ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Αυγούστου 2005
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ολοκληρώθηκε η επίσκεψη της αντιπροσωπείας του ΚΚΕ στην Κούβα

Με επίσκεψη στη Βενεζουέλα συνεχίζει το ταξίδι της η αντιπροσωπεία της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος στη Λατινική Αμερική

Με τη συνάντηση με τον Χουάν Φερνάντεζ, αντιπρόεδρο της κυβέρνησης της Κούβας, και την ολοκλήρωση των συνομιλιών με αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚ Κούβας, με επικεφαλής τον Φερνάντο Ρεμίρεζ, μέλος του ΠΓ και υπεύθυνο για τις Διεθνείς Σχέσεις, και με άλλους κρατικούς και κομματικούς παράγοντες ολοκληρώθηκε η 2ήμερη παραμονή της αντιπροσωπείας της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την ΓΓ Αλέκα Παπαρήγα, στην Αβάνα.

Στις συνομιλίες οι Κουβανοί εκπρόσωποι εξέφρασαν τη μεγάλη εκτίμηση για τη δράση του ΚΚΕ, που βασισμένο στις αρχές του μαρξισμού - λενινισμού, είναι από τα «λίγα κομμουνιστικά κόμματα στην Ευρώπη που συνεχώς αυξάνει την επιρροή και το κύρος του», όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν. Ευχαρίστησαν για τη σταθερή στάση αρχών αλληλεγγύης με τον αγώνα του λαού της Κούβας για την οικοδόμηση του σοσιαλισμού, για την αντιμετώπιση των ποικιλόμορφων επιθέσεων και της υπονομευτικής δράσης των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ και της ΕΕ, για τις πρωτοβουλίες του Κόμματος στην Ελλάδα, στο Ευρωκοινοβούλιο και στο διεθνές κίνημα για την απελευθέρωση των 5 Κουβανών πατριωτών και την άρση του εμπάργκο, που έχουν επιβάλει για παραπάνω από 40 χρόνια οι ΗΠΑ.

Στις συνομιλίες συμφωνήθηκαν σειρά κοινών πρωτοβουλιών με στόχο την ενίσχυση του αντιιμπεριαλιστικού, του αντιπολεμικού και του ταξικού διεθνούς συνδικαλιστικού κινήματος.

Εμφαση δόθηκε στην παραπέρα ανάπτυξη των διεθνών συναντήσεων των κομμουνιστικών κομμάτων στην Αθήνα, σε νέες μορφές συντονισμού και κοινής δράσης, ενόψει και της επόμενης συνάντησης που θα γίνει το Νοέμβρη του 2005, στη δράση για την απόκρουση της αντικομμουνιστικής εκστρατείας.

Συζητήθηκαν, επίσης, μια σειρά από διμερείς και πολυμερείς πρωτοβουλίες σχετικά με τις εξελίξεις στην ΕΕ, όπως και η κοινή δράση των κομμουνιστικών κομμάτων, που υπερασπίζονται το σοσιαλισμό, τη μαρξιστική - λενινιστική θεωρία, τα κομμουνιστικά ιδανικά και αξίες.

Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ προσκάλεσε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚ Κούβας να επισκεφτεί το 2006 την Ελλάδα.

Η αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ συνεχίζει το ταξίδι της στη Λατινική Αμερική με την επίσκεψη στη Βενεζουέλα, που θα διαρκέσει μέχρι τις 24 του Αυγούστου.

ΚΚΕ - ΚΚΡΟ
Ανάπτυξη κοινής δράσης σε όλα τα επίπεδα

Ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, συναντήθηκε στην έδρα της ΚΕ, στον Περισσό, με τον Ιβάν Ιβάνοβιτς Μέλνικοβ, Α΄ αντιπρόεδρο της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Στη συνάντηση ο Σπ. Χαλβατζής ενημέρωσε για τις εξελίξεις στη χώρα μας και τη δράση του Κόμματος με στόχο την υλοποίηση των Αποφάσεων του 17ου Συνεδρίου, για τις πρωτοβουλίες για τα 60 χρόνια της Αντιφασιστικής Νίκης και άλλες πρωτοβουλίες, όπως και για τις προετοιμασίες για τη διεθνή συνάντηση στην Αθήνα το Νοέμβρη του 2005.

Αναφέρθηκε, επίσης, στη δράση για την υπεράσπιση της FIR (Διεθνής Ομοσπονδία Αντιστασιακών Οργανώσεων) από την πρόσφατη επίθεση της γερμανικής κυβέρνησης. Υπογράμμισε την ανάγκη ενίσχυσης της πάλης για την υπεράσπιση και την προβολή των κατακτήσεων του σοσιαλισμού που γνωρίσαμε, και την επικαιρότητα της κοινής δράσης των κομμάτων στη βάση των αρχών του μαρξισμού - λενινισμού.

Ο Ι. Ι. Μέλνικοβ υπογράμμισε την εκτίμηση του ΚΚΡΟ για τη δράση του ΚΚΕ, ιδιαίτερα για τις διεθνείς πρωτοβουλίες του Κόμματος. Σημείωσε ότι το ΚΚΡΟ στηρίζει ενεργά και θα συμμετέχει στη συνάντηση του Νοέμβρη.

Ενημέρωσε για τις πρόσφατες εξελίξεις στη Ρωσία ιδιαίτερα σχετικά με τις πρόωρες βουλευτικές εκλογές, όπως και για τις διεργασίες ενόψει των προεδρικών εκλογών. Αναφέρθηκε στο νέο, ακόμα πιο αντιδημοκρατικό εκλογικό νόμο και στην αυξανόμενη σημασία για το ΚΚΡΟ του συνδυασμού της κοινοβουλευτικής με την εξωκοινοβουλευτική πάλη. Εξέφρασε την ανησυχία του ΚΚΡΟ για διεργασίες στο Συμβούλιο της Ευρώπης με στόχο την υιοθέτηση νέου ψηφίσματος «καταδίκης του κομμουνισμού».

Στη διάρκεια των συνομιλιών συμφωνήθηκε τα δύο κόμματα να εντείνουν την ανταλλαγή εμπειριών από τις διάφορες μορφές μαζικής πολιτικής πάλης και να αναπτύξουν κοινή δράση σε όλα τα επίπεδα, με στόχο την αντιμετώπιση με επιτυχία και αυτής της προσπάθειας.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Διαδοχικές συναντήσεις ενόψει ΔΕΘ

Συζητιέται το δεύτερο κύμα αντιλαϊκών «μεταρρυθμίσεων»

Το βήμα της ΔΕΘ θα χρησιμοποιήσει ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, για να εξαγγείλει το δεύτερο κύμα των αντιλαϊκών «μεταρρυθμίσεων» της κυβέρνησης.

Οι χτεσινές διαδοχικές συναντήσεις του πρωθυπουργού, με υπουργούς της κυβέρνησής του και τον γραμματέα της ΝΔ Β. Μεϊμαράκη, έγιναν προκειμένου να προετοιμαστεί και να διαμορφωθεί το σύνολο των εξαγγελιών του Κ. Καραμανλή στη ΔΕΘ.

Η συνέχιση της πολιτικής των ιδιωτικοποιήσεων και η ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ, θα βρεθεί στο επίκεντρο των πρωθυπουργικών ανακοινώσεων στη Θεσσαλονίκη. Με πρόσχημα την «εξυγίανσή» τους, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει στην εξομοίωση των όρων απασχόλησης των εργαζομένων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με αυτούς του ιδιωτικού τομέα. Παράλληλα, ο στόχος της κυβέρνησης, πίσω πάντα από τον τίτλο της «εξυγίανσης» των ΔΕΚΟ, είναι να προχωρήσει στο ξεπούλημά τους, σε «στρατηγικούς επενδυτές»...

Συγχρόνως, και σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ η κυβέρνηση είναι έτοιμη και εξετάζει να προχωρήσει σε νέο πακέτο φορολογικής επιδρομής το φθινόπωρο, προκειμένου να ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις της προς την ΕΕ για μείωση του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να κάνει πολιτικές αναφορές για «ήπια προσαρμογή».

Εξάλλου, αντικείμενο των χτεσινών κυβερνητικών συσκέψεων αποτέλεσαν και οι κινητοποιήσεις, που προγραμματίζονται να πραγματοποιηθούν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη. Μάλιστα, ο Β. Μεϊμαράκης είχε συνεχόμενες συναντήσεις με συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ, προκειμένου οι τελευταίοι να πειστούν να μην πάρουν μέρος στα συλλαλητήρια.

31ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις του 31ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» και σήμερα Σάββατο, πραγματοποιείται σχετική εκδήλωση στον Αγιο Αθανάσιο Κέρκυρας, στις 8:30 μ.μ., στο Κοινοτικό Γραφείο, με θέμα: «Το χειμώνα λάδι, το καλοκαίρι τουρισμός... γιατί δεν τα βγάζουμε πέρα;». Αύριο Κυριακή, εκδήλωση του Φεστιβάλ γίνεται στη Βόνιτσα, στις 8:30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία με θέμα: «Οχι σε όλα τα ναρκωτικά».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ