ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 25 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /24
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΤΟ ΑΠΟΛΥΤΟ ΡΟΔΟ
Ο κύριος χαρτοπόλεμος Αλαβάνος

Μετά τη μεγάλη Ελλάδα του μοναδικού και ανεπανάληπτου Ελευθερίου Βενιζέλου, τον Μαρμαρωμένο Βασιλιά, που φυσικά θα ζωντανέψει, μια νέα ιδέα ήρθε να προστεθεί στο πάνθεον των αθανάτων: Της μεγάλης Αριστεράς, που είναι προϊόν της μεγάλης σκέψης του κυρίου Αλαβάνου. Είναι κατανοητό και στον τελευταίο ψυχαναλυτή πως μετά από μια ζωή αφιερωμένη σε ίντριγκες και διασπάσεις, δικαιούται ο εαυτός σου τέτοιο άλμα. Οταν δεν μπορείς να βλάψεις άλλο τους πρώην συντρόφους σου, κινδυνεύεις να βλάψεις τον εαυτό σου. Ετσι είναι. Το περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο ο Σαίξπηρ στον Ριχάρδο του: «Θα συμμαχήσω με την πιο βαθιά απόγνωση και εχθρός θα γίνω του εαυτού μου».

Δεν είσαι όμως ετοιμοπόλεμος Ριχάρδος, αλλά χαρτοπόλεμος Αλαβάνος, και ως εκ τούτου, αντί να ακολουθήσεις τον Σαίξπηρ για να σωθείς, έστω και την τελευταία στιγμή, εσύ, εθισμένος μια ζωή στα ρηχά, δίνεις το χέρι σου στους βετεράνους της ιστορικής ίντριγκας, που σε τοποθετούν χωρίς καμία δυσκολία στην κορυφή του Συνασπισμού. (Ο Κωνσταντόπουλος ήδη έχει γίνει ρεζίλι των σκυλιών για την προεδρία της Δημοκρατίας. Κι όσο για τη Δαμανάκη, όλοι όσοι την αντιμετώπιζαν με όρους πολιτικούς αρρωσταίνουν για το χρόνο που έχασαν μαζί της, βλέποντας την τελική της μεταμόρφωση...).

Η στέψη σου γίνεται αβίαστα, και ως εκ τούτου δε θέλει και πολύ ο άνθρωπος για να ξεφύγει. Η ανακοίνωση της ιδέας περί μεγάλης Αριστεράς έγινε κατόπιν μιας κατάληψης του Συνασπισμού, που εξελίχθηκε φυσικά σε πάρτι, στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Τα ΜΜΕ, που είναι η κρυφή χαρά, το παρελθόν και κάθε μέλλον του Συνασπισμού, βρήκαν ευκαιρία να μεταδώσουν απευθείας στο πανελλήνιο τη συγκλονιστική σκέψη του Αλαβάνου περί μεγάλης Αριστεράς. Προς ώρας λύθηκαν, μαζί με τη γλώσσα του προέδρου, όλα τα προβλήματα που ταλαιπωρούν τον ελληνισμό, και η μεγάλη Αριστερά έκανε την εμφάνισή της μέσα από τις σελίδες της επιστημονικής φαντασίας.

Με μια θεατρική κίνηση που θα ζήλευε ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, ο πρόεδρος, πριν αρχίσει την ομιλία του, έδειξε μια άδεια καρέκλα (που φυσικά θα παραμείνει άδεια, γιατί οι υποψήφιοι αυτόχειρες είναι συνήθως αξιοπρεπείς), τονίζοντας πως όλοι είναι δεκτοί, κυρίως αυτοί που έχουν άλλη άποψη. Εδώ ας σταθώ, πριν με παρασύρει κι εμένα αυτή η κατάσταση που δε βρίσκω όνομα να τη στολίσω: Ο Μπαλζάκ έχει πάντα δίκιο όταν θυμίζει πως «στην ουσία τα πάντα μέσα στον πραγματικό κόσμο είναι αλληλένδετα. Κάθε κίνηση ανταποκρίνεται σε κάποια αιτία, κάθε αιτία είναι συνδεδεμένη με το σύνολο. Στην ανθρώπινη ζωή καθετί είναι μοιραίο».

Οι Συνασπισμένοι, ξηλώνοντας από μέσα τους την έμμονη ιδέα του κομμουνισμού, που καθρεφτίστηκε λοξά κάποτε μέσα τους, ακολούθησαν το δρόμο που σε οδηγεί κατευθείαν στην καλύβα του Μπαρμπα - Θωμά, στον καλό νέγρο της Αριστεράς, στον Κύρκο που τα κατάφερε. Δεν έστησε μόνο μια σειρά κινούμενες γραφικότητες της Αριστεράς που λάμπουν μέσα σε κάθε θύλακα της εξουσίας, όπου κι αν βρίσκεται αυτή, αλλά συνέβαλε στη συκοφάντηση του μαρξισμού με μια αφηρημένη φυσικά φρασεολογία, που εκπορεύεται από το θράσος και το βόλεμα.

Ο Συνασπισμός και ο πρόεδρός του είναι το μεγαλύτερο άλλοθι στα χέρια της κυρίαρχης ιδεολογίας κι έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται.


Του
Γιώργου ΚΑΚΟΥΛΙΔΗ


«Κινητή» χειραγώγηση

Η γνωστή και ως «βιομηχανία του ελεύθερου χρόνου», δηλαδή ο τομέας δράσης των μονοπωλίων που απομυζούν δυσθεώρητα κέρδη από τα προϊόντα και τις «υπηρεσίες» «ψυχαγωγίας» και «διασκέδασης», χειραγωγώντας, παράλληλα, βάναυσα τις συνειδήσεις, κυρίως των νέων, στηρίζεται στις συνεχώς και με ιλιγγιώδεις ρυθμούς αναπτυσσόμενες νέες τεχνολογίες.

Ολο και μικρότερες συσκευές με όλο και μεγαλύτερες τεχνολογικές δυνατότητες και ακόμη πιο εύχρηστες, ώστε να είναι «προσβάσιμες» σε όλο και μικρότερες ηλικιακές «ομάδες», «ρίχνονται» στην αγορά με χρονική διαφορά μηνών πλέον. Με αυτά τα μικρά τεχνολογικά «θαύματα» μπορεί κάποιος να παίξει ηλεκτρονικά παιχνίδια, να δει dvd, να συνδεθεί με το ίντερνετ και πλήθος ακόμη δυνατοτήτων οι οποίες όμως αποτελούν μόνο την αρχή. Επιπλέον, πωλούνται σε τιμές που συνεχώς μικραίνουν - δεδομένου ότι συνεχώς προωθούνται νέα μοντέλα - αν και βέβαια, η τιμή πώλησης είναι υπερπολλαπλάσια από το «κόστος» παραγωγής τους, συνήθως μερικά σεντς την ώρα σε κάποια χώρα του «τρίτου κόσμου» όπου συναρμολογούνται.

Ηταν «μοιραίο» - στον καπιταλισμό ζούμε - οι τεχνολογικές αυτές δυνατότητες να συνοδευτούν από τη δημιουργία άλλων μονοπωλίων που ανταγωνίζονται στον τομέα των «υπηρεσιών» μέσω αυτών των συσκευών. Και - όπως συμβαίνει από την αρχή της βιομηχανικής επανάστασης - το πρόβλημα δε βρίσκεται στις μηχανές, αλλά στο ποιος τις εκμεταλλεύεται και για ποια χρήση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς το κεφάλαιο συνδέει το «τερπνόν» (την ιδεολογική χειραγώγηση) μετά του «ωφελίμου» (το κέρδος) αποτελεί ο τομέας των «υπηρεσιών» μέσω της «κινητής» τηλεφωνίας.


Τα σύγχρονα «κινητά» τηλέφωνα κάνουν σχεδόν τα «πάντα», αν και συνεχώς εκπλήσσουν τους «μανιακούς» με την τεχνολογία. Επιπλέον, ως γνωστόν, βρίσκονται στα χέρια όλων, μικρών και μεγάλων. Οσο πιο μικρός μάλιστα είναι ο χρήστης, τόσο πιο εξοικειωμένος είναι με τις δυνατότητες της συσκευής του. Φυσικά οι «υπηρεσίες» που «προσφέρονται» (έναντι αμοιβής) μέσω των «κινητών», κινούνται στο αντιδραστικό «ψυχαγωγικό» πλαίσιο που έχει ορίσει ο πολιτιστικός ιμπεριαλισμός: από ζώδια μέχρι πορνό.

«Χρυσωρυχείο»

Αν και οι περισσότερες από αυτές τις υπηρεσίες πωλούνται σε χαμηλές τιμές, ωστόσο, η διάδοσή τους αποφέρει «τρελά» κέρδη στις εταιρίες. Στις ΗΠΑ (όπου και υπάρχει η μεγαλύτερη «άνθηση» αυτών των ...«λουλουδιών») μόνο από την πώληση «ρινγκτόουνς» (μουσικά θέματα που «κατεβάζει» ο χρήστης για να ...κουδουνίζει κατά τα γούστα του το τηλέφωνο) τα κέρδη αναμένονται να φτάσουν μέχρι το τέλος του χρόνου τα 453 εκατομμύρια δολάρια. ΠΡΟΣΟΧΗ: Μιλάμε μόνο για την πώληση ενός προϊόντος. Διότι σύμφωνα με τους υπολογισμούς αμερικανικής εταιρίας, από την πώληση πορνό μέσω ίντερνετ στα «κινητά», τα κέρδη της αναμένονται να φτάσουν τα 196 εκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2009 και να ξεπεράσουν το 1,2 δισεκατομμύρια συνολικά για όλες τις εταιρίες που δραστηριοποιούνται στο «χώρο». Ο μέσος όρος κερδών ανά έτος των ευρωπαϊκών εταιριών «κινητού» πορνό φτάνει τα 100 εκατομμύρια δολάρια.


Eurokinissi

Αυτή η «φλέβα χρυσού» των μονοπωλίων βρίσκεται ακόμη στην αρχή. Γι' αυτό και οι «προσπάθειες» να μην υπάρχει δυνατότητα σε παιδιά να έχουν πρόσβαση, μέσω των κινητών, σε «ενήλικο» περιεχόμενο αποτελεί φυσικά ανέκδοτο. Ωστόσο είναι από τα «ανέκδοτα» που βγάζουν πικρό γέλιο, αφού τα μονοπώλια είναι γνωστό πως αδιαφορούν για την ίδια την ανθρώπινη ζωή για να «ανησυχήσουν» για τα μυαλά των νέων. Αλλωστε, όπως είπαμε, τα μυαλά είναι ο έτερος στόχος τους μαζί με το κέρδος.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως σημειώνει η ρωσική διαδικτυακή εφημερίδα «gazeta.ru», ότι ενώ αρχικά οι εταιρίες «υπηρεσιών» κινητής τηλεφωνίας «αρνούνταν» να περιλάβουν στον κατάλογο των προϊόντων τους πορνογραφικό υλικό, τελευταία αυτή η «άρνηση» δεν είναι και τόσο κατηγορηματική. Το αγγλικό «πείραμα» για δυνατότητα πρόσβασης σε τέτοιο περιεχόμενο μόνο σε πελάτες που θα «αποδείξουν» την ηλικία τους έχει αποτύχει, αφού είναι τεχνικά αδύνατο να ελεγχθεί. Επιπλέον οι εταιρίες - σχεδόν «δακρύζοντας» - ομολογούν ότι δεν μπορούν να «εμποδίσουν» τον πελάτη να «πλοηγηθεί» όπου αυτός θέλει.

Ολα αυτά όμως βρίσκονται ακόμη στην αρχή. Οπως είπε άλλωστε και μεγαλοστέλεχος αμερικανικής εταιρίας κινητής τηλεφωνίας: «Αν υπάρχει ζήτηση για κάποια υπηρεσία ή προϊόν, απλώς είναι στη φύση των "μπίζνες" να βρουν τρόπο να ικανοποιήσουν αυτή τη ζήτηση». Οσο για το «τι θέλουμε» για να το ζητήσουμε, θα φροντίσουν άλλα μονοπώλια...


Γρηγόρης ΤΡΑΓΓΑΝΙΔΑΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ