ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Αυγούστου 2005
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΕΠΑΛ
Η σύγκρουση συνεχίζεται

Εξι μήνες μετά την κατάληψη της εξουσίας με πραξικόπημα από τον βασιλιά

Οι διαδηλώσεις ενάντια στο καθεστώς του πραξικοπηματία βασιλιά Γκιανέντρα τις τελευταίες βδομάδες αντιμετωπίζονται -και πάλι - με σιδηρά καταστολή

Associated Press

Οι διαδηλώσεις ενάντια στο καθεστώς του πραξικοπηματία βασιλιά Γκιανέντρα τις τελευταίες βδομάδες αντιμετωπίζονται -και πάλι - με σιδηρά καταστολή
Εκατοντάδες φοιτητές συγκρούστηκαν με αστυνομικούς και ομάδες «αγανακτισμένων πολιτών», που - όπως ομολογείται ανοιχτά - οργανώνονται από την κυβέρνηση, αυτή τη βδομάδα στην πρωτεύουσα του Νεπάλ, όπου συμπληρώθηκαν έξι μήνες από την πραξικοπηματική κατάληψη της εκτελεστικής εξουσίας από τον βασιλιά Γκιανέντρα. Οι φοιτητές αξίωναν την απελευθέρωση πέντε ηγετών φοιτητικών οργανώσεων, εκ των οποίων ο πιο γνωστός είναι ο Γκάγκαν Θάπα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της εφημερίδας «Himalayan Times», υπήρξαν 30 τραυματισμοί και 23 συλλήψεις. Στη διαδήλωση οι φοιτητές διαμαρτυρήθηκαν ακόμη για την καταδίκη του πρώην πρωθυπουργού Μπαχαντούρ Ντεούμπα και του πρώην υπουργού Πράκας Μαν Σινγκχ σε ποινές φυλάκισης δύο ετών και χρηματικό πρόστιμο ύψους 1,3 εκατ. δολαρίων, αντίστοιχα, για «διαφθορά», από μια επιτροπή που συνέστησε η βασιλική κυβέρνηση. Ο ίδιος ο Ντεούμπα έκανε λόγο, μιλώντας για την απόφαση, περί «πολιτικής δολοφονίας» από μια επιτροπή που χαρακτηρίζει «παράνομη και αντισυνταγματική». Οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν ότι η επιτροπή αποτελεί πολιτικό εργαλείο για την κατάπνιξη των διαφωνούντων. Παρ' όλ' αυτά, ο δυτικός Τύπος επιδαψιλεύει στον πραξικοπηματία βασιλιά κολακείες και θωπείες: Ανταποκριτής του BBC σχολίαζε μελιστάλαχτα προσφάτως ότι ο Γκιανέντρα «διατηρεί τον πλήρη έλεγχο» της κατάστασης.

Στυγνή δικτατορία


Associated Press

Η συνεχιζόμενη δικτατορία του βασιλιά, την οποία επέβαλε με πρόσχημα την καταπολέμηση του αντάρτικου του ΚΚ Νεπάλ-Μαοϊκού, έχει -στα λόγια - επικριθεί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Στην πραγματικότητα, επισήμανε προ ημερών η «Washington Post», ο Αμερικανός πρεσβευτής στη χώρα ασχολείται με το να παίζει γκολφ με τον λαομίσητο γιο του Γκιανέντρα και διάδοχο του θρόνου. Η «Kathmandu Post» σημείωσε ότι ο Τζέιμς Μόριαρτι έδειξε αξιοσημείωτο πνεύμα ...αντίστασης πριν υποκύψει: «Επρόκειτο να παίξει μόνο εννέα τρύπες, αλλά η βασιλική συνοδεία τον ανάγκασε να ολοκληρώσει το γύρο». Φυσικά, πέρα από το φραστικό επίπεδο, η στήριξη της Ουάσιγκτον στη μοναρχία είναι δεδομένη - με όπλα και χρήμα, τελευταία μέσω Πακιστάν -, αφού η μικρή αυτή χώρα ανάμεσα στην Κίνα και στην Ινδία αποτελεί χρήσιμο «εργαλείο».

Η κυβέρνηση της Ινδίας μιμείται την αμερικανική πρακτική, ενισχύοντας στην πράξη το καθεστώς της βασιλικής χούντας αφού αναμασήσει μερικά ευχολόγια. Η Επιτροπή Δημοκρατικής Αλληλεγγύης στο Νεπάλ της Ινδίας (Nepal Democracy Solidarity Committee - India) πιέζει την κυβέρνηση του Μανμοχάν Σινγκχ να σταματήσει την έργω στήριξη του παλατιού. Την Τετάρτη που πέρασε, η Επιτροπή - στην οποία συμμετέχουν 9 ινδικά κόμματα, περιλαμβανομένων των ΚΚΙ, ΚΚΙ(Μ) - έδωσε συνέντευξη Τύπου, στην οποία ο Σιτάραμ Γιετσούρι, ο πρόεδρός της και μέλος του ΠΓ του ΚΚΙ(Μ), τόνισε πως «η κυβέρνηση (της Ινδίας) δεν πρέπει να νομιμοποιεί τις πράξεις του βασιλιά» του Νεπάλ. Τόνισε ακόμη ότι πρέπει να σταματήσει η αμερικανική παρέμβαση στο Νεπάλ, ενώ κάλεσε να μην ξαναρχίσουν οι πωλήσεις όπλων στον Βασιλικό Στρατό. Η Επιτροπή διοργανώνει στις 26 του Αυγούστου σύνοδο στο Νέο Δελχί για το θέμα του Νεπάλ, επιχειρώντας να συγκεντρώσει εγχώρια και διεθνή στήριξη στην προσπάθεια επαναφοράς της χώρας στη δημοκρατία.

Την ίδια στιγμή, αυξάνουν οι καταγγελίες ότι η κατάσταση όσον αφορά στα ανθρώπινα δικαιώματα στις επαρχιακές πόλεις του Νεπάλ επιδεινώνεται όλο και περισσότερο. Η δημιουργία των λεγόμενων Ομάδων Αμυνας των Χωριών από τις αρχές και ο εξοπλισμός τους από το στρατό του βασιλιά, με στόχο την αντιμετώπιση των ανταρτών που ελέγχουν μεγάλο μέρος της χώρας, διευρύνουν τον εμφύλιο. Ο στρατός επιδίδεται συστηματικά και όλο και πιο συχνά σε βιασμούς με βέβαιη την ατιμωρησία των στελεχών του. Η Διεθνής Αμνηστία (ΔΑ)αναφέρει ότι υπάρχουν πληροφορίες για τις εξωδικαστικές δολοφονίες από το στρατό ακόμη και τριών μικρών κοριτσιών. Ο στρατός έσπευσε να διαψεύσει τις καταγγελίες της ΔΑ και να υποσχεθεί «έρευνα» για την τριπλή δολοφονία, σύμφωνα με την «Kathmandu Post».

Στην ίδια έκθεση, βέβαια, η οργάνωση κατηγορεί τους αντάρτες ότι παραβιάζουν τη Συνθήκη της Γενεύης και προβαίνουν σε «ακρότητες». Στον εμφύλιο, που έχει κοστίσει 12.000 ζωές έως σήμερα, η νίκη με στρατιωτικά μέσα μοιάζει απίθανη όσο πάντα - παρ' όλα αυτά, είναι ακριβώς η «λογική» αυτή που ακολουθείται από το παλάτι. Το αίτημα του ΚΚ Νεπάλ/Ενωμένου Μαρξιστικού Λενινιστικού (CPN/UML) για διαπραγμάτευση με διαμεσολάβηση του ΟΗΕ αντιμετωπίζεται με παγερή σιωπή από το παλάτι, το οποίο υπολογίζει στη στήριξη των «συμμάχων» του για να συνεχίσει την εξοντωτική εκστρατεία του.

Προσπάθεια διαπραγμάτευσης από το αριστερό κίνημα

Το ΚΚΝ/ΕΜΛ είχε ζητήσει τον Ιούλη από το ΚΚΝ-Μ να «δεσμευτεί στην πολυκομματική δημοκρατία και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» ώστε να δημιουργηθεί μια «εποικοδομητική ατμόσφαιρα» που θα ευνοούσε τις συνομιλίες, αναφέρει το ινδικό «Outlook». Ο ηγέτης του ένοπλου κόμματος, Πρατσάντα, αντέδρασε εκφράζοντας την ετοιμότητα του ΚΚΝ-Μ να μετάσχει σε συνομιλίες. Την ίδια στιγμή τα πολιτικά κόμματα, τα οποία ουσιαστικά βρίσκονται υπό διωγμό στο Νεπάλ, έκαναν λόγο για την ανάγκη σύμπηξης μιας «ευρείας συμμαχίας» για την ένταση του αγώνα εναντίον «της απόλυτης μοναρχίας».

Ωστόσο, το παλάτι και οι υποστηρικτές του - η αστική τάξη (με φεουδαρχικά χαρακτηριστικά) στο εσωτερικό, αλλά και δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ στο εξωτερικό - δε μοιάζουν καθόλου έτοιμοι να αποδεχτούν οποιαδήποτε «διαπραγμάτευση», παρά την υποκριτική τους ανησυχία για την κατάσταση. Η Ουάσιγκτον, θα παρατηρήσει ο Κανάκ Ντίξιτ, ένας από τους γνωστότερους δημοσιογράφους του Νεπάλ, «λέει όλα τα σωστά πράγματα για τον πλουραλισμό και τη δημοκρατία, αλλά ξανά και ξανά συμπεριφέρεται πολύ απαλά στον μονάρχη», που ανέτρεψε - ακριβώς - ακόμη και την αστικού τύπου δημοκρατία για να επιβάλει ένα απολυταρχικό καθεστώς δύο φορές μέσα σε τρία χρόνια. Η κυβέρνηση της Κίνας, από την πλευρά της, τηρεί στάση ουδετερότητας δηλώνοντας ότι το θέμα είναι «εσωτερικό».

Η βαθιά πολιτική, στρατιωτική και κοινωνική κρίση στο Νεπάλ, έτσι, διατηρείται. Μετά το πραξικόπημα, το οποίο αποτέλεσε κίνηση της ολιγαρχίας για να αναχαιτιστεί η διαφαινόμενη πορεία της χώρας προς απεμπόληση της μοναρχίας αλλά και προς ευρύτερες κοινωνικές αλλαγές, η σύγκρουση συνεχίζεται, όσο κι αν τα διεθνή ΜΜΕ την αγνοούν με χαρακτηριστική άνεση. Και η κατάληξή της παραμένει ανοιχτή σε κάθε πρόβλεψη, έστω κι αν ο αγώνας είναι εξαιρετικά άνισος.


Μπ. Γ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ