ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 9 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΕΘΕΛ
Κατεβαίνουν από το τιμόνι

Τα στελέχη της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» κάλεσαν τους εργαζόμενους συστοιχηθούν με τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ και να παλέψουν για μόνιμες θέσεις εργασίας και δημόσιες αστικές συγκοινωνίες με δωρεάν εισιτήριο για τους εργαζόμενους

Κλιμάκωση του αγώνα τους, με επαναλαμβανόμενες στάσεις εργασίας από την ερχόμενη βδομάδα, αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στην ΕΘΕΛ, σε χτεσινή τους μαζική γενική συνέλευση.

Οι εργαζόμενοι στα αστικά λεωφορεία της Αθήνας καταγγέλλουν τη διοίκηση της ΕΘΕΛ για άρνηση στην εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, που υπέγραψαν οι δύο πλευρές στις αρχές του περασμένου Ιούλη. Επίσης, εκφράζουν την αντίθεσή τους στο προωθούμενο από την κυβέρνηση νομοσχέδιο για τον Ενιαίο Συγκοινωνιακό Φορέα.

Το απεργιακό πρόγραμμα, που ενέκριναν στη χτεσινή τους γενική συνέλευση οι εργαζόμενοι στην ΕΘΕΛ, περιλαμβάνει:

  • Δύο στάσεις εργασίας, από την έναρξη της βάρδιας έως τις 8 π.μ. και από τις 9 μ.μ. έως τη λήξη της βάρδιας, στις 13 Σεπτέμβρη 2005.
  • Στάση εργασίας 11 π.μ. - 4 μ.μ. και συγκέντρωση στο αμαξοστάσιο της Π. Ράλλη, στις 15 Σεπτέμβρη.
  • Δύο στάσεις εργασίας, πρωί - βράδυ, στις 20 Σεπτέμβρη.
  • Στάση εργασίας 11 π.μ. - 4 μ.μ. και συγκέντρωση στο αμαξοστάσιο του Ρέντη, στις 27 Σεπτέμβρη.

Στη συνέλευση παραβρέθηκαν και οι συμβασιούχοι ελεγκτές κομίστρου του ΟΑΣΑ, οι οποίοι βρίσκονται σε αναστάτωση και αγωνιούν για το μέλλον τους, καθώς σήμερα εργάζονται με προσωρινή δικαστική απόφαση ασφαλιστικών μέτρων και αναμένουν την οριστική απόφαση του δικαστηρίου, που θα κρίνει την παραμονή τους ή όχι στην εργασία.

Τα στελέχη της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» κατήγγειλαν την πολιτική λιτότητας που καθιέρωσαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ, τόνισαν ότι με τα νομοσχέδια για τις ΔΕΚΟ και τον Ενιαίο Συγκοινωνιακό Φορέα καταργούνται οι μόνιμες θέσεις εργασίας και καθιερώνεται το καθεστώς με εποχικούς και συμβασιούχους εργαζόμενους, ενώ παράλληλα παραδίδονται στους ιδιώτες σταδιακά τα συγκοινωνιακά φιλέτα.

Καταλήγοντας τα στελέχη της ΔΑΣ κάλεσαν τους εργαζόμενους να συστοιχηθούν με τις ταξικές δυνάμεις του ΠΑΜΕ και όλοι μαζί να παλέψουν για μόνιμες θέσεις εργασίας, 5ήμερο, 7ωρο, 35ωρο, δημόσιες αστικές συγκοινωνίες, με δωρεάν εισιτήριο για τους εργαζόμενους, όταν πάνε και επιστρέφουν από τις δουλιές τους.

ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
«Μπαλώματα» με προσωρινό προσωπικό

Αντίθετη με το διορισμό επικουρικών γιατρών η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς

Με επικουρικούς γιατρούς «γεμίζει» η κυβέρνηση μεγάλα νοσοκομεία, διευρύνοντας ένα θεσμό που θέσπισε το ΠΑΣΟΚ με πρόσχημα την κάλυψη των κενών στην επαρχία.

Βέβαια και η κυβέρνηση της ΝΔ όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ σκόπιμα δεν προωθούν τις κρίσεις για τις 1.000 ήδη προκηρυγμένες θέσεις, ώστε να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό. Συνολικά στα νοσοκομεία της χώρας είναι κενές 3.000 οργανικές θέσεις γιατρών.

Ετσι η κυβέρνηση με το διορισμό των επικουρικών γιατρών εμφανίζεται ως ευεργέτης προς πολλές κατευθύνσεις: Προς τους ασθενείς - που θα έχουν προσωρινό ιατρικό προσωπικό - τους ήδη υπηρετούντες γιατρούς - γιατί θα ξαλαφρώσουν απ' την εντατικοποίηση - και τους ίδιους τους επικουρικούς γιατρούς -που θα εργαστούν έστω και υπό δυσμενείς όρους.

Στην πράξη όμως ο θεσμός των επικουρικών γιατρών σημαίνει ισοπέδωση των εργασιακών σχέσεων καθώς όσοι διορίζονται με αυτόν τον τρόπο έχουν περιορισμένα δικαιώματα.

Την αντίθεσή της με το διορισμό επικουρικών γιατρών εκφράζει η Ενωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ) και υπογραμμίζει: «Είναι απόλυτα αντιδεοντολογικό και δεν μπορεί το υπουργείο Υγείας να προσπαθεί να "μπαλώσει" τα πράγματα με προσωρινό προσωπικό».

Στα νοσοκομεία της Αττικής οι κενές οργανικές θέσεις των γιατρών ξεπερνούν τις 1.000, ενώ πολύ περισσότερες είναι οι κενές θέσεις του νοσηλευτικού προσωπικού. «Τα δυόμισι τελευταία χρόνια οι προσλήψεις είναι ελάχιστες και δεν αντικαθιστούν ούτε αυτούς που αποχωρούν συνταξιοδοτούμενοι» τονίζει η ΕΙΝΑΠ και ζητά να προχωρήσουν ταχύτατα οι κρίσεις των γιατρών προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν με μόνιμο προσωπικό.

Διαμαρτυρία στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο

Διαμαρτυρία στην πύλη του νοσοκομείου πραγματοποιούν σήμερα στις 10 π.μ. οι εργαζόμενοι του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής (ΨΝΑ). Η κινητοποίηση γίνεται με κεντρικό αίτημα την ανάκληση της μετάθεσης της διευθύντριας της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας.

Να σημειωθεί ότι μετά από την κινητοποίηση της μονάδας «18 Ανω» ανακλήθηκε η μετακίνηση της τομεάρχη σε άλλο νοσοκομείο.

ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
«Αφαίμαξη» του λιγοστού προσωπικού

Τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Υγείας (ΚΥ)Μαγνησίας εξαιτίας της πολιτικής λιτότητας, εμπορευματοποίησης της υγείας και υποβάθμισης των υπηρεσιών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας φροντίδας υγείας που συνεχίζεται και από τη σημερινή κυβέρνηση, έφεραν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Γκατζής και Τάκης Τσιόγκας, με Ερώτηση που κατέθεσαν προς τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Νικήτα Κακλαμάνη.

Οι βουλευτές αναφέρουν ότι παρά τις σοβαρές ελλείψεις που αντιμετωπίζουν τα ΚΥ της Μαγνησίας σε ιατρικό, νοσηλευτικό, παραϊατρικό, διοικητικό προσωπικό και οδηγούς, η Διοίκηση του Νοσοκομείου Βόλου καλύπτει τις ελλείψεις του αποσπώντας προσωπικό από τα ΚΥ. Αποτέλεσμα είναι τα ΚΥ να υπολειτουργούν σε όλους τους τομείς των προσφερόμενων υπηρεσιών υγείας. Οι αρνητικές συνέπειες είναι ιδιαίτερα φανερές στο ακτινολογικό, τη νοσηλευτική υπηρεσία, καθώς και στη μεταφορά ασθενών εξαιτίας της μετάθεσης οδηγών ασθενοφόρων.

«Η υποτυπώδης διοικητική και οργανωτική αυτοτέλεια των ΚΥ έναντι του νοσοκομείου που κατά καιρούς διακηρύσσεται από τους αρμόδιους του υπουργείου, στην πραγματικότητα δεν υφίσταται», αναφέρουν οι βουλευτές. Για τις παρεμβάσεις αυτές -συμπληρώνουν - που απορυθμίζουν παραπέρα τη λειτουργία των ΚΥ του νομού, οι εργαζόμενοι στα ΚΥ της Μαγνησίας βρίσκονται σε αναβρασμό και δηλώνουν αποφασισμένοι, εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους και κυρίως τα δικαιώματα αυτών που έχουν ανάγκη τις υπηρεσίες υγείας.

Με βάση τα παραπάνω, οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Υγείας τι μέτρα προτίθεται να πάρει άμεσα ώστε να σταματήσει η αφαίμαξη των ΚΥ της Μαγνησίας από το Νοσοκομείο Βόλου σε προσωπικό (νοσηλευτικό κ.ά.) και τι για την πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων για τη σωστή λειτουργία του Νοσοκομείου Βόλου και των ΚΥ του νομού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ