ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΤΡΙΕΣ «ΣΕΞ ΦΟΡΜ»
Κλιμακώνουν τον πολυήμερο αγώνα

Νέα συγκέντρωση σήμερα και πορεία προς το υπουργείο Εργασίας, μαζί με τους απολυμένους συναδέλφους τους από τα «Κλωστήρια Πρεβέζης»

Από την προηγούμενη πορεία των εργατριών της «Σεξ Φορμ» προς το υπουργείο Εργασίας
Από την προηγούμενη πορεία των εργατριών της «Σεξ Φορμ» προς το υπουργείο Εργασίας
Την τρίτη εβδομάδα επίσχεσης εργασίας διανύουν ήδη οι εργάτριες της «Σεξ Φορμ», που συνεχίζουν αμείωτα τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις για την καταβολή των δεδουλευμένων και τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας. Κάνοντας ένα ακόμα βήμα στον πολυήμερο αγώνα τους, σήμερα, στις 11 το πρωί θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Βάθης, απ' όπου θα πορευτούν προς το υπουργείο Εργασίας.

Την ίδια ώρα, στην πλατεία Βάθης, έχει προγραμματιστεί και η αγωνιστική συνάντηση με τους 200 συναδέλφους τους από τα «Κλωστήρια Πρεβέζης». Μετά τη χτεσινή τους συγκέντρωση και πορεία στην Πρέβεζα, οι απολυμένοι φτάνουν σήμερα στην Αθήνα προκειμένου να συμμετέχουν σε τριμερή σύσκεψη, μετά το λουκέτο που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ο μεγαλοβιομήχανος Αργυρός. Οι εργαζόμενοι των δυο εργοστασίων θα ενώσουν τη φωνή και τα αγωνιστικά τους βήματα μέχρι το υπουργείο Εργασίας, καταγγέλλοντας από κοινού την πολιτική της κυβέρνησης και τις ανοιχτές πλάτες που βάζει για να προχωρήσουν τα αντεργατικά σχέδια της εργοδοσίας.

Διευρύνεται το μέτωπο

Καθημερινά, από τα χαράματα, η πύλη του εργοστασίου της «Σεξ Φορμ» παραμένει ο τόπος συγκέντρωσης για τις εργάτριες, το Συνδικάτο και την ταξική τους Ομοσπονδία. Νέες δυνάμεις προστίθενται μέρα με τη μέρα στο μέτωπο του αγώνα, καθώς συναδέλφισσες που αρχικά υπέκυψαν στους εργοδοτικούς εκβιασμούς, βάζουν την υπογραφή τους στο επισχετήριο εργασίας και παίρνουν τη θέση τους έξω από το εργοστάσιο.

Ιδιαίτερα μετά την Παρασκευή, οπότε και αποκαλύφθηκε ότι οι υποσχέσεις της διεύθυνσης για την αποπληρωμή των δεδουλευμένων δεν ήταν παρά στάχτη στα μάτια των εργαζομένων. Οι διασπαστικές μεθοδεύσεις της εργοδοσίας, που σε ανοιχτή γραμμή με το υπουργείο Εργασίας προσπαθεί να υπονομεύσει τον αγώνα τους, πέφτουν στο κενό και οι εργάτριες δηλώνουν αποφασισμένες να μην κάνουν βήμα πίσω.

Εμπρακτη αλληλεγγύη

Χτες, στο χώρο έξω από το εργοστάσιο βρέθηκαν αντιπροσωπείες από τα ταξικά συνδικάτα των εμποροϋπαλλήλων, των λογιστών και των ιδιωτικών υπαλλήλων της Αθήνας. Οι συνδικαλιστές μετέφεραν την αυτονόητη συμπαράσταση του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, την οποία μάλιστα κατέθεσαν και έμπρακτα, δίνοντας στις εργάτριες χρήματα που συγκέντρωσαν εργαζόμενοι των τριών σωματείων.

Μιλώντας στις εργάτριες εκ μέρους των συνδικάτων, ο Θωμάς Κακαβάς, πρόεδρος της Ενωσης Λογιστών Αθήνας και στέλεχος του ΠΑΜΕ, επισήμανε την αναγκαιότητα να βγάλουν οι εργαζόμενες συμπεράσματα από την κατάσταση που τους έχει οδηγήσει η πολιτική του δικομματισμού και να ενισχύσουν το ΠΑΜΕ, το συνεπές αποκούμπι κάθε εργαζόμενου, που πλήττεται σήμερα από την αντεργατική επίθεση του κεφαλαίου και των κομμάτων του.

«ΚΛΩΣΤΗΡΙΑ ΝΑΟΥΣΗΣ»
Πρόγραμμα αγωνιστικής δράσης

Με τη σημερινή συγκέντρωση και την πανναουσαϊκή 24ωρη απεργία στις 19 του Σεπτέμβρη, οι εργαζόμενοι της πόλης στήνουν ανάχωμα στην επίθεση του Λαναρά και της κυβέρνησης

Αποφασισμένοι με την πάλη τους να ανατρέψουν τα σχέδια κυβέρνησης και εργοδοσίας είναι οι 110 υπό απόλυση εργαζόμενοι των «Κλωστηρίων Ναούσης» που απασχολούνται σε Εργοστάσιο Β΄ και «Ολυμπιακή». Σήμερα, Τρίτη, πραγματοποιούν Γενική Συνέλευση, προκειμένου να καθορίσουν τις αγωνιστικές τους αντιδράσεις, και αμέσως μετά διαδήλωση στην πόλη της Νάουσας. Ηδη, την Κυριακή, μέσα από κοινή συνεδρίαση του Εργατικού Κέντρου Νάουσας και των εργοστασιακών σωματείων των «Κλωστηρίων Ναούσης», αποφασίστηκε πως, με πανναουσαϊκή γενική 24ωρη απεργία και κινητοποίηση στις 19 του Σεπτέμβρη, όλοι οι εργαζόμενοι της Νάουσας θα απαντήσουν στη νέα αντεργατική επίθεση του Λαναρά.

Ο Λαναράς ανακοίνωσε την πρόθεσή του να κλείσει το Εργοστάσιο Β΄ από όπου θα απολύσει 90 εργαζόμενους και το εργοστάσιο «Ολυμπιακή» από όπου θα απολύσει 20 εργαζόμενους. Με εξώδικο που έστειλε προς τα σωματεία, ζητούσε τον ορισμό αντιπροσώπων για τις σχετικές διαβουλεύσεις και όριζε μέρα συνάντησης τη Δευτέρα 19 του Σεπτέμβρη.

Οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν το νέο έγκλημα που σχεδιάζεται σε βάρος τους. Αποφάσισαν ότι δε θα διαπραγματευτούν απολύσεις. Η απάντησή τους θα δοθεί μέσα από την 24ωρη απεργία. Αγωνιστικά θα αντιπαλέψουν την πολιτική των απολύσεων, που έχει καταδικάσει την πόλη της Νάουσας σε μαρασμό. Οπως ανέφερε ο Γ. Σμέρνος, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Εργοστάσιο Β΄ των «Κλωστηρίων Ναούσης», «το πρόβλημα είναι πολιτικό. Η Νάουσα αργοπεθαίνει. Τα εργοστάσια κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Κυβερνήσεις και Λαναράς σε συνεργασία κλείνουν τα εργοστάσια. Αφού πρώτα του εξασφάλισαν 23 εκατ. ευρώ για να διατηρήσει τις θέσεις εργασίας, τώρα μας πετούν στο δρόμο. Μονόδρομος για μας είναι ο αγώνας».

Οι εργαζόμενοι και μέσα από την παρουσία τους στην ανοιχτή συνεδρίαση του Εργατικού Κέντρου, την Κυριακή, ξεκαθάρισαν πως δε θα επιτρέψουν σε κανένα να τολμήσει να υπονομεύσει τον αγώνα τους και να προσπαθήσει να βάλει στο ζύγι των διαπραγματεύσεων το δικαίωμά τους στη δουλιά με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΚΕΡΑΝΗ»
Στα δικά τους χέρια η μάχη

Με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες που αρχίζουν από σήμερα, οι εργαζόμενοι της καπνοβιομηχανίας ΚΕΡΑΝΗΣ κλιμακώνουν τον αγώνα τους για την καταβολή των τριών μισθών που τους οφείλονται, αλλά και για να διασφαλιστεί η απρόσκοπτη λειτουργία του εργοστασίου, αποκρούοντας τα διαλυτικά σχέδια της εταιρίας.

Την κλιμάκωση του αγώνα επέβαλαν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, οι οποίοι χτες στη διάρκεια συγκέντρωσή τους στο εργοστάσιο τάχθηκαν με αποφασιστικότητα με την πρόταση των ταξικών δυνάμεων της παράταξης της Ενιαίας Συνδικαλιστικής Κίνησης, συσπειρωμένοι στις γραμμές του ΠΑΜΕ για απεργιακές κινητοποιήσεις, απορρίπτοντας με έντονες διαμαρτυρίες την πρόταση της πλειοψηφίας ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ του σωματείου για στάση εργασίας. Κοινώς, να ξαναπιάσουν οι εργαζόμενοι δουλιά με άδεια χέρια και σκυμμένο κεφάλι.

Μπροστά σε αυτή την αγωνιστική θέληση των εργαζομένων, στη σύσκεψη που ακολούθησε με τη συμμετοχή της διοίκησης του σωματείου και εκπροσώπων του ΕΚ Πειραιά, της ΓΣΕΕ, αλλά και της ΕΣΚ, αποφασίστηκε τις απεργιακές κινητοποιήσεις να καλύψει το Εργατικό Κέντρο. Επίσης σήμερα στις 11 το πρωί θα γίνει και έκτακτη Γενική Συνέλευση των εργαζομένων.

Η ΕΣΚ με ανακοίνωσή της καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν την υπόθεση της οργάνωσης των κινητοποιήσεων στα χέρια τους, να συγκροτήσουν Επιτροπή Αγώνα και να ενώσουν τα αγωνιστικά τους βήματα και με τους άλλους κλάδους εργαζομένων που πλήττονται το ίδιο από την αντιλαϊκή, αντεργατική πολιτική της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τους καλούν ταυτόχρονα να παλέψουν για τη δημιουργία ενιαίου δημόσιου φορέα καπνού - τσιγάρων, που θα αναλάβει τον έλεγχο και τη λειτουργία του εργοστασίου.

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΑΘΗΝΑΣ
Μπαράζ απολύσεων συνδικαλιστών

Εντείνεται το μπαράζ των απολύσεων που έχουν εξαπολύσει οι ξενοδόχοι με στόχο την τρομοκράτηση των ξενοδοχοϋπαλλήλων, μπροστά στην ολοένα και μεγαλύτερη ανταπόκριση και συσπείρωση των εργαζομένων στο αγωνιστικό κάλεσμα των ταξικών δυνάμεων του κλάδου. Συνέχεια αυτών των απολύσεων αποτέλεσε η χτεσινή απόλυση της Μαρίας Φακιώλα, εργαζόμενη στο ξενοδοχείο «Κάνιγγος» και μέλος της νεοσύστατης σωματειακής επιτροπής στο ξενοδοχείο.

Η νέα απόλυση έρχεται λίγο μετά τις απολύσεις τεσσάρων εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Σοφιτέλ» δυο εκ των οποίων είναι μέλη, με πλούσια δράση, της σωματειακής επιτροπής. Η Μαρία Φακιώλα που ήταν βοηθός μάγειρα, απολύθηκε γιατί αρνήθηκε να δουλέψει σπαστό ωράριο και να αλλάξει ειδικότητα όπως απαιτούσε η διεύθυνση του ξενοδοχείο (από βοηθός μάγειρα σε καμαριέρα). Χτες, στελέχη του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων πραγματοποίησαν παράσταση στο ξενοδοχείο, ξεκαθαρίζοντας ότι η απόλυση δε θα περάσει.

ΒΟΛΟΣ
Πικετοφορία για την ακρίβεια

Πικετοφορία διαμαρτυρίας ενάντια στο νέο κύμα ανατιμήσεων που έρχεται διοργανώνει σήμερα, στο Βόλο, η Γραμματεία Μαγνησίας του ΠΑΜΕ. Η κινητοποίηση θα ξεκινήσει στις 7 μ.μ. από την πλατεία Ελευθερίας. Σε ανακοίνωσή της η Γραμματεία του ΠΑΜΕ επισημαίνει ότι «οι εργαζόμενοι, είναι επιτακτική ανάγκη να οργανώσουν οι ίδιοι την αντίστασή τους, μέσα από τα Σωματεία και Επιτροπές Αγώνα, υιοθετώντας το αγωνιστικό πλαίσιο του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου, που παίρνει υπόψη του τις σύγχρονες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ