ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΚ ΡΩΣΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ
Καταγγελία για επιθέσεις σε κομμουνιστές

Οπως πληροφορεί με ανακοίνωσή της η Νομική υπηρεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ), τη Δευτέρα 5 Σεπτέμβρη, κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ρωσίας Β. Πούτιν, ο ηγέτης του ΚΚΡΟ, Γκ. Ζιουγκάνοφ, του παρέδωσε κατάλογο με 11 σοβαρές περιπτώσεις επιθέσεων κατά στελεχών και μελών του ΚΚΡΟ. Πρόκειται για εγκληματικές ενέργειες, που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια, σε βάρος κομμουνιστών για την κοινωνικο-πολιτική τους δράση και δεν έχουν εξιχνιαστεί από τις αστυνομικές αρχές. Συγκεκριμένα στον κατάλογο περιλαμβάνονται: 4 δολοφονίες στελεχών του ΚΚΡΟ, 1 εξαφάνιση, 5 βίαιες επιθέσεις και τραυματισμοί, καθώς και μια παράνομη σύλληψη στελέχους του.

Το ΚΚΡΟ θεωρεί πως οι αρχές ασφαλείας δεν καταβάλλουν τις αναγκαίες προσπάθειες για να αποκαλυφθούν οι οργανωτές κι εκτελεστές αυτών των επιθέσεων κατά των κομμουνιστών και ταυτόχρονα ζητά να σταματήσει ο αυταρχισμός, που επιδεικνύεται από τις αστυνομικές αρχές σε βάρος των μαζικών κινητοποιήσεων της αντιπολίτευσης.

Στο μεταξύ κόμματα κι οργανώσεις της αντιπολίτευσης, μεταξύ αυτών το ΚΚΡΟ και το Κομμουνιστικό Εργατικό Κόμμα Ρωσίας (ΚΕΚΡ-ΚΚΡ), σε Κοινή ανακοίνωσή τους, καταδικάζουν την επίθεση που πραγματοποιήθηκε στα τέλη του περασμένου μήνα σε βάρος εκπροσώπων των νεολαιίστικών οργανώσεων της ρωσικής αντιπολίτευσης. Οι νεολαίοι συνεδρίαζαν σε γραφεία του ΚΚΡΟ στη Μόσχα, για την προετοιμασία των εκδηλώσεων «Αντικαπιταλισμός 2005» και δέχτηκαν επίθεση από ομάδα 25 ένοπλων κουκουλοφόρων, ορισμένοι εκ των οποίων φορούσαν μπλούζες της νεολαιίστικης οργάνωσης «Νάσι», που στηρίζει τον Πούτιν.

Σε άλλη ανακοίνωσή της η ΚΕ του ΚΕΚΡ-ΚΚΡ καταγγέλλει τις βίαιες επιθέσεις που σημειώνονται κατά μελών οργανώσεων της ρωσικής αντιπολίτευσης, όπως και τον αυταρχισμό και την τρομοκρατία των αρχών. Σημειώνει σχετικά πως 39 νεολαίοι είναι σήμερα υπόδικοι και αντιμετωπίζουν βαριές κατηγορίες, για τη συμμετοχή τους σε πολιτικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, ενώ στις φυλακές βρίσκονται καταδικασμένοι με βαριές ποινές φυλάκισης (9 χρόνων) μέλη της Επαναστατικής κομμουνιστικής ένωσης νεολαίας (μπολσεβίκοι), ενώ πρόσφατα καταδικάστηκαν και κλείστηκαν στις φυλακές και 7 νεολαίοι-μέλη του Εθνικο-μπολσεβίκικου κόμματος.


Ι. Π.

ΕΕΔΔΑ
Να απελευθερωθεί Κολομβιανός αγωνιστής

Επιστολή της οργάνωσης στην κυβέρνηση της Βραζιλίας, να αφήσει ελεύθερο εκπρόσωπο του κολομβιανού αντάρτικου που έχει συλλάβει

O επαναστατικός λαϊκός στρατός της Κολομβίας (FARC) συνεχίζει τον αγώνα

Associated Press

O επαναστατικός λαϊκός στρατός της Κολομβίας (FARC) συνεχίζει τον αγώνα
Η Ελληνική Επιτροπή Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ), διαμαρτυρόμενη για την πρόσφατη σύλληψη του εκπροσώπου των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC - EP), ιερωμένου Ολιβέριο Μεδίνα ή Φρανσίσκο Καδένα Κογιάσος, από την Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Βραζιλίας και την Ιντερπόλ, απέστειλε επιστολή στην κυβέρνηση της χώρας. Σ' αυτήν απαιτεί την άμεση απελευθέρωση του λαϊκού αγωνιστή και καλεί την κυβέρνηση της Βραζιλίας να πάρει πρωτοβουλίες, ώστε να βοηθήσει στην έναρξη διαπραγματεύσεων για την ανταλλαγή των πολιτικών κρατουμένων στην Κολομβία.

Συγκεκριμένα, η επιστολή, που απευθύνεται στην Προεδρία της Δημοκρατίας και τον υπουργό Εξωτερικών, αναφέρει:

«Οπως ενημερωθήκαμε, η Ομοσπονδιακή Αστυνομία της Βραζιλίας και η Ιντερπόλ συνέλαβε στο Σάο Πάολο στις 24 Αυγούστου τον Κολομβιανό ιερωμένο Ολιβέριο Μεδίνα ή Φρανσίσκο Καδένα Κογιάσος. Δεν είναι η πρώτη φορά, που συλλαμβάνεται ο εκπρόσωπος της κολομβιανής αντάρτικης οργάνωσης FARC - EP στη Βραζιλία, και, σύμφωνα με πληροφορίες, οι αρχές της Κολομβίας εξέφρασαν ήδη την πρόθεσή τους να ζητήσουν την έκδοσή του στην Κολομβία. Σ' αυτήν την περίπτωση δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να εκδοθεί από την κυβέρνηση της Κολομβίας στις ΗΠΑ.

Η σημερινή κυβέρνηση της Κολομβίας, του Αλβάρο Ουρίμπε Βέλες, δεξί χέρι της κυβέρνησης των ΗΠΑ στα σχέδιά της ενάντια στους λαούς της Λατινικής Αμερικής, έχει βαθύνει την οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση που ζει η Κολομβία και που οδήγησε στην ένοπλη σύγκρουση, που μαίνεται εδώ και πάνω από 40 χρόνια στη χώρα. Καταδιώκει κάθε είδους αντιπολίτευση, κατηγορεί τους αντιπάλους της ότι βοηθάνε το αντάρτικο, στηρίζει και διαπραγματεύεται τη νομιμοποίηση των παραστρατιωτικών ομάδων, τρομοκρατεί συνδικαλιστές, πολιτικούς και κοινωνικούς παράγοντες και παραβιάζει καθημερινά τα ανθρώπινα δικαιώματα των πολιτών. Τους τελευταίους μήνες έχει εκδώσει δύο μαχητές των FARC - EP στις ΗΠΑ, όπου βρίσκονται φυλακισμένοι κάτω από απαράδεκτες συνθήκες».

Και η επιστολή καταλήγει: «Ζητάμε από την κυβέρνηση της Βραζιλίας την άμεση απελευθέρωση του Ολιβέριο Μεδίνα και την καλούμε να πάρει πρωτοβουλίες, ώστε να βοηθήσει στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ανταλλαγή των κρατουμένων από τις FARC - EP και των πολιτικών κρατούμενων στις φυλακές της Κολομβίας».

  • Την απελευθέρωση, επίσης, του αγωνιστή απαιτεί από την κυβέρνηση της Βραζιλίας με ανακοίνωσή του στις 2 του μήνα και το Κομμουνιστικό Κόμμα Βραζιλίας, που σημειώνει ότι η σύλληψη αγωνιστών του κολομβιανού αντάρτικου κινήματος έρχεται σε σύγκρουση με τη δημοκρατική φύση και την αλληλεγγύη του βραζιλιάνικου λαού. Επίσης σημειώνει ότι η ενέργεια αυτή δημιουργεί εμπόδια στη χώρα, ώστε να παίξει ένα θετικό ρόλο και να συμβάλει στην εξεύρεση βιώσιμων λύσεων στην ένοπλη σύγκρουση στην Κολομβία.
Οι ΗΠΑ απαγορεύουν στην Κούβα συμμετοχή σε διεθνή συνάντηση

Καταγγελία του προέδρου του κουβανικού Κοινοβουλίου

Την κυβέρνηση των ΗΠΑ για παραβίαση των συμβατικών της υποχρεώσεων που απορρέουν από το γεγονός ότι στη χώρα αυτή βρίσκεται η έδρα του ΟΗΕ, καταγγέλλει με τον πιο έντονο τρόπο η Κούβα. Ο πρόεδρος του κουβανικού Κοινοβουλίου, Ρικάρνδο Αλαρκόν, κατήγγειλε ότι η αμερικανική κυβέρνηση ουσιαστικά απαγορεύει στην κουβανέζικη αντιπροσωπεία - αρνούμενη να παραχωρήσει τις απαραίτητες βίζες - τη συμμετοχή στην Παγκόσμια Συνδιάσκεψη των Προεδρείων των Κοινοβουλίων, που γίνεται αυτή τη βδομάδα στη Νέα Υόρκη.

Σε επιστολή του ο Ρ. Αλαρκόν, που απευθύνει προς το γενικό γραμματέα της Διακοινοβουλευτική Ενωσης, Αντερς Τζόνσον, σημειώνει ότι η ιστορία επαναλαμβάνεται, θυμίζοντας ότι και το Σεπτέμβρη του 2000 είχε απαγορευτεί η συμμετοχή της Κούβας στην πρώτη συνδιάσκεψη, λόγω πάλι της απαράδεκτης στάσης των ΗΠΑ. Επίσης κατηγορεί την Ουάσιγκτον ότι αγνοεί πως αυτή η Συνδιάσκεψη έχει τη στήριξη πολλών χωρών και καλεί τους συναδέλφους του να καταδικάσουν τη στάση των ΗΠΑ να αποκλείσουν την Κούβα. Ο πρόεδρος του κουβανικού Κοινοβουλίου επίσης κάνει την πρόταση η Συνδιάσκεψη να εκφράσει την αλληλεγγύη της στον αμερικάνικο λαό - θύμα του τυφώνα «Κατρίνα» και καλεί τη Διακοινοβουλευτική Ενωση να μην διοργανώσει καμιά άλλη συνδιάσκεψη στο έδαφος των ΗΠΑ, αφού δεν εξασφαλίζεται η συμμετοχή όλων, μια δηλαδή από τις βασικές αρχές για την πραγματοποίηση των συναντήσεων αυτών.

Το «Petrocaribe» ξεκινά

Στην Τζαμάικα και το Μοντέγκο Μπέι πραγματοποιήθηκε χτες η πρώτη Συνάντηση του Retrocaribe, της προσπάθειας ενεργειακής συνεργασίας χωρών της Καραϊβικής που εγκαινιάστηκε στις 29 Ιούνη του φετινού χρόνου, μετά από πρωτοβουλία της Βενεζουέλας και του Προέδρου της Ούγκο Τσάβες Φρίας. Στη συνάντηση αυτή που αναμενόταν να καταλήξει χτες στο καταστατικό της εταιρίας που συστήνεται, συμμετέχουν οι εξής χώρες: Βενεζουέλα, Κούβα, Δομινικανική Δημοκρατία, Γρανάδα, Τζαμάικα, Σουρινάμ, Αντίγουα και Μπαρμπάδος, Μπαχάμες, Γκουιάνα, Σάντα Λουσία, Μπελίς, Σαν Κιτς και Νέβις, Σαν Βισέντε και Γκρανανδίνας.

Πρόκειται για μια προσπάθεια περιφερειακής ολοκλήρωσης και συνεργασίας στο ζήτημα της ενέργειας (πετρέλαιο και τα προϊόντα του, ηλεκτρική ενέργεια, τεχνολογική συνεργασία, ανάπτυξη υποδομών) και όπως επανειλημμένα έχει πει ο Βενεζουελανός Πρόεδρος, είναι μια πόρτα για τη δημιουργία της Μπολιβαριανής Εναλλακτικής Λύσης για την Αμερική. Στη συνάντηση συμμετέχει και ο Πρόεδρος και ηγέτης της Κούβας Φιντέλ Κάστρο καθώς και όλοι οι Πρόεδροι των χωρών της περιοχής.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ