ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 11 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
11 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ 2001 - ΤΟ ΧΤΥΠΗΜΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ
Ενα ορόσημο για το ξεδίπλωμα της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας

Με τη συμπλήρωση 4 χρόνων το πρόσχημα της «διεθνούς τρομοκρατίας» εξακολουθεί να χρησιμοποιείται για το χτύπημα των λαϊκών δικαιωμάτων

Ανθρωποι που βγήκαν από τα συντρίμμια των Δίδυμων Πύργων

Associated Press

Ανθρωποι που βγήκαν από τα συντρίμμια των Δίδυμων Πύργων
Ηταν Τρίτη, 11 του Σεπτέμβρη 2001, όταν αεροπειρατές που φέρονται να συνδέονται με την οργάνωση «Αλ Κάιντα» κατέλαβαν 3 επιβατηγά αεροπλάνα και χρησιμοποιώντας τα ως βόμβες επιτέθηκαν κατά του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου και του Πενταγώνου. Ενα 4ο κατειλημμένο αεροπλάνο, με πιθανολογούμενο προορισμό το Λευκό Οίκο, κατέπεσε και συνετρίβη σε ακατοίκητη περιοχή της Πενσιλβάνια.

Δύο χιλιάδες εννιακόσιοι ενενήντα πέντε άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους εκείνο το πρωινό. Πρόκειται για την πλέον πολύνεκρη επιθετική ενέργεια στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών και μία από τις πιο θανατηφόρες επιθέσεις «ασύμμετρου πολέμου» στην ιστορία. Οι Δίδυμοι Πύργοι της Νέας Υόρκης κατέρρευσαν σε ζωντανή μετάδοση. Πέντε ακόμη γειτονικά κτίρια καταστράφηκαν μερικώς ή ολοσχερώς, ενώ ζημιές υπέστη και το Πεντάγωνο.

Συνοπτικά αυτή είναι η τηλεγραφική επίσημη εκδοχή των γεγονότων της 11ης Σεπτέμβρη, που έμελλε να «αλλάξει» τον ρου της σύγχρονης Ιστορίας.

Τι αποκαλύπτεται

Εντούτοις, τα τέσσερα αυτά χρόνια ο ορυμαγδός των αποκαλύψεων αναφορικά με τα πραγματικά ή μη περιστατικά της 11ης Σεπτέμβρη έχει καταστήσει ως κοινή συνείδηση της οικουμένης ότι μάλλον το παιχνίδι ήταν στημένο εξ αρχής - εξάλλου, όλοι γνωρίζουν πια ότι το Πεντάγωνο ποτέ δεν το χτύπησε κάποιο κατειλημμένο από αεροπειρατές αεροσκάφος ή ότι το χτύπημα στους Δίδυμους Πύργους ήταν άσκηση επί χάρτου της Ομοσπονδιακής Εταιρίας για την Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών (FEMA) με ημερομηνία Ιούνης του 2000!

Η στιγμή που το αεροσκάφος - βολίδα πέφτει σε έναν από τους Δίδυμους Πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Ν. Υόρκη

Associated Press

Η στιγμή που το αεροσκάφος - βολίδα πέφτει σε έναν από τους Δίδυμους Πύργους του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου στη Ν. Υόρκη
Τέσσερα χρόνια πέρασαν έκτοτε, και οι αμφιβολίες μηδαμινές ως προς το ότι η 11η Σεπτέμβρη αποτέλεσε την αφορμή για τον «προσδιορισμό με αίμα του νέου αμερικανικού ιμπέριουμ, όπως είχαν σχεδιάσει οι νεοσυντηρητικοί και χριστιανοί σιωνιστές φίλοι του Τζορτζ Μπους», κατά τον διευθυντή των «New York Times», Μπιλ Κέλερ. Ετσι ο φαντομάς, Οσάμα Μπιν Λάντεν, και η 11η Σεπτέμβρη έγιναν η «χρυσή ευκαιρία».

Και μπορεί η βαριά πληγωμένη Νέα Υόρκη να μην μπορεί να ξεχάσει εύκολα τις πληγές της άσχετα από την ανέγερση νέου κτιρίου στο «Σημείο Μηδέν», όπως έκτοτε ονομάστηκε το σημείο όπου κάποτε βρίσκονταν οι Δίδυμοι Πύργοι του Παγκόσμιου Κέντρου Εμπορίου, εντούτοις όπως ο πλανήτης και όλη η αμερικανική επικράτεια, συνεπώς και η Νέα Υόρκη βρίσκεται σε «σημείο μηδέν». Και το ερώτημα είναι, τι έπεται;

Το σενάριο είχε στηθεί από πριν

Βάσει του σεναρίου της 11ης Σεπτέμβρη και μόνο... ακολούθησε ο πόλεμος εναντίον του Αφγανιστάν. Η έγκριση της επίθεσης είχε υπογραφτεί πριν από το «μοιραίο» πρωινό της 11ης Σεπτέμβρη και παρέμενε στα συρτάρια του Αμερικανού Προέδρου μέχρι να ανευρεθεί η «χρυσή ευκαιρία». Οπως και όλα τα άλλα γεγονότα, που παρουσιάζονται σήμερα ως γεωστρατηγικά επακόλουθα της 11ης Σεπτέμβρη, είχαν αποφασιστεί και δρομολογηθεί πολύ πριν από αυτήν.


Associated Press

Οπως, η ανακήρυξη του «άξονα του κακού» ως μεγάλου εχθρού. Ο «άξονας του κακού» που περιλάμβανε στην αρχική του μορφή το Ιράκ, το Ιράν, τη Συρία, τη ΛΔ Κορέας, την Κούβα, τη Λιβύη και ενδεχομένως το Σουδάν, τη Βενεζουέλα, τη Σομαλία, κ.ά. Η Λιβύη «λύγισε», το Ιράν πολιορκείται επικίνδυνα τελευταία, το Σουδάν διατρυπιέται χειρουργικά, η Συρία πιέζεται ασφυκτικά, η Κούβα, η Βενεζουέλα και η ΛΔ Κορέας είναι πάντα στο στόχαστρο.

Εξάλλου, το σχέδιο για την επιβολή της «καλοπροαίρετης παγκόσμιας ηγεμονίας των ΗΠΑ» στο μεταψυχροπολεμικό κόσμο, όπως κομψά χαρακτηρίζουν τα οράματά τους οι ιθύνοντες της Ουάσιγκτον, είναι καταγραμμένο στο βιβλίο «Σημερινοί Κίνδυνοι», που εξέδωσαν λίγο πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2000, και ακόμη πιο αναλυτικά στο εγχειρίδιο για το νέο αμερικανικό αιώνα. «Αυτό που απαιτείται σήμερα δεν είναι καλύτερη διαχείριση του στάτους κβο, αλλά ριζική αλλαγή του τρόπου που οι ηγέτες μας και το κοινό σκέπτονται τον παγκόσμιο ρόλο της Αμερικής», γράφουν οι Ρόμπερτ Κάγκαν και Γουίλιαμ Κρίστολ. Και ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας και πρώην υφυπουργός Αμυνας, Πολ Γούλφοβιτς, διακηρύσσοντας ότι η στρατηγική της ανάσχεσης του Κέναν θα πρέπει να «αμφισβητηθεί», υπογραμμίζει ότι «οι αποφάσεις της εξωτερικής πολιτικής δε θα πρέπει να υπόκεινται στο είδος του κράτους δικαίου που επιθυμούμε για τις εσωτερικές πολιτικές διαδικασίες».

Η διεθνής νομιμότητα, κατά τα γραφόμενά τους, θα πρέπει να υποτάσσεται στα συμφέροντα των ΗΠΑ, που προωθούνται μόνο με προληπτικούς πολέμους, βίαιη αλλαγή μη αρεστών καθεστώτων και αναμόρφωση λαών κατά το πρότυπο των μεταπολεμικών Γερμανίας και Ιαπωνίας. Βάσει αυτών των «αρχών» θα πρέπει να αναλυθεί και το πόνημα των 450 προτάσεων που κατέθεσε ο πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Τζον Μπόλτον, για το «μετασχηματισμό» του, που θα συζητηθεί αυτή τη βδομάδα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Ουσιαστικά οι 450 προτάσεις, κατά τους αναλυτές, σημαίνουν και την «κήρυξη πολέμου στην υφήλιο».

Επίθεση στα δημοκρατικά δικαιώματα

Ανευ προηγουμένου επίθεση κατά των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των ατομικών ελευθεριών ήταν το άμεσο επακόλουθο της «επίθεσης στην καρδιά της Αμερικής» και η υιοθέτηση του USA PATRIOT Act, η ισχύς του οποίου ανανεώθηκε - έληγε στα τέλη του χρόνου - πριν από ένα μήνα περίπου και στο φόντο των «επιθέσεων του Λονδίνου»!

«Λύστε μας τα χέρια», ήταν το μότο του Αμερικανού Προέδρου στην ομιλία του για τον περιβόητο πλέον νόμο με τον οποίο ζητούσε νομοθετική θωράκιση κατά της τρομοκρατίας. Με απολύτως διακομματική συναίνεση καταπατήθηκε το αμερικανικό Σύνταγμα αλλά και η Χάρτα Πολιτικών και Κοινωνικών Δικαιωμάτων. Εκτοτε οι Αμερικανοί πολίτες ζουν ή ασφυκτιούν υπό ένα δρακόντειο καθεστώς παρακολουθήσεων, και σε αναλογία και ο υπόλοιπος πλανήτης αφού οι χώρες έσπευσαν να υπακούσουν προκειμένου να μην υποπέσουν στο απειλητικό μήνυμα «όσοι δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας». Την ίδια στιγμή, ο ρατσισμός και η ξενοφοβία αναδύθηκαν ως λερναίες ύδρες. Εντός των τειχών πας μουσουλμάνος και ειδικά άραβας ή Πακιστανός είναι ύποπτος. Εσχάτως στην κατηγορία εμπίπτουν και οι λατινοαμερικανικής καταγωγής μετανάστες. Σε ανάλογη τροχιά και η Ευρώπη μετά την 11η Μάρτη του 2004 και τις επιθέσεις της Μαδρίτης και ειδικότερα μετά τις επιθέσεις της 7ης Ιούλη του Λονδίνου.

Συνεχίζεται η «αντιτρομοκρατική υστερία»

Και ενώ οι ΗΠΑ έδειχναν να χάνουν «έδαφος» όσον αφορά στην πειθώ και στην αποτελεσματικότητα της προπαγάνδας περί του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» εξαιτίας κυρίως της ατραπού του Ιράκ, και ενώ είχε προηγηθεί η επίθεση στο σιδηροδρομικό σταθμό της Ατόσα στη Μαδρίτη, οι επιθέσεις της 7ης Ιούλη στο Λονδίνο, παρά τα επίσης πάμπολλα ερωτήματα που τις συνοδεύουν, άνοιξαν εκ νέου τον ασκό του Αιόλου. Τυχαία τάχα η Βρετανία είχε επιχειρήσει να ηγηθεί της «ηθικής σταυροφορίας» με αφορμή τη φτώχεια στην Αφρική. Την ατζέντα τούτη κόμιζε στη Σύνοδο των Ισχυρών (G8) αλλά οι επιθέσεις στο μετρό του Λονδίνου συμπτωματικά τη μέρα έναρξης των εργασιών της Συνόδου στο Γκλένιγκλς της Σκοτίας άλλαξαν και πάλι τον ρου της Ιστορίας. Ως διά μαγείας, η Βρετανία που έζησε με την απειλή της «τρομοκρατίας» για δεκαετίες και δεν είχε ποτέ σε αυτήν ένα πρόβλημα στρατηγικής φύσης - η Μεγάλη Βρετανία κατάφερε μάλιστα να χειρίζεται τα κύματα επιθέσεων που εξαπέλυε κατά καιρούς ο IRA (τα οποία προξένησαν τόσα θύματα όσα και η επίθεση στο World Trade Center) σαν να επρόκειτο για επιχειρήσεις αρμοδιότητας της τοπικής αστυνομίας, των οποίων η διεξαγωγή δεν επηρέασε ποτέ, στην πράξη, τις μεγάλες στρατηγικές και πολιτικές επιλογές της χώρας - «λαβώθηκε». Και το παιχνίδι άνοιξε πια για πολλούς περισσότερους παίκτες από ό,τι είχαν αρχικά οι Αμερικανοί ιμπεριαλιστές σχεδιάσει. Ως εκ τούτου έγινε και άκρως επικίνδυνο...


Χριστίνα ΜΑΥΡΟΠΟΥΛΟΥ


Επιβεβαιώνονται οι θέσεις του ΚΚΕ

Η ΚΕ του ΚΚΕ, στη συνεδρίασή της (15/9/2001) τέσσερις μέρες μετά το χτύπημα στις ΗΠΑ, εξέτασε την επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώθηκε για τους λαούς. Οι επισημάνσεις του Κόμματος διατηρούν στο ακέραιο την επικαιρότητά τους και σήμερα, 4 χρόνια μετά.

Γι' αυτό τις ξαναθυμίζουμε στα βασικά τους σημεία. Σημειωνόταν τότε:

«Η ΚΕ εκφράζει τη λύπη της για τα χιλιάδες θύματα και επισημαίνει ότι τέτοιες ενέργειες, με βάση τη διεθνή πείρα, συνιστούν "βούτυρο στο ψωμί" στους επιτελικούς ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Χρησιμοποιούνται και αξιοποιούνται για να ανοίξει μια νέα σελίδα εγκληματικής επίθεσης κατά λαών, χωρών, λαϊκών κινημάτων, που αντιστέκονται στη "νέα τάξη πραγμάτων" σε εθνικό και διεθνές επίπεδο. Εναντίον εκείνων, που διεκδικούν το δικαίωμα του κάθε λαού να αποφασίζει για το δρόμο εξέλιξης που θα πάρει η χώρα του, υπερασπίζονται τα σύνορα και τα κυριαρχικά τους δικαιώματα. Τα τραγικά θύματα της Νέας Υόρκης και της Ουάσιγκτον αθροίζονται με τα θύματα της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι, του Βιετνάμ, της Γρενάδα, της Χιλής και της Νικαράγουα, των τριών γύρων πολέμου στα Βαλκάνια, της Ρουάντα, όλα τα εκατομμύρια θύματα του ιμπεριαλισμού. Η νικηφόρα πάλη των λαών κατά της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας, κατά της ταξικής εκμετάλλευσης, δε θα επιτευχθεί με κάποιες ενέργειες τύπου καμικάζι, ή με αεροπλάνα που κουβαλούν μέσα τους το θάνατο και στρέφονται εναντίον αμάχων, αλλά με τη μαζική πολιτική δράση, τον ενωμένο ταξικό, διεθνιστικό αγώνα, με το ενιαίο μέτωπο της εργατικής τάξης και των άλλων καταπιεζόμενων λαϊκών στρωμάτων».

Και συνέχιζε:

«Το κύριο ζήτημα που πρέπει να συγκεντρώσει την προσοχή του ελληνικού λαού είναι η απόφαση των ΗΠΑ να κηρύξουν κατάσταση πολέμου, με στόχο ένα σημαντικό αριθμό χωρών και λαϊκών κινημάτων. Ο κίνδυνος είναι ακόμα μεγαλύτερος, καθώς πρέπει να ληφθούν υπόψη μια σειρά παράγοντες που συνυπάρχουν, όπως:

Για πρώτη φορά μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, η κρίση αγκαλιάζει συγχρονισμένα και τα τρία κέντρα του ιμπεριαλισμού, τις ΗΠΑ, την Ευρώπη, την Ιαπωνία. Οι ενδοϊμπεριαλιστικοί ανταγωνισμοί έχουν οξυνθεί και οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται να ενισχύσουν τη θέση τους ως παγκόσμιου χωροφύλακα, ενώ η ΕΕ διεκδικεί έναν ανάλογο ευρύτερο ρόλο σε διεθνές επίπεδο, πέρα από το ρόλο του χωροφύλακα που κατέχει στη γηραιά ήπειρο.

Οι στόχοι που οι ΗΠΑ θέτουν στο στόχαστρό τους αφορούν χώρες και περιοχές στρατηγικής σημασίας, όπως είναι το Αφγανιστάν, το Ιράκ και άλλες αραβικές χώρες. Πρόκειται για επιδίωξη να κατακτηθούν ολοκληρωτικά όλοι οι πετρελαϊκοί δρόμοι, να ασκηθεί επιθετική πολιτική, από τη μια, εναντίον της Ρωσίας, εναντίον άλλων κρατών που προέκυψαν από τη διάλυση της ΕΣΣΔ, και, από την άλλη, εναντίον της Κίνας. Επίσης παραμένει στο ιδιαίτερο στόχαστρό τους η περιοχή της Μέσης Ανατολής. Μείζον πρόβλημα, όχι όμως απροσδόκητο, αποτελεί η πρόθυμη συστράτευση της ΕΕ, αλλά και μεγάλης πλειοψηφίας κρατών εκτός του ΝΑΤΟ, στην ενεργοποίηση - για πρώτη φορά μετά την ίδρυση του οργανισμού - του άρθρου πέντε, με πρόσχημα τη λίστα υποψίας που έχουν κατασκευάσει οι ΗΠΑ. Οι όποιες αντιρρήσεις και επιφυλάξεις εκφράζονται για τη μορφή και τα μέσα της αντεπίθεσης αντανακλούν ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις, εκφράζουν όμως και την πίεση που ασκούν οι λαοί για μη συμμετοχή σε άδικους πολέμους.

Η ΚΕ εκτιμά πως βρισκόμαστε μπροστά στην ανάπτυξη ενός ιδιαίτερα επικίνδυνου επιτελικού σχεδίου, που θα βάλει σε κίνδυνο την ασφάλεια, την ειρήνη και τη σταθερότητα σε ευρύτερες περιοχές του πλανήτη μας, με απρόβλεπτες συνέπειες στην πορεία, καθώς θα εμπλακούν ένα μεγάλο μέρος χωρών, και οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις θα πάρουν πιο ανοιχτή μορφή».

Και κατέληγε:

«Η ΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό, τους δημοκράτες, πατριώτες, τις αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις, τα κινήματα της εργατικής τάξης, των ΕΒΕ, της αγροτιάς, της νεολαίας, των γυναικών, όλα τα κινήματα που εναντιώνονται στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, στην πολιτική των ΗΠΑ, των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, να συναντηθούμε σε ένα πολύμορφο κοινό μέτωπο πάλης, με πολύμορφες πρωτοβουλίες, κατά της πολεμικής εκστρατείας, της ψυχροπολεμικής ψύχωσης, κατά της συμμετοχής της χώρας μας με οποιαδήποτε μορφή, πολιτική, στρατιωτική. Ο ελληνικός λαός πρέπει να βρίσκεται σε επαγρύπνηση, ετοιμότητα, συσπείρωση, ώστε να αντιμετωπίσει εσωτερικές συνέπειες, που θα προκύψουν ύστερα από την ενεργοποίηση του άρθρου πέντε. Να αντιμετωπίσει με μαχητικότητα και αποφασιστικότητα την προσχεδιασμένη επίθεση ακόμα μεγαλύτερης περιστολής και κατάργησης δημοκρατικών και συνδικαλιστικών ελευθεριών, κάτω από το σύνθημα υπεράσπισης της "διεθνούς έννομης τάξης", δηλαδή των οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων των ιμπεριαλιστών.

Το ΚΚΕ θα συνεχίσει και θα αυξήσει τη δράση του για την άνοδο των διεθνών αντιιμπεριαλιστικών, αντικαπιταλιστικών κινημάτων, για να διαμορφωθεί ένα παγκόσμιο κίνημα καταδίκης του νέου γύρου ιμπεριαλιστικού πολέμου, ένα κίνημα που θα στρέφεται στην καρδιά της πολιτικής και κυριαρχίας του πολυεθνικού κεφαλαίου».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ