ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 13 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ - ΔΗΚΕΒΕ»
Ν' αλλάξει ρότα το συνδικαλιστικό κίνημα

Ανοιχτή επιστολή της παράταξης για τις εξελίξεις στη ΓΣΕΒΕΕ

Με αφορμή τις εξελίξεις στη Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας, τη γνωστή ΓΣΕΒΕΕ, δεκατέσσερα μέλη της διοίκησης, στελέχη της παράταξης Αγωνιστική Συνεργασία - ΔΗΚΕΒΕ, απευθύνουν προς τους συναδέλφους τους ανοιχτή επιστολή στην οποία σημειώνουν:

«Αγαπητοί Συνάδελφοι.

Δυο χρόνια πέρασαν από το συνέδριο της ΓΣΕΒΕΕ του 2003. Σ' αυτό το διάστημα οι οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις συνεχίστηκαν με νέα πλήγματα στις μικρές επιχειρήσεις.

Η νέα κυβέρνηση της ΝΔ στα λόγια έδωσε πολλές υποσχέσεις και συνέχισε να κολακεύει τους ΕΒΕ, για τον «αξιόλογο εγγενή δυναμισμό που διαθέτουν οι ΜΜΕ» και για την «αξιοποίηση του δυναμισμού αυτού, για τη γρήγορη αύξηση των επενδύσεων και της παραγωγής και την ταχύρυθμη μείωση της ανεργίας». Κοντολογίς, κάτι ανάλογο με την προηγούμενη κυβέρνηση που είχε χαρακτηρίσει τις ΜΜΕ "ραχοκοκαλιά" της οικονομίας. Ομως αυτό που μετρά είναι οι πολιτικές της αποφάσεις, με τις οποίες η κυβέρνηση καθόρισε τη στάση της απέναντι στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ.

Ο καθένας μας μπορεί να διαπιστώσει ότι συνέχισε όπως και η προηγούμενη, να ικανοποιεί τις αξιώσεις των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων. Από τη μια από τους πρώτους μήνες μετά τις εκλογές επέβαλε χαράτσι στις μικρές επιχειρήσεις με τις λεγόμενες ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις (Ν. 3259) από την άλλη συνέχισε τα «δώρα» στο μεγάλο κεφάλαιο:

  • Νέες φοροαπαλλαγές και προκλητικά χρηματοοικονομικά προνόμια στους μονοπωλιακούς ομίλους.
  • Ψήφισε νέο νόμο που οδηγεί στην πλήρη απελευθέρωση του ωραρίου για να ωφελήσει τις πολυεθνικές τα πολυκαταστήματα και τα Σούπερ - Μάρκετ.
  • Προχώρησε στη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου μετατρέποντας τους εργαζόμενους σε πιο φθηνό εμπόρευμα, όπως αξιώνουν προς όφελός τους οι μονοπωλιακοί όμιλοι.

Τώρα, η κυβέρνηση, με πρόφαση την υστέρηση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, όπως επικαλείται, συνεχίζοντας το αντιλαϊκό της έργο προετοιμάζει νέα φοροεπιδρομή στους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ.

Το ξεζούμισμα των μικρομεσαίων και η μετατροπή των εργαζομένων σε πιο φθηνό εμπόρευμα για την κυβέρνηση, είναι όρος για να προχωρήσει πιο γρήγορα η συγκέντρωση του κεφαλαίου και η γιγάντωση των μονοπωλιακών ομίλων.

Αυτό το σκοπό υπηρετούν και οι πολλαπλάσιες του πληθωρισμού αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που πλήττουν τις μικρές επιχειρήσεις και το εισόδημα της λαϊκής οικογένειας, για να έχουν περισσότερα κέρδη οι μεγαλομέτοχοι και οι "επενδυτές" στον τομέα της ενέργειας, αλλά και οι μεγαλοβιομήχανοι με τα ειδικά τιμολόγια.

Η νέα επίθεση που ετοιμάζει η κυβέρνηση στο ασφαλιστικό σύστημα, στόχο έχει να αυξήσει τη συντάξιμη ηλικία, να μειώσει τις συντάξεις και να περικόψει ακόμη πιο πολύ την κρατική επιχορήγηση στους ασφαλιστικούς οργανισμούς. Ετοιμάζει την πλήρη παράδοση της κοινωνικής ασφάλισης στα ιδιωτικού δικαίου συνταξιοδοτικά επαγγελματικά ταμεία και στις ασφαλιστικές εταιρίες. Πρόκειται για νέο χτύπημα που συνεπάγεται τραγικές συνέπειες για τους ασφαλισμένους ΕΒΕ και τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα για τις νεότερες γενιές.

Αυτές οι εξελίξεις συντελούνται με τις ευλογίες της ΓΣΕΒΕΕ. Η στάση της πλειοψηφίας όλο αυτό το διάστημα ήταν μια πρόκληση για τους συναδέλφους που από τη μια με αγανάκτηση αντιμετωπίζουν τη φιλομονοπωλιακή πολιτική και από την άλλη βλέπουν τους εκπροσώπους της πλειοψηφίας να συνδιαλέγονται με την κυβέρνηση και να βολεύονται, με το αζημίωτο βέβαια, στα συμβούλια και τους διαδρόμους του λεγόμενου κοινωνικού διαλόγου, της ΟΚΕ κλπ, με τις ηγεσίες των βιομηχάνων και των συνδέσμων Σούπερ - Μάρκετ. Δυο χρόνια είναι αρκετά για να φανεί το κυριλέ προφίλ που προσπάθησε να προσδώσει η πλειοψηφία της ΠΑΣΚΜΜΕ και της ΑΣΚΕΒΕ στη ΓΣΕΒΕΕ, στήνοντας ένα μηχανισμό με τη μεγάλη ευχέρεια χρημάτων του ΚΕΚ. Θα σταθούμε σε ορισμένες μόνο περιπτώσεις, που δίνουν το στίγμα της πλειοψηφίας και καθόρισαν τη στάση της απέναντι στους ΕΒΕ:

  • Από τις πρώτες μέρες αποφάσισε και μαζί με τη ΔΑΚΜΜΕ, συμφώνησαν να καθιερωθεί το απελευθερωμένο Ολυμπιακό ωράριο, που ήταν η πρόβα για τη μετέπειτα καθιέρωσή του και την κατάργηση της αργίας της Κυριακής.
  • Η «διαφωνία» με την κυβέρνηση για το ωράριο ήταν στο δικαίωμα ή όχι του νομάρχη να το καθορίζει. Εφτασαν στο σημείο να προτείνουν έναρξη στις 6 ώρα το πρωί, πράγμα που δέχτηκε η κυβέρνηση από τις 5 το πρωί και σήμερα γνωστές πολυεθνικές στο πλαίσιο του νόμου καθιερώνουν ωράριο με βάση την πρόταση της πλειοψηφίας της ΓΣΕΒΕΕ, από τις 6 το πρωί.
  • Αυτές οι παρατάξεις δε δυσκολεύτηκαν καθόλου να ευθυγραμμιστούν με τις επιλογές και της σημερινής κυβέρνησης, όπως το έπραξαν και με την προηγούμενη για τις λεγόμενες ανέλεγκτες φορολογικές υποθέσεις, όπου επιβλήθηκε επιπλέον φορολογία στους ΕΒΕ, με συνέπεια οι δόσεις στην Εφορία και στις τράπεζες από τα δάνεια ακόμη να κρατούν.
  • Εκριναν θετικό το νόμο της πολυδιαφημισμένης "φορολογικής μεταρρύθμισης" που θα ωφελήσει μερικές χιλιάδες επιχειρήσεις κύρια ΑΕ - ΕΠΕ και θα φορτώσει νέα βάρη στους μικρούς ΕΒΕ.
  • Τον αναπτυξιακό νόμο, από τον οποίο με προκλητικό τρόπο ενισχύονται οι μονοπωλιακοί όμιλοι, ενώ αποκλείονται οι μικρές επιχειρήσεις, το χαρακτηρίζουν "λειτουργικότερο", "ελπιδοφόρο" και "πολλά υποσχόμενο".
  • Στην κοινωνική ασφάλιση κρίνουν θετικό μέτρο την 37ετία, ενώ στην ουσία ανοίγει ο δρόμος για αύξηση του εργάσιμου βίου, για δικαίωμα σύνταξης μετά τα 65 χρόνια, συμφωνούν στη χρησιμοποίηση των αποθεματικών στο Χρηματιστήριο, αποσιωπούν τη συνεχιζόμενη περικοπή της επιχορήγησης στον ΟΑΕΕ και την υποβάθμιση των παροχών.
  • Πήραν απόφαση να γίνει μελέτη για επικουρικό επαγγελματικό συνταξιοδοτικό ταμείο ιδιωτικού δικαίου.

Δυο χρόνια τώρα και όχι μόνο, ξεστρατίζουν τη ΓΣΕΒΕΕ, την κρατούν μακριά από τα προβλήματα των ΕΒΕ και τους κοινωνικούς αγώνες, την οδήγησαν στην υποτέλεια, στην ανυποληψία και κινείται σαν παραμάγαζο του ΣΕΒ, των ΣΕΣΜΕ και ΣΕΛΠΕ.

Αυτήν την τακτική θέλουν να συνεχίσουν και κάνουν νόθο συνέδριο οι ηγεσίες των παρατάξεων ΠΑΣΚΜΜΕ - ΑΣΚΕΒΕ - ΔΑΚΜΜΕ, που αδίσταχτα τέσσερις μέρες πριν την εκδίκαση της έφεσης, με πραξικοπηματικό τρόπο "αποφασίζουμε και διατάσσουμε", που λεκιάζει τις σελίδες του συνδικαλιστικού κινήματος, αποφάσισαν συνέδριο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους, δυο με τρεις μήνες πριν τα συνέδρια μεγάλου αριθμού ομοσπονδιών και με δεκάδες αντιπροσώπους που η θητεία τους λήγει τις αμέσως επόμενες μέρες μετά το συνέδριο.

Η ΔΗΚΕΒΕ - συνεργαζόμενοι, απευθύνεται στους συναδέλφους και συναδέλφισσες αντιπροσώπους, σας καλεί να καταδικάσετε αυτές τις ενέργειες και να απομονώσετε αυτές τις ηγεσίες.

Στην απέναντι όχθη τοποθετήθηκαν οι σύμβουλοι της Αγωνιστικής Συσπείρωσης ΔΗΚΕΒΕ - συνεργαζόμενοι. Προβάλλαμε αντίσταση και καταγγείλαμε τη γραμμή της συναίνεσης τόσο στις συνεδριάσεις του ΔΣ, όσο και με ανακοινώσεις και δελτία Τύπου, που δημοσιεύτηκαν και στάλθηκαν στις ομοσπονδίες, σωματεία, επιμελητήρια κλπ. Με συνέπεια και αποφασιστικότητα αμφισβητήσαμε τη φιλομονοπωλιακή πολιτική, μέσα από ομοσπονδίες, σωματεία και συντονιστικές επιτροπές, προσπαθήσαμε να οργανώσουμε την πάλη μας στη βάση των προβλημάτων και να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις για την αναζωογόνηση του συνδικαλιστικού κινήματος και σε αυτή τη θητεία όπως και στις προηγούμενες, κρατήσαμε σε απόλυτη αντιστοιχία τα λόγια με τις πράξεις.

Συνάδελφοι-σες.

Σήμερα όλοι καταλαβαίνουμε ότι οι εξελίξεις στο χώρο των μικρών επιχειρήσεων παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας. Δεν παραιτούμαστε, μπορούμε και πρέπει να περιφρουρήσουμε το κύρος του συνδικαλιστικού κινήματος, κόντρα στις συμβιβασμένες - ιδιοτελείς και καιροσκοπικές ηγεσίες. Η αλλαγή των συσχετισμών με την ενίσχυση του ψηφοδελτίου Αγωνιστικής Συσπείρωσης - ΔΗΚΕΒΕ είναι μια αναγκαιότητα. Η ΓΣΕΒΕΕ να αλλάξει ρότα, να μπει σε κίνηση το συνδικαλιστικό κίνημα, να ανακαλύψει τη δύναμή του, να αποκτήσει αυτοπεποίθηση, αγωνιστικότητα και αισιοδοξία ότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν, να προωθήσει την κοινή δράση, τη συμμαχία με την εργατική τάξη και τα άλλα καταπιεζόμενα στρώματα.

  • Να αποκτήσει διαφορετική φωνή, να αναπτύξει δράση, με κριτήριο την κοινωνική θέση των συναδέλφων.
  • Με συνέπεια, αποφασιστικότητα και παλμό να ανοίξουμε μέτωπο στη φιλομονοπωλιακή πολιτική, στους μονοπωλιακούς ομίλους που οδηγούν στο μαρασμό τις μικρές επιχειρήσεις.
  • Να αποκαλύψουμε ότι πίσω από τη βιτρίνα των αριθμών και τις φιέστες, της ανταγωνιστικότητας και της επιχειρηματικότητας, κρύβεται η αντιλαϊκή φοροεισπρακτική πολιτική.
  • Να υπερασπιστούμε ανυποχώρητα τον κοινωνικό χαρακτήρα της ασφάλισης. Να διεκδικήσουμε το δικαίωμα για μείωση της ασφαλιστικής ηλικίας και αύξηση των συντάξεων για μια αξιοπρεπή ζωή στους συναδέλφους συνταξιούχους μας.
  • Να διεκδικήσουμε την εφαρμογή άλλης πολιτικής, λαϊκής οικονομίας, με περιφερειακά και κλαδικά προγράμματα, με ειδικά κονδύλια για τις ΜΜΕ και τη στήριξη της συνεταιριστικοποίησής τους.

Συνάδελφε-σα.

Απέναντι σε αυτά τα προβλήματα σε καλούμε να αναλάβεις τις ευθύνες σου, παίρνοντας θέση, στήριξε το ψηφοδέλτιο Αγωνιστική Συσπείρωση - ΔΗΚΕΒΕ, ώστε να αλλάξει ρότα το συνδικαλιστικό κίνημα».

Την επιστολή υπογράφουν οι: Γαλανόπουλος Παναγιώτης, Γεροπαναγιώτης Κώστας, Καρβούνης Κώστας, Μανώλης Κώστας, Μηνάς Μπάμπης, Μπουτρογιάννης Δημήτρης, Παναγόπουλος Θοδωρής, Πέρκας Κώστας, Πλιάτσικας Κώστας, Σταυρακόπουλος Γιάννης, Τσιτσάνης Δημήτρης, Τριάντης Χρήστος, Φέτσης Δημήτρης, Χιόνης Γεράσιμος.

Αναμένεται η απόφαση για τα ασφαλιστικά μέτρα

Την Πέμπτη ή την Παρασκευή αναμένεται να βγει η απόφαση του δικαστηρίου, που εκδίκασε χτες τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν τρεις ομοσπονδίες ΕΒΕ, η ΟΒΣΑ, της Μυτιλήνης και της Καρδίτσας, προκειμένου να μην πραγματοποιηθεί το έκτακτο Συνέδριο που προκήρυξε η πλειοψηφία της νόθας διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ για τις 17 - 18 Σεπτέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ