ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Καταγγελίες» περί χρηματισμού

Κουρνιαχτός «καταγγελιών» περί χρηματισμού και διαφθοράς κυβερνητικών στελεχών σηκώνεται άλλη μια φορά, ενώ την ίδια στιγμή οξύνονται τα προβλήματα των εργαζομένων και των αγροτών και εντείνεται η αντιλαϊκή επίθεση.

Ο νέος «σάλος» προκλήθηκε από καταγγελίες που φέρεται να έκανε ο γνωστός αγροτοσυνδικαλιστής της ΝΔ Θ. Κοκκινούλης στη νομαρχιακή συνέλευση του κόμματος, η οποία έγινε προχτές στη Λάρισα. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε το «Μέγκα», ο Κοκκινούλης έκανε λόγο για σημαντικό στέλεχος της κυβέρνησης που χρηματίζεται για να διορίζει διοικητές οργανισμών. Κατά τη διάρκεια του ρεπορτάζ ακούστηκε το όνομα του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του Ε. Μπασιάκου. Σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια του δελτίου ειδήσεων του καναλιού ο υπουργός - που ας σημειωθεί δεν παραβρισκόταν στη σύσκεψη - διέψευσε ότι ακούστηκε το όνομά του και ότι η καταγγελία αφορούσε τον ίδιο.

Σύμφωνα, όμως, με ένα σενάριο που διακινούνταν χτες το βράδυ, η καταγγελία του Θ. Κοκκινούλη στην κομματική σύσκεψη των στελεχών της ΝΔ στη Λάρισα δεν αφορούσε υπουργό, αλλά δύο στελέχη του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, τα οποία ζήτησαν «μίζα» από Ισραηλινούς «επενδυτές» που ήθελαν να ανοίξουν εργοστάσιο ντομάτας στην περιοχή. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, ο παραβρισκόμενος γγ της ΚΟ της ΝΔ, Απ. Σταύρου, κάλεσε τον αγροτοσυνδικαλιστή «να πει ονόματα και να πάει στον εισαγγελέα». Διαφορετική ήταν η στάση του Α. Σταύρου στο ρεπορτάζ του «Μέγκα», που ανέφερε ότι ο γγ της ΚΟ απέτρεψε τον Θ. Κοκκινούλη να πει ονόματα.

Πληροφορίες από παραβρισκόμενους στη σύσκεψη ανέφεραν ότι αρκετά στελέχη άσκησαν κριτική όχι κυρίως στην κυβερνητική πολιτική όσο στον Ε. Μπασιάκο, που τον κατηγόρησαν για «προσωπική πολιτική». Ο υπουργός στις δηλώσεις του στο «Μέγκα» αρνήθηκε ότι υπήρχε δυσαρέσκεια στη σύσκεψη, αλλά επιτέθηκε στον Θ. Κοκκινούλη λέγοντας ότι «ζητά εθνικές ενισχύσεις», συμπληρώνοντας ότι όποιος έχει τέτοιες θέσεις «κάνει κακό στην κυβέρνηση».

Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι μέχρι αργά χτες το βράδυ το Μέγαρο Μαξίμου δεν είχε αντιδράσει, ενώ συνεργάτες του πρωθυπουργού παρέπεμπαν στον Ε. Μπασιάκο, αποφεύγοντας να σχολιάσουν τις καταγγελίες του «γαλάζιου» αγροτοσυνδικαλιστή.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ - ΚΙΝΑ
Συμφωνία για τα εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα

Σε συμβιβασμό κατέληξαν οι διαπραγματεύσεις Ευρωπαϊκής Ενωσης - Κίνας σχετικά με την εξαγωγή κινεζικών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων στις χώρες - μέλη της ΕΕ. Την τελική συμφωνία ανακοίνωσαν την περασμένη Δευτέρα από το Πεκίνο ο Ευρωπαίος επίτροπος Πίτερ Μάντελσον και ο Κινέζος υπουργός Εμπορίου Μπο Σιλάι.

Με τη συμφωνία ρυθμίζεται το θέμα των κινεζικών προϊόντων, αξίας 400 εκατομμυρίων ευρώ, που παρέμεναν επί εβδομάδες στα τελωνεία των κρατών - μελών της ΕΕ. Πρόκειται για τα εμπορεύματα, τα οποία μεταφέρονταν την περίοδο κατά την οποία είχε επιτευχθεί η προηγούμενη, τριετής σινοευρωπαϊκή συμφωνία για τη συγκράτηση των εισαγωγών κινεζικών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία τέθηκε σε ισχύ από τη 12η Ιούλη φέτος. Συγκεκριμένα αποφασίστηκε να αποδεσμευτούν και να εισαχθούν ελεύθερα στην ευρωπαϊκή αγορά 88 εκατομμύρια κινεζικά έτοιμα ενδύματα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χτες πως ελπίζει να λάβει στην αρχή της ερχόμενης εβδομάδας το πράσινο φως από τα κράτη - μέλη της ΕΕ για τη συμφωνία.

«Η συμφωνία με την Κίνα υπόκειται στην έγκριση των κρατών - μελών», υπενθύμισε στους δημοσιογράφους η εκπρόσωπος της Επιτροπής, Πία Αρενκίλντε. «Οι πρώτες ενδείξεις που έχουμε λάβει από τα κράτη - μέλη μοιάζουν θετικές. Αλλά τα κράτη - μέλη πρέπει να έχουν τον απαραίτητο χρόνο για να μελετήσουν και να αφομοιώσουν τη συμφωνία», πρόσθεσε.

Επίσης το Ευρωπαϊκό Κοινοιβούλιο, υιοθετώντας χτες την έκθεση της Γαλλίδας ευρωβουλευτή Τόκια Σάιφι, τόνισε ότι δε ζητά προστατευτικές πολιτικές, αλλά έναν ανταγωνισμό επί ίσοις όροις μεταξύ των Κινέζων και των Ευρωπαίων κλωστοϋφαντουργών. Παράλληλα εξέφρασε την ανησυχία του για την υπερβολική αύξηση των κινέζικων προϊόντων κλωστοϋφαντουργίας και τις συνέπειες που απορρέουν. Υπογράμμισε ότι η πολιτική της Κίνας οδηγεί σε απώλειες θέσεων εργασίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση και τις αναπτυσσόμενες χώρες και για το λόγο αυτό κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εισάγει μέτρα για την καταπολέμηση της απομίμησης και της πειρατείας. Επιπλέον ζήτησε από την Επιτροπή να εξασφαλίσει την εφαρμογή των μέτρων αυτών από την κινεζική κυβέρνηση, αλλά και να υποχρεώσει τους Κινέζους εξαγωγείς να σέβονται τους διεθνείς κανόνες σχετικά με τα δικαιώματα των εργαζομένων και τα περιβαλλοντικά πρότυπα.

Ο αρμόδιος επίτροπος Πίτερ Μάντελσον σχολιάζοντας τον προχτεσινό συμβιβασμό ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την κυβέρνηση της Κίνας, τον χαρακτήρισε ως «ικανοποιητικό και δίκαιο» και σημείωσε ότι θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από τα κράτη - μέλη.

«Ολα καλά» για την Τουρκία

Οι Ευρωπαίοι Εταίροι, όπως όλα δείχνουν, συμφωνούν για την έναρξη των διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας, χωρίς την προηγούμενη αναγνώριση της Κύπρου

Το κλίμα μέσα στο οποίο εξελίσσεται σήμερα η διαβούλευση μεταξύ των Μονίμων Αντιπροσώπων των χωρών - μελών της ΕΕ για την υιοθέτηση μιας απάντησης στην άρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει την ΕΕ, αποτύπωσε χτες στην Αθήνα ο αντιπρόεδρος και υπουργός εξωτερικών της ιταλικής κυβέρνησης, Τζιανφράνκο Φίνι. Ο Ιταλός υπουργός, μετά τη συνάντησή του με τον Πέτρο Μολυβιάτη, σημείωσε ότι θέση της ιταλικής κυβέρνησης είναι να μην τεθούν νέοι όροι στην Τουρκία για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ενωση παρά την άρνηση αναγνώρισης της Κύπρου.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι κατέστησε σαφές ότι η Ιταλία συμφωνεί με το σχέδιο αντιδήλωσης - απάντησης της βρετανικής προεδρίας στη μονομερή δήλωση της Τουρκίας περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Θα ήταν λάθος να θέσουμε νέους όρους στην Αγκυρα διότι το (περυσινό) Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων (των κρατών - μελών της ΕΕ) συμφώνησε ότι η Τουρκία εκπλήρωσε όλες τις προϋποθέσεις που είχαν τεθεί», υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο Τζιανφράνκο Φίνι.

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών, περιγράφοντας το κλίμα πλειοψηφίας μέσα στην ΕΕ, υπογράμμισε πως η Τουρκία είναι έτοιμη για την έναρξη διαπραγματεύσεων και δεν πρέπει να της ζητηθεί να προχωρήσει σε αναγνώριση της Κύπρου πριν αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις.

«Ελπίζουμε ότι οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν στις 3 Οκτώβρη και κατά τη διάρκεια της μακράς αυτής περιόδου, έως ότου η Τουρκία ενταχθεί, όλα τα ανοιχτά ζητήματα θα επιλυθούν, αρχής γενομένης με το προφανές, την αναγνώριση της Κύπρου. Η Τουρκία πρέπει να γνωρίζει ότι υπάρχουν ζητήματα όπως η αναγνώριση της Κύπρου που δεν μπορούν να αναβληθούν επ' αόριστον», είπε ο Φίνι.

Σύμφωνα με την εκτίμηση κύκλων του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, η σημερινή διαβούλευση των Μονίμων Αντιπροσώπων θα καταλήξει σε ένα κείμενο, το οποίο θα επισημαίνει το πρόβλημα μη αναγνώρισης της Κύπρου από την Αγκυρα, αλλά δε θα απαιτεί από την Τουρκία να τακτοποιήσει το διπλωματικό πρόβλημα στις σχέσεις της με την Κύπρο, πριν ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις ένταξης.

Συνέντευξη Τύπου της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης»

Την Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη, εκδικάζεται, στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθήνας, η Αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη» και προσωπικοτήτων της κοινωνικο-πολιτικής ζωής της χώρας εναντίον των καμερών παρακολούθησης, οι οποίες εγκαταστάθηκαν στην Αθήνα με την ευκαιρία της τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η «Δημοκρατική Συσπείρωση» διοργανώνει συνέντευξη Τύπου, αύριο Πέμπτη, στις 12.00 το μεσημέρι, στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, Ακαδημίας 60, με θέμα: «Η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων και η αναγκαιότητα ανάπτυξης μαζικού αγώνα για την παύση λειτουργίας και την αποκαθήλωση των καμερών παρακολούθησης».

Το θέμα θα αναπτύξουν οι Γεώργιος - Αλέξανδρος Μαγκάκης, Στρατής Κόρακας και ο δημοσιογράφος Γιάννης Ε. Διακογιάννης.

«BRIGHT STAR '05»
Ασκηση για νέες επεμβάσεις

Στα πλαίσια της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο και τη Β. Αφρική, εντάσσεται η μεσαίας κλίμακας άσκηση ναυτικών και αμφίβιων επιχειρήσεων, με την επωνυμία «BRIGHT STAR '05», η οποία οργανώνεται το διάστημα 8-29 Σεπτέμβρη, από το αμερικανικό και αιγυπτιακό Ναυτικό, αλλά συμμετέχουν και άλλες ΝΑΤΟικές χώρες. Η άσκηση διεξάγεται κάθε δύο χρόνια στη θαλάσσια περιοχή της Αλεξάνδρειας και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Η Ελλάδα συμμετέχει με το αρματαγωγό «ΙΚΑΡΙΑ» και δύναμη 120 πεζοναυτών, όπως επίσης ελληνικές δυνάμεις συμμετείχαν και στις αντίστοιχες ασκήσεις κατά τα έτη 1999 και 2001. Στην άσκηση συμμετέχουν φρεγάτες, αρματαγωγά, ναρκοθηρευτικά και αποβατικά πλοία, καθώς και ελικόπτερα, αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας και δυνάμεις πεζοναυτών. Οι χώρες που συμμετέχουν στην άσκηση είναι η Αίγυπτος, οι ΗΠΑ, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Ιταλία και το Πακιστάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ