ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Αυγούστου 2005
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Απελάσεις... για ανάρμοστη συμπεριφορά!

Κάμερες παρακολούθησης στο Λονδίνο. Θα καταγράφουν τις «απαράδεκτες συμπεριφορές» των μεταναστών «διά τα περαιτέρω»...

Associated Press

Κάμερες παρακολούθησης στο Λονδίνο. Θα καταγράφουν τις «απαράδεκτες συμπεριφορές» των μεταναστών «διά τα περαιτέρω»...
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Νέα «επίθεση» της βρετανικής κυβέρνησης που ορμώμενη από τις «επιθέσεις» της 7ης Ιούλη έχει εξαπολύσει πόλεμο. Χωρίς να παίρνει ανάσα, χτες, ο υπουργός Εσωτερικών, Τσαρλς Κλαρκ, επανήλθε δριμύτερος δίνοντας στη δημοσιότητα τον κατάλογο με τις «απαράδεκτες συμπεριφορές» που δικαιολογούν την απέλαση των αλλοδαπών από το Ηνωμένο Βασίλειο... Στο στόχαστρο των αρχών, εκτός από αυτούς που υποτίθεται υποκινούν την τρομοκρατία, μπαίνουν και όσοι προβαίνουν σε «ριζοσπαστικά κηρύγματα», όσοι απειλούν με τη συμπεριφορά τους τη δημόσια τάξη, την εθνική ασφάλεια ή τη νομιμότητα...

Μάλιστα, η ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Εσωτερικών αναφέρει ότι ο κατάλογος δεν είναι πλήρης, αλλά απλώς ενδεικτικός.

Οι συμπεριφορές που θεωρούνται απαράδεκτες για τη βρετανική κυβέρνηση, αφορούν «όλους τους μη Βρετανούς πολίτες, στη Βρετανία ή στο εξωτερικό, που χρησιμοποιούν οποιοδήποτε μέσο, όπως τη συγγραφή, παραγωγή, έκδοση ή διακίνηση υλικού ή που κάνουν δημόσιες ομιλίες ή κηρύγματα ή διατηρούν δικτυακούς τόπους για να απειλήσουν τη δημόσια τάξη και την εθνική ασφάλεια».

Επιπλέον, «αφορούν εκείνους που χρησιμοποιούν μια υπεύθυνη θέση, όπως αυτή του δασκάλου, ή του ηγέτη κοινότητας ή συλλόγου νεολαίας, για να εκφράσουν απόψεις που υποδαυλίζουν, δικαιολογούν ή εξυμνούν την τρομοκρατική βία προς όφελος συγκεκριμένων ιδεών ή που επιχειρούν να υποκινήσουν άλλους σε τρομοκρατικές πράξεις. Παράλληλα, αφορούν εκείνους που υποδαυλίζουν άλλες εγκληματικές πράξεις ή ζητούν να υποκινήσουν άλλους σε εγκληματικές πράξεις ή να καλλιεργήσουν το μίσος που μπορεί να οδηγήσει σε ενδοκοινοτική βία στη Βρετανία».

Αυτά αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου, προσθέτοντας ότι θα δημιουργηθεί και βάση δεδομένων με άτομα απ' όλο τον κόσμο που έχουν επιδείξει τέτοιες απαράδεκτες συμπεριφορές. Σε αυτήν θα έχουν πρόσβαση υπηρεσίες που ελέγχουν την είσοδο στη Βρετανία.

Ο υφυπουργός Εσωτερικών, Πολ Γκόγκινς, είπε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί σκληρά ώστε τα μέτρα που παίρνει να είναι δίκαια και αποτελεσματικά.

Αλλά οι οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα ζητούν περισσότερες διαβεβαιώσεις. Ιδιαίτερα για εκείνους που βάσει των νέων κανονισμών θα απελαθούν σε χώρες όπου υπάρχουν καταγγελίες για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στο μεταξύ, συνεχίζεται η διαμάχη για τις συνθήκες θανάτου του 27χρονου Βραζιλιάνου Ζαν Τσαρλς ντε Μενέσες.

Και ενόσω οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης της Βραζιλίας βρίσκονται από τη Δευτέρα στο Λονδίνο για να εξετάσουν τα στοιχεία των συνθηκών της δολοφονίας του ντε Μενέσες ο δήμαρχος της βρετανικής πρωτεύουσας, Κεν Λίβινγκστον, έσπευσε να υπερασπιστεί τον αρχηγό της μητροπολιτικής αστυνομίας, σερ Ιαν Μπλερ. Τις πταίει για την εν ψυχρώ δολοφονία ενός νέου ανθρώπου, κατά τον «κόκκινο» Κένι; Οχι φυσικά ο επικεφαλής της Σκότλαντ Γιαρντ, αφού ο σάλος που έχει προκληθεί μετά τις αποκαλύψεις οφείλεται στο γεγονός ότι ...ίσως υπάρχουν αντίπαλοι του αρχηγού της Σκότλαντ Γιαρντ μέσα στην αστυνομική ιεραρχία, οι οποίοι εκμεταλλεύτηκαν την υπόθεση για να του καταφέρουν πισώπλατη μαχαιριά.

Μάλιστα, υποστήριξε ότι παρά το φιάσκο των υπηρεσιών ασφαλείας η κοινή γνώμη δεν έχει χάσει την εμπιστοσύνη της στις ικανότητες της αστυνομίας. Να υπενθυμίσουμε ότι ο Λίβινγκστον είχε «στηρίξει» και τη δολοφονία του Μενέσες...

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΚΑΙ ΝΟΤΙΑ ΕΥΡΩΠΗ
Καίγονται στην Πορτογαλία πνίγονται στην Κεντρική Ευρώπη

ΛΙΣΑΒΟΝΑ.--

Ελαφριά υποχώρηση της πύρινης λαίλαπας... Πέντε είναι τα πύρινα μέτωπα που εξακολουθούν να μαίνονται σε περιοχές της κεντρικής και βορείου Πορτογαλίας, καθώς η υπεράνθρωπη προσπάθεια των πυροσβεστών και η βοήθεια από άλλες ευρωπαϊκές χώρες έφερε τελικά κάποια αποτελέσματα.

Εντούτοις, ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος συνετρίβη στην κεντρική Πορτογαλία την ώρα που συμμετείχε στην προσπάθεια να κατασβεστούν τα μέτωπα της πυρκαγιάς στο Σάο Πέντρου ντο Σουλ, ευτυχώς όμως ο Ισπανός κυβερνήτης του διασώθηκε.

Σύμφωνα με ανακοίνωση των πορτογαλικών αρχών, τα μέτωπα που εξακολουθούν να μαίνονται εκτός ελέγχου είναι ένα στην Κοΐμπρα, τρία στο Βιζέου και ένα στην επαρχία της Βιάνα ντε Καστέλο.

Χιλιάδες Πορτογάλοι πυροσβέστες παραμένουν σε επιφυλακή, καθώς οι θερμοκρασίες στην Πορτογαλία εξακολουθούν να είναι υψηλές και οι άνεμοι πνέουν ακόμα ισχυροί.

Από τις πυρκαγιές έχουν χάσει τη ζωή τους 15 άνθρωποι, έχουν καεί πάνω από 1,8 εκατομμύρια στρέμματα δασικής έκτασης, ενώ εκατοντάδες σπίτια και αγροικίες καταστράφηκαν.

Τέλος, παρέμβαση έκανε εκ νέου ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας, Ζοζέ Σαμπάιο, καλώντας την κυβέρνηση να λάβει «εξαναγκαστικά μέτρα», επιβάλλοντας στους ιδιοκτήτες δασικών εκτάσεων να συντηρούν τα τιμάριά τους, προκειμένου να αποφευχθούν οι κίνδυνοι πυρκαγιάς, υπογραμμίζοντας πως το 90% εξ αυτών είναι ιδιωτικές περιουσίες.

Φονικές πλημμύρες

Στο μεταξύ οι χειρότερες πλημμύρες των τελευταίων ετών πλήττουν τμήματα της κεντρικής και νότιας Ευρώπης.

Στην Ελβετία 11 άνθρωποι θεωρούνται νεκροί ή αγνοούνται. Λίμνες και ποτάμια υπερχείλισαν και καταβάλλονται προσπάθειες για αποκατάσταση των προβλημάτων στις συγκοινωνίες.

Στην Αυστρία, ο καγκελάριος Βόλφγκανγκ Σιούσελ συγκάλεσε εκτάκτως το Υπουργικό Συμβούλιο για να συζητηθούν τα μέτρα ανακούφισης των πληγέντων και η κυβέρνηση υποσχέθηκε βοήθεια για τις ζημιές εκατομμυρίων ευρώ που υπέστησαν οι αγρότες και τα νοικοκυριά. Ασφαλιστικές εταιρίες εκτιμούν ότι το ύψος των αποζημιώσεων θα φθάσει τα 322 εκατ. ευρώ.

Στη Γερμανία και συγκεκριμένα στο κρατίδιο της Βαυαρίας, αρκετές περιοχές συνεχίζουν να είναι καλυμμένες με νερό, ενώ χιλιάδες σάκοι με άμμο προστατεύουν την πόλη Νόι-Ουλμ που βρίσκεται μεταξύ των ποταμών Δούναβη και Ιλερ, για να αποτρέψουν τα νερά να φθάσουν στα σπίτια και σε άλλα κτίρια.

Οι πλημμύρες και οι καταρρακτώδεις βροχές έπληξαν, τέλος, και τη Ρουμανία, όπου 18 άτομα έχασαν τη ζωή τους την τελευταία βδομάδα ενώ πλήττουν ακόμη την Τσεχία, τη Σλοβενία, την Κροατία τη Βουλγαρία μέχρι και την Τουρκία.

ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ
Νέο κρούσμα στη Σιβηρία

ΜΟΣΧΑ.--

Παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις του Ρώσου υπουργού Γεωργίας, Γενάντι Ονιστσένκο, πως η γρίπη των πουλερικών στη Σιβηρία έχει τεθεί υπό έλεγχο και η κατάσταση ομαλοποιείται γρήγορα, χτες εντοπίστηκε ο (επικίνδυνος για τον άνθρωπο) ιός Η5Ν1 σε αγριόπαπιες της επαρχίας Γκόρνο-Αλτάι. Σύμφωνα με κτηνιατρικές υπηρεσίες της περιοχής, δύο πτηνά, που είχαν σκοτωθεί από πυρά κυνηγών πριν δύο βδομάδες, βρέθηκαν μολυσμένα με τον ιό...

Τα κρούσματα της γρίπης των πουλερικών σε Σιβηρία και Ουράλια έχουν έως σήμερα προκαλέσει το θάνατο 11.000 πουλερικών και τη θανάτωση άλλων 127.000 για «προληπτικούς λόγους».

Πάντως, χτες, οργανώσεις προστασίας των ζώων που δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη ζήτησαν απ' την ΕΕ να σταματήσει τις εισαγωγές άγριων πτηνών υποστηρίζοντας πως το εμπόριο «οικόσιτων» εξωτικών πτηνών αυξάνει τον κίνδυνο η γρίπη των πουλερικών να φθάσει και στη «γηραιά ήπειρο»...

Στο μεταξύ, η πολυεθνική φαρμακευτική εταιρία «Roche Holding AG» ανακοίνωσε χτες πως δωρίζει στην Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας (ΠΟΥ) τρία εκατομμύρια δόσεις του φαρμάκου Tamiflu, το οποίο θεωρείται αποτελεσματική θεραπεία σε περίπτωση μόλυνσης του ανθρώπου απ' τη γρίπη των πουλερικών. Ο επικεφαλής της ΠΟΥ, Λι Γιονγκ-γουκ, δήλωσε πως αυτά τα φάρμακα θα μεταφερθούν άμεσα σε οποιαδήποτε χώρα αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο πιθανής πανδημίας γρίπης. Ζήτησε από όλες τις χώρες- μέλη του οργανισμού να βοηθήσουν στη διεθνή αποθήκευση ικανών αποθεμάτων ισχυρών αντιγριπικών φαρμάκων...

ΡΩΣΙΑ
Αποτροπή κατάληψης σχολείου

ΜΟΣΧΑ.--

Την αποτροπή κατάληψης σχολείου στη νότια Ρωσία ανάλογη με εκείνη που οδήγησε στην πολύνεκρη τραγωδία στο Μπεσλάν τον περσινό Σεπτέμβρη, ανακοίνωσαν χτες πως απέτρεψαν οι αρχές στο Καράτσεβο - Τσερκεσίγια του Καυκάσου. Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής των αστυνομικών αρχών της περιοχής, Νικολάι Οσγιάκ, στο πρακτορείο «Ιντερφάξ», «η απόπειρα κατάληψης σχολείου στην πόλη Καρατσάγεβσκ έγινε πριν τέσσερις μήνες από περίπου 150 ισλαμιστές εξτρεμιστές». «Σχεδίαζαν», όπως είπε, «να επαναλάβουν στο σχολείο την περσινή κρίση με τους εκατοντάδες μαθητές ομήρους στο Μπεσλάν» που έληξε με το θάνατο τουλάχιστον 330 παιδιών...

Στο μεταξύ, οι γονείς των θυμάτων κινητοποιούνται ολοένα και περισσότερο αναζητώντας δικαιοσύνη. Από την Τρίτη, οπότε άρχισε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Βόρειας Οσετίας η δίκη του μοναδικού υπόπτου για το φονικό στο Μπεσλάν, Νουρμπασί Κουλάγεφ, 15μελής αντιπροσωπεία της Επιτροπής Μητέρων του Μπεσλάν έχει κατασκηνώσει στον περίγυρο του δικαστικού μεγάρου και απαιτούν την παραπομπή αξιωματούχων του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων σε δίκη, ενώ διατυπώνουν και αίτημα διερεύνησης τυχόν ευθυνών του ίδιου του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν και του επικεφαλής των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών FSB, Νικολάι Πατρούσεβ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ