ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΩΝ
Παράδοση στο κεφάλαιο και στη «φιλανθρωπία»

Περιοδεία στο Γηροκομείο Αθηνών πραγματοποίησε χτες κλιμάκιο του ΚΚΕ και είχε συναντήσεις με τη διοίκηση, τους γέροντες και τους εργαζόμενους

Η ιδιωτικοποίηση σε αυτούς τους τομείς είναι επικίνδυνη, υπογράμμισε το κλιμάκιο του ΚΚΕ
Η ιδιωτικοποίηση σε αυτούς τους τομείς είναι επικίνδυνη, υπογράμμισε το κλιμάκιο του ΚΚΕ
Το «καμπανάκι» του κινδύνου για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση του ευαίσθητου τομέα της φροντίδας των ηλικιωμένων και την παράδοσή του στους διάφορους «φιλανθρώπους», που νέμονται τις ανάγκες των ηλικιωμένων και των οικογενειών τους στο κενό που δημιουργεί η απουσία δημόσιων υπηρεσιών, έκρουσε κλιμάκιο του ΚΚΕ κατά τη διάρκεια επίσκεψης που πραγματοποίησε χτες στο Γηροκομείο Αθηνών.

Το κλιμάκιο της Αχτίδας Υγείας - Πρόνοιας της ΚΟΑ του ΚΚΕ και του Τμήματος Υγείας - Πρόνοιας της ΚΕ του Κόμματος είχε συναντήσεις με τη διοίκηση, τους ηλικιωμένους και τους εργαζόμενους του Γηροκομείου. Οπως προέκυψε απ' τη συζήτηση με τον πατέρα Προκόπη Μπούμπα, πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του φιλανθρωπικού σωματείου που διοικεί το Γηροκομείο, οι συνθήκες διαβίωσης των γερόντων που ζουν στο ίδρυμα και δεν έχουν να πληρώσουν είναι δραματικές. Οι χαμηλοσυνταξιούχοι γέροντες μένουν σε θαλάμους - κουτιά των δύο τετραγωνικών μέτρων, που χωρίζονται με γυψοσανίδες και έχουν ένα μπάνιο για 15 άτομα. Την ίδια ώρα σε διπλανές πτέρυγες οι συνταξιούχοι του δημοσίου και άλλων Ταμείων, που μπορούν να πληρώνουν 800 ευρώ το μήνα, ζουν σε ανακαινισμένους θαλάμους, που τουλάχιστον εκ πρώτης όψεως δείχνουν να πληρούν όλα τα αναγκαία για τη διαβίωση των γερόντων.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που το φιλανθρωπικό σωματείο που διοικεί το Γηροκομείο έχει προϋπολογισμό έξι εκατ. ευρώ και τεράστια ακίνητη περιουσία! Ο πατήρ Προκόπης Μπούμπας αναφέρθηκε στις ατασθαλίες της προηγούμενης διοίκησης του Γηροκομείου, που αφορούσαν ακόμα και σε μηνύσεις για πειράματα φαρμακευτικών εταιριών σε αδύναμους γέροντες! Ολη αυτή η κατάσταση αποκάλυψε ότι πέρα απ' τις πιθανές καλές προθέσεις των εκάστοτε διοικήσεων, οι ηλικιωμένοι βρίσκονται στο έλεος των φιλανθρωπικών σωματείων και των επιχειρηματιών, που λειτουργούν χωρίς κανέναν ουσιαστικό έλεγχο!

«Οπου υπάρχει χρήμα θα υπάρχουν και σκάνδαλα», υπογράμμισε ο Χάρης Χουρδάκης, εκ μέρους του κλιμακίου. «Ηρθαμε όμως τη συγκεκριμένη στιγμή γιατί ανησυχούμε ιδιαίτερα. Πίσω από τον κουρνιαχτό που σηκώθηκε αυτές τις μέρες για την κατάσταση διαβίωσης των γερόντων στα γηροκομεία και στους οίκους ευγηρίας απ' τους ίδιους που είναι υπεύθυνοι γι' αυτή τη βαρβαρότητα (υπουργείο Υγείας, Νομαρχία Αθηνών), πίσω απ' την κάλπικη ευαισθησία φοβόμαστε ότι κρύβεται η επιλογή τους για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του ευαίσθητου τομέα, για να ανοίξει ο δρόμος για επενδύσεις στο μεγάλο κεφάλαιο, με τον παράλληλο δήθεν εκσυγχρονισμό των γηροκομείων. Απ' ό,τι φαίνεται πηγαίνουν για ένα νομοθετικό πλαίσιο που θα βοηθήσει ώστε να φύγουν απ' τη μέση οι "μικροί" επιχειρηματίες του χώρου, τα μικρά γηροκομεία, προκειμένου να αναλάβουν απ' τη μια τους άπορους οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που λειτουργούν με ζεστό κρατικό χρήμα και απ' την άλλη να ανοίξει καθαρό πεδίο για επενδύσεις και επιχειρηματική δράση», επισήμανε.

«Η επιχειρηματική δράση στους τομείς αυτούς είναι επικίνδυνη. Είναι αναγκαίος ο αγώνας για τη δημοσιοποίηση τέτοιων δομών και τη δημιουργία νέων, που θα λειτουργούν δωρεάν, κάτω από ισχυρό κοινωνικό έλεγχο και θα εξασφαλίζουν την αξιοπρεπή διαβίωση των ηλικιωμένων και ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς για τους εργαζόμενους», συμπλήρωσε ο Χάρης Χουρδάκης.

Ελλείψεις προσωπικού

Πέρα απ' τις διακρίσεις στη διαβίωση των ηλικιωμένων το κλιμάκιο του ΚΚΕ διαπίστωσε και τις μεγάλες ελλείψεις προσωπικού. Οπως παραδέχτηκε το Σωματείο Εργαζομένων του Γηροκομείου, χρειάζονται τουλάχιστον 60 άτομα προσωπικό διαφόρων ειδικοτήτων προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες οι οποίες σήμερα καλύπτονται από αποκλειστικές νοσοκόμες που απασχολούνται με μαύρη εργασία στο ίδρυμα και πληρώνονται απ' τις οικογένειες των ηλικιωμένων. Σ' αυτές τις συνθήκες βέβαια η ηγεσία του Σωματείου Εργαζομένων είχε μόνο να δηλώσει τη σύμπλευσή της με την προσπάθεια της νέας διοίκησης του Γηροκομείου για τον εκσυγχρονισμό και την εναρμόνιση του Γηροκομείου με την κείμενη νομοθεσία...

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Καθυστερημένο «όχι» στους νεοναζί

Καθυστερημένα και κάτω από την πίεση που άσκησαν οι λαϊκές αντιδράσεις η κυβέρνηση υποχρεώθηκε χτες να αποδοκιμάσει την επικείμενη πανευρωπαϊκή φασιστική σύναξη των νεοναζί στη χώρα μας, προαναγγέλλοντας ότι δε θα επιτρέψει την πραγματοποίησή της.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που απέφευγε εδώ και μήνες να πάρει θέση, στο όνομα ότι δεν είχε ενημέρωση ή κάποιο «αίτημα», χτες ανακοίνωσε ότι «η κυβέρνηση δηλώνει πως αποδοκιμάζει τέτοιου είδους εκδηλώσεις που υποθάλπουν ρατσιστικά φαινόμενα». Διευκρίνισε μάλιστα ότι η δήλωση γίνεται «με αφορμή πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν τον τελευταίο καιρό σε ΜΜΕ - όχι μόνο ελληνικά, αλλά και διεθνή», και οι οποίες, όπως είπε, «δεν έχουν επιβεβαιωθεί ακόμα επισήμως»! Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Θ. Ρουσόπουλος είπε ότι «τέτοιου είδους συγκεντρώσεις δεν επιτρέπεται να γίνονται», επικαλούμενος το Σύνταγμα που «είναι σαφές σε αυτό το σημείο». Παράλληλα δήλωσε ότι «θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα που προβλέπονται από το Σύνταγμά μας και τη λοιπή έννομη τάξη», ώστε να αποτραπεί η διεξαγωγή του «φεστιβάλ μίσους» των νεοναζί. Από την άλλη είναι άγνωστο αν οι φασίστες θα επιμείνουν στην πραγματοποίηση του «φεστιβάλ». Επιδίωξη της κυβέρνησης, πάντως, είναι να δράσει «προληπτικά» και να αποτρέψει τη συγκέντρωση των νεοναζί και τη διεξαγωγή του φεστιβάλ.

Και «κοινοτικοί αστυνομικοί»

Την εφαρμογή του θεσμού του κοινοτικού αστυνομικού, που ξεκινά πιλοτικά σε 14 Καποδιστριακούς Δήμους της Θεσσαλονίκης, ανακοίνωσε χτες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Βουλγαράκης, κατά την παρουσίαση του προγράμματος αναδιάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών του Νομού Θεσσαλονίκης, μέσα από το οποίο ενισχύονται οι δυνάμεις της Αστυνομίας και εντείνεται ακόμη περισσότερο η αστυνόμευση.

Επίσης εξήγγειλε την ίδρυση δύο υποδιευθύνσεων Αστυνομίας και 12 αστυνομικών τμημάτων, εκ των οποίων 4 από αυτά ιδρύονται εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος και τα υπόλοιπα 8 στην ευρύτερη περιοχή του νομού. Για την επαρκή στελέχωση των υπηρεσιών, θα αυξηθεί η οργανική δύναμη του αστυνομικού προσωπικού κατά 440 θέσεις, ενώ ήδη η ΓΑΔΘ ενισχύθηκε με επιπλέον δύναμη - 34 αξιωματικούς, 19 ανθυπαστυνόμους και 50 αστυφύλακες.

Παραπέμπονται 18 για το σκάνδαλο του Παντείου

Δεκαοκτώ άτομα θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, που φέρονται να πρωταγωνίστησαν στο μεγάλο οικονομικό σκάνδαλο του Παντείου Πανεπιστημίου. Στους 18 συμπεριλαμβάνονται οι πρώην πρυτάνεις Α. Μεταξόπουλος και Δ. Κώνστας, οι πρώην αντιπρυτάνεις Π. Γετίμης και Κ. Παπαθανασόπουλος, υπάλληλοι του Παντείου, επίτροπος του Ελεγκτικού Συνεδρίου, αλλά και προμηθευτές.

Οι οικονομικές ατασθαλίες («μαύρη τρύπα» 8 εκατ. ευρώ) διαπράχθηκαν τη χρονική περίοδο 1992-1998. Οι κατηγορούμενοι παραπέμπονται να δικαστούν για επτά κακουργήματα και δύο πλημμελήματα (υπεξαίρεση, άμεση συνέργεια στην παραπάνω πράξη, ψευδή βεβαίωση στην υπηρεσία κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση, πλαστογραφία με χρήση από κοινού και κατ' εξακολούθηση, ηθική αυτουργία σ' αυτή, απάτη κατά συναυτουργία, κατ' επάγγελμα και κατ' εξακολούθηση, άμεση συνέργεια σ' αυτή, εκμετάλλευση διαπιστευμένων πραγμάτων και παράβαση καθήκοντος).

Για δεύτερη φορά απορρίφθηκε η αίτηση αποφυλάκισης του εκδότη της «Ελεύθερης Ωρας» Γρ. Μιχαλόπουλου, στον οποίο έχει επιβληθεί ποινή κάθειρξης 18 ετών, χωρίς ελαφρυντικά για απόπειρα εκβιασμών. Το Πενταμελές Εφετείο απέρριψε το αίτημα του εκδότη, ο οποίος στην αίτησή του επικαλούνταν προβλήματα υγείας και επαγγελματικούς λόγους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ