,τι απέμεινε»

«Τώρα αρχίζουν οι δυσκολίες. Η βροχή μετά τις φωτιές, κατέστρεψε ό,τι άφησε η φωτιά», μας λέει ο Παν. Καβαλιεράτος. Και αυτός πήρε το «βοήθημα» των 585 ευρώ. «Δεν ξέρω αν θα πάρω την αποζημίωση για τις οικοσκευές (σ.σ.: 6.000 ευρώ), αλλά χρειάζονται πολλά χαρτιά. Πολλή γραφειοκρατία».

Μένει μαζί με τη γυναίκα και το γιο του, ο οποίος είναι άτομο με ειδικές ανάγκες. Το σπίτι ένα μικρό δίπατο - με τον πάνω όροφο να έχει καταστραφεί πλήρως. Οση ώρα ο Π. Καβαλιεράτος μάς μιλάει, η γυναίκα του προσπαθεί να περισώσει ό,τι έχει απομείνει. Η οικογένειά του κοιμάται κάθε βράδυ στην κατασκήνωση. Μόνο τους εισόδημα η σύνταξη που παίρνει από το στρατό. Και αυτός θεωρείται από τους κυβερνώντες ...παράνομος.

Λίγο παρακάτω συναντούμε την κυρία Κατερίνα, η οποία μαζί με τη μητέρα της δουλεύουν στα υπολείμματα του σπιτιού τους. «40 χρόνια το παλεύαμε», μας εξηγεί. Το σπίτι εσωτερικά έχει καταστραφεί. «Μόνο μια πολυθρόνα και ένα κρεβάτι σώθηκαν», συνεχίζει. Η ίδια χρησιμοποιούσε το σπίτι ως πρώτη κατοικία, αφού δουλεύει στο αεροδρόμιο. Τώρα, θα προσπαθήσει να το στήσει από την αρχή...

Ρεπορτάζ: Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ

Φωτογραφίες: Μανώλης ΠΑΚΙΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ