ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /40
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - 31ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Μαζική, δυναμική η συμμετοχή από την πρώτη μέρα

Τα φώτα άναψαν, η γιορτή της νιότης ξεκίνησε. Με ορμή η νεολαία μπαίνει στο χώρο. Μαζί με τους νέους, άνθρωποι κάθε ηλικίας καταφθάνουν. Είναι χιλιάδες. Και είναι αισιόδοξοι πως μπροστά είναι η μάχη για ένα μέλλον με τους ίδιους πρωταγωνιστές. Και θα είναι νικηφόρα, γιατί οι νέοι παίρνουν τη θέση τους στην πάλη και αρνούνται να συμβιβαστούν με το μίζερο και απάνθρωπο παρόν που τους τάζουν.

Οι εκδηλώσεις του 31ου Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», που ξεκίνησαν χτες βράδυ στη Θεσσαλονίκη, συνεχίζονται σήμερα με την ομιλία του Γιώργου Καλύβα, μέλους του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και κορυφώνονται αύριο Σάββατο με την κεντρική πολιτική ομιλία του Δημήτρη Γόντικα, μέλους του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Στην πορεία κορύφωσης των εκδηλώσεων η συμμετοχή της νεολαίας, του εργαζόμενου λαού αναμένεται ακόμη μαζικότερη.

Αποδείχτηκε ήδη από την πρώτη μέρα χτες πως το Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο δεν ήταν αρκετό για να ικανοποιήσει τις ανάγκες φιλοξενίας των χιλιάδων νέων. Και ο χώρος της Πάνω Φοιτητικής Λέσχης, όπου απλώθηκε το φεστιβάλ φέτος, άρχισε να γεμίζει.

Τα νεανικά συγκροτήματα σε πρώτο πλάνο τούς υποδέχονται με γρήγορους, δυναμικούς ρυθμούς. Λίγο πιο πάνω στη λαϊκή σκηνή τα πρώτα λαϊκά σκιρτήματα υποδέχονται το κοινό. Η αυλαία ανοίγει στη σκηνή του Θεάτρου και του Κινηματογράφου και η συζήτηση για την Τέχνη ξεκινάει. Στην κεντρική εξέδρα η Στέλλα Καινουργιάκη, μέλος του Συμβουλίου Σπουδάζουσας της ΚΝΕ, καλωσορίζει τους νέους και τις νέες στο Φεστιβάλ, «το μακροβιότερο νεανικό πολιτικό και πολιτιστικό θεσμό. Σε μία εποχή όπου τα πάντα ξεφτίζουν και γίνονται εμπόρευμα, η νεολαία δεν μπορεί να σκύβει το κεφάλι. Καλούμε τη νεολαία να αντισταθεί στη βαρβαρότητα του ιμπεριαλισμού!».

Από τη συζήτηση για την Τέχνη
Από τη συζήτηση για την Τέχνη
Οι λάμπες ανάβουν στα περίπτερα καθώς νυχτώνει και το φεγγάρι σε μπλε φόντο δίνει γλυκό φως στο σύνθημα που δεσπόζει στην κεντρική εξέδρα «Μαθαίνουμε την αλήθεια, αλλάζουμε τον κόσμο». Δίπλα το ασημένιο σφυροδρέπανο από κλωστές και καρφιά δίνει το δικό του χρώμα.

Το αφιέρωμα στο Σταύρο Κουγιουμτζή ξεκινάει, στη σκηνή του θεάτρου οι μετανάστες παίζουν τη «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη, τα γεωργιανά μπαλέτα στροβιλίζονται στη σκηνή.

Ο χώρος του Πολιτισμού περνάει τα διαπεραστικά του μηνύματα, η νεανική δημιουργία ζωντανεύει την ατμόσφαιρα και από την άλλη το στρατόπεδο της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης: Ενας άλλος κόσμος που μυρίζει θάνατο. Μα, να, η Κούβα στέκεται δίπλα περήφανη με το δικό της χώρο, δίπλα της οι κομμουνιστικές νεολαίες των πολύπαθων Βαλκανίων, νιώθοντας την ανάγκη της αλληλεγγύης στον αγώνα κατά του κοινού εχθρού, στήνουν το μετερίζι τους στη Θεσσαλονίκη, στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ!

Τα περίπτερα αποκαλυπτικά, αντιπαραθέτουν τους δύο κόσμους, στην Παιδεία, την Εργασία, τον Πολιτισμό, τη ζωή. Οι νέοι στέκονται, συζητούν, καταθέτουν το δικό τους προβληματισμό. Οι συζητήσεις ανάβουν. Και ναι αυτό είναι το δικό τους αντάμωμα. Η δική τους ζύμωση για το μέλλον που οραματίζονται και σχεδιάζουν από κοινού. Ενα μέλλον με τους ίδιους πρωταγωνιστές.

Η τέχνη και τα κοινωνικά προβλήματα

Η κίνηση από νωρίς στις πύλες του Φεστιβάλ ήταν πυκνή
Η κίνηση από νωρίς στις πύλες του Φεστιβάλ ήταν πυκνή
Στη σκηνή του Θεάτρου μπαίνει στο τραπέζι της συζήτησης η Τέχνη και τα κοινωνικά προβλήματα. Ο Βασίλης Κολοβός αναφέρθηκε στον ταξικό χαρακτήρα της Τέχνης, στο ρόλο της Τέχνης και ειδικότερα στο ρόλο της σε σχέση με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο εργαζόμενος άνθρωπος. Οπως επισήμανε ο ομιλητής, οι Τέχνες, έτσι όπως αναπτύσσονται σήμερα, δεν αποτελούν στην ουσία προωθητική σκέψη για τον άνθρωπο και την καλυτέρευση της ζωής του. Σήμερα ο άνθρωπος βιώνει την άθλια πραγματικότητα και τον κίνδυνο από τη λογική της εμπορευματοποίησης όλων των ανθρώπινων αξιών, σημείωσε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι οι άνθρωποι της Τέχνης οφείλουν να δηλώσουν «παρών» στο ταξικό μετερίζι και οι αποδέκτες του καλλιτεχνικού έργου να αντιδράσουν. «Ολα τα δημιουργήματα του νου και των χεριών είναι γέννημα του ανθρώπου, δημιουργείται από αυτούς και πρέπει να καταλήγει σε αυτούς. Μορφή Τέχνης που δεν έχει κέντρο τον άνθρωπο είναι αντίπαλος του ανθρώπου», κατέληξε.

Η Λίλα Καφαντάρη ανέλυσε την κατάσταση που επικρατεί στην εποχή μας στο χώρο της Τέχνης και του Πολιτισμού, όπου η εμπορευματοποίηση των πάντων έχει οδηγήσει στον ευτελισμό τις καλές Τέχνες και ειδικά όσες σχετίζονται άμεσα με το χώρο των ΜΜΕ.

Τη συζήτηση έκλεισε ο Γιώργος Χουρμουζιάδης, παρουσιάζοντας την πρόταση του ΚΚΕ για την Τέχνη και τον Πολιτισμό, χρησιμοποιώντας ως αφετηρία τον ορισμό της έννοιας του Πολιτισμού (όπου εντάσσεται και η Τέχνη). Στη συνέχεια εξέτασε τη σχέση Τέχνης και Εξουσίας και τη σχέση της Τέχνης με τα κοινωνικά στρώματα, καθώς και τα προβλήματα που απορρέουν.

Στο λαϊκό στέκι
Στο λαϊκό στέκι
Ο χώρος μπροστά από το στρατόπεδο του ιμπεριαλισμού
Ο χώρος μπροστά από το στρατόπεδο του ιμπεριαλισμού
Παρουσίαση των κεντρικών εκδηλώσεων

Συνέντευξη Τύπου για την αναλυτική παρουσίαση των κεντρικών εκδηλώσεων του 31ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ», που θα γίνει στην Αθήνα 15-18 Σεπτέμβρη, θα δώσει την ερχόμενη Τρίτη, 13 Σεπτέμβρη, ο γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ Θέμης Γκιώνης. Η συνέντευξη θα δοθεί στις 12.30 το μεσημέρι, στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ, στον Περισσό.

Στο σχετικό δελτίο Τύπου σημειώνεται: Το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» για τρεις δεκαετίες αποτελεί τη μοναδική πανελλαδική νεανική πολιτική - πολιτιστική διοργάνωση με συμμετοχή χιλιάδων νέων. Το Φεστιβάλ μας στηρίζεται στην εθελοντική δράση των μελών και των φίλων της ΚΝΕ και αποτελεί βήμα προβολής της ασυμβίβαστης, αγωνιστικής πρότασης της ΚΝΕ προς τη νεολαία, προβολής της πολιτικής, της ιδεολογίας του ΚΚΕ, της ιστορίας του κομμουνιστικού και εργατικού κινήματος της χώρας μας, βήμα έκφρασης του ριζοσπαστικού αγωνιστικού πόλου του νεολαιίστικου κινήματος, προβολής της νεανικής προοδευτικής δημιουργίας, βήμα διεθνιστικής αντιιμπεριαλιστικής αλληλεγγύης.

Το 31ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», αφού ταξίδεψε σε όλη την Ελλάδα, ολοκληρώνει τις εκδηλώσεις του στην Αθήνα στις 15, 16, 17, 18 Σεπτέμβρη, στο χώρο της Πανεπιστημιούπολης στα Ιλίσια. Το πρόγραμμά του περιλαμβάνει συναυλίες, θεατρικές και χορευτικές παραστάσεις, κινηματογραφικές προβολές, συζητήσεις, δρώμενα. Τιμή εισιτηρίου: 4 ευρώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ