ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΡΗΤΗ
Σε οικονομικό αδιέξοδο οι δήμοι

Σε αδιέξοδο βρίσκονται οι δήμοι της Κρήτης που αδυνατούν να χρηματοδοτήσουν πλέον προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των οποίων η χρηματοδότηση από κοινοτικούς πόρους ολοκληρώνεται και που τόσο πολυδιαφήμιζαν όλα αυτά τα χρόνια τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ, δημαγωγώντας και κοροϊδεύοντας το λαό και τη νεολαία της Κρήτης.

Συγκεκριμένα, με λουκέτο απειλούνται από το Σεπτέμβρη, πολλοί βρεφονηπιακοί σταθμοί της υπαίθρου, κέντρα απασχόλησης και φροντίδας παιδιών και ηλικιωμένων κ.ά. Πρόκειται για τα προγράμματα: «Βοήθεια στο σπίτι», «Μονάδες Κοινωνικής Μέριμνας», «Βρεφονηπιακοί Σταθμοί», «Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων», «Γραφεία Κοινωνικών και Υποστηρικτικών Υπηρεσιών» και το πρόγραμμα «Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών».

Για την υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων έχει, μάλιστα, συσταθεί, από 42 Δήμους της Κρήτης, μια εταιρία με την επωνυμία «ΚΟΙΝΩ.ΠΟΛΙΤΙ.Α Κρήτης», (Εταιρία Κοινωνικής Πολιτικής Αυτοδιοικήσεων Κρήτης), που, μέχρι σήμερα, διαχειρίζεται τα κονδύλια που δίνονταν από την ΕΕ. Σήμερα, ωστόσο, βρίσκεται σε αναζήτηση πόρων, τόσο από το ΠΕΠ Κρήτης όσο και από το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής προστασίας και το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής αλληλεγγύης, για τη συνέχιση των προγραμμάτων.

Η παράταξη της «Δημοτικής Ενότητας» στο Δήμο Αρχανών που απασχολεί πολλούς εργαζόμενους σε αυτά τα προγράμματα, με ανακοίνωσή της τονίζει ότι το πρόβλημα με τους συμβασιούχους, με τους έκτακτους, με τους εργαζόμενους ορισμένου χρόνου, το δημιούργησαν τόσο η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ όσο και η σημερινή της ΝΔ καθώς και η ηγεσία της ΚΕΔΚΕ (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ) που συναποφάσισαν να μεταφέρουν στους δήμους μια σειρά από κρατικές αρμοδιότητες, το κόστος των οποίων θα καλύπτονταν προσωρινά από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους. Βέβαια, όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση, ευθύνη έχει και η ίδια η δημοτική αρχή Αρχανών που τόσα χρόνια, παίζοντας παιχνίδια σε βάρος των εργαζομένων, υλοποιούσε τις κυβερνητικές πολιτικές των ποικιλόμορφων προσλήψεων.

Τέλος, η δημοτική παράταξη καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν τα συμπεράσματά τους από την αντιλαϊκή, αντεργατική πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αγωνιζόμενοι για την κατάργηση κάθε μορφής απασχόλησης που υπονομεύει την πλήρη και σταθερή εργασία με δικαιώματα.

Εκδηλώσεις αντιστασιακών

-- Εκδήλωση μνήμης και τιμής για την εκτέλεση το 1948 δεκαέξι κομμουνιστών και αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης πραγματοποιείται, αύριο Κυριακή 4 Σεπτέμβρη, στις 11 π.μ., στο Σταυράκι Ιωαννίνων από το Σύλλογο Απογόνων και Φίλων Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας του Παραρτήματος Ιωαννίνων και τη ΝΕ Ιωαννίνων του ΚΚΕ.

-- Η ΝΕ Λάρισας της ΠΕΑΕΑ και το Παράρτημα Ελασσόνας διοργανώνουν εκδήλωση για την επέτειο της ορκωμοσίας των πρώτων ανταρτικών ομάδων Ολύμπου του ΕΛΑΣ, που έγινε το 1942 στο Μπεχτέσι - Καρυάς. Η εκδήλωση θα γίνει αύριο Κυριακή 4 Σεπτέμβρη, στις 11 π.μ., στη θέση Ξερόλακκας (λόγω μη οδικής πρόσβασης στο Μπεχτέσι).

-- Την Πέμπτη 8.9.2005 και ώρα 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση - μνημόσυνο στο Μοναστήρι του Τσίγκου ή Πετρουλαίικα, για να τιμηθεί η μνήμη των 40 και πλέον Πετρουλαίων και συγγενών τους, που εκτελέστηκαν από το κράτος και παρακράτος στην Κατοχή και στον Εμφύλιο.

Τα κεντρικά της ΠΕΑΕΑ βάζουν πούλμαν για την εκδήλωση, που θα αναχωρήσουν την προηγούμενη, 7/9, στις 8 π.μ., από την πλατεία Κάνιγγος. Τηλέφωνα: 210.8234296 και 210.4626345.

-- Η ΠΕΑΕΑ Ν. Πέλλας διοργανώνει, την Κυριακή 11.9.2005 και ώρα 11 το πρωί, στα στενά Μουχαρέμ Χάνι Εδεσσας, παλλαϊκή εκδήλωση προς τιμήν των ηρωικών νεκρών, εναντίον των φασιστικών δυνάμεων κατοχής. Καλούνται να παραβρεθούν οι επιζώντες μαχητές και οι συγγενείς των ηρωικών νεκρών, καθώς και οι αντιστασιακές οργανώσεις των ΕΑΜιτών και όλοι οι φίλοι της Αντίστασης να τιμήσουν την ηρωική επέτειο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ