ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Υπουργικές αλληλοδιαψεύσεις...

Προσπαθούν να κρύψουν τα πρόσθετα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού

Υφυπουργός διαψεύδει υπουργό. Δύο εικοσιτετράωρα πριν, ο υπουργός Οικονομίας, μετά από συνάντηση με τον πρωθυπουργό, χαρακτήρισε «μύθο» ότι το υπουργείο Οικονομικών κερδίζει πρόσθετους φόρους από την αύξηση των τιμών των καυσίμων, απαντώντας στο ενδεχόμενο χορήγησης επιδόματος θέρμανσης στα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα. Πάντα σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Γ. Αλογοσκούφη, το δημόσιο χάνει έσοδα, λόγω της μειωμένης κατανάλωσης πετρελαιοειδών. Χτες όμως ήρθε η διάψευση των δηλώσεων Αλογοσκούφη από τον υφιστάμενό του, υφυπουργό Οικονομικών Π. Δούκα. Ο υφυπουργός, σε δηλώσεις του σε κρατικό ραδιοφωνικό σταθμό, ανέφερε ότι ναι μεν οι εισπράξεις από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης κατά το επτάμηνο Γενάρη-Αυγούστου είναι σταθερές, όσον όμως αφορά στον ΦΠΑ κατά την ίδια περίοδο έχουν εισπραχθεί επιπλέον 160 εκατ. ευρώ! Σύμφωνα με τον κ. Δούκα, ο οποίος επικαλείται στοιχεία των υπηρεσιών του υπουργείου, από ΦΠΑ πετρελαιοειδών έχουν εισπραχθεί 800 εκατ. ευρώ, έναντι αρχικής πρόβλεψης για 640 εκατ. ευρώ. Αξίζει να σημειώσουμε ότι στον προϋπολογισμό για ολόκληρο το 2005 έχουν εγγραφεί έσοδα από ΦΠΑ πετρελαιοειδών 1.160 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο - αν οι τιμές του πετρελαίου παραμείνουν και τους επόμενους μήνες στα σημερινά υψηλά επίπεδα - αναμένεται να αγγίξει τα 1.400 εκατ. ευρώ.

Το θέμα βέβαια της χορήγησης επιδόματος θέρμανσης σε καμία περίπτωση δε συναρτάται με την κρατική κερδοσκοπία στα καύσιμα, αλλά τα συγκεκριμένα στοιχεία καταρρίπτουν και το τελευταίο κυβερνητικό επιχείρημα. Αλλά και τα επιπλέον αυτά χρήματα για αλλού προορίζονται. Αναφερόμενος στις κυβερνητικές προτεραιότητες - στις οποίες βέβαια δεν υπάρχει θέση για τις οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα - ο Π. Δούκας ανέφερε ότι έχουμε πολλές δαπάνες να αντιμετωπίσουμε, και ανέφερε σαν παράδειγμα τον κρατικό δανεισμό του επταμήνου που ανήλθε στα 33 δισ. ευρώ. Αρα προτεραιότητα έχουν οι τράπεζες και όχι τα αδύνατα οικονομικά στρώματα. Σύμφωνα πάντα με τον υφυπουργό, η κυβέρνηση εξετάζει τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης, αλλά, όπως είπε, κάτι τέτοιο είναι πολύ δύσκολο σήμερα γιατί προσκρούει στις δεσμεύσεις της δημοσιονομικής πολιτικής για μείωση του ελλείμματος κάτω από το 3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2006.

Αργά χτες το απόγευμα, προφανώς μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε στα κυβερνητικά κλιμάκια από τις αντιφατικές δηλώσεις των δύο υπουργών, οι Αλογοσκούφης- Δούκας, με κοινή ανακοίνωσή τους, απάντησαν στο ...ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι οι επιπλέον φόροι από τα καύσιμα συνολικά είναι 70 εκατ. ευρώ, που όμως αντισταθμίζονται από τους χαμηλότερους ρυθμούς εξέλιξης του ΑΕΠ...

ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ
Θεριεύει η κερδοσκοπία με τα ακίνητα

Διαρροή «εγγράφου» με «εισηγήσεις» για τις νέες τιμές. Κλίμα ανατιμήσεων καλλιεργεί και το κύκλωμα των μεγαλοεργολάβων, μεσιτών και άλλων επιτήδειων

Αγριεύει το κερδοσκοπικό παιχνίδι με τις τιμές των ακινήτων ενόψει και των νέων, αυξημένων, αντικειμενικών αξιών που θα μπουν σε εφαρμογή από την 1η Γενάρη του 2006. Την πρώτη ευθύνη έχει η κυβέρνηση της ΝΔ, η οποία έχει ζητήσει από τις κατά τόπους Επιτροπές να ...«εισηγηθούν» τις μεγαλύτερες δυνατές ανατιμήσεις. Από την αναθέρμανση της συζήτησης περιμένουν την αύξηση των μεταβιβάσεων ακινήτων πριν από το τέλος του 2006 και την τόνωση των φορολογικών εσόδων. Σε αυτό το πλαίσιο οι λογής - λογής κερδοσκόποι επιχειρούν να «φουσκώσουν» ακόμη περισσότερο την αγορά. Τη «νύφη» καλούνται να πληρώσουν για μια ακόμη φορά τα λαϊκά στρώματα της χώρας. Σε κάθε περίπτωση δυσκολεύει ακόμη περισσότερο η απόκτηση κατοικίας που να ικανοποιεί τις σύγχρονες και συνεχώς διευρυνόμενες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας. Με τις ακολουθούμενες μεθοδεύσεις η αγορά κατοικίας επιβαρύνεται τόσο από την αναμενόμενη μεγάλη αύξηση των φορολογικών βαρών όσο και από τις ραγδαίες ανατιμήσεις που προωθεί το κύκλωμα των μεγαλοεργολάβων, μεσιτών και άλλων επιτήδειων που λυμαίνονται το χώρο.

Κάθε άλλο παρά τυχαία «διοχετεύτηκε» χτες χειρόγραφο κείμενο με τις ...νέες αντικειμενικές αξίες που οι κατά τόπους Επιτροπές έχουν εισηγηθεί προς το υπουργείο. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου αντελήφθη έγκαιρα τη «διαρροή», επιχειρώντας στη συνέχεια να υποβαθμίσει τη σημασία του εν λόγω «εγγράφου». Τα λαϊκά νοικοκυριά θα πρέπει να έχουν κατά νου την άγρια κερδοσκοπία της περιόδου και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικά σε φήμες και μεθοδεύσεις.

Σύμφωνα με αυτές τις πληροφορίες, οι Επιτροπές «εισηγούνται» υπερδιπλασιασμό των ισχυουσών αντικειμενικών αξιών για μια μεγάλη γκάμα περιοχών της χώρας και δήμων της Αττικής.

Ανάμεσα σε άλλα «προτείνονται» αυξήσεις: 121%-150% για το Χαϊδάρι, 158%-165% για το Αιγάλεω, 156%-167% στους Αγ. Αναργύρους, 89%-102% στο Βύρωνα, 136%-179% στην Καισαριανή, 100% στο Γαλάτσι, 118%-155% στη Δάφνη, 139%-240% στο Ελληνικό, 113%-150% στου Ζωγράφου κ.ά. Σε πολλές περιπτώσεις οι κυοφορούμενες ανατιμήσεις επιβαρύνουν περισσότερο τις κατώτερες τιμές ζώνης των περιοχών.

Ενδεικτικά για το Δήμο της Αθήνας (κατώτερη και ανώτερη τιμή ζώνης) εμφανίζονται τα παρακάτω:

  • 1ο Διαμέρισμα: Από 586-4.402 ευρώ σε 1.100-7.000 (αύξηση 87% στην κατώτατη τιμή ζώνης και 59% στην ανώτατη).
  • 2ο Διαμέρισμα: Από 704-4.402 ευρώ σε 1.400-8.500 (αύξηση 70% και 75%).
  • 3ο Διαμέρισμα: Από 586-1.261 σε 1.300-3.500 (αύξηση 122% και 178%).
  • 4ο Διαμέρισμα: Από 645-968 σε 1.100-1.700 (αύξηση 71% και 76%).
  • 5ο Διαμέρισμα: Από 851-997 σε 1.600-2.400 (αύξηση 88% και 141%).
  • 6ο Διαμέρισμα: Από 674-1.027 σε 1.400-2.600 (αύξηση 107% και 153%).
  • 7ο Διαμέρισμα: Από 880-1.760 σε 2.200-4.300 (αύξηση 150% και 144%).
ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΟΣΠΑ
Παίζουν με «ξεπούλημα» και «κλείσιμο»

Ξεπουλήστε την «Ολυμπιακή», αλλά μην την κλείσετε. Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνει ουσιαστικά στην κυβέρνηση η συνδικαλιστική πλειοψηφία (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) της Ομοσπονδίας Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΠΑ).

Σε χτεσινή συνέντευξη Τύπου το προεδρείο της ΟΣΠΑ, το οποίο τα τελευταία χρόνια στάθηκε αρωγός στις προσπάθειες της πρώην (ΠΑΣΟΚ) και νυν (ΝΔ) κυβέρνησης για το ξεπούλημα της εταιρίας... ξεσπάθωσε απειλώντας ακόμα και με αποκλεισμούς των αεροδρομίων όλης της χώρας, αν η κυβέρνηση «τολμήσει» να κλείσει τις «Ολυμπιακές Αερογραμμές».

Η πλειοψηφία της ΟΣΠΑ ούτε για τα μάτια του κόσμου δεν αναφέρθηκε στην ιδιωτικοποίηση της εταιρίας. Εξάντλησε την αντίθεσή της στο «κλείσιμο» και όχι στο ξεπούλημα, ενώ κατηγόρησε προσωπικά τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή ότι, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχε δεσμευτεί δύο φορές για τη διατήρηση του κοινωνικού χαρακτήρα των ΟΑ.

Στο διά ταύτα, το προεδρείο της ΟΣΠΑ ανακοίνωσε ότι θα συμμετέχει στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στη Θεσσαλονίκη κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Διεθνή Εκθεση και ότι μετά τις 18 Σεπτέμβρη, υπό την αιγίδα της ΓΣΕΕ, θα συναντηθούν στην Αθήνα οι πρόεδροι Εργατικών Κέντρων των 32 πόλεων όπου υπάρχουν αεροδρόμια.

Στη χτεσινή συνέντευξη παραβρέθηκε και ο Ευαγ. Βενιζέλος, βουλευτής και μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος αφού κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υπονόμευσε και άφησε ανυπεράσπιστη την ΟΑ στην ΕΕ, χαρακτήρισε «τραγικά ύποπτη και αδιανόητη την πρόθεση της κυβέρνησης για κλείσιμο της εταιρίας».

Οπως είναι αυταπόδεικτο, από πολιτικούς που υπηρετούν το μονόδρομο των «αναδιαρθρώσεων» και από συνδικαλιστές που χειροκροτούν την «ανταγωνιστικότητα» και νιώθουν «ισότιμοι κοινωνικοί εταίροι» με τους εκάστοτε κυβερνώντες, οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να περιμένουν κάτι καλό. Για τους εργαζόμενους, όπως τονίζει η ΕΣΚ, η αντίσταση και ο αγώνας είναι ο δικός τους μονόδρομος, ενάντια συνολικά στην πολιτική του ευρωμονόδρομου, που στηρίζουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ