ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Αυγούστου 2005
Σελ. /28
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΝΑΡΞΗ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ
Γιορτή για τους μεγαλοκαρχαρίες

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με αφορμή την έναρξη της νέας αγωνιστικής περιόδου

Sportidea

«Μόνο όταν κάθε νέος και νέα, κάθε εργαζόμενος κατακτήσει το δικαίωμά του να αθλείται ο ίδιος και να παρακολουθεί την αγαπημένη του ομάδα που θα αγωνίζεται με αρχές και ιδανικά, όπως της άμιλλας, της αλληλεγγύης, της συλλογικότητας, της προσπάθειας, του σεβασμού, το ποδόσφαιρο θα είναι πράγματι αθλητισμός και θα έχει νόημα. Μόνο τότε, η έναρξη του πρωταθλήματος θα είναι πραγματικά γιορτή των φιλάθλων και όχι ευκαιρία για "αρπαχτές" των μεγαλοκαρχαριών που λυμαίνονται το χώρο χρόνια τώρα, φορτώνοντάς τον με σκάνδαλο και σκοταδισμό».

Τα παραπάνω τονίζει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ με αφορμή την έναρξη των επαγγελματικών πρωταθλημάτων ποδοσφαίρου και με την οποία καλεί τους φίλους του αθλήματος να αγωνιστούν για μια διαφορετική πραγματικότητα, προς όφελος της νεολαίας και του λαού, όχι των εκμεταλλευτών του ποδοσφαίρου.

Αλλωστε, επιχειρηματίες και επαγγελματίες παράγοντες αποκαλούν το ποδόσφαιρο προϊόν. Ετσι ακριβώς το αποκαλεί και ο αρμόδιος υφυπουργός. Χαρακτηριστικά - μεταξύ άλλων - στο μήνυμα του με αφορμή την έναρξη του πρωταθλήματος, ο Γ. Ορφανός, αναφέρει: «Η πρόκληση είναι μπροστά μας. Να συνεχίσουμε τη θετική πορεία. Με ικανοποίηση παρακολουθώ προσπάθειες από πολλές κατευθύνσεις για να βελτιώσουμε το άθλημα, αλλά συγχρόνως και το επενδυτικό προϊόν»...

Η ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, έχει ως εξής:

«Η φετινή έναρξη του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Α' εθνικής κατηγορίας και των υπολοίπων κατηγοριών χαρακτηρίζεται από ένα μεγάλο άλμα προς την εμπορευματοποίηση, τη μεγαλύτερη εκμετάλλευση του ποδοσφαίρου από το κράτος και τους επιχειρηματίες.

Το σχέδιό τους για δημιουργία λίγκας μαρτυρά την πρόθεση να υπάρχουν ελάχιστες ΠΑΕ με υπερκέρδη και οι άλλες ομάδες να είναι κομπάρσοι τους. Η νίκη πάση θυσία, για αύξηση κερδών, προβλέπει βία, χούλιγκανς και άφθονο ντόπινγκ.

Γιγαντώνονται οι ΠΑΕ, εκτοξεύονται τα κέρδη, ο τζόγος κυριαρχεί ενώ το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο απαξιώνεται και οδηγείται σε μαρασμό.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες και τα κρατικά ταμεία - από τον ιδρώτα του Ελληνα φορολογούμενου - έδωσαν στις ΠΑΕ ή ετοιμάζονται να δώσουν πανάκριβα γήπεδα και εγκαταστάσεις, ενώ με το άρθρο 44 τις απάλλαξαν από τα χρέη.

Από την εισαγωγή των ελληνικών ομάδων στο "Πάμε στοίχημα", οι ΠΑΕ θα πολλαπλασιάσουν τα κέρδη τους. Εκμεταλλευόμενοι την αγάπη των φιλάθλων για το ποδόσφαιρο και την ομάδα τους, αλλά και την ψεύτικη ελπίδα για εύκολο κέρδος. Και η κυβέρνηση θα κάνει νέα αφαίμαξη του ήδη κουτσουρεμένου λαϊκού εισοδήματος.

Ενώ οι ανάγκες άθλησης της νεολαίας και του λαού είναι εκρηκτικές, στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, όχι μόνο δε δόθηκαν ακόμα και οι πενιχρές επιχορηγήσεις των ετών 2001 - 2003, αλλά και αυτή του 2004 μειώθηκε κατά 20%. Οι αθλητικές εγκαταστάσεις είναι ανεπαρκέστατες και όσες υπάρχουν είναι στην πλειοψηφία τους απαράδεκτες σε υλικοτεχνική υποδομή και επάρκεια προσωπικού.

Υπεύθυνη είναι η πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Ο στόχος αυτής της πολιτικής είναι η μετατροπή της νεολαίας και των εργαζομένων σε παθητικούς θεατές και χειροκροτητές ενός θεάματος, που χρησιμοποιεί το αθλητισμό για κέρδη. Για χειραγώγηση των συνειδήσεων.

Το ΚΚΕ καλεί όλους τους φιλάθλους, τους αθλητές και όσους αγαπούν τον αληθινό αθλητισμό και το ποδόσφαιρο, να μη συμβιβαστούν με το εμπόριο από το οποίο κερδισμένοι είναι οι επιχειρηματίες και χαμένοι ο λαός, η νεολαία και το ίδιο το ποδόσφαιρο.

Οι φίλαθλοι να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να διεκδικήσουν το δικαίωμα όλων στην άθληση. Πρέπει άμεσα:

1. Να καταργηθεί το «Πάμε στοίχημα».

2. Να μη δοθεί ούτε ένα ΕΥΡΩ στις ΠΑΕ.

3. Να δοθούν όλα τα χρήματα των προηγουμένων ετών στα ερασιτεχνικά σωματεία.

4. Να τριπλασιαστεί η επιχορήγηση στα ερασιτεχνικά ποδοσφαιρικά σωματεία.

5. Να ικανοποιηθούν πλήρως οι γηπεδικές ανάγκες των ερασιτεχνικών σωματείων και του λαού σε κάθε γειτονιά και επαρχία.

6. Οι ομάδες να ανήκουν στους φιλάθλους και όχι σε μεγαλοεπιχειρηματίες.

7. Να γίνει ουσιαστικός εκδημοκρατισμός του θεσμικού πλαισίου για όλο τον αθλητισμό και το ποδόσφαιρο.

Μόνο όταν κάθε νέος και νέα, κάθε εργαζόμενος κατακτήσει το δικαίωμά του να αθλείται ο ίδιος και να παρακολουθεί την αγαπημένη του ομάδα που θα αγωνίζεται με αρχές και ιδανικά, όπως της άμιλλας, της αλληλεγγύης, της συλλογικότητας, της προσπάθειας, του σεβασμού, το ποδόσφαιρο θα είναι πράγματι αθλητισμός και θα έχει νόημα.

Μόνο τότε η έναρξη του πρωταθλήματος θα είναι πραγματικά γιορτή των φιλάθλων και όχι ευκαιρία για "αρπαχτές" των μεγαλοκαρχαριών που λυμαίνονται το χώρο χρόνια τώρα, φορτώνοντάς τον με σκάνδαλα και σκοταδισμό.

Για την ανατροπή της εμπορευματοποίησης του ποδοσφαίρου και αθλητισμού χρειάζεται οργανωμένη πάλη κατά της πολιτικής που υπηρετεί τα επιχειρηματικά κέρδη, για ριζικές αλλαγές στην κοινωνία και οικονομία προς όφελος του λαού».

ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Α' ΕΘΝΙΚΗ
Μαγνήτης το ΟΑΚΑ

Η ...κλασική κόντρα μεταξύ του Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού το βράδυ της Κυριακής στο ΟΑΚΑ (21.00 - «Supersport 1») όπως είναι φυσικό «κλέβει» την παράσταση από το πρόγραμμα της 1ης αγωνιστικής, με τους δύο «αιωνίους» να τα ...ξαναλένε σε πρεμιέρα ύστερα από 12 χρόνια (τελευταία φορά ήταν τον Αύγουστο του 1993, όταν στο «Γ. Καραϊσκάκης» είχαν μείνει στο 0-0). Στις κερκίδες του ΟΑΚΑ θα βρίσκονται μόνο φίλοι των «πρασίνων» ύστερα από σχετική συμφωνία ανάμεσα στις δύο ομάδες.

Απουσιάζουν από το τριφύλλι οι τραυματίες Γκούμας, Μπίσκαν ενώ επιστρέφει ο Γκονζάλες. Οι ερυθρόλευκοι δεν έχουν αγωνιστικά προβλήματα.

Το νέο πρωτάθλημα θα «προλογίσουν» σήμερα οι αναμετρήσεις Καλλιθέα - Αιγάλεω και SKODA Ξάνθη - ΠΑΟΚ, ενώ αύριο εκτός του ντέρμπι θα διεξαχθούν και οι αγώνες Ακράτητος - Ηρακλής, Απόλλων Καλαμαριάς - ΟΦΗ και Πανιώνιος - Λάρισα (η συνάντηση της Νέας Σμύρνης θα γίνει χωρίς την παρουσία φιλάθλων, λόγω της τιμωρίας του Πανιωνίου). Τη Δευτέρα, τέλος, η ΑΕΚ, με πολλές απουσίες, δοκιμάζεται στο Περιστέρι με αντίπαλο τον Ατρόμητο, που επέστρεψε (μέσω της συγχώνευσης με τη Χαλκηδόνα) στα μεγάλα σαλόνια ύστερα από 24 χρόνια. Υπενθυμίζεται ότι ο αγώνας του Λεβαδειακού με τον Ιωνικό έχει μεταφερθεί για την επόμενη Κυριακή (4/9) λόγω έργων στο γήπεδο των Βοιωτών.

Αναλυτικά το πρόγραμμα της πρεμιέρας του πρωταθλήματος:

ΣΗΜΕΡΑ:19.45 Καλλιθέα - Αιγάλεω (Supersport 1) 21.00 SKODA Ξάνθη - ΠΑΟΚ (Alpha)

ΑΥΡΙΟ: 18.45 Απόλλων Καλαμαριάς - ΟΦΗ, 18.45 Ακράτητος - Ηρακλής, 21.00 Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός (Supersport 1), 21.00 Πανιώνιος - Λάρισα (Alpha)

ΔΕΥΤΕΡΑ: 21.00 Ατρόμητος - ΑΕΚ (Alpha).

ΚΛΗΡΩΣΗ ΚΥΠΕΛΛΟΥ ΟΥΕΦΑ
Δύσβατος δρόμος...

Μόνο εύκολη δεν μπορεί να χαρακτηριστεί η κλήρωση των τεσσάρων ελληνικών ομάδων που μας εκπροσωπούν στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Οι δύο ισχυροί, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, «έπεσαν» πάνω σε επικίνδυνους αντιπάλους που μπορούν να κάνουν τη «ζημιά», ενώ οι δύο αδύνατοι, Ξάνθη και Αρης, κληρώθηκαν με «μεγαθήρια» της διοργάνωσης, έχοντας ωστόσο το δικαίωμα να ελπίζουν στο όνειρο. Η ΑΕΚ θα αντιμετωπίσει τη Ζενίτ, με την οποία είχε αγωνιστεί πέρυσι για τη φάση των ομίλων και έχασε στη Ρωσία με το βαρύ 5-1, ενώ ο δικέφαλος του Βορρά κληρώθηκε με την ουκρανική Μέταλουργκ Ντόνετσκ. Από εκεί και πέρα, η Ξάνθη καλείται να αντιμετωπίσει τη Μίντλεσμπρο και ο Αρης τη Ρόμα.

Οι πρώτοι αγώνες θα γίνουν στις 15 Σεπτέμβρη και οι επαναληπτικοί στις 29 του ίδιου μήνα.

  • «Το πρώτο σχόλιο που έκανα όταν έμαθα τον αντίπαλο ήταν "όχι πάλι εκεί», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κώστας Κατσουράνης για την κλήρωση της ΑΕΚ στο ραδιοφωνικό σταθμό «SuperSport FM» για να συμπληρώσει: «Το θετικό είναι ότι δίνουμε το πρώτο ματς στη Ρωσία. Η άποψή μου είναι ότι η καλή ΑΕΚ δε θα έχει πρόβλημα και θα προκριθεί». Από τη μεριά του ο Φερνάντο Σάντος μίλησε για πληγωμένο εγωισμό από πέρσι και ζήτησε νίκη από το πρώτο ματς στη Ρωσία.
  • O Κώστας Νεμπεγλέρας χαρακτήρισε πρόκληση τους δύο αγώνες με τους «τζιαλορόσι» και ελπίζει στην υπέρβαση του Αρη για να πάρει το «εισιτήριο» για τους ομίλους του UEFA.
  • Η τρίτη ομάδα που θα μας εκπροσωπήσει στο κύπελλο UEFA, η Ξάνθη, είχε την ίδια - άσχημη - κλήρωση με τον Αρη, αφού «έπεσε» πάνω στη Μίντλεσμπρο. Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «SuperSport FM» ο Λουτσιάνο δεν έδειξε να φοβάται από το μέγεθος του ονόματος των Αγγλων και έδειξε αισιόδοξος.
  • Τέλος, ο ΠΑΟΚ έχει ήδη αρχίσει να... αναζητά τους Γιάγια Τουρέ και Αρούνα Μπαμπαγκίντα ώστε να συγκεντρώσει πληροφορίες για την ουκρανική Μέταλουργκ (έπαιζαν την περασμένη σεζόν). Ο Νίκος Καραγεωργίου χαρακτήρισε τους Ουκρανούς αξιοσέβαστους που χρειάζονται ιδιαίτερη προσοχή.


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ