ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
Παγίδα το επαγγελματικό ποδόσφαιρο

Γρηγοριάδης Κώστας

Η λαϊκή ρήση «ό,τι γυαλίζει, δεν είναι χρυσός», περιγράφει απόλυτα την κατάσταση του ποδοσφαίρου, από τη στιγμή που μετατράπηκε σε επαγγελματικό. Το περίβλημα είναι φανταχτερό και «πιασάρικο», με στόχο να εξωραΐζει την άσχημη πραγματικότητα. Δηλαδή, τη μετατροπή του λαϊκότερου των αθλημάτων, σε «μπίζνα». Σε μια υπερκερδοφόρα επιχείρηση για λίγους, που - στο βωμό του χρήματος - θυσιάζουν αξίες και αρχές, ποδοπατούν παραδόσεις και συναισθήματα.

Το δόλωμα σε μεγάλο βαθμό «έπιασε». Οι οπαδοί - λειτουργώντας με το συναίσθημα - πίστεψαν ότι θα βοηθήσει την αγαπημένη τους ομάδα ο όποιος μεγαλοπαράγοντας ή η όποια πολυεθνική. Και σε κάποιες περιπτώσεις, πρόσκαιρα, αυτό συνέβη. Σε καμιά περίπτωση, πάντως, δεν κράτησε αρκετά και πάντως η νέα κατάσταση δεν είχε σχέση με την άδολη αγάπη για την ομάδα και το άθλημα. Μόνο που το ψέμα έχει κοντά πόδια. Και η «νέα» πραγματικότητα δεν μπορούσε να κρύβει για πολύ το αποτρόπαιο πρόσωπό της. Ετσι το παραμύθι άρχισε να ξεθωριάζει.

Είναι αρκετά τα γεγονότα που επιβεβαιώνουν τα παραπάνω. Το τελευταίο, χρονικά, συνέβη την περασμένη βδομάδα (το σχετικό ρεπορτάζ, δημοσιεύτηκε στην αθλητική ιστοσελίδα www.sport24.gr.). Οι οργανωμένοι οπαδοί της Αούστρια Σάλτσμπουργκ ξεσηκώθηκαν ενάντια στην ιδιοκτήτρια εταιρία που «απορροφάει» την ομάδα. Μάλιστα, δε στάθηκαν εκεί αλλά άρχισαν να αμφισβητούν ολόκληρο το σύστημα. Με κείμενο υπό τον τίτλο «ΚΑΡΔΙΑ ΑΝΤΙ ΕΜΠΟΡΙΟ, ΠΕΣΤΕ "ΟΧΙ ΣΤΟ ΜΟΝΤΕΡΝΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ"» κάλεσαν οπαδούς άλλων ευρωπαϊκών ομάδων - με συγκεκριμένες ενέργειες, το περασμένο σαββατοκύριακο - να τους συμπαρασταθούν. Αλλά και να σκεφτούν αν αυτό που βιώνουν σήμερα, είναι το ποδόσφαιρο που αγάπησαν. Στην ιστοσελίδα τους (www.ultras.at/tradition/) υπάρχει σχετικό κείμενο, γραμμένο σε 12 διαφορετικές γλώσσες (ανάμεσα τους και στην ελληνική).

Η αρχή της ιστορίας τοποθετείται όταν «ένας δισεκατομμυριούχος και η εταιρία του ("ENERGYMULTI RED BULL") αγοράζουν την ομάδα Αούστρια Σάλτσμπουργκ, σε πολύ χαμηλή τιμή. Ολοι πιστέψανε ότι θα δημιουργηθεί μια καλή κατάσταση, για την ομάδα. Με τα λεφτά του θα πήγαινε η ομάδα μπροστά και η εταιρία "RED BULL" θα αποκτούσε καινούριους πελάτες (όπως είναι παντού στο ποδόσφαιρο, είναι και στην Ελλάδα)».

Μόνο που οι ελπίδες αποδείχτηκαν φρούδες. Οταν «έγινε γνωστό ότι το καινούριο αφεντικό της ομάδας σαν σκοπό του έχει την ολοκληρωτική εξάλειψη της παραδοσιακής ομάδας "SV (ποδοσφαιρικός όμιλος) AUSTRIA SALZBURG"». Οι φίλαθλοι θορυβήθηκαν και απευθύνθηκαν στους αρμοδίους, οι οποίοι στις συζητήσεις «μας έλεγαν πάντα ότι "η παράδοση είναι κάτι πάρα πολύ σπουδαίο" και ότι "η Αούστρια θα μείνει Αούστρια"».

Οι πράξεις τους όμως στόχευαν αλλού: «Δουλεύανε για την εξάλειψη της παραδοσιακής ομάδας, με το μότο "η μάρκα είναι τα πάντα". Αυτό που μετράει είναι το "RED BULL" και όχι οι παραδόσεις. Ετσι η ομάδα, που το 1994 ήταν στον τελικό του UEFA, έχασε τα παραδοσιακά χρώματα (βιολετί - άσπρο). Οι φανέλες έχουν μια νέα διαφήμιση με τους ταύρους (σ.σ. σήμα κατατεθέν) του "RED BULL"». Μέχρι και η ημερομηνία ιδρύσεως άλλαξε. Πλέον αναφέρεται το 2005... «Αυτό είναι κοροϊδία των "ULTRAS" (σ.σ. ονομασία του συνδέσμου οργανωμένων οπαδών), και των άλλων φιλάθλων. Οι οποίοι βρίσκονται πίσω από την ομάδα "SV AUSTRIA SALZBURG", που ιδρύθηκε το 1933, και σταθήκανε ως 12ος παίχτης σε όλους τους αγώνες, μέσα και έξω».

Αυτά αποτέλεσαν την αφορμή για να αναρωτηθούν, έστω και αργά, οι "ULTRAS": «Είναι αυτή η "εμπορευματοποίηση του ποδοσφαίρου" μόνο ένα φαινόμενο του αυστριακού ποδοσφαίρου; Εμείς δεν το πιστεύουμε. Πιστεύουμε ότι αυτό που έγινε με εμάς είναι μια νέα εποχή του μοντέρνου ποδοσφαίρου. Σήμερα είναι μια θλιβερή πραγματικότητα στο αυστριακό πρωτάθλημα, όπου παίζουν ποδόσφαιρο το "RED BULL" εναντίον της "MAGNA". Και σε λίγο καιρό ίσως να έχουμε ένα τελικό Τσάμπιονς Λιγκ, μεταξύ "T-MOBILE" και "VODAFONE"».

Αποφάσισαν, λοιπόν, ν' αναλάβουν δράση «εναντίον της εμπορευματοποίησης του ποδοσφαίρου στα ευρωπαϊκά γήπεδα». Και καλούν τους οπαδούς των άλλων ομάδων να αγωνιστούν μαζί τους «για ένα ποδόσφαιρο, όπως όλοι μας το αγαπήσαμε: "Με καρδιά, αντί εμπόριο! Σταματήστε το "RED BULL" και το μοντέρνο ποδόσφαιρο!».

Καλή αρχή. Βέβαια, δεν πρέπει να υπάρχουν αυταπάτες. Το επαγγελματικό ποδόσφαιρο αποτελεί κομμάτι του καπιταλιστικού συστήματος. Οσο, λοιπόν, αυτό κυριαρχεί, δε θα επιτρέψει ένας πυλώνας του να «αποσχιστεί». Απαιτούνται, λοιπόν, μεγαλύτερες και βαθύτερες αλλαγές στις κοινωνικές δομές, για να ξαναγίνουν το άθλημα και οι ομάδες κτήμα των πολλών από τσιφλίκι των λίγων. Αυτά, φυσικά, δε θα γίνουν από μόνα τους. Απαιτείται άλλος συσχετισμός δυνάμεων, με διαφορετική φιλοσοφία. Και η - με οποιαδήποτε αφορμή και σε όποιον βαθμό - συνειδητοποίηση των δεδομένων, είναι ένα βήμα. Αρκεί να μη μείνει μετέωρο.


ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ - Α΄ ΕΘΝΙΚΗ
Στο Αλκαζάρ τα σπουδαία

Η φιλόδοξη Λάρισα θα υποδεχτεί την ΑΕΚ. Εντός έδρας η Ξάνθη με Λεβαδειακό. Επικίνδυνη έξοδος αύριο για τον Ατρόμητο στην Καλαμαριά. Αυλαία σε Β΄ - Γ΄ Εθνική

Στο Αλκαζάρ θα γίνει σήμερα το σημαντικότερο παιχνίδι της 4ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Α΄ Εθνικής όπου η φορμαρισμένη Λάρισα θα υποδεχτεί την ΑΕΚ (15.30 ΑΛΦΑ). Ο τεχνικός ηγέτης των «βυσσινί» Γιώργος Δώνης δήλωσε ότι το παιχνίδι είναι το δυσκολότερο μέχρι τώρα για την ομάδα του, όμως επισήμανε ότι έχει εμπιστοσύνη στους παίκτες του για το θετικό αποτέλεσμα. Στην αντίπερα όχθη ο προπονητής της Ενωσης Φερνάντο Σάντος υποστήριξε ότι η ομάδα του θα πρέπει να δείξει τον καλό της εαυτό, μετά το στραβοπάτημα κόντρα στο Αιγάλεω. Η Σκόντα Ξάνθη που φιγουράρει στη δεύτερη θέση του βαθμολογικού πίνακα έχει για δεύτερη αγωνιστική παιχνίδι στην έδρα της αυτή τη φορά με αντίπαλο τον Λεβαδειακό (17.00).

Ο ΠΑΟΚ ζητά εν αγωνίως την πρώτη του νίκη στο πρωτάθλημα και θα προσπαθήσει να το πετύχει στην Τούμπα απέναντι στο Αιγάλεω (20.00). Συνοικιακό ντέρμπι θα έχουμε στη Νεάπολη. Ο Ιωνικός θα φιλοξενήσει την Καλλιθέα (17.00). Την ίδια ώρα ο ΟΦΗ των πολλών προβλημάτων υποδέχεται στο Παγκρήτιο Στάδιο τον Ηρακλή.

Τέλος, αύριο, η αυλαία πέφτει στην Καλαμαριά. Εκεί ο Απόλλωνας θα κοντραριστεί με τον φιλόδοξο φέτος Ατρόμητο (21.00 ΣΟΥΠΕΡΣΠΟΡ) που είναι αήττητος μετά από τις πρώτες τρεις αγωνιστικές.

Β΄ ΕΘΝΙΚΗ

Πρεμιέρα σήμερα στο πρωτάθλημα της δεύτερης τη τάξη κατηγορία. Σήμερα θα αγωνιστούν: Παναχαϊκή - Εθνικός Αστέρας, Χαϊδάρι -Ολυμπιακός Βόλου, Καστοριά - Πανηλειακός, Κέρκυρα - Ηλυσιακός, Προοδευτική - Καλαμάτα (17.00). Το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με τα αυριανά ματς Βέροιας - Νίκης Βόλου (16.00), Πανσερραϊκού-Θρασύβουλου (17.00).

Γ΄ ΕΘΝΙΚΗ

Σήμερα μια ακόμη ποδοσφαιρική αυλαία με την 1η αγωνιστική στους δυο ομίλους. Το πρόγραμμα. ΝΟΤΟΣ: Θύελλα Πατρών -Κερατσίνι, Αχαϊκή - Αστέρας Τρίπολης, Μεσσηνιακός - Ιωνία 2000, Αγ. Δημήτριος - Χαλκίδα Λήλας, Αχαρναϊκός - Βύζας, Ατσαλένιος - Εθνικός Πειραιά, Απόλλωνας - Διαγόρας, Ρόδος -Αιολικός. ΒΟΡΡΑΣ: ΑΕ Γιάννενα - Πολύκαστρο, Αναγ. Αρτας -Τρίκαλα, Λαμία - Δόξα Δράμας, Θερμαϊκός - Αγροτικός Αστέρας, Καβάλα - Πανθρακικός, Πτολεμαΐδα - Αναγ. Καρδίτσας, Κοζάνη -Θράκη, Πιερικός - ΠΑΣ Γιάννενα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ