ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 6 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΑΣΟΚ
Δεσμεύεται για τη στήριξη των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων

Σε εκδήλωση για τα 31 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος μίλησε ο πρόεδρός του Γ. Παπανδρέου

Με τις ...αξίες της ισοπέδωσης των λαϊκών κατακτήσεων πορεύεται το ΠΑΣΟΚ όπως και η ΝΔ

Eurokinissi

Με τις ...αξίες της ισοπέδωσης των λαϊκών κατακτήσεων πορεύεται το ΠΑΣΟΚ όπως και η ΝΔ
Σε εκδήλωση για την 31η επέτειο από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ μίλησε το περασμένο Σάββατο ο πρόεδρός του Γιώργος Παπανδρέου, ο όποιος για άλλη μια φορά επιβεβαίωσε ότι το κόμμα του είναι πιστό στην εφαρμογή μιας σκληρά αντιλαϊκής πολιτικής υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου. Οι δήθεν «τομές» και «μεταρρυθμίσεις» που εξήγγειλε και θα εφαρμόσει αν γίνει κυβέρνηση, είναι στην ίδια ρότα με την κυβέρνηση της ΝΔ για την ενίσχυση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Στη λεγόμενη «νέα πορεία προς το λαό» έθεσε βασικό στόχο την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της Παιδείας. Τάχτηκε υπέρ της εξάλειψης του κοινωνικού κράτους και της αντικατάστασής του από το κράτος της «φιλανθρωπίας». Εφάρμοσε στην πράξη τη «συμμετοχική δημοκρατία» διαλύοντας με μια φράση τη νεολαία του κόμματος του...

Το νέο... όραμα: Ριζοσπαστικός φιλελευθερισμός

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι εφαρμόζει πολιτική ...«πελατειακού καπιταλισμού» που διαπνέεται από «νεοφιλελεύθερη αντίληψη και πελατειακό κρατισμό». Την ίδια στιγμή αποδεικνύοντας ότι το κόμμα του είναι βαθιά διαποτισμένο από τη φιλελεύθερη πολιτική για την πλήρη και συνεχή ενσωμάτωση της Ελλάδας στο ιμπεριαλιστικό σύστημα, σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ συμμαχεί: «Στο παγκόσμιο επίπεδο με τις δυνάμεις που βάζουν τον άνθρωπο πάνω από την αγορά και την αγορά στην υπηρεσία του ανθρώπου...». Ουσιαστικά ο Γ. Παπανδρέου εξέφρασε την προσήλωση του ΠΑΣΟΚ στους «νόμους της αγοράς», προβάλλοντας όμως τη «σοσιαλδημοκρατική απάντηση» στη διαχείριση του συστήματος, που το προηγούμενο Σάββατο τη... βάφτισε «ριζοσπαστικό φιλελευθερισμό»!

Μπορεί ο Γ. Παπανδρέου να σημείωσε ότι η κυβέρνηση προχωράει σε «γιγαντιαία ανακατανομή του πλούτου, υπέρ των πλουσιοτέρων», ότι «μειώνει τη φορολογία στα διανεμόμενα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων», αλλά την ίδια στιγμή στήριξε την πολιτική των αντεργατικών αναδιαρθρώσεων, εγκαλώντας την κυβέρνηση ότι προχώρησε στο «νέο ευέλικτο 8ωρο» και τις «φτηνές υπερωρίες», χωρίς «κανένα ουσιαστικό διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους και το μαζικό κίνημα». Ο Γ. Παπανδρέου συγχρόνως έθεσε θέμα «ασφαλιστικού», άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμα και για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, τονίζοντας ότι χρειάζεται «βασικός αναπροσανατολισμός του ασφαλιστικού μας συστήματος», έτσι ώστε να «διατηρεί και να διευρύνει τον ενεργό πληθυσμό».

Εξάλλου στηρίζοντας την πολιτική ενίσχυσης του κεφαλαίου πρότεινε η ανακατανομή του Δ' ΚΠΣ, να γίνει στις επιχειρήσεις που ανταποκρίνονται στους κανόνες του «παγκόσμιου ανταγωνισμού». Συγχρόνως τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας το ΠΑΣΟΚ την οραματίζεται χωρίς παραγωγικές μονάδες και με τη συρρίκνωση της μικρομεσαίας αγροτιάς. Η σύγχρονη ανάπτυξη για την Ελλάδα, είπε ο Γ. Παπανδρέου, είναι να κάνει «τον πολιτισμό μας βασική βιομηχανία», να γίνουμε πρωτοπόροι στα «θέματα περιβάλλοντος», να «παράγουμε το βιολογικό λάδι, κρασί», να επενδύσουμε «σε υπηρεσίες τουρισμού», υπηρεσίες «τραπεζικές, συγκοινωνιών, πληροφορικής».

Κράτος φιλανθρωπίας...

Στις προγραμματικές θέσεις του ΠΑΣΟΚ, έτσι όπως τις παρουσίασε ο Γ. Παπανδρέου γίνεται αναφορά και στο «κοινωνικό κράτος», έτσι όπως το οραματίζεται το κόμμα του. Ο Γ. Παπανδρέου, καταργώντας επί της ουσίας το «σύστημα πρόνοιας», επαγγέλλεται το νεοφιλελεύθερο δόγμα της «φιλανθρωπίας», που θα προσφέρει «αλληλεγγύη από τους ισχυρότερους προς τους φτωχότερους και τους πιο αδύναμους». Προστατεύουμε και «βοηθάμε τον αδύναμο της κοινωνίας για να σταθεί στα πόδια του», είπε χαρακτηριστικά. Το ΠΑΣΟΚ καλεί τους πολίτες, να αναλάβουν οι ίδιοι μέσω της «αποκέντρωσης του κράτους» το βάρος των κοινωνικών δαπανών και πολύ περισσότερο να αποδεχτούν τις ιδιωτικοποιήσεις.

Βασικός μοχλός εφαρμογής αυτής της πολιτικής, για το ΠΑΣΟΚ αποτελεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Γι' αυτό ακριβώς το λόγο ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε ότι το κόμμα του θα στηρίξει «πρόσωπα ευρύτερης αποδοχής, με βασικό κριτήριο να είναι ικανοί να σηκώσουν στις πλάτες τους τη μεγάλη μεταρρύθμιση, τη μεγάλη αλλαγή», όταν το ΠΑΣΟΚ γίνει κυβέρνηση. Η «Υγεία, η Παιδεία, η Πρόνοια», είπε ο Γ. Παπανδρέου, θα «είναι κοντά στον πολίτη». Οι «ριζικές αλλαγές αποκέντρωσης», για τις οποίες κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μεταφράζονται στη μετατροπή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε επιχείρηση που θα πουλάει υπηρεσίες στο λαό.

«Συμμετοχική δημοκρατία» στην... πράξη

«Αποφάσισα, μετά από εισηγήσεις, να ξεκινήσουμε από μηδενική βάση», είπε ο Γ. Παπανδρέου καταργώντας με μια φράση τη νεολαία του κόμματός του και συνέχεια συμπλήρωσε: «Αποφάσισα να ορίσω μια επιτροπή στελεχών και προσώπων που θα έχει το ρόλο να εγγυηθεί μια νέα πορεία για τη νεολαία μας»...

Ο Γ. Παπανδρέου στηρίζοντας την απόφασή του χρησιμοποίησε πολύ σκληρούς χαρακτηρισμούς: «Η νεολαία μας έχει προσφέρει πολλά, έχει όμως, η ίδια το ομολογεί, γίνει θύμα φατριών, συσχετισμών, ομάδων, πελατειακών σχέσεων, χωρίς αξίες και χωρίς αρχές»!


ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Διαπραγματεύσεις για ένταξη της Τουρκίας ενόψει...

Καλλιέργεια κλίματος για νέα πρωτοβουλία για το Κυπριακό από ΟΗΕ

Δεδομένη θεωρούν στην Αθήνα και τη Λευκωσία την έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και προεξοφλούν ότι αύριο Τετάρτη οι Μόνιμοι αντιπρόσωποι των χωρών - μελών της Ενωσης θα καταφέρουν να καταλήξουν σε ένα συμβιβαστικό κείμενο, το οποίο θα ανάβει το πράσινο φως για το ξεκίνημα της διαδικασίας, παρά το γεγονός ότι η Αγκυρα εξακολουθεί να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

Οι συζητήσεις των τελευταίων ημερών στο πλαίσιο της ΕΕ σχετικά με την εκκρεμότητα στις τουρκοκυπριακές σχέσεις, επαναφέρουν το κυπριακό πρόβλημα στην επικαιρότητα, το οποίο παραμένει ανοιχτό, παρά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και τις προσδοκίες που είχαν καλλιεργηθεί, ότι η ένταξη θα σήμαινε ταυτόχρονα και λύση.

Με δεδομένη την πρόθεση των «εταίρων» να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις ένταξης της Τουρκίας, προκύπτει η διπλωματική αναγκαιότητα για την οργάνωση μιας νέας προσπάθειας για την αντιμετώπιση του κυπριακού προβλήματος. Οπως όλα δείχνουν, αυτή η προσπάθεια θα εξελιχθεί στο γνωστό πλαίσιο του ΟΗΕ, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Λευκωσία, ο Κ. Ανάν, έχει ήδη ζητήσει από την κυπριακή κυβέρνηση την άποψή της για τρία πρόσωπα, ένα από τα οποία θα οριστεί στο σύντομο μέλλον ως ο νέος εκπρόσωπος του ΓΓ του Οργανισμού για το Κυπριακό.

Στο μεταξύ, στην Αθήνα, σήμερα και αύριο θα πραγματοποιήσει επαφές ο βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Μπράιζα, ο οποίος την περασμένη εβδομάδα βρισκόταν στην Αγκυρα για διαβουλεύσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίσκεψη Μπράιζα συνδέεται πρωτίστως με τις προσπάθειες για την επανέναρξη της διαδικασίας διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό, αλλά και τα ευρωτουρκικά. Ο Μ. Μπράιζα είχε την ευκαιρία να συναντηθεί, εκτός πρωτοκόλλου, πριν από μια εβδομάδα με τον Ελληνα υφυπουργό Εξωτερικών, Γιάννη Βαληνάκη, στη Ρόδο.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις Ελλήνων διπλωματών, αν υπάρξουν εξελίξεις στο Κυπριακό, θα πρέπει να τις αναμένουμε μετά την 3η Οκτώβρη και την εκκίνηση των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας. Οπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, την εκτίμηση αυτή υιοθετούν τόσο τα Ηνωμένα Εθνη όσο και οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες είναι οι μόνες που δραστηριοποιούνται έστω και με αργούς ρυθμούς.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ