ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Αυγούστου 2005
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΠΑΓΩΓΕΣ - ΑΝΑΚΡΙΣΕΙΣ ΠΑΚΙΣΤΑΝΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ
Δεν πείθει η «άγνοια» της κυβέρνησης
  • Με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης συναντήθηκε αντιπροσωπεία του ΚΚΕ
  • Παράσταση διαμαρτυρίας του ΠΑΜΕ
  • Καταδικάζει η «Δημοκρατική Συσπείρωση»

Από τη συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με τον υπουργό
Από τη συνάντηση της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με τον υπουργό
Συνάντηση με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκη είχε χτες το πρωί αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα την αυθαίρετη απαγωγή και ανάκριση Πακιστανών μεταναστών στη χώρα μας στα μέσα του Ιούλη, η οποία σύμφωνα με τις καταγγελίες της Πακιστανικής Κοινότητας έγινε από ξένες μυστικές υπηρεσίες. Η συνάντηση διεξήχθη με πρωτοβουλία του ΚΚΕ και επικεφαλής της αντιπροσωπείας του Κόμματος ήταν ο Ορέστης Κολοζώφ, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, που τόνισε πως δεν πείθει η τοποθέτηση της κυβέρνησης ότι δε γνωρίζει τίποτα για αυτά τα περιστατικά. Συγκεκριμένα, αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Ο. Κολοζώφ δήλωσε:

«Ρωτήσαμε τον υπουργό σχετικά με τις καταγγελίες για απαγωγές αλλοδαπών, τι γνωρίζει και κατά πόσο έχουν σχέση με τις δραστηριότητες των ελληνικών διωκτικών αρχών. Ο κ. υπουργός είπε πως αγνοεί αυτά τα επεισόδια και οι ελληνικές υπηρεσίες δεν εμπλέκονται σε αυτά.

Δε μας πείθει αυτή η τοποθέτηση. Εμείς ανησυχούμε γι' αυτά. Πιστεύουμε ότι πρέπει να διερευνηθούν και να πέσει άπλετο φως στο τι ακριβώς συνέβη. Οι Ελληνες πολίτες δεν μπορεί να βρίσκονται σε μια κατάσταση όπου η οποιαδήποτε υπηρεσία μυστική ή φανερή να αυθαιρετεί σε βάρος τους και να τους βάζει σε τέτοιες περιπέτειες.

Τα μέλη της Γραμματείας του ΠΑΜΕ με τον υφυπουργό
Τα μέλη της Γραμματείας του ΠΑΜΕ με τον υφυπουργό
Πιστεύουμε ότι ακριβώς επειδή βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου τα δικαιώματα του πολίτη συνεχώς συρρικνώνονται, ο ελληνικός λαός θα πρέπει να αντιδράσει στον περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων του.

Θα πρέπει να αναπτυχθεί ένα κίνημα υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων, δεδομένου ότι κάθε μέρα που περνά προστίθενται και νέα επεισόδια αυθαιρεσίας όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και γενικότερα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η δολοφονία εν ψυχρώ του Βραζιλιάνου στο Λονδίνο, δολοφονία που έγινε εν ψυχρώ, χωρίς να υπάρχουν συγκεκριμένα στοιχεία. Ο κάθε πολίτης δικαιούται να μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό του σε κάθε περίπτωση και δεν μπορεί να πέφτει θύμα αυθαιρεσιών των διαφόρων υπηρεσιών, φανερών ή μη».

Διαμαρτυρία και από το ΠΑΜΕ

Για το ίδιο θέμα, παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης έκανε χτες το πρωί αντιπροσωπεία της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, τα μέλη της οποίας συναντήθηκαν με τον υφυπουργό Χ. Μαρκογιαννάκη, για να πάρουν την ίδια απάντηση περί «άγνοιας» των ελληνικών αρχών για τη «μαφιόζικη» σύλληψη των Πακιστανών εργατών.

Εκ μέρους της αντιπροσωπείας του ΠΑΜΕ, αμέσως μετά τη συνάντηση, ο Κώστας Μυτιληνιού, μέλος της Γραμματείας του Μετώπου, δήλωσε:

«Οπως επανειλημμένα έχουμε καταγγείλει στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, συμπεριφορές αστυνομικών οργάνων απαράδεκτες απέναντι στους εργαζόμενους μετανάστες, αλλά και με αφορμή και το τελευταίο συμβάν δεν μπορούμε να εμπιστευτούμε τη συγκεκριμένη κυβέρνηση. Γνωρίζουμε ότι τα μέτρα αστυνομοκρατίας έχουν στόχο να εξυπηρετήσουν τη θωράκιση του συστήματος για να περάσει αυτή η άγρια αντιλαϊκή αντιδημοκρατική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης. Συνεπώς και το υπουργείο και η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες, συνεχίζει το έργο και της προηγούμενης κυβέρνησης που και αυτή στην ίδια ρότα κινούνταν.

Με τους αγώνες μας, με την πάλη μας δε θα επιτρέψουμε να συνεχιστούν τα φαινόμενα τρομοκρατίας στους εργαζόμενους και στους Ελληνες και στους αλλοδαπούς».

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση»

«Οι καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για απαγωγές και ανακρίσεις Μουσουλμάνων που ζουν στη χώρα μας από αστυνομικές υπηρεσίες, σηματοδοτούν μια νέα και πολύ επικίνδυνη εξέλιξη στην όλη "αντιτρομοκρατική" σταυροφορία. Δημιουργούν ένα τεράστιο πολιτικό ζήτημα και μια αντίστοιχη ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ».

Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» σημειώνοντας παράλληλα ότι «οι πρακτικές αυτές συνιστούν την προσπάθεια επέκτασης και στη χώρα μας μορφών και μεθόδων δράσης των δυνάμεων καταστολής που τσαλαπατούν πλέον κάθε δημοκρατικό δικαίωμα στο όνομα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας. Σηματοδοτούν την κατεύθυνση που θα πάρουν οι επερχόμενες αλλαγές στο νομοθετικό οπλοστάσιο για τη νομιμοποίηση της βίας και αυθαιρεσίας».

Παρακάτω υπενθυμίζει ότι ήδη τέτοιες μέθοδοι εφαρμόζονται στις ΗΠΑ, στην Αγγλία και αλλού και ότι αποτέλεσμα της πρακτικής αυτής ήταν και η πρόσφατη στυγνή δολοφονία του νεαρού Βραζιλιάνου στο Λονδίνο επειδή θεωρήθηκε ύποπτος.

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» υπογραμμίζει ότι η ΕΕ έχει αποφασίσει και προωθεί νέα μέτρα περιορισμού των ελευθεριών, η δε ελληνική κυβέρνηση έχει συμφωνήσει και ήδη δρομολογεί ανάλογα μέτρα σε νομοθετικό πλαίσιο, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλα.

«Εγινε περισσότερο από ποτέ φανερό» - συνεχίζει - «πού αποσκοπούσε και αποσκοπεί η προπαγάνδα περί μέτρων τάχα για την ασφάλεια του πολίτη που χρησιμοποιήθηκε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Αποσκοπεί στο πλήρες αλυσόδεμα του λαού ώστε να καταστεί αδύναμος να σηκώσει κεφάλι, να ανατρέψει τη γενικότερη αντιλαϊκή πολιτική που ασκείται σε βάρος του. Γι' αυτό η πολιτική αυτή θα έχει συνέχεια».

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» καταλήγει ότι ο ελληνικός λαός, κάθε δημοκρατικός πολίτης, πρέπει να αντισταθεί στη λαίλαπα που αφορά και στις στοιχειώδεις ελευθερίες του. Να δυναμώσει τον αγώνα του για να μην περάσουν τέτοιες πρακτικές, να καταργηθούν οι τρομονόμοι και όλο το αντιδημοκρατικό οπλοστάσιο που οικοδομήθηκε τα τελευταία χρόνια.


ΛΑΡΙΣΑ
ΟΧΙ στις κάμερες παρακολούθησης

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» καλεί τους δημότες της πόλης να μην επιτρέψουν τον περιορισμό των ελευθεριών τους

Σε κινητοποίηση ενάντια στα συστήματα παρακολούθησης, που στήνονται με διάφορα προσχήματα στη Λάρισα, καλεί η τοπική Επιτροπή της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη».

Οπως σημειώνει σε σχετική ανακοίνωσή της, μετά την ψήφιση του νόμου για τον ενταφιασμό του 8ωρου, τις ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις σε Παιδεία και Υγεία, την «απελευθέρωση» του ωραρίου και τις αντιασφαλιστικές επιθέσεις που ετοιμάζονται για τις πρώην ΔΕΚΟ και τις τράπεζες, η κυβέρνηση, συνεπικουρούμενη από το ΠΑΣΟΚ, παίρνει και μια σειρά μέτρα περιορισμού και συρρίκνωσης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Εξηγεί ότι στο όνομα της τρομοκρατίας εγκαθιστούν σε μια σειρά δημόσιες επιχειρήσεις, πλατείες, οδούς, στο σιδηροδρομικό σταθμό, τράπεζες, γήπεδα, κινηματογράφους, θέατρα, κλειστά κυκλώματα τηλεόρασης. Μια κίνηση που μιμούνται και πολλές ιδιωτικές επιχειρήσεις.

«Στο όνομα των κλοπών, των τροχαίων παραβάσεων, της τρομοκρατίας, θέλουν να δημιουργήσουν στα πλαίσια της κυβερνητικής πολιτικής που ευθυγραμμίζεται με τις εντολές της ΕΕ ένα κλίμα τρομοϋστερίας, εκφοβισμού και παρακολούθησης», υπογραμμίζει η Επιτροπή Λάρισας και συμπληρώνει: «Στόχος τους είναι να περιορίσουν το λαϊκό κίνημα, τη συνδικαλιστική δράση εργαζομένων, συνδικαλιστών και μαζικών φορέων. Θέλουν να βάλουν στη γωνιά αυτούς που παλεύουν ενάντια σ' αυτή την πολιτική που γεννά φτώχεια, ανεργία, εκμετάλλευση, πολέμους και κυριαρχία της νέας τάξης πραγμάτων. Θέλουν να κλείσουν το στόμα των εργαζομένων στους χώρους δουλιάς, καλλιεργώντας το φόβο της παρακολούθησης και της καταγραφής όλων των εκδηλώσεων».

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση» αμφισβητεί ευθέως τη νομιμότητα εγκατάστασης και λειτουργίας τέτοιων συστημάτων και παράλληλα προειδοποιεί: «Δε θα επιτρέψουμε να γίνουν οι δημόσιοι και εργασιακοί χώροι της πόλης μας BIG BROTHER για να παρακολουθούνται οι πολίτες σε εικοσιτετράωρη βάση. Καλούμε τους μαζικούς φορείς της πόλης, τους εργαζόμενους, όλο το λαό να μην επιτρέψει τον περιορισμό των δημοκρατικών ελευθεριών και να αγωνιστεί για την υπεράσπιση και διεύρυνσή τους. Να γίνει συζήτηση σε όλα τα συνδικάτα και τους μαζικούς φορείς γι' αυτό το θέμα και να προχωρήσουν στο συντονισμό της δράσης τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ