ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Αυγούστου 2005
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Δήμος Κουτσλιωτάκης
Δήμος Κουτσλιωτάκης
Φωτ.

Στις 4 Αυγούστου συμπληρώθηκαν 9 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας το αγαπημένο παιδί μου ΔΗΜΟΣ ΚΟΥΤΣΛΙΩΤΑΚΗΣ.

Στη μνήμη του προσφέρω 30 ευρώ στο ΚΚΕ, για τα ιδανικά του οποίου αγωνίστηκε έως το τέλος της ζωής του.

Η μανούλα του

* * *

Φωτ.

Σήμερα, 7 Αυγούστου, συμπληρώνονται 40 μέρες από το θάνατο του αγαπημένου μας συζύγου, πατέρα και παππού ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΜΑΥΡΟΜΑΤΙΔΗ. Γεννήθηκε το 1928 στην Ποντοκώμη Κοζάνης. Το 1948 εντάχθηκε στο ΔΣΕ. Πολέμησε στο Γράμμο και στο Βίτσι.

Με τη λήξη του Εμφύλιου, έζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, όπου εργάστηκε σε εργοστάσια και ως οικοδόμος. Παντρεύτηκε και απέκτησε δύο κόρες.

Επαναπατρίστηκε το 1978 με την οικογένειά του και ζούσαν στην Ποντοκώμη.

Πέθανε στις 27 Ιούνη 2005.

Στη μνήμη του η σύζυγός του Νίνα, οι κόρες του Δάφνη και Ολγα και τα εγγόνια του προσφέρουν στην ΚΟΒ Νεάπολης Νέας Ιωνίας 25 ευρώ και άλλα 25 ευρώ στην ΚΟΒ Ποντοκώμης.

* * *

Φωτ.

Ο αγαπημένος μας σύζυγος, πατέρας και παππούς ΣΠΥΡΟΣ ΜΙΤΟΠΟΥΛΟΣ, ο οποίος «έφυγε» από κοντά μας στις 7 Αυγούστου 1985, γεννήθηκε το 1917 στο χωριό Κριθαράκια Γρεβενών. Καταγόταν από φτωχή αγροτική οικογένεια δημοκρατικών φρονημάτων. Στην Κατοχή εντάχθηκε στην Εθνική Αντίσταση - ΕΠΟΝ - και έγινε μέλος του ΚΚΕ. Πήγε στη Μέση Ανατολή. Με την επιστροφή του στην Ελλάδα κυνηγήθηκε για την αντιστασιακή δράση του, πιάστηκε, φυλακίστηκε και βασανίστηκε άγρια στις φυλακές.

Στέφανος Σαπουντζής
Στέφανος Σαπουντζής
Τον Αύγουστο του 1946 κατέφυγε στο ΔΣΕ. Πολέμησε στο Γράμμο και στο Βίτσι με τη 14η Ταξιαρχία, με τον βαθμό του λοχαγού. Τραυματίστηκε εφτά φορές. Στις σκληρές μάχες του Γράμμου τραυματίστηκε βαριά στο χέρι. Με την αποθεραπεία του, ζήτησε και επέστρεψε στα τμήματα του ΔΣΕ.

Το φθινόπωρο του 1949, πολιτικός πρόσφυγας στην Τσεχοσλοβακία, εργάστηκε στην παραγωγή και σε διάφορες κομματικές δουλιές. «Εφυγε» με τον καημό που δεν πρόλαβε να επιστρέψει στην πατρίδα, για την οποία αγωνίστηκε.

Ηταν καλός σύζυγος, πατέρας και παππούς γι' αυτό και δε θα τον ξεχάσουμε ποτέ. Θα τον κρατούμε πάντα στην καρδιά μας.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 50 ευρώ στο ΚΚΕ και 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη», μέσω ΚΟΒ Κάτω Τούμπας.

Η σύζυγός του Ευδοξία, τα παιδιά του Νίκος, Στεργιανή, τα εγγόνια του Ευδοξία, Κατερίνα, Σπύρος, Μαργαρίτα, Ολγα και τα πέντε δισέγγονά του

* * *

Στις 9 Αυγούστου συμπληρώνονται 28 χρόνια από τότε που «χάσαμε» τον αξέχαστο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗ ΜΗΤΡΟΓΩΓΟ, αγωνιστή από τα φοιτητικά χρόνια του έως το θάνατό του.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 50 ευρώ στο ΚΚΕ για τα ιδανικά του οποίου αγωνίστηκε από τις γραμμές του.

Η γυναίκα του Μάγδα και τα παιδιά του

* * *

Φωτ.

Την 1η Αυγούστου έκλεισαν 7 χρόνια από τότε που μας «έφυγε» ο σύντροφός μου ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΣΑΠΟΥΝΤΖΗΣ.

Στη μνήμη του προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ, στο κόμμα που υπερασπίστηκε έως το τέλος της ζωής του.

Μάχη Σαπουντζή

* * *

Φωτ.

Πότε πέρασαν κιόλας 2 χρόνια από τις 3 Αυγούστου 2003, που «έφυγε» από κοντά μας ο αγαπημένος μας αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΜΙΧΑΛΗΣ ΔΡΑΚΑΚΙΔΗΣ, μέλος του ΚΚΕ...

Στη μνήμη του προσφέρω 20 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Λόφου.

Η γυναίκα του Λαμπρινή

* * *

Αριστείδης Μητρογώγος
Αριστείδης Μητρογώγος
Φωτ.

Στις 12 Ιούλη 2005 έχασε τη μάχη για τη ζωή ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ (Γκάνας). Οι θυσίες και οι διώξεις της οικογένειάς του - ο αδελφός του Λουκάς απαγχονίστηκε από τους Γερμανούς και ο Γιάννης αποκεφαλίστηκε ως καπετάνιος του ΔΣΕ, της μητέρας και της αδελφής του Χαρίκλειας - συνθέτουν τη δραματική προσφορά της οικογένειας.

Ο Δημήτριος Δασόπουλος, ανήλικος, πιάστηκε και στάλθηκε στο Μακρονήσι, όπου κρατήθηκε έως το 1952, αφού τον κατέταξαν στους στρατεύσιμους εξορισμένους. Η χούντα των συνταγματαρχών του αφαίρεσε το δίπλωμα επαγγελματία οδηγού, με αποτέλεσμα να μείνει άνεργος 7 χρόνια συνέχεια. Εως το τέλος της ζωής του έμεινε ακλόνητος στα ιδανικά του λαϊκού κινήματος, αλλά και του ΚΚΕ, με την πεποίθηση ότι αυτά τα ιδανικά θα νικήσουν.

Στη μνήμη του η αδελφή του Χαρίκλεια και ο ανιψιός του Γ. Πράσουλας προσφέρουν στο «Ριζοσπάστη» 150 ευρώ.

* * *

Φωτ.2

Φίλοι, σύντροφοι και συναγωνιστές ο ΜΗΤΣΟΣ ΜΠΑΛΛΗΣ και ο ΑΡΕΘΑΣ, συνταγματάρχης Πυροβολικού του ΕΛΑΣ, αγωνίστηκαν με πίστη και αυταπάρνηση για τα ιδανικά της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ειρήνης και της εθνικής ανεξαρτησίας της πατρίδας.

Στη μνήμη τους ο Εμμανουήλ Μπαλλής προσφέρει 150 ευρώ στη ΝΕ Λάρισας.

* * *

Φωτ,

Την τελευταία του πνοή άφησε σε ηλικία 90 χρόνων στις 3 Ιούλη 2005 ο παλαίμαχος κομμουνιστής και στέλεχος της ΟΕΝΟ ΚΗΡΥΚΑΣ ΑΡΜΕΝΑΚΗΣ. Γεννήθηκε στη Χίο το 1915. Από μικρός ασχολήθηκε με το ναυτεργατικό επάγγελμα. Στην Κατοχή, με το καΐκι «Αγιος Δημήτριος», συμμετείχε στην Εθνική Αντίσταση, για τη μεταφορά αγωνιστών και υλικών.

Αντώνης Λάτας
Αντώνης Λάτας
Κατά τη διάρκεια του Εμφύλιου, μπάρκαρε στα ποντοπόρα πλοία, εντάχθηκε στην ΟΕΝΟ και σε συνέχεια, από τις γραμμές του ΚΚΕ, ανέπτυξε πλούσια αγωνιστική δράση στα λιμάνια της Βόρειας Αμερικής και της Ευρώπης.

Για τη δράση του αυτή απελάθηκε από τις ΗΠΑ, οι εφοπλιστές τον έβαλαν στη μαύρη λίστα, όπως και τα λιμεναρχεία της Ευρώπης, με αποτέλεσμα η επιστροφή του στην πατρίδα να σημαίνει και τη σύλληψή του από το μετεμφυλιακό καθεστώς.

Για να αποφύγει τη σύλληψη, περιπλανήθηκε σε διάφορα λιμάνια της Ευρώπης, έκανε διάφορες δουλιές και κατέφυγε στη Σουηδία.

Είναι γνωστός για τη συμμετοχή και δράση του στην ΚΟ του ΚΚΕ στη Σουηδία και την Κοινότητα των Ελλήνων μεταναστών.

Επέστρεψε στην Ελλάδα μετά την πτώση της χούντας και από τη δεκαετία του '80 ζούσε στη Χίο. Συνδέθηκε με την ΚΟ Χίου και δούλεψε στο Σύλλογο Συνταξιούχων Ναυτεργατών, διακινώντας έως το τέλος τη «Ναυτεργατική».

Υπήρξε ιδιαίτερα αγαπητός, ανοιχτόκαρδος, συνεπής και πιστός στις αξίες και στα ιδανικά της εργατικής τάξης και μαχητής του ρόλου του ΚΚΕ στις δύσκολες εποχές, αλλά και στην κρίση του '90. Αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για τις νέες γενιές.

Στη μνήμη του ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΦΛΩΡΑΚΗ και του Κήρυκα Αρμενάκη ο γιος του Αλέξανδρος Αρμενάκης πρόσφερε 200 ευρώ στο ΚΚΕ.

  • Επίσης στη μνήμη του Κήρυκα Αρμενάκη μέλη της ΚΟ Χίου και φίλοι του πρόσφεραν 190 ευρώ στο ΚΚΕ.

Μιχάλης Δρακακίδης
Μιχάλης Δρακακίδης
* * *

Φωτ.

Σήμερα, 7 Αυγούστου, συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που «έφυγε» από κοντά μας η αγαπημένη μας αδελφή ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΠΕΡΝΕΚΑ.

Στη μνήμη της και αντί για μνημόσυνο προσφέρουμε 200 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Πετρούπολης.

Ασημίνα Λάμπρου, Ελένη Παπαδοπούλου

* * *

Φωτ.

Στις 23 Ιούνη 2005 «έφυγε» για πάντα από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και αξιωματικός του ΔΣΕ ΓΙΑΝΝΗΣ Ηρακλή ΜΑΦΟΥΝΗΣ. Γεννήθηκε το 1923 στο χωριό Κτημένη Καρδίτσας. Ηταν γιος δασκάλου. Μαθητής Γυμνασίου στην Κατοχή, εντάχθηκε στην Εθνική Αντίσταση, όπως και όλη η οικογένειά του. ΕΠΟΝίτης, αντάρτης του εφεδρικού ΕΛΑΣ και μέλος του ΚΚΕ από το 1943, για την αντιστασιακή δράση του διώχτηκε μετά την Απελευθέρωση.

Στις 17 Ιούλη 1946 αναγκάζεται να πάρει το δρόμο του βουνού και να καταταχτεί στο συγκρότημα του Νάκου Μπελή. Αλλα τέσσερα αδέλφια του ήταν μαχητές του ΔΣΕ. Δύο από αυτούς, ο Θανάσης και ο Ηλίας, «έπεσαν» πολεμώντας.

Μαζί του έτυχε να πολεμήσω στις μάχες: Στο Λακρέσι στις 3 Αυγούστου 1946, στο Καροπλέσι στις 8 Αυγούστου 1946 και στην Τριφύλλα Κλειτσού στις 11 Αυγούστου 1946. Μετά τη μάχη της Τριφύλλας ο Νάκος Μπελής επέλεξε πέντε παλιούς μαχητές του και τους έστειλε για ενίσχυση στην πρώτη ανταρτοομάδα στην περιοχή της Ευρυτανίας. Ανάμεσα σ' αυτούς ήταν και ο Γιάννης Μαφούνης, ο Αλέκος Βλαχογιώργος και ο Φώτης Παπάρας από την Αγόριανη. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα υπηρέτησε στο Αρχηγείο Παρνασσίδας, με ταγματάρχη τον Παντελή Λιάσκα (Πελοπίδα). Διακρίθηκε για τις διοικητικές ικανότητες και αναδείχτηκε ομαδάρχης.

Το 1948 τραυματίστηκε σε μάχη και νοσηλεύτηκε σε αντάρτικο νοσοκομείο-καταφύγιο στην ορεινή περιοχή της Ρούμελης.

Το καλοκαίρι του 1948 ο διοικητής της 171ης Ταξιαρχίας, Λευτέρης Παπαστεργίου (Ολυμπίσιος), τον έστειλε στην Α΄ σειρά της Σχολής Αξιωματικών του ΓΚΑΝΕ. Αποφοίτησε με το βαθμό του ανθυπολοχαγού του ΔΣΕ.

Αστέρης Στικούδης
Αστέρης Στικούδης
Στα τέλη του 1949 πιάστηκε, καταδικάστηκε δυο φορές σε θάνατο, στάλθηκε στις φυλακές της Αίγινας και εξορίστηκε στο Μακρονήσι, στον Αϊ-Στράτη. Δέχτηκε απάνθρωπες πιέσεις να αποκηρύξει τα πολιτικά του φρονήματα, αλλά αρνήθηκε κατηγορηματικά.

Αφέθηκε ελεύθερος το 1963. Ηρθε σε επαφή με τις Οργανώσεις του ΚΚΕ και αργότερα με τις Οργανώσεις της Εθνικής Αντίστασης.

Εμεινε πιστός έως το τέλος της ζωής του στα ιδανικά του ΚΚΕ και του επιστημονικού σοσιαλισμού.

Στη μνήμη του και αντί για στεφάνι στον τάφο του προσφέρω 30 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Ο συγχωριανός και συμπολεμιστής του Μήτσος Κατσής

* * *

Φωτ.

Ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ (Ακας) γεννήθηκε το 1931 στο Λένινγκραντ. Το 1940 η οικογένειά του εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Το 1945 τραυματίζεται βαριά από χειροβομβίδα και έχασε το αριστερό χέρι του. Το 1967 αναγκάζεται να εγκαταλείψει την Ελλάδα για τα πολιτικά φρονήματά του και να πάει στην Ιταλία για να τελειώσει τις σπουδές του ως πολιτικός μηχανικός. Αργότερα πήγε στο Ααχεν της Γερμανίας. Εμεινε εκεί και οργανώθηκε στο ΚΚΕ για να συμμετάσχει στον αντιδικτατορικό αγώνα.

Ο Ακας, όπως ήταν γνωστός στο περιβάλλον του, ήταν καλός άνθρωπος, συνεπής αγωνιστής, πάντα πρόθυμος να βοηθήσει όποιον είχε ανάγκη.

Σύντροφε Ακα, όχι μόνο οι σύντροφοί σου, αλλά και όλοι οι Ελληνες της περιοχής θα σε θυμούνται για το χαμόγελό σου, τη διακριτική παρουσία σου και την προθυμία σου να βοηθήσεις τους συνανθρώπους σου.

Τα μέλη της ΚΟΒ Σβέτζινγκεν και οι φίλοι του ΚΚΕ προσφέρουν στη μνήμη του 200 ευρώ για ενίσχυση του «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Στις 8 Αυγούστου συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο αγαπημένος μας ΑΣΤΕΡΙΟΣ ΣΤΙΚΟΥΔΗΣ, στέλεχος του ΚΚΕ και αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης.

Βασιλική Καπερνέκα
Βασιλική Καπερνέκα
Στη μνήμη του προσφέρουμε 200 ευρώ για ενίσχυση του «Ριζοσπάστη», μέσω της ΚΟ Θεσσαλονίκης.

Η γυναίκα του Αρτεμησία

Τα παιδιά του Νίκος και Μαρία

Ο γαμπρός και η νύφη του

Και τα εγγόνια του

* * *

Στις 12 Αυγούστου συμπληρώνεται ένας χρόνος από τότε που «έφυγε» από κοντά μας ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΜΑΡΑΤΟΣ, μέλος του ΚΚΕ.

Στη μνήμη του και αντί για μνημόσυνο προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Νέου Κόσμου, της οποίας ήταν μέλος, 100 ευρώ.

Τα αδέλφια του Παναγιώτης Μαράτος - Πάτρα Διαμάντη

  • Επίσης στη μνήμη του Σταύρου Μαράτου οι συντρόφισσές του Τασία Τσακαλή και Ντίνα Παπαβασιλείου προσφέρουν 40 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Νέου Κόσμου.

* * *

Φωτ.

Συμπληρώνονται σήμερα, 7 Αυγούστου, 3 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας στα 18 χρόνια του ο ΑΝΤΩΝΗΣ ΛΑΤΑΣ.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 30 ευρώ μέσω ΚΟ Καισαριανής, της οποίας ήταν μέλος.

Οι γονείς του Δήμος και Πόπη

Οι αδελφές του Ελένη και Κατερίνα

Η γιαγιά του Ελένη Αποστόλου

* * *

Φωτ.

Στις 31 Ιούλη 2005 «έφυγε» από κοντά μας ο ΣΠΥΡΟΣ ΖΑΡΚΑΛΗΣ . Μια ευγενική και σεμνή μορφή αγωνιστή του λαϊκού κινήματος.

Γεννήθηκε το 1927 στην Αρτα, όπου από έφηβος ακολούθησε τα χνάρια του παλαίμαχου κομμουνιστή πατέρα του. Οργανώθηκε στην ΕΠΟΝ Αρτας και εντάχθηκε στον ΕΛΑΣ, στο 3/40 . Ελαβε μέρος σε πολλές μάχες ενάντια στους Γερμανούς κατακτητές και του ΕΔΕΣ, στην απελευθέρωση της Αρτας και της Πρέβεζας.

Αλέκος Παπαγεωργίου
Αλέκος Παπαγεωργίου
Την περίοδο του Εμφύλιου εκτοπίζεται στη Μακρόνησο.Θα ακολουθήσουν διώξεις από το μετεμφυλιακό κράτος.

Πιστός στο Κόμμα και την ιδεολογία του, κατά την περίοδο της εφτάχρονης δικτατορίας θα φυλακιστεί στις φυλακές της λευκάδας και θα εξοριστεί στα Γιούρα.

Στη μεταπολίτευση συμμετείχε σε όλες τις δραστηριότητες του ΚΚΕ και ανέπτυξε πλούσια πολιτική , συνδικαλιστική και πολιτιστική δράση, ως πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αρταίων, ως επικεφαλής υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ το 1981 και μέλος του ΔΣ του ιστορικού πολιτιστικού Συλλόγου «Σκουφάς».

Είμαστε περήφανοι γι'αυτό που ήσουν και δεν θα σε ξεχάσουμε. Σ' ευχαριστούμε!

Στη μνήμη του προσφέρουμε 100 ευρώ στην ΚΟ Αρτας.

Η σύζυγός του Χρυσούλα

Τα παιδιά του Μένιος-Τάκης-Ράνια

* * *

φωτ.

Η Αφροδίτη και ο Βασίλης Μεγκίσογλου προσφέρουν στη μνήμη του σ. ΑΛΕΚΟΥ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ, επιτελάρχη του ΔΣΕ 100 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω της ΚΟ Ξάνθης.

Κήρυκος Αρμενάκης
Κήρυκος Αρμενάκης
ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ

Στη μνήμη του σύντροφου ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΦΛΩΡΑΚΗ προσφέρουν:

Η ΠΟΑΟ 500 ευρώ

Η ΠΟΑΕΑ 500 ευρώ

* * *

Στη μνήμη της ΜΑΡΙΑΣ ΜΠΑΤΙΣΤΑΤΟΥ η Κούλα Δούκα προσφέρει στον «902» 50 ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ