ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟΥΣ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ
Κατακραυγή για την επιχείρηση κατάργησης της απλής αναλογικής

Κατά της τροπολογίας που την καταργεί τάχτηκε χτες το Διοικητικό Συμβούλιο του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, ενώ εφτά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου ζητούν την απόσυρσή της

Κατά της τροπολογίας τάσσεται ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, ο μεγαλύτερος σύλλογος της χώρας
Κατά της τροπολογίας τάσσεται ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, ο μεγαλύτερος σύλλογος της χώρας
Θύελλα ανάμεσα στους φαρμακοποιούς έχει ξεσηκώσει η προσπάθεια της κυβέρνησης για την κατάργηση της απλής αναλογικής στην ανάδειξη του Διοικητικού Συμβουλίου (ΔΣ) του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ) και των 54 τοπικών συλλόγων-μελών του ΠΦΣ. Ετσι, χτες, το ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) πήρε απόφαση με την οποία ζητά την απόσυρση της σχετικής τροπολογίας που προωθεί η κυβέρνηση, ενώ εφτά μέλη του 15μελούς ΔΣ του ΠΦΣ με κοινή δήλωσή τους διαψεύδουν τον υπουργό Υγείας ότι υπήρξε απόφαση του ΠΦΣ με την οποία το ΔΣ ζητούσε την αλλαγή του εκλογικού συστήματος.

Φαίνεται ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τον υγειονομικό χώρο ως εφαλτήριο για την κατάργηση της αντιπροσωπευτικής ανάδειξης των διοικήσεων στα συνδικαλιστικά όργανα των επιστημόνων. Ετσι, αφού νομοθέτησε το Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου (ΝΠΔΔ) της Ενωσης Νοσηλευτών Ελλάδας (ΕΝΕ) - όπου ισχύει το πλειοψηφικό σύστημα - έρχεται να επεκτείνει αυτή την επιλογή με ανατροπές στην ανάδειξη των διοικήσεων του ΠΦΣ - που είναι επίσης ΝΠΔΔ - και των 54 Φαρμακευτικών Συλλόγων της χώρας.

Δεν υπήρξε απόφαση

Το υπουργείο Υγείας κατέθεσε την τροπολογία για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος - που μετατρέπεται σε πλειοψηφικό - στο νομοσχέδιο για την αιμοδοσία. Στην αιτιολογική έκθεση αναφέρει ότι υπήρξε σχετικό αίτημα του ΔΣ του ΠΦΣ.

Τέτοια όμως απόφαση - και πρόταση - δεν υπήρξε ποτέ, όπως διαβεβαιώνουν κατηγορηματικά εφτά μέλη του 15μελούς ΔΣ του ΠΦΣ με κοινή επιστολή τους προς τα κόμματα της Βουλής. Την επιστολή υπογράφουν οι Γιάννης Καβαλάρης (Αθήνα), Γιάννης Κουκουλόπουλος (Θεσσαλονίκη), Γιάννης Μακρυγιάννης (Λάρισα), Γιάννης Παπαδόπουλος (Αθήνα), Μαρία Πιστοφίδου (Καβάλα), Νικήτας Ρούσσος (Ηράκλειο) και Μπάμπης Χάρος (Ηράκλειο) και μεταξύ των άλλων τονίζουν:

  • Ουδέποτε το ΔΣ ή η ΓΣ του ΠΦΣ συνήλθαν εκτάκτως και συζήτησαν και, πολύ περισσότερο, αποφάσισαν για την αλλαγή του τρόπου εκλογής των διοικήσεων
  • Ουδέποτε δημιουργήθηκαν προβλήματα απ' την εφαρμογή της απλής αναλογικής στην εκλογή των οργάνων των Διοικητικών Συμβουλίων
  • Οι υποψηφιότητες για τις εκλογές στον ΠΦΣ - που γίνονται στις 24.9.2005 -οριστικοποιήθηκαν στις 24/8/2005 με την υπάρχουσα νομοθεσία και «είναι το λιγότερο αντιδεοντολογικό να αλλάζει η νομοθεσία 10 μέρες πριν τις εκλογές».

Γι' αυτό τονίζουν οι εφτά σύμβουλοι ότι η τροπολογία πρέπει να αποσυρθεί.

Αντίθετος και ο ΦΣΑ

Με ψήφους πέντε έναντι δύο το ΔΣ του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής - του μεγαλύτερου Φαρμακευτικού Συλλόγου της χώρας - τάχτηκε κατά της τροπολογίας του υπουργείου Υγείας.

Βέβαια, η κύρια διαφωνία εκφράζεται πρωτίστως ως προς το χρόνο της εκδήλωσης της νομοθετικής πρωτοβουλίας και έτσι μπαίνει σε δεύτερο πλάνο η ουσία αυτής καθεαυτής της τροπολογίας. Ωστόσο όμως και με αυτόν τον τρόπο αποτυπώνεται η αντίθεση των φαρμακοποιών στην καραμπινάτη και αντιδημοκρατική παρέμβαση της κυβέρνησης για την αλλοίωση της θέλησής τους.

Κατά της πρότασης τάχτηκαν ο πρόεδρος του ΔΣ του ΦΣΑ, Κώστας Λουράντος, ο οποίος εκλέχτηκε με την παράταξη που υποστήριξε η ΝΔ («Αδέσμευτη Συνδικαλιστική Ενωτική Παράταξη»), δύο σύμβουλοι της «Φαρμακευτικής Αναμόρφωσης», ένας σύμβουλος της «Συνδικαλιστικής Παρέμβασης 2002» (στηρίζεται απ' το ΠΑΣΟΚ) και ένας σύμβουλος της «Συνεργασίας Φαρμακοποιών» - που στηρίζεται απ' το ΣΥΝ. Υπέρ της πρότασης τάχτηκαν δύο μέλη του ΔΣ που ανήκουν στην «Αδέσμευτη Συνδικαλιστική Ενωτική Παράταξη».

Η εκλεγμένη εκπρόσωπος της «Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης Φαρμακοποιών», Ελένη Αρμενάκα, δεν πήρε μέρος στη χτεσινή συνεδρίαση του ΦΣΑ επειδή ήταν εκτός Αθηνών. Στη συνεδρίαση του ΦΣΑ παραβρέθηκε ο εκπρόσωπος της παράταξης Γιάννης Καβαλάρης, μέλος του ΔΣ του ΠΦΣ, ο οποίος - με σύντομη παρέμβασή του - κατέθεσε τη θέση της «Πανεπιστημονικής»: Δεν είναι αλήθεια ότι υπήρξε απόφαση για αλλαγή του εκλογικού συστήματος και ότι έχουν παρουσιαστεί προβλήματα δυσλειτουργίας απ' την εφαρμογή της απλής αναλογικής. Τόνισε ότι η τροπολογία αποτελεί σαφέστατη κυβερνητική παρέμβαση στην εκλογική διαδικασία και ζήτησε την απόσυρσή της.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ»
Υπονομεύεται το Τμήμα Βραχυθεραπείας

Σημαντικά ερωτήματα για το μέλλον του μοναδικού στην Ελλάδα αμιγούς Τμήματος Βραχυθεραπείας (για τη θεραπεία του γυναικολογικού καρκίνου), που βρίσκεται στο νοσοκομείο «Αλεξάνδρα», προκαλεί η απόφαση για την τοποθέτηση στη θέση του διευθυντή, γιατρού, ο οποίος δεν έχει εμπειρία στη Βραχυθεραπεία.

Απαντήσεις για το μέλλον του πολύτιμου Τμήματος, ζητούν οι βουλευτές του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος, Γιάννης Πατσιλινάκος και Παναγιώτης Κοσιώνης, με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή προς τον υπουργό Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Νικήτα Κακλαμάνη.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ επισημαίνουν ότι το B` Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα του νοσοκομείου «Αλεξάνδρα» είναι και το μόνο στην Ελλάδα αμιγώς Τμήμα Βραχυθεραπείας, που καλύπτει τις ανάγκες σε ενδοκοιλοτική βραχυθεραπεία γυναικολογικού καρκίνου ασθενών του ίδιου του νοσοκομείου και το μεγαλύτερο μέρος των ασθενών των νοσοκομείων «Μεταξά», «Αγ. Ανδρέας» Πατρών,, καθώς και όλων των Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων («Αρεταίειο», «Ευγενίδειο», «Αττικόν», Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών, Ιωαννίνων, Λαρίσης).

«Προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα τη λειτουργία του - τονίζουν οι βουλευτές - και να επεκτείνει τη δραστηριότητά του με νέες τεχνικές και σε περισσότερες περιπτώσεις καρκίνου, όπως ενδείκνυται θεραπευτικά, χρειάζεται να στελεχωθεί με ικανό αριθμό εκπαιδευμένου προσωπικού όλων των συνεργαζόμενων ειδικοτήτων (γιατροί, φυσικοί, τεχνολόγοι), δεδομένου ότι ήδη έχει αγοραστεί και είναι έτοιμη προς εγκατάσταση νέα σύγχρονη μονάδα Ενδοκοιλοτικής και Ενδοϊστικής Βραχυθεραπείας. Πρόσφατα όμως, επιλέχτηκε στη θέση του διευθυντή του Τμήματος μη έμπειρος στη Βραχυθεραπεία Ιατρός Ακτινοθεραπευτής - Ογκολόγος, αν και ήταν γνωστή και επισημάνθηκε η ανάγκη για διευθυντή ειδικευμένο γιατρό στη Βραχυθεραπεία και μόνο για το συγκεκριμένο τμήμα, πράγμα που στήριξε και η Διοίκηση του νοσοκομείου καταθέτοντας σχετικά έγγραφα, που το αποδεικνύουν. Η επιλογή και η συζήτηση κατά την κρίση δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά, αν θα συνεχίσει το τμήμα να λειτουργεί ως Τμήμα Βραχυθεραπείας. Στην περίπτωση που σταματήσει η λειτουργία του, οι ασθενείς δε θα μπορούν να εξυπηρετηθούν από άλλο νοσοκομείο, με αποτέλεσμα να οδηγηθούν στον ιδιωτικό τομέα».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ υπογραμμίζουν ότι υποψίες γεννώνται και για τη χρονική στιγμή αμφισβήτησης του Τμήματος Βραχυθεραπείας του νοσοκομείου, μετά και τον πρόσφατο νόμο της κυβέρνησης για την πριμοδότηση των ιδιωτικών θεραπευτηρίων - στα οποία, έως σήμερα, τα τμήματα βραχυθεραπείας υπολειτουργούν - καθώς και την ίδρυση νέου ιδιωτικού ογκολογικού νοσοκομείου.

«Επειδή το Β` Ακτινοθεραπευτικό Τμήμα του Νοσοκομείου "Αλεξάνδρα" λειτουργεί από το 1958 ως Τμήμα Βραχυθεραπείας και λόγω της εμπειρίας και της αποτελεσματικότητάς του αποτελεί πλέον κέντρο αναφοράς για τη βραχυθεραπεία του γυναικολογικού καρκίνου στην Ελλάδα με σημαντικό ρόλο και στην εκπαίδευση των ειδικευόμενων γιατρών. Επειδή η Βραχυθεραπεία αποτελεί σημαντική και αποτελεσματική θεραπεία για το γυναικολογικό καρκίνο και πρέπει να επεκταθεί και σε άλλες μορφές καρκίνου, σε ανακουφιστικές θεραπείες και με ενδοϊστική, οι ασθενείς σήμερα στέλνονται στο εξωτερικό», οι βουλευτές ρωτούν τον υπουργό Υγείας: «Υπάρχει πρόθεση κατάργησης του Β` Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος του νοσοκομείου "Αλεξάνδρας" ως τμήματος Βραχυθεραπείας;». Επίσης, αν:

  • Θα προχωρήσει σε αναπομπή, προκειμένου η κρίση του διευθυντή να γίνει με κριτήριο την εμπειρία στη Βραχυθεραπεία (όπως προβλέπεται και από τις διατάξεις του νόμου);
  • Τι μέτρα θα ληφθούν για τη στελέχωση του τμήματος με ειδικευμένο και έμπειρο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων (γιατροί, φυσικοί, τεχνολόγοι) και την περαιτέρω λειτουργία και ανάπτυξή του;
  • Τι μέτρα θα ληφθούν για την ενεργοποίηση των μονάδων βραχυθεραπείας που υπάρχουν στα άλλα νοσοκομεία («Αττικό», Λάρισας κ.ά.);
Στάση εργασίας στο «Ελπίς»

Τις στάσεις εργασίας συνεχίζουν σήμερα από τις 9 π.μ. έως τη 1 το μεσημέρι και γενική συνέλευση στις 11 π.μ. στο αμφιθέατρο, οι γιατροί και εργαζόμενοι του νοσοκομείου «Ελπίς».

Διεκδικούν την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων (εφημερίες των γιατρών, πρόσθετες αμοιβές εργαζομένων, νυχτερινά, υπερωρίες), αύξηση των πιστώσεων για την πληρωμή της υπερεργασίας των εργαζομένων. Ακόμα λένε όχι στην αυθαίρετη τροποποίηση και διαμόρφωση των προγραμμάτων εφημερίας από τον διοικητή και ζητούν την έγκριση ασφαλών προγραμμάτων εφημερίας.

Επίσης, ζητούν άμεσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ