ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /32
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ
ΣΤΗ ΜΝΗΜΗ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Λάζαρος Παπαλαζαρίδης
Λάζαρος Παπαλαζαρίδης
Φωτ.

Στις 22 Σεπτέμβρη συμπληρώθηκαν 6 χρόνια, από τότε που «έφυγε» από κοντά μας η αγαπημένη μας ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΚΑΛΤΣΟΥΝΙΔΟΥ - ΚΑΡΑΝΤΗΝΟΥ, παιδίατρος και αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης.

Στη μνήμη της, ο Νίκος και ο Θεοχάρης Καραντηνός προσφέρουν, μέσω της ΚΟΒ του «Ρ», 200 ευρώ στο ΚΚΕ.

* * *

Στη μνήμη του Λαϊκού Αγωνιστή ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΦΛΩΡΑΚΗ, ηγέτη του ΚΚΕ, προσφέρω για ενίσχυση του αγώνα για το σοσιαλισμό και τον κομμουνισμό, 800 ευρώ στην ΚΟ Πολίχνης και 200 ευρώ στο Παράρτημα Πολίχνης της ΠΕΑΕΑ.

Ε. Χ.

  • Επίσης, στη μνήμη του Χαρίλαου Φλωράκη, το Παράρτημα Ιθάκης της ΠΕΑΕΑ προσφέρει στην ΚΟΒ Ιθάκης 50 ευρώ.
  • Στη μνήμη του Χαρίλαου Φλωράκη, η ΚΟΒ Ραχών Ικαρίας προσφέρει 400 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Ικαρίας.
  • Στη μνήμη του Χαρίλαου Φλωράκη και όσων έδωσαν τη ζωή τους στους αγώνες για τα δίκαια της εργατικής τάξης και τα ιδανικά του σοσιαλισμού, ο μακρονησιώτης Κώστας Θ. Κοτσάνης, συνταξιούχος του ΟΓΑ, προσφέρει 150 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Φραντάτου Ικαρίας.

* * *

Φωτ.

Η ΜΑΙΡΗ Ευστρατίου - ΚΟΥΜΑΤΟΥ, αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης, υπάλληλος στο Κεντρικό Κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδος, πρωτοστατεί στον πρώτο κατοχικό γιορτασμό της 28ης Οκτώβρη στην Αθήνα... Οι Γερμανοί κάνουν έφοδο πάνοπλοι. Ηταν η πρώτη επιδρομή των Ες-Ες ενάντια στο πρώτο σάλπισμα του ΕΑΜ. Με την πλάτη στον τοίχο όλοι οι υπάλληλοι, από τον διοικητή έως τον τελευταίο, καθώς επίσης και όλοι οι συναλλασσόμενοι εκείνη την ώρα... Συλλαμβάνονται όλοι και κυρίως αυτοί που πρωτοστάτησαν στο γιορτασμό. Ανάμεσα σε αυτούς ήταν και η Μαίρη. Φυλακίζεται τότε αρχικά στο κολαστήριο της οδού Μέρλιν και στη συνέχεια σε άλλες φυλακές και κρατητήρια, για να καταλήξει στο γερμανικό Στρατοδικείο, το οποίο την καταδικάζει σε θάνατο.

Γιάννης Παυλίδης
Γιάννης Παυλίδης
Αυτή η ποινή της, έπειτα από μεγάλες προσπάθειες, μετατρέπεται σε ισόβια καταναγκαστικά έργα. Στέλνεται στη Γερμανία, σε στρατόπεδο συγκέντρωσης.

Επειτα από μεγάλο χρονικό διάστημα και με το τέλος του πολέμου, επιστρέφει στην πατρίδα. Ομως, όπως λέει ο Μπρεχτ, «τις δυσκολίες των βουνών ακολουθούν οι δυσκολίες των πεδιάδων»: Βάρκιζα, Εμφύλιος και πάλι διώξεις, κρατητήρια, φυλακές, αλλά και ασταμάτητη πορεία στους ακατάλυτους εθνικούς και κοινωνικούς αγώνες έως το τέλος της ζωής της...

Στη μνήμη της, ο αδελφός της Πλούταρχος Νικ. Ευστρατίου και η οικογένειά του προσφέρουν στο ΚΚΕ 50 ευρώ, μέσω ΚΟ Ροδόπης.

* * *

Φωτ.

Στις 29 Σεπτέμβρη συμπληρώνονται 4 χρόνια από τότε που «έφυγε» από κοντά μας για πάντα ο ΙΩΑΝΝΗΣ Λεωνίδα ΑΡΒΑΝΙΤΑΚΗΣ.

Γεννήθηκε το 1914 στο Αγιασματάκι της Ανατολικής Θράκης. Εφηβος εντάχθηκε στο αριστερό προοδευτικό κίνημα και αγωνίστηκε για την ειρήνη, τη δημοκρατία και το σοσιαλισμό από τις γραμμές της προδικτατορικής ΕΔΑ και του ΚΚΕ. Υπήρξε αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και πολλά χρόνια της ζωής του τα πέρασε στις φυλακές και τις εξορίες.

Θα τον θυμούμαστε πάντα με αγάπη.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ «Γιάννη Χαλκίδη» Αμπελόκηπων Θεσσαλονίκης.

Η γυναίκα του: Παναγιώτα Αρβανιτάκη

Μαρία-Μαρίτσα Ιωαννίδου
Μαρία-Μαρίτσα Ιωαννίδου
Τα παιδιά του: Περικλής και Σουλτάνα

* * *

Φωτ.

Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ Γρηγόρη ΑΜΑΝΑΤΙΔΗΣ γεννήθηκε το 1920 στο Ακ-Ταγκ της Τουρκίας. Από το 1941 εντάχθηκε στην αντιστασιακή ομάδα του χωριού του Μελίσσι Γρεβενών, όπου ζούσε. Αργότερα υπηρέτησε στο ΙΙΙ 53 Τάγμα του ΕΛΑΣ ως ομαδάρχης και ανθυπολοχαγός. Το σπίτι του λεηλατήθηκε και κάηκε από τους Ιταλούς στις 23 Φλεβάρη 1943.

Διώχτηκε, μετά την Απελευθέρωση, κατέφυγε στο βουνό, με την περιφερειακή Γρεβενών και ήταν υπεύθυνος της αυτοάμυνας της περιοχής.

Το 1946 εντάχθηκε στις ομάδες ένοπλων καταδιωκόμενων. Με την ίδρυση του ΔΣΕ ήταν υπεύθυνος της αυτοάμυνας του Αρχηγείου Χασίων, διοικητής Λόχου - Τάγματος της 870 Μονάδας της ΥΙΙΙης Μεραρχίας του ΔΣΕ.

Τραυματίστηκε στη μάχη της Ζίτσας στην Ηπειρο το 1947 και στον Πύργο της Στράτσανης του Γράμμου το 1948.

Στη μάχη στο ύψωμα Κάμενικ στις μάχες από τις 13 έως τις 28 Απρίλη, ο Λόχος του Γ. Αμανατίδη πολέμησε ηρωικά ενάντια στις πολύ μεγάλες δυνάμεις του εχθρού, και απέκρουσε με επιτυχία τις επανειλημμένες επιθέσεις του εχθρού. Συμμετείχε επίσης στις μάχες στις 26 Δεκέμβρη, ως διοικητής Τάγματος της ΥΙΙΙης Μεραρχίας και στις μάχες της 1ης Ιούνη 1949 στα Πατώματα.

Με το τέλος του Εμφύλιου, πολιτικός πρόσφυγας στην Τασκένδη, δούλεψε 34 χρόνια στο εργοστάσιο κατασκευής αεροπλάνων ΤΣΚΑΛΟΦ.

Χρήστος Καρατζάς
Χρήστος Καρατζάς
Επαναπατρίστηκε το 1983.

Στις 30 Σεπτέμβρη συμπληρώνονται 2 χρόνια από το θάνατό του.

Στη μνήμη του τα παιδιά του Ανδρέας, Γρηγόρης, Γαρύφαλλος προσφέρουν 30 ευρώ στη ΝΕ Πιερίας.

* * *

Φωτ. 3

Ο ΗΛΙΑΣ ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ καταγόταν από τον Πόντο. Μετά τη μικρασιατική καταστροφή ήρθε στην Ελλάδα και ζούσε στο Γερακαριό Κιλκίς. Εφηβος έγινε μέλος του ΚΚΕ, στο οποίο έμεινε πιστός έως το θάνατό του, το 1989.

Η αδελφή του ΜΑΡΙΑ ΜΟΥΡΑΤΙΔΟΥ, που πέθανε το 2001, ακολούθησε τον αγωνιστικό δρόμο του και έως το θάνατό της ήταν τακτική αναγνώστρια του «Ριζοσπάστη».

Ο άλλος αδελφός ΔΗΜΗΤΡΗΣ (Μήτος) ΜΟΥΡΑΤΙΔΗΣ, μέλος της ΟΚΝΕ, πριν από τον πόλεμο, και της ΕΠΟΝ στην Κατοχή, έμεινε δίπλα στο ΚΚΕ και ήταν και αυτός τακτικός αναγνώστης του «Ριζοσπάστη».

Πέθανε τον Ιούλη του 2005.

Στη μνήμη τους, φίλοι και συγγενείς τους προσφέρουν: Σοφία Παρθενοπούλου και Παρέσα Κοτσαλίδη από 50 ευρώ, Γιώργος Ορφανίδης και Ρόζα Λαζαρίδου από 20 ευρώ, Γιάννης Κιζιρίδης από 25 ευρώ, Ανθούλα Κοντιειδή, Φούλα Χριστοφορίδου και Τάκης Σαχινίδης από 10 ευρώ, Χρήστος Ακριτίδης και Παύλος Σαλομίδης από 5 ευρώ.

* * *

Φωτ.3

Στη μνήμη του συζύγου μου ΛΑΖΙΚΟΥ ΠΑΠΑΛΑΖΑΡΙΔΗ, μέλους του ΚΚΕ και λοχαγού του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ, καθώς επίσης στη μνήμη των αδελφών μου ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΥΛΙΔΗ και ΜΑΡΙΤΣΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΟΥ, αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης, προσφέρω στη ΝΕ Λάρισας 50 ευρώ.

Δέσποινα Καραντηνού
Δέσποινα Καραντηνού
Δέσποινα Παπαλαζαρίδου

* * *

Η Ελένη Λαδά - Παπαδήμα προσφέρει 176 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ληξουρίου, στη μνήμη των γονιών της ΜΑΡΙΚΑΣ και ΗΛΙΑ.

* * *

Στη μνήμη όσων «έπεσαν» στους αγώνες για τα ιδανικά του σοσιαλισμού, η Ζωή Σακελλαρίδη προσφέρει 100 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ληξουρίου.

* * *

Ο Βαγγέλης (Λάκης) Λαμπριανίδης από τη Γερμανία, προσφέρει 300 ευρώ στη Νομαρχιακή Επιτροπή Δράμας του ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Ο αδελφός μου ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΑΤΖΑΣ (φωτογραφία) από τη Βλαχοκερασιά Αρκαδίας, μέλος του ΚΚΕ και στέλεχος του ΕΑΜ στην Κατοχή, και οι συναγωνιστές του ΜΗΤΣΟΣ ΦΙΛΙΠΠΟΠΟΥΛΟΣ από τα Αγιοργήτικα και ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΜΙΧΑΗΛ από το Πικέρμι, δολοφονήθηκαν μαζί στην Τρίπολη στις 20 Σεπτέμβρη 1944 από ταγματασφαλίτες του Παπαδόγκωνα.

Στη μνήμη τους, καθώς επίσης στη μνήμη των άλλων αδελφών μου ΘΟΔΩΡΟΥ, ΜΙΧΑΛΗ, ΝΙΚΟΥ και ΝΤΙΝΟΥ ΚΑΡΑΤΖΑ (κόκκινοι Καρατζάδες), που πέθαναν στην Αυστραλία, προσφέρουμε 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Ροδόπης.

Βάσω Καρατζά - Ευστρατίου, ο σύζυγός της Πλούταρχος Ευστρατίου και τα παιδιά τους Νίκος και Βικτώρια

* * *

Με τη συμπλήρωση ενός χρόνου από το θάνατο του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ, η οικογένειά του προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Γαλατσίου, 60 ευρώ στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.3

Αύριο, 26 Σεπτέμβρη, κλείνουν 4 χρόνια από τότε που «έφυγε» ο σύζυγός μου ΦΩΤΗΣ ΚΑΝΤΕΡΕΣ. Επίσης, στις 26 Σεπτέμβρη κλείνουν 4 χρόνια και 5 μήνες από το θάνατο της μητέρας μου ΔΗΜΗΤΡΑΣ Κυρ. ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟΥ. Στις 5 Οκτώβρη συμπληρώνονται 5 πικρά χρόνια από τότε που «έχασα» τον πολυαγαπημένο αδελφό μου ΝΙΚΟ ΚΥΡΙΑΖΟΠΟΥΛΟ, ο οποίος είχε γευτεί όλες τις ταλαιπωρίες τις οποίες υπέστησαν οι αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης: Φυλακές, εξορίες, διωγμούς.

Παναγιώτης Γκρέτσος
Παναγιώτης Γκρέτσος
Στην ακριβή μνήμη των αγαπημένων προσώπων μου, προσφέρω 50 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Χαϊδαρίου.

Μαρία Κυριαζοπούλου - Καντερέ

* * *

Φωτ.

Με τη συμπλήρωση 5 χρόνων από τότε που μας «λείπει» ο αγαπημένος μας σύζυγος και πατέρας ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΚΡΕΤΣΟΣ, προσφέρουμε στη μνήμη του 200 ευρώ και 50 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

Ελένη Γκρέτσου

Κώστας Γκρέτσος

* * *

Φωτ.

Την 1η Σεπτέμβρη 2005 πέθανε και κηδεύτηκε από το Γ` Νεκροταφείο Αθήνας ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΑΥΛΙΔΗΣ.

Στη μνήμη του, ο Λεωνίδας Παυλίδης και τα παιδιά του Απόστολος και Σοφία Παυλίδου - Δριδάκη προσφέρουν 120 ευρώ στην ΚΟ Ροδόπης και 30 ευρώ στο «Ριζοσπάστη».

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη της συναδέλφισσάς μας ΜΑΡΙΚΑΣ ΓΙΑΖΙΤΖΟΓΛΟΥ, μέλους της Διοίκησης του Συνδέσμου Συνταξιούχων ΙΚΑ και Επικουρικής Ασφάλισης Νέας Ιωνίας και πέριξ, η οποία πέθανε στις 8 Αυγούστου 2005, οι συνάδελφοί της Βενετσανοπούλου, Κουντούρης, Κατσίκας, Χριστούλας, Πάκιας, Χαραλαμπίδης και Μυλωνάς προσφέρουν, μέσω ΚΟΒ Σαφράμπολης Περισσού, 35 ευρώ στο ΚΚΕ.

* * *

Φωτ.

Στη μνήμη του συναγωνιστή ΚΩΣΤΑ ΚΟΛΥΒΑ (Ταΰγετου), μέλους του ΚΚΕ, προσφέρουμε στην ΚΟ Ιθάκης 50 ευρώ.

Πάνος - Λέλα

* * *

Στη μνήμη του ΝΙΚ. ΜΟΥΣΟΥΡΗ, ο Ξεν. Μήτσουρας προσφέρει στην ΚΟ Ιθάκης 200 ευρώ.

Δήμητρα Κυριαζοπούλου
Δήμητρα Κυριαζοπούλου
* * *

Φωτ.

Στις 21 Σεπτέμβρη συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από τότε που «χάσαμε» τον ΛΑΖΑΡΟ Σπύρου ΚΑΛΠΑΖΙΔΗ από την Κορνοφωληά Κιλκίς, μέλος του ΚΚΕ και μαχητή του ΔΣΕ. Πιστός στα ιδανικά του μαρξισμού - λενινισμού, αγωνίστηκε έως το τέλος της ζωής του, να γίνουν πραγματικότητα, ως γραμματέας της ΚΟΒ Κορνοφωληάς.

Στη μνήμη του προσφέρουμε στην ΚΟΒ Κορνοφωληάς: Η οικογένειά του 50 ευρώ, ο αδελφός του Κώστας 50 ευρώ, ο Στέφανος Αλμαζίδης και ο Αντώνης Δεγερμεντζίδης από 20 ευρώ ο καθένας.

* **

Στη μνήμη του πολυαγαπημένου αδελφού μου ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΧΑΡΤΟΦΥΛΑΚΑ, ο οποίος πέθανε στις 11 Σεπτέμβρη 2005, προσφέρω 300 ευρώ για ενίσχυση του «Ριζοσπάστη».

Δημήτρης Χαρτοφύλακας

* * *

Φωτ.

Ο αγαπημένος μας σύζυγος, πατέρας και παππούς ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΦΑΚΑΚΟΣ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης, ο οποίος είχε καταδικαστεί για την πατριωτική δράση του σε θάνατο, «έφυγε» από κοντά μας στις 27 Σεπτέμβρη 1991.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 20 ευρώ στην ΚΟΒ Κόκκινου Μύλου.

Η γυναίκα του και τα παιδιά του

* * *

Φωτ.

Στις 18 Σεπτέμβρη έγινε το 40ήμερο μνημόσυνο του αγωνιστή - συνδικαλιστή ΘΑΝΑΣΗ ΓΕΡΟΜΟΣΧΟΥ στο χωριό του Βασιλικά Θεσσαλονίκης. Ηταν ράφτης στο επάγγελμα και ασχολήθηκε και με τα κοινά. Μετά τη μεταπολίτευση και για πολλά χρόνια εκλέγεται μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εμποροραπτών Θεσσαλονίκης και του αντίστοιχου Συνεταιρισμού.

Ιωάννης Αρβανιτάκης
Ιωάννης Αρβανιτάκης
Ηταν μέλος της ΔΗΚΕΒΕ και της ΚΟΒ Επαγγελματοβιοτεχνών Θεσσαλονίκης - ΕΒΕ.

Σ' αυτά τα πλαίσια αναπτύσσει τη δράση του, στο χώρο του Σωματείου του για τα προβλήματα, που είχαν συσσωρεύσει οι πολιτικές των κυβερνήσεων του δικομματισμού.

Οι συνάδελφοί του, εκτιμώντας αυτή τη δράση του και την ανιδιοτελή συνεπή συνδικαλιστική προσφορά του, τον εκλέγουν μέλος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης.

Ο Θανάσης Γερομόσχος, παρά το ότι η υγεία του είχε κλονιστεί σοβαρά, θα συνεχίσει να αγωνίζεται έως το τέλος της ζωής του και για τα πανανθρώπινα ιδανικά της ειρήνης, της δημοκρατίας και του σοσιαλισμού.

Στη μνήμη του, σύντροφοί του - μέλη της ΚΟΒ ΕΒΕ και συνάδελφοι, συναγωνιστές του, προσφέρουν 60 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Θεσσαλονίκης.

* * *

Η Κασσιανή Χρυσάφη από το Ροδολείβος Σερρών προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Ροδολείβους, 150 ευρώ στη μνήμη και αντί για μνημόσυνο του συζύγου της ΒΑΣΙΛΗ.

* * *

Φωτ.

Ο ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΦΤΗΣ, μέλος του ΚΚΕ, γεννήθηκε το 1922 στις Ράχες Ικαρίας. Παιδί φτωχής οικογένειας, από μικρός ρίχτηκε στη βιοπάλη. Πιάστηκε από τους «συμμάχους» και την κυβέρνηση του Καΐρου και κλείστηκε στα «σύρματα». Εως το τέλος της ζωής του αγωνίστηκε από τις γραμμές του ΚΚΕ για τα δίκαια της εργατικής τάξης και τα ιδανικά του σοσιαλισμού.

Με τη συμπλήρωση τριών μηνών από το θάνατό του, η ΚΟΒ Ραχών Ικαρίας προσφέρει 130 ευρώ στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟ Ικαρίας.


Νίκος Κυριαζόπουλος
Νίκος Κυριαζόπουλος

Νίκος Καλφακάκος
Νίκος Καλφακάκος

Φώτης Καντερές
Φώτης Καντερές

Μαίρη Κουμάτου
Μαίρη Κουμάτου

Δημήτρης Καράφτης
Δημήτρης Καράφτης


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ