ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 25 Αυγούστου 2005
Σελ. /24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Κυβέρνηση και ΚΕΔΚΕ εμπαίζουν τους εργαζόμενους - δημότες

Νέα φορολογική επιδρομή αναμένεται στις τσέπες των εργαζόμενων - δημοτών, καθώς το υπουργείο Εσωτερικών δεν προτίθεται να χρηματοδοτήσει μια σειρά από κοινωνικές αρμοδιότητες που ξεκίνησαν ως επιδοτούμενα, από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους, προγράμματα και ασκούνται από τους δήμους. Την ίδια ώρα συνεχίζεται η αγωνία χιλιάδων συμβασιούχων που απασχολούνται σε αυτές τις υπηρεσίες, καθώς η ηγεσία της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ) - αφού βέβαια δέχτηκε τους όρους λειτουργίας αυτών των προγραμμάτων - απειλεί τώρα ότι δε θα προχωρήσει στη μονιμοποίησή τους, αν δεν καταβληθούν ...τα απαραίτητα κονδύλια.

Συγκεκριμένα, σε επιστολή του υφυπουργού Εσωτερικών, Θ. Νάκου προς την ΚΕΔΚΕ, οι νέες μεταφερόμενες αρμοδιότητες προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης - και συγκεκριμένα οι «Σχολικοί Φύλακες», το πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι», η Δημοτική Αστυνομία και τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών - χαρακτηρίζονται ως αρμοδιότητες «τοπικού χαρακτήρα», που σημαίνει ότι δεν υποχρεούται το κράτος στην κάλυψη των δαπανών τους. Ως κρατική μεταβιβαζόμενη αρμοδιότητα θεωρούνται μόνο οι παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί και κατά συνέπεια χρηματοδοτούνται, χωρίς όμως να υπολογίζονται στο προβλεπόμενο κονδύλι οι ανάγκες σε νέα κτίρια και προσωπικό.

Το θέμα συζητήθηκε στη χτεσινή συνάντηση που είχε ο υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος, με τον πρόεδρο της ΚΕΔΚΕ, Π. Κουκουλόπουλο, με τον τελευταίο να κάνει λόγο για «οικονομική καταιγίδα», όταν θα κληθούν οι δήμοι να εκτελέσουν τις αποφάσεις του ΑΣΕΠ και να μονιμοποιήσουν τους συμβασιούχους. Μιλάμε - σύμφωνα με την ΚΕΔΚΕ - για 3.000 σχολικούς φύλακες, 3.500 εργαζόμενους στο «Βοήθεια στο σπίτι», 8.000 άτομα με ειδικές ανάγκες και 2.000 δημοτικούς αστυνομικούς. Ο Πρ. Παυλόπουλος υποσχέθηκε να δει εκ νέου το θέμα στις αρχές Σεπτέμβρη, ενώ το ΔΣ της ΚΕΔΚΕ φέρεται να αποφασίζει σήμερα, σε συνεδρίασή του, τις μορφές αντίδρασης, καθώς κάνει λόγο για εμπαιγμό.

Η αλήθεια είναι ότι αυτοί που εμπαίζονται είναι οι δημότες και οι εργαζόμενοι, καθώς πίσω από τη δικομματική κόντρα, που εντείνεται και λόγω των επικείμενων αυτοδιοικητικών εκλογών, βρίσκεται η σύμπλευση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ (με τον ΣΥΝ να ακολουθεί) για αυτοδιοικητικές μονάδες που θα λειτουργούν σαν επιχειρήσεις, επιβάλλοντας φόρους. Αρκεί να θυμίσουμε ότι η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ ένθερμα υποδεχόταν την άσκηση όλων αυτών των αρμοδιοτήτων - όταν αντίθετες φωνές μιλούσαν για κατοχύρωση του κόστους λειτουργίας τους και των εργασιακών δικαιωμάτων - στο όνομα της δήθεν «ισχυροποίησης» των δήμων.

Ο ΣΥΝεργάτης και ο αντίπαλος του δικομματισμού!

Στην (προχτεσινή) ανακοίνωση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΝ ανάμεσα σε άλλα και σχετικά με το νέο καλπονοθευτικό νόμο που «προτείνει» η ΝΔ, αναφέρει το εξής: «Επιχειρεί να θέσει τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε ένα ασφυκτικό δικομματικό πλαίσιο»!

Ορισμένα στελέχη του, ιδιαιτέρως αυτοί που κατέχουν αξιώματα στο χώρο της ΤΑ, με τις δηλώσεις και την αρθρογραφία τους, προχωρούν παραπέρα το θέμα (εξηγώντας και την παραπάνω εκτίμηση), καλούν σε συσπείρωση και ενότητα για να μην περάσει ο δικομματισμός στην ΤΑ! Αφήνουν μάλιστα και αιχμές προς το ΚΚΕ πως δεν το βλέπουν και πολύ δραστήριο, μαχητικό κατά του εχθρού που απειλεί την παρθένα και αμόλυντη ΤΑ! «Τα πράγματα για το σύνολο της Αριστεράς θα ήταν καλύτερα, λένε τα στελέχη του ΣΥΝ, αν η ηγεσία του ΚΚΕ είχε πολιτική προσέγγισης με τις άλλες δυνάμεις...»(!) αναφέρει στο σχετικό με το θέμα ρεπορτάζ η χτεσινή «Ελευθεροτυπία» (24-8-2005).

Πριν αρχίσουμε να αναρωτιόμαστε όλοι για το τι είναι ο δικομματισμός κατά τη συνασπιστική λογική, «Μην είναι η θάλασσα; Μην είναι οι κάμποι;...», δεν είναι πιο λογικό να ρωτήσουμε τον ΣΥΝ σε τίνος έλεγχο βρίσκεται έως τώρα η ΤΑ; Μήπως στου λαϊκού κινήματος; `Η μήπως, της συνασπιστικής έμπνευσης, «τοπικών κοινωνιών»;

Επειδή ο ΣΥΝ συμμετέχει στη διοίκηση ενός μεγάλου μέρους των δήμων και των νομαρχιών, κυρίως ως συνεργαζόμενος με το ΠΑΣΟΚ, στην ΚΕΔΚΕ κ.α., η ΤΑ είχε γλιτώσει έως τώρα από τα δικομματικά δεσμά; Δεν είχε αντιλαϊκό χαρακτήρα; Δεν έκανε παραπέρα βήματα προς την αντιδραστικοποίηση, ανταποκρινόμενη στις επιταγές της ΕΕ και στις ανάγκες της πλουτοκρατίας; Δεν πρωταγωνιστούσε στην υλοποίηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων;

Οχι μόνο τα έκανε, αλλά και οι δυνάμεις του ΣΥΝ πολλές φορές ήταν, κι οφείλουμε να τους το αναγνωρίσουμε, πρωτοπόροι στην προώθησή τους!

Ας μας πουν, πού διαφοροποιήθηκαν από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ στην ΚΕΔΚΕ;

Ποιες ήταν οι διαφορετικές πολιτικές των δημάρχων και νομαρχών σας;

Για να έρθουμε τώρα στο πιο βασικό ερώτημα: Ο δικομματισμός είναι κακός γιατί τα κόμματα είναι δύο και όχι τρία, αυτά που εναλλάσσονται στην κυβερνητική εξουσία; `Η γιατί η πολιτική τους είναι αντιλαϊκή, γιατί και οι δυο έχουν κοινούς στρατηγικούς στόχους, όπως ευρωμονόδρομος, ανταγωνιστικότητα και γενικώς τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας;

Ακόμα, τα κόμματα που θέλουν «καπιταλισμό με ανθρώπινο πρόσωπο» σε ποια πλευρά βρίσκονται;

Επειδή εμείς την ξέρουμε την απάντησή σας, ξεκαθαρίζουμε τα εξής:

Το ΚΚΕ είναι, από θέση αρχής, κατά οποιουδήποτε καλπονοθευτικού εκλογικού νόμου και υπέρ της απλής αναλογικής παντού!

Θα δώσουμε αποφασιστικά τη μάχη των εκλογών στην ΤΑ για την εκλογή όσο γίνεται περισσότερων συμβούλων και δημάρχων κομμουνιστών και συνεργαζόμενων ριζοσπαστών - αγωνιστών, που μάχονται κατά της πλουτοκρατίας και των πολιτικών στηριγμάτων της. Αυτοί θα είναι χρήσιμοι για το λαό, γιατί θα είναι ανυπάκουοι στην υλοποίηση αντιλαϊκών πολιτικών προερχομένων κι από το θεσμικό αντιδραστικό οικοδόμημα της ΤΑ, που είναι και δικό σας δημιούργημα.

Ομως, ο κύριος στόχος του ΚΚΕ σε αυτές τις εκλογές, με όποιον εκλογικό νόμο και αν γίνουν, είναι η αποδυνάμωση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Η αποδυνάμωση όλων των κομμάτων του ευρωμονόδρομου και η αποφασιστική ισχυροποίηση του ΚΚΕ. Εμείς επιδιώκουμε να βρει η λαϊκή αγανάκτηση δρόμο προς τη ριζοσπαστικοποίηση, την οργάνωση της πάλης, τη συμμαχία για βαθιές και ριζικές αλλαγές στο επίπεδο της εξουσίας και της οικονομίας. Να δώσουμε ώθηση στη λαϊκή αντεπίθεση!

Βρείτε, λοιπόν, καμιά καλή δικαιολογία για τη συνεργασία σας με το δικομματισμό σε τοπικό επίπεδο (που κατά τη γνώμη σας δεν έχει πολιτική σημασία!) και αφήστε τη μάσκα του εχθρού του δικομματισμού και της ενότητας της «Αριστεράς». Η ανυποληψία σας είναι τέτοια και τόση, που δεν μπορείτε να βάλετε «τρικλοποδιές» στο ΚΚΕ.

ΥΓ: Για τις χτεσινοβραδινές δηλώσεις του εκπροσώπου του ΣΥΝ: Οταν ο ΣΥΝ θέλει να καλέσει το ΠΑΣΟΚ σε συνεργασία, να μη χρησιμοποιεί στην πρόσκλησή του το ΚΚΕ και την Αριστερά.


Π. Μ.

ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΙΣ
Αντιδρούν στην κατάργηση του αυτοδιοίκητου

Συνεχίζονται οι αντιδράσεις για την πρωτοβουλία της κυβέρνησης να συρρικνώσει το αυτοδιοίκητο στη Δικαιοσύνη με τροπολογία που κατέθεσε την τελευταία στιγμή σε νομοσχέδιο για την εξωτερική φρούρηση των φυλακών.

Η Ενωση Εισαγγελέων με χτεσινή ανακοίνωσή της εκφράζει την «έντονη διαμαρτυρία» της γιατί η τροπολογία του υπουργού Δικαιοσύνης «αλλοιώνει ουσιωδώς και περιστέλλει τη λειτουργία του θεσμού του αυτοδιοίκητου των δικαστηρίων και εισαγγελιών». Και θέτει τα εξής ερωτήματα στην κυβέρνηση: Γιατί η τροπολογία για το αυτοδιοίκητο ψηφίστηκε με διαδικασία που απέκλεισε τη δυνατότητα από τις εισαγγελικές και δικαστικές ενώσεις να εκθέσουν τις απόψεις και αντιρρήσεις τους στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή; Γιατί ψηφίστηκε στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία; Και, τέλος, ποια είναι η «αδήριτη εξυγιαντική ανάγκη», όπως ισχυρίστηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης, που επέβαλε την ψήφιση της τροπολογίας τρεις μόλις ημέρες από την κατάθεσή της στη Βουλή;

Παράλληλα, η Ενωση Εισαγγελέων αναφέρει ότι - ανεξάρτητα από την αντισυνταγματικότητα της τροπολογίας για το αυτοδιοίκητο των δικαστηρίων - είναι πρωτοφανές να αποκλείονται από τις διοικήσεις των Εισαγγελιών και των Δικαστηρίων όσοι δικαστικοί λειτουργοί είναι ή ήταν στο παρελθόν μέλη διοικητικών συμβουλίων σε δικαστικές και εισαγγελικές ενώσεις, ενώ προσθέτει ότι το θέμα αυτό θα κριθεί και από τα αρμόδια όργανα της Δικαιοσύνης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ