ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 26 Αυγούστου 2005
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΩΝ ΕΒΕ
Ενιαίο ωράριο στη Θεσσαλία!
  • Την πλήρη αντίθεσή τους με την κυβερνητική απόφαση για απελευθέρωση εκφράζουν οι έμποροι και οι επαγγελματοβιοτέχνες της περιοχής
  • Το χορό του διευρυμένου ωραρίου ξεκινούν από αύριο τέσσερις ξένες πολυεθνικές

Στη ζωή θα κρίνεται από εδώ και πέρα η τύχη του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων καθώς η κυβέρνηση Καραμανλή ψήφισε τελικά το νόμο για την παραπέρα διεύρυνσή του στην κατεύθυνση της πλήρους απελευθέρωσής του. Ηδη, στη Θεσσαλία οι φορείς αποφάσισαν ωράριο μέχρι 48 ώρες τη βδομάδα και τρία απογεύματα κλειστά. Την ίδια στιγμή όμως, τέσσερις πολυεθνικές επιχειρούν από αύριο να επιμηκύνουν το ωράριο του Σαββάτου μέχρι τις 8 το βράδυ.

Στη Θεσσαλία αποφασίστηκε να ισχύσει ενιαίο ωράριο εβδομαδιαίας λειτουργίας των καταστημάτων στους τέσσερις νομούς. Η απόφαση πάρθηκε σε σύσκεψη των επικεφαλής των Εμπορικών Συλλόγων, των Ομοσπονδιών ΕΒΕ και άλλων συνδικαλιστών της περιοχής, που πραγματοποιήθηκε στα Τρίκαλα. Προβλέπει εβδομαδιαίο ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων 48 ωρών, με τρία απογεύματα κλειστά - και, βεβαίως, κλειστά θα είναι και την Κυριακή - και συγκεκριμένα στους Νομούς Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας θα διαμορφωθεί ως εξής: Δευτέρα - Τετάρτη - Παρασκευή τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά από τις 8:30 το πρωί ως τις 14:00 μετά το μεσημέρι και από τις 17:00 το απόγευμα μέχρι τις 21:00 το βράδυ, ενώ Τρίτη - Πέμπτη - Σάββατο από τις 8:30 μέχρι τις 15:00. Στη Μαγνησία θα είναι ίδιες οι ώρες, αλλά θα υπάρχουν διαφορές ως προς τις μέρες και συγκεκριμένα τα καταστήματα θα είναι ανοιχτά πρωί και απόγευμα Τρίτη - Πέμπτη - Παρασκευή και μόνο το πρωί Δευτέρα - Τετάρτη - Σάββατο.

Το νέο χειμερινό ωράριο αναμένεται να μπει σε εφαρμογή από 1 Οκτώβρη 2005 και η διαφορά μ' αυτό που ίσχυε μέχρι τώρα είναι ότι προστίθεται μιάμιση ώρα κατά τις μέρες που η αγορά θα λειτουργεί πρωί και απόγευμα και μια ώρα τις μέρες που θα λειτουργεί μόνο πρωί. Οπως επισημάνθηκε στη σύσκεψη, θα γίνει προσπάθεια αυτή η απόφαση να εφαρμοστεί, όχι μόνο στις πρωτεύουσες των νομών, αλλά και στις μικρότερες πόλεις και κωμοπόλεις. Για το λόγο αυτό, το επόμενο διάστημα, θ' ακολουθήσουν γενικές συνελεύσεις των κατά τόπους συλλόγων και φορέων.

Η θέση της ΔΗΚΕΒΕ

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η θέση των συνδικαλιστών της ΔΗΚΕΒΕ, όπως εκφράστηκε στη σύσκεψη, ήταν να παραμείνει το ωράριο στα σημερινά επίπεδα, χωρίς ν' αυξηθεί στις 48 ώρες. Μέχρι κάποια στιγμή της σύσκεψης και άλλοι εμφανίζονταν να συμφωνούν μ' αυτή τη θέση, τελικά όμως αποφασίστηκε η αύξηση των ωρών. Σ' αυτό συνέβαλαν με τη στάση τους οι συνδικαλιστές που πρόσκεινται στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ κι ιδιαίτερα ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάρισας, Ν. Τζίκας, ο οποίος, αν και στα λόγια επιτίθεται λαύρος κατά της κυβέρνησης, στην πράξη λειτουργεί συμβιβαστικά και πυροσβεστικά.

Πάντως, στη σύσκεψη αναδείχτηκε η αντίθεση του εμπορικού και βιοτεχνικού κόσμου της Θεσσαλίας στην κυβερνητική απόφαση για απελευθέρωση του ωραρίου και ασκήθηκε σφοδρή κριτική στη στάση της ΕΣΕΕ, η οποία - όπως υπογραμμίστηκε - «διαφθείρει τους αγώνες, προκειμένου να εξυπηρετήσει κομματικές και άλλες σκοπιμότητες». Τονίστηκε ότι όχι μόνο δεν πρέπει να γίνουν υποχωρήσεις από την απόφαση για ενιαίο ωράριο, που πάρθηκε στη σύσκεψη, αλλά χρειάζεται και να ενταθεί η πάλη κατά των κυβερνητικών μέτρων. Και εκφράστηκε η πεποίθηση ότι με τον συνεχή και οργανωμένο αγώνα, ο νόμος της κυβέρνησης μπορεί να καταστεί ανενεργός.

Τα μονοπώλια επιτίθενται

Την ίδια στιγμή τέσσερα ξένα μονοπώλια που λυμαίνονται το λιανεμπόριο στη χώρα μας, ανοίγουν από αύριο το χορό της διεύρυνσης του ωραρίου λειτουργίας το Σάββατο. Το «ΙΚΕΑ», η «Carrefour», ο «Βασιλόπουλος» και ο «Κωτσόβολος», συμφερόντων μονοπωλίων της Γερμανίας, Γαλλίας, Δανίας και Μ. Βρετανίας αντίστοιχα, πρωτοστατούν στην εφαρμογή του νέου νόμου που ανοίγει το δρόμο για την πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου. Ηδη στα μεγαλύτερα από τα καταστήματά τους οι παραπάνω αλυσίδες έχουν αναγγείλει ότι από αύριο θα κλείνουν στις 8.00 το βράδυ αντί για 6.00 που ίσχυε μέχρι τώρα, με στόχο να το εφαρμόσουν σταδιακά και στα υπόλοιπα. Βέβαιο θεωρείται ότι το νέο πλαίσιο ωραρίου που έθεσε η κυβέρνηση υποταγμένη στις επιταγές των μονοπωλίων δε θα αφήσουν αναξιοποίητο και άλλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ και μεγαλοκαταστημάτων.

Μιλώντας στο «Ρ» ο πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στην «Carrefour» Θ. Χόρτης τόνισε ότι «οι εργαζόμενοι είναι αντίθετοι όχι μόνο με το νέο πλαίσιο αλλά και μ' αυτό που ίσχυε μέχρι σήμερα. Θα παλέψουμε με κάθε τρόπο όσο μπορούμε πιο δυναμικά προκειμένου να εμποδίσουμε την εφαρμογή του νέου ωραρίου που επιχειρείται να γίνει από αύριο».

Η πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας εκφράζοντας το σωματείο δήλωσε στο «Ρ»: «Εμείς ως σύλλογος εμποροϋπαλλήλων Αθήνας που συμμετέχουμε στο ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, στο ΠΑΜΕ, όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα όχι μόνο βγαίναμε δυναμικά και πληροφορούσαμε τον κλάδο για το τι ετοιμάζει η κυβέρνηση, τι πολιτικές πρόκειται να εφαρμόσει και τι συνεπάγονται αυτές για τον κλάδο με ανακοινώσεις και περιοδείες αλλά παρεμβαίναμε δυναμικά στους χώρους δουλιάς. Γιατί, πιστεύαμε και πιστεύουμε ότι η ταξική πάλη θα οξυνθεί. Οι εργαζόμενοι στην πλειοψηφία τους θα καταλάβουν τι φταίει γι' αυτή την κατάσταση και για την ανατροπή των εργασιακών τους δικαιωμάτων. Οι εργαζόμενοι θα πρέπει να γυρίσουν την πλάτη στα δύο κόμματα που υπηρετούν τα συμφέροντα και τις επιταγές της άρχουσας τάξης. Να γυρίσουν την πλάτη και στους "παρατρεχάμενους" που με τις πρακτικές τους συναποφασίζουν αυτές τις πολιτικές, είτε ψηφίζοντας τους αντεργατικούς νόμους είτε με την τακτική τους ακόμα και σε ανώτερα συνδικαλιστικά όργανα όπως η ΓΣΕΕ, τα εργατικά κέντρα κλπ. Σ' όλους αυτούς, δηλαδή, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο βάζουν πλάτες να περάσουν αυτά τα μέτρα στη συνείδηση των εργαζομένων με το επιχείρημα του αναπόφευκτου και του μονόδρομου. Εμείς σαν σύλλογος εμποροϋπαλλήλων, σαν ΠΑΜΕ, σαν ταξικός πόλος στο συνδικαλιστικό κίνημα, δηλώνουμε ότι αυτά τα αντεργατικά μέτρα, η κατάργηση του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας δε θα περάσουν. Θα τα καταργήσουμε στην πράξη με τους αγώνες μας. Το δικό μας ραντεβού με τους εργαζόμενους είναι κάθε μέρα με συνεπείς αγώνες, με σταθερό ταξικό προσανατολισμό ώστε να αποτινάξουμε όλοι μαζί το ζυγό της αστικής τάξης. Και είναι βέβαιο ότι θα τα καταφέρουμε. Το 35ωρο, εφτάωρο, πενθήμερο θα το κατακτήσουμε στην πράξη».


ΔΗΚΕΒΕ
Μεθοδεύουν νέο νόθο συνέδριο στη ΓΣΕΒΕΕ

Για πρακτικές που αποσκοπούν στη διατήρηση της γραμμής της συναίνεσης και του συμβιβασμού από τη ΓΣΕΒΕΕ καταγγέλλει την πλειοψηφία των δυνάμεων της ΠΑΣΚΕΒΕ και ΑΣΚΕΒΕ η ΔΗΚΕΒΕ. Οπως επισημαίνει σε χτεσινή της ανακοίνωση η παράταξη, η νόθα πλειοψηφία του ΔΣ της Συνομοσπονδίας συγκαλεί ΔΣ στις 27 Αυγούστου με θέμα εκτός των άλλων την οργάνωση «έκτακτου συνεδρίου» γνωρίζοντας ότι στις 22 Σεπτέμβρη, σε λιγότερο, δηλαδή από ένα μήνα, εκδικάζεται η έφεση που η ίδια η πλειοψηφία έκανε για την απόφαση του Πρωτοδικείου της Αθήνας που έκρινε παράνομο και άκυρο το Συνέδριο που έγινε το Σεπτέμβρη του 2003. Με τις ενέργειες αυτές, καταγγέλλει η ΔΗΚΕΒΕ, η πλειοψηφία της ΓΣΕΒΕΕ επιβεβαιώνει για άλλη μια φορά της εκτιμήσεις της ΔΗΚΕΒΕ ότι είναι αυτοσκοπός των ηγεσιών των παρατάξεων ΠΑΣΚΕΒΕ και ΑΣΚΕΒΕ να κρατήσουν τις καρέκλες τους και να συνεχίσει η ΓΣΕΒΕΕ τη ρότα της συναίνεσης και της υποταγής στις κάθε φορά κυβερνητικές και ευρωενωσιακές επιταγές που περιθωριοποιούν και μαραζώνουν τις μικροεπιχειρήσεις των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ. «Οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕΒΕ, ΑΣΚΕΒΕ συνεπικουρούμενες και από τη ΔΑΚΜΜΕ εάν δρομολογήσουν ένα ακόμα νόθο συνέδριο θα έχουν ακέραιες τις ευθύνες για ό,τι θα συμβεί στο συνδικαλιστικό κίνημα των ΕΒΕ», επισημαίνει η παράταξη και καταγγέλλει για άλλη μια φορά κάθε προσπάθεια διοργάνωσης ενός ακόμα νόθου και παράνομου συνεδρίου.

Καλεί κάθε τίμιο συνδικαλιστή, κάθε ΔΣ Ομοσπονδίας, κάθε μέλος σωματείου να διερωτηθούν:

1. Γιατί οι καρεκλοκένταυροι της πλειοψηφίας θέλουν ένα συνέδριο που σίγουρα θα κριθεί εκ νέου παράνομο και άκυρο;

2. Γιατί δεν περιμένουν τα αποτελέσματα της έφεσης που οι ίδιοι έκαναν;

3. Το σύνολο των Ομοσπονδιών σε έναν έως τρεις μήνες από σήμερα θα έχουν κάνει αρχαιρεσίες και με νέους αντιπροσώπους. Γιατί δεν περιμένουν;

Είναι καθαρό, καταλήγει η ΔΗΚΕΒΕ, ότι οι ηγεσίες ΠΑΣΚΕΒΕ, ΑΣΚΕΒΕ και ΔΑΚΜΜΕ φοβούνται την κρίση των νέων αντιπροσώπων και πολύ περισσότερο φοβούνται μη στερηθούν τους νόθους, που τους ανέδειξαν στην πλειοψηφία. Γι' αυτό, τονίζει, κάθε συνεπής συνδικαλιστής, τα ΔΣ των Ομοσπονδιών, πρέπει με όλα τα μέσα να μην επιτρέψουν να γίνει ένα ακόμα νόθο συνέδριο της ΓΣΕΒΕΕ, τρίτο στη σειρά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ