ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /40
Μαζικό ΟΧΙ στα σχέδια κυβέρνησης - κεφαλαίου

Το απόγευμα του Σαββάτου, ένα ανθρώπινο ποτάμι σκέπασε ολόκληρη την παραλιακή Λεωφόρο Νίκης, από το Λευκό Πύργο μέχρι την κεντρική πύλη του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Λίγη ώρα πριν, αντάμωσαν στο χώρο - σύμβολο των παλλαϊκών αντιιμπεριαλιστικών κινητοποιήσεων του 1999, εργάτες, υπάλληλοι, άνεργοι, νεολαίοι, αγρότες, μικροί ΕΒΕ, συνταξιούχοι, άνδρες και γυναίκες, από το Βόλο και τα Τρίκαλα, από τους Νομούς της Κεντρικής, Δυτικής, της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Με τα τρακτέρ των αγροτών να οδηγούν την πορεία προς την πλατεία ΧΑΝΘ, με τους νέους εργάτες και φοιτητές να συγκροτούν το πρώτο μπλοκ της διαδήλωσης, με τις γροθιές σηκωμένες, χιλιάδες γίνανε μια φωνή: «Πενθήμερο, 7ωρο, για όλους μας δουλιά, όχι άλλα κέρδη για τ' αφεντικά», «Φτώχεια, ανεργία, αυταρχισμός, ανθρώπινος δε γίνεται ο καπιταλισμός», «Με το ΠΑΜΕ μια γροθιά, στον αγώνα η εργατιά», «Αυτή η πολιτική, η αντιλαϊκή, με Μέτωπο κι αγώνα θα ανατραπεί», «1.300 βασικό μισθό, κόντρα στη συναίνεση και το συμβιβασμό», «Εργάτες, αγρότες, φοιτητές, με Μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές».

Λίγο μετά τις 8 το βράδυ η πορεία έφτασε στο χώρο της ΔΕΘ. Οι κόρνες των τρακτέρ και τα συνθήματα ακούστηκαν μέχρι την αίθουσα όπου ο πρωθυπουργός ανακοίνωνε, υπό τα χειροκροτήματα των βιομηχάνων, τα νέα μέτρα - λαιμητόμο για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα. Το μήνυμα έφτασε βροντερό και ακέραιο: καμιά ανοχή στην πολιτική της κυβέρνησης και του κεφαλαίου, καμιά εμπιστοσύνη στις δημαγωγίες των κομμάτων και των συνδικαλιστικών ηγεσιών που συνεργούν στο πέρασμα της αντεργατικής επίθεσης.

Γέμισε το λιμάνι εργάτες

Ωρα 6:30 το απόγευμα. Ολοι οι δρόμοι περιμετρικά της κεντρικής πύλης του λιμανιού είναι ασφυκτικά γεμάτοι με διαδηλωτές που ανταποκρίθηκαν μαζικά στο κάλεσμα του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ και της ΣΕΑ ΕΒΕ. Από τη Λεωφόρο Νίκης καταφτάνουν οι οικοδόμοι και οι εργαζόμενοι στους ΟΤΑ που μια ώρα πριν συγκρότησαν τις προσυγκεντρώσεις τους στο κέντρο της πόλης. Στην άλλη άκρη του δρόμου, οι εργαζόμενοι και οι νεολαίοι από τους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης έχουν ήδη πάρει τη θέση τους στο συλλαλητήριο. Ερχονται οι εργάτες της Νάουσας, με την αγανάκτηση ζωγραφισμένη στα πρόσωπά τους. «Φτώχεια, ανεργία, αυταρχισμός, αυτός είναι ο καπιταλισμός» ακούγεται το σύνθημα και η συγκέντρωση αρχίζει.

Τα τρακτέρ της οργής

Λίγο μετά τις 7:00, τα τρακτέρ βάζουν μπροστά. Μπαίνουν στην κεφαλή της πορείας, για να την οδηγήσουν μέχρι το χώρο της ΔΕΘ. Η αγροτιά δείχνει τα δόντια της. Για το ξεκλήρισμα που της επεφύλαξε η 20ετής διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει ακάθεκτη η ΝΔ. Στο μέσο της διαδρομής τα τρακτέρ «στολίζονται» με τις σημαίες του ΠΑΜΕ και της ΠΑΣΥ. Δείχνουν το δρόμο που πρέπει να βαδίσουν οι φτωχοί αγρότες, για να μπορούν να συνεχίζουν να παράγουν στον τόπο που γεννήθηκαν. Να μη γίνουν άνεργοι αυτοί και τα παιδιά τους. Στο ύψος της πλατείας ΧΑΝΘ, όταν η πορεία φτάνει στο τέλος της, οι κόρνες χαλούν τον κόσμο, δίνοντας ρυθμό στα συνθήματα των διαδηλωτών.

Με τα αιτήματα των σύγχρονων αναγκών μας

ΛΕΠΙΔΗΣ

Ενα δρώμενο συνοδεύει τη διαδήλωση. Νεολαίοι κρατούν στα χέρια τους ομοιώματα του «Σάμινα» και του αεροπλάνου της «Ηλιος». Από πίσω σε πλακάτ γραμμένα τα βάσανα των λαϊκών στρωμάτων: ανατιμήσεις, αύξηση του απλήρωτου χρόνου εργασίας, μια πετρελαιοπηγή που συμβολίζει τα κέρδη των 7 αδελφών και παράλληλα την οικονομική εξαθλίωση των εργαζόμενων και των συνταξιούχων. Ολα για τα κέρδη του κεφαλαίου. Μοναδική απάντηση, τα αιτήματα του ΠΑΜΕ που ακολουθούν γραμμένα κι αυτά σε πικέτες: 1.300 κατώτερος μισθός, 1.050 κατώτερη σύνταξη, δωρεάν Υγεία και Παιδεία.

Ο αυταρχισμός δε θα περάσει!

Μαζικό, γεμάτο χρώμα και παλμό το μπλοκ των εργαζομένων στα Εμφιαλωμένα Ποτά. Με τα συνθήματα και τα πανό τους δείχνουν την άλλη πλευρά του εργοδοτικού και κυβερνητικού αυταρχισμού. Με αλλεπάλληλες διώξεις συνδικαλιστών του κλάδου οι μεγαλοεργοδότες αξιοποιούν τη Δικαιοσύνη για να χτυπήσουν τους δυναμικούς αγώνες της Ομοσπονδίας. Για να την εξουθενώσουν οικονομικά. Οι εργάτες απαντάνε με απεργίες, με ακόμα μεγαλύτερη συσπείρωση στα μπλοκ του συνεπούς αγώνα. «Μια φωνή, μια γροθιά, ενωμένη η εργατιά» φωνάζουν καθώς πορεύονται στη Λεωφόρο Νίκης.

Αποκούμπι στον αγώνα τους το ΠΑΜΕ

«Οχι άλλη χλιδή για τους Λαναράδες». Το πανό των εργαζομένων στα «Κλωστήρια Ναούσης» στέλνει ξεκάθαρο το μήνυμα: όσο τα εργοστάσια θα λειτουργούν με κριτήριο το κέρδος του καπιταλιστή, τόσο θα πληθαίνουν τα κουφάρια, τόσο θα μακραίνει ο κατάλογος των ανέργων σε πόλεις φαντάσματα. Το απέδειξαν η «Τρικολάν», η «Τριούμφ», η «Σίσσερ Πάλκο» και εκατοντάδες ακόμα επιχειρήσεις του κλάδου. Τώρα είναι η σειρά τους να δοκιμάσουν τις χειρότερες συνέπειες της πολύχρονης αντιλαϊκής πολιτικής. Ο Λαναράς απολαμβάνει τα προνόμια και τις επιδοτήσεις. Για το λαό της Νάουσας η κυβέρνηση υποσχέθηκε 110 ακόμα άνεργους. Εχουν πλέον την πείρα ότι μοναδικό τους αποκούμπι είναι το ΠΑΜΕ. Από τις γραμμές του οργανώνουν τον αγώνα τους ενάντια στο προωθούμενο λουκέτο.

ΟΧΙ στο ωράριο της εξόντωσης

Μαζί με τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς ΕΒΕ έδωσαν όλο το προηγούμενο διάστημα τη μάχη ενάντια στο ωράριο των πολυεθνικών. Τώρα συνεχίζουν τον αγώνα, αξιοποιώντας κάθε μορφή πάλης. Οι εμποροϋπάλληλοι, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι και οι μικροβιοτέχνες στέλνουν το μήνυμα ότι το μέλλον τους δεν είναι το ωράριο της εξαθλίωσης και του αφανισμού που επέβαλε η ΝΔ πατώντας στη διεύρυνση του ωραρίου που χάρισε στο κεφάλαιο το 1997 το ΠΑΣΟΚ. Από πίσω τους ακολουθούν τα μπλοκ των εργαζόμενων στον «Καματάκη» και οι καθαριστές του λιμανιού. Χώροι που το ΠΑΜΕ έδωσε το προηγούμενο διάστημα μάχες στο πλευρό των εργαζόμενων, για το δικαίωμα στη δουλιά και το μεροκάματο.

Μέχρι το επόμενο αγωνιστικό αντάμωμα

Η πορεία ανεβαίνει την οδό Νικολάου Γερμανού. Η κεφαλή της βρίσκεται λίγο πριν από την αστυνομοκρατούμενη πλατεία της ΧΑΝΘ. Η ουρά της χάνεται ακόμα στο βάθος της Λεωφόρου Νίκης. Είναι μια μαζική, γεμάτη παλμό συγκέντρωση. Λίγο μετά τις 8.00, οι διαδηλωτές περνούν μπροστά από το χώρο της ΔΕΘ, στο σημείο όπου ο πρωθυπουργός χαϊδεύει, για μια ακόμη φορά, τα αυτιά των βιομηχάνων, τάζοντας νέα προνόμια και επιδοτήσεις. «Αυτή η πολιτική, η αντιλαϊκή, μ' αγώνες ταξικούς θα ανατραπεί», φωνάζει η πορεία και αρχίζει να ανηφορίζει την οδό Αγγελάκη. Το μήνυμα παραδόθηκε. Το δίκιο στα σίγουρα θα κριθεί στους δρόμους!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ