ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /32
ΠΑΤΡΑ
Χαλινάρι στις επιδιώξεις των αστικών δυνάμεων

Αποσπάσματα από την ομιλία του Σπύρου Χαλβατζή

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του 31ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» (διήμερο) στην Πάτρα, εκδηλώσεις που έχουν καταξιωθεί πλέον στη συνείδηση της νεολαίας ως η κορυφαία νεολαΐστικη πολιτική - πολιτιστική δραστηριότητα στο νομό.

Πλήθος κόσμου ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της ΚΝΕ για να παρακολουθήσει το πλούσιο πρόγραμμα του Φεστιβάλ που περιλάμβανε πολλές συναυλίες, αφιερώματα, ερασιτεχνική δημιουργία, λαϊκά γλέντια και ενδιαφέρουσες συζητήσεις αναφορικά με επίκαιρα θέματα.

Την κεντρική ομιλία έκανε ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Η ομιλία διακόπηκε πολλές φορές από τα συνθήματα των νέων που κατέκλυσαν το χώρο του Φεστιβάλ με κυρίαρχα «η νεολαία δε σκύβει το κεφάλι με το ΚΚΕ αντίσταση και πάλη» και «το μέλλον μας δεν είναι ο καπιταλισμός είναι ο νέος κόσμος ο σοσιαλισμός».

Πολύπλευρη η προσφορά της ΚΝΕ

Απευθυνόμενος στους νεολαίους που είχαν κατακλύσει το χώρο, ο Σπ. Χαλβατζής σημείωσε: «Το μεγάλο ταξίδι του Φεστιβάλ ΚΝΕ-"ΟΔΗΓΗΤΗ" συνεχίζεται. Οι νέοι κομμουνιστές χρόνο με το χρόνο το εμπλουτίζουν, το φέρνουν πιο κοντά στη νεολαία, στις αναζητήσεις και τις ανησυχίες τους. Από αυτές τις εκδηλώσεις οι νέοι αντλούν από τις παρακαταθήκες του επαναστατικού και κομμουνιστικού κινήματος. Αυτή η δράση συμβάλλει στην αγωνιστική διαπαιδαγώγηση όχι μόνο των νέων.

Αποκτά μεγάλη επικαιρότητα σήμερα αφού 60 χρόνια από τη συντριβή του φασισμού γινόμαστε μάρτυρες μιας καλοστημένης συστηματικής επιχείρησης των δυνάμεων του ιμπεριαλισμού, της νέας τάξης, να αλλάξει την πραγματικότητα. Μια ιστορία που γράφτηκε με το αίμα, τη θυσία δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων, προσπαθούν να την ξαναγράψουν αγνοώντας αυτούς που θυσιάστηκαν, τους πρωταγωνιστές αυτής της εποποιίας.


Οι λαοί της Ευρώπης, με πρώτο το σοβιετικό λαό και τον Κόκκινο Στρατό, έδωσαν εκατομμύρια θύματα στον αγώνα ενάντια στους χιτλεροφασίστες. Τα κινήματα της Αντίστασης σε χώρες της Ευρώπης και το ΕΑΜικό κίνημα στην Ελλάδα, είχαν τη δική τους σημαντική συμβολή σ' αυτόν τον αγώνα.

Ακόμα και με την ημέρα προσπαθούν να παίξουν. Την 9η του Μάη, τη μέρα της αντιφασιστικής νίκης την ονόμασαν ημέρα της Ευρώπης. Κι αυτό για να μην μαθαίνουν οι νέοι της χώρας μας, των χωρών της ΕΕ και όλου του κόσμου ότι, αυτή η ημερομηνία, δηλαδή στις 9 του Μάη του 1945, ο Σοβιετικός στρατιώτης ύψωσε την κόκκινη σημαία με το σφυροδρέπανο στην καρδιά του Βερολίνου, στην κορφή του κατεστραμμένου Ράιχσταγκ.

Ναι, σήμερα 60 χρόνια μετά την ιστορική νίκη κατά του ναζισμού, επιχειρούν οι απόγονοί του να γιορτάσουν με ένα φεστιβάλ μίσους. Η νεολαία ιδιαίτερα, αλλά και όλος ο λαός, οι μαζικοί φορείς όχι απλά καταδικάζουν, αλλά με τη δράση τους θα ματαιώσουν τη σύναξη των φασιστών της Ευρώπης.

Είναι, λοιπόν, μεγάλης πολιτικής σημασίας οι πρωτοβουλίες και η δράση, η προσφορά της ΚΝΕ και του Φεστιβάλ προς τη νεολαία. Να αναδείξει, να προβάλει και να γνωρίσουν οι νέοι σελίδες της ιστορίας του εργατικού, λαϊκού, επαναστατικού μας κινήματος. Κι αυτό φυσικά όχι μόνο για ιστορικούς λόγους. Αλλά, για να μπορέσει η νέα γενιά να συνδέσει το χτες με το σήμερα. Για να αντλήσουμε όλοι διδάγματα από κείνη την ηρωική εποχή. Για να δούμε τρόπους και μορφές πάλης που θα αναπτύξουμε ώστε στις νέες συνθήκες η λαϊκή πάλη να έχει την αγωνιστική συσπείρωση και τα ανάλογα αποτελέσματα».

Διαγωνίζονται στη διαχείριση της αντιλαϊκής πολιτικής

Συνεχίζοντας ο ομιλητής υπογράμμισε: «Μπροστά μας έχουμε τη μάχη των δημοτικών και Νομαρχιακών εκλογών. Αυτό που προσπαθούν να αναδείξουν οι δυνάμεις του δικομματισμού και οι σύμμαχοί τους, είναι το ποσοστό εκλογής Δημάρχων. Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι σ' αυτή τη λογική. Υποστηρίζουμε και διεκδικούμε την απλή αναλογική και την έμμεση εκλογή Δημάρχων και Νομαρχών. Σ' αυτή μπορεί να αποτυπωθεί, σε κάποιο βαθμό, η επιθυμία του εκλογικού σώματος.

Ωστόσο, δεν είναι μόνον αυτό. Σήμερα η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και ο ΣΥΝ αυτό που συζητάνε είναι για το ποιος θα εκφράσει καλύτερα τη λογική της διαχείρισης του συστήματος. Ποιος θα προωθήσει πιο αποτελεσματικά τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις και μέσα από την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Δε νοιάζονται για τα προβλήματα της εργατικής τάξης, του λαού, της νεολαίας.

Οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ στα όργανα της ΤΑ, στην ΚΕΔΚΕ, στην ΕΝΑΕ, στους Δήμους και στις Νομαρχίες από κοινού: Προώθησαν τις ελαστικές σχέσεις εργασίας, μέσα από τα ΤΣΑ - Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης. Ανέπτυξαν την επιχειρηματικότητα, δένοντας τους Δήμους πιο στενά με τις επιδιώξεις και τα συμφέροντα του κεφαλαίου. Προώθησαν τη φορολογική εξουσία της ΤΑ με σκοπό να επιβάλλει φόρους και τέλη, νέα χαράτσια στους εργαζόμενους, στους δημότες, στο λαό. Ιδιωτικοποιούν την ΤΑ και τη μετατρέπουν σε επιχείρηση».

Απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα

«Οταν υποστηρίζουμε ότι οι εργάτες, όλοι οι εργαζόμενοι, οι νέοι και οι νέες πρέπει να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα, δεν είναι κενός λόγος. Είναι απαραίτητα αυτά για να μπορεί καθένας να κρίνει, να αξιολογεί και να παίρνει τις αποφάσεις του. Σήμερα για πιο ενεργητική συμμετοχή στη λαϊκή πάλη, αλλά και για να χρησιμοποιεί αποτελεσματικά και την ψήφο του.

Στις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές, εμείς καλούμε ανοιχτά τους εργαζόμενους να εγκαταλείψουν τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Να καταδικάσουν τους εκφραστές της αντεργατικής πολιτικής που προωθείται και μέσα από την Αυτοδιοίκηση. Να απορρίψουν τις ηττοπαθείς αντιλήψεις που καλλιεργεί η ηγεσία του ΣΥΝ. Να ενισχύσουν και να ψηφίσουν τους υποψήφιους που θα στηρίξει το ΚΚΕ και οι συνεργαζόμενοι μαζί του. Για να υπάρχουν περισσότεροι αγωνιστές στα Δημοτικά και Νομαρχιακά Συμβούλια. Για να στηρίζονται από πιο πολλούς μαχητές τα δίκαια αιτήματα της νεολαίας και του λαού. Για να μπαίνει φρένο και χαλινάρι στις επιδιώξεις των αστικών δυνάμεων, ενάντια στους εργαζόμενους. Αλλά και για να αναπτύσσεται η πολιτική της συσπείρωσης, του λαϊκοκοινωνικού μετώπου, που προβάλλουμε».

Και ο Σπύρος Χαλβατζής κατέληξε: «Το φετινό Φεστιβάλ ΚΝΕ - "ΟΔΗΓΗΤΗ", έχει και μια ιδιαιτερότητα. Πραγματοποιείται μετά το 16ο Παγκόσμιο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών, που με επιτυχία ολοκληρώθηκε πριν λίγες μέρες, στη Βενεζουέλα. Σε μια σχετικά μικρή σε έκταση χώρα, της Λατινικής Αμερικής, με μεγάλη ιστορία στο απελευθερωτικό κίνημα. Μια χώρα με μεγάλα αποθέματα πετρελαίου, στην οποία αναπτύσσεται μια φιλολαϊκή, Μπολιβαριανή επαναστατική διαδικασία, που έγινε καρφί στο μάτι των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών και όχι μόνο. Η μεγάλη επιτυχία αυτής της παγκόσμιας συνάντησης της επαναστατικής και προοδευτικής νεολαίας, η νέα εμπειρία που απόκτησε η ΚΝΕ από τη δραστήρια συμμετοχή της, ενισχύει τις καινούριες προσπάθειές της για μια νέα συνέχεια στη μακριά πορεία της».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ