ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Σηματοδοτούν νέα επίθεση!

Ανακοίνωση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας

Από παλαιότερη κινητοποίηση των Θεσσαλών αγροτών

ICON

Από παλαιότερη κινητοποίηση των Θεσσαλών αγροτών
«Οι δηλώσεις Καραμανλή στη ΔΕΘ ότι οι αγρότες πρέπει να μάθουν να ζουν και χωρίς τις επιδοτήσεις, σηματοδοτούν τη νέα επίθεση εναντίον στα συμφέροντα της μικρομεσαίας αγροτιάς, που κύρια θα πλήξουν αυτά τα μέτρα», επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ), σχολιάζοντας τα όσα είπε από τη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός προαναγγέλλοντας, ουσιαστικά, το «κόψιμο» των επιδοτήσεων.

Συνεχίζοντας η ΕΟΑΣΝΛ επισημαίνει: «Η κατάργηση των επιδοτήσεων σε συνδυασμό με τη νέα ΚΑΠ θα διώξουν από την καλλιέργεια πάνω από 300.000 αγροτικά νοικοκυριά σε πρώτη φάση εφαρμογής που είναι οι μικροί ετεροεπαγγελματίες. Στη συνέχεια θα ξεκληριστούν και οι μεσαίοι αγρότες, γιατί δε θα πληρώνεται η παραγωγή τους. Κανέναν δε θα συμφέρει να παράγει αγροτικά προϊόντα, που δε θα πληρώνονται τουλάχιστον στο κόστος και να αφήνουν κάποιο κέρδος. Ετσι η γη και τα καλλιεργητικά δικαιώματα θα περάσουν στους μεγαλοαγρότες και επιχειρηματίες.

«Αυτό, όμως, θα δημιουργήσει τεράστια προβλήματα όχι μόνον στους αγρότες» σημειώνει η ΕΟΑΣΝΛ, γιατί με τις συγκεκριμένες πολιτικές:

  • «Τι ποιότητας προϊόντα θα παράγουν οι επιχειρηματίες και μεγαλοαγρότες, όταν εκείνο που θα κυριαρχεί θα είναι το κέρδος;
  • Πού θα πάνε οι εκατοντάδες χιλιάδες ξεκληρισμένοι;
  • Σε τι τιμές θα πωλούν τα προϊόντα όταν γίνουν κυρίαρχοι στην αγορά;
  • Τι θα γίνουν τα άλλα επαγγέλματα που λειτουργούσαν με το χρήμα των μικρομεσαίων αγροτών;
  • Τι θα γίνει με τα εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα που είναι γεμάτα δηλητήρια - σαλμονέλες - τρελές αγελάδες - μεταλλαγμένα - διοξίνες κλπ.;
  • Τι θα γίνει με την εξάρτηση της χώρας μας που θα πάρει εκρηκτικές διαστάσεις σε εισαγωγές αγροτικών προϊόντων; Ηδη ξεπερνάμε σε χρήμα τις εισαγωγές των πετρελαιοειδών».

Και καταλήγει: «Η ΕΟΑΣΝΛ έχει επανειλημμένα τοποθετηθεί πάνω σ' αυτό το ζήτημα. Ο δρόμος της ανάπτυξης για την αγροτική οικονομία περνάει μέσα από τη δημιουργία μεγάλων αγροτικών μονάδων, δηλαδή μεγάλους παραγωγικούς συνεταιρισμούς, που θα παίρνουν μέρος όλοι οι μικρομεσαίοι αγρότες με κοινά μηχανήματα - κοινές καλλιέργειες - με δυνατότητες μεταποίησης και εμπορίας αυτών των προϊόντων. Με την ευεργετική στήριξη του κράτους, που θα τους προστατεύει τόσο από τον εσωτερικό ανταγωνισμό όσο και από τον εισαγόμενο, μπορούν να αναπτύξουν στο έπακρο όλες τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας και να δίνουν στο λαό φθηνά και υγιεινά προϊόντα. Εχουν συμφέρον οι εργατοϋπάλληλοι, οι ΕΒΕ, όλα τα λαϊκά στρώματα από μια τέτοια ανάπτυξη της αγροτικής οικονομίας. Γι' αυτό από κοινού με τους αγρότες θα πρέπει να συμπτύξουν μέτωπο ενάντια τόσο στην πολιτική Καραμανλή όσο και του ΠΑΣΟΚ και της ΕΕ συνολικά. Σ' αυτή την κατεύθυνση ο ΕΟΑΣΝΛ καλεί την αγροτιά να παλέψει».

ΣΙΤΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ- ΘΡΑΚΗΣ
Αντιμέτωποι με εξευτελιστικές τιμές

Ανάστατοι είναι οι σιτοπαραγωγοί της Μακεδονίας και Θράκης εξαιτίας των χαμηλών τιμών που δίνουν οι εμποροβιομήχανοι για τη φετινή σοδειά και ζητούν μέσω των συνεταιρισμών τους την παρέμβαση της πολιτείας, γιατί αντιμετωπίζουν οικονομική καταστροφή. Σε ορισμένους νομούς μάλιστα οι τιμές που τους προσφέρονται είναι χαμηλότερες και από τις περσινές, που θεωρήθηκαν απαράδεκτα μικρές, καθώς ο αγρότης με αυτές αδυνατεί να καλύψει ακόμη και τα έξοδα παραγωγής.

Συγκεκριμένα, στον Εβρο το σκληρό σιτάρι από 34 δρχ. που ήταν πέρσι έχει πέσει στις 27 δρχ., ενώ στο νομό Κοζάνης η τιμή του μαλακού σιταριού είναι 10 με 12 δρχ. πιο χαμηλή από πέρυσι.

Στο νομό Κιλκίς τα σιτάρια βρίσκονται απούλητα στις αποθήκες των συνεταιρισμών, αφού οι έμποροι ζητούν εξευτελιστικές τιμές για την εξαιρετικά ανεβασμένη από άποψης ποιότητας φετινή παραγωγή. Οι τιμές είναι περίπου 20 δρχ. χαμηλότερες από πρόπερσι, τη στιγμή που τα τελευταία χρόνια το πετρέλαιο και τα γεωργικά φάρμακα ανεβαίνουν συνεχώς.

Στην περιοχή του Βοΐου Κοζάνης, από όπου προέρχεται το 50% των μαλακών σιτηρών, οι καλλιεργητές βρίσκονται σε απόγνωση. Εδωσαν τις σοδειές τους από τον Ιούνη χωρίς να έχουν πληρωθεί και οι έμποροι μειώνουν συνεχώς την τιμή, με αποτέλεσμα αυτή να έχει κατρακυλήσει από 52 δρχ. που ήταν πέρυσι στις 38 δρχ. Οι παραγωγοί λένε ότι είναι αδιανόητο να ακριβαίνει η τιμή του ψωμιού και των αλεύρων και να πέφτει η τιμή του σιταριού και καταγγέλλουν ότι η πολιτεία μένει θεατής στον ωμό εκβιασμό που κάνουν σε βάρος τους οι μεσάζοντες και οι βιομήχανοι.

Με αφορμή τα προβλήματα που υπάρχουν έγινε χτες συνάντηση εκπροσώπων των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών Κοζάνης, Καστοριάς, Γρεβενών και Φλώρινας, με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αλ. Κοντό. Ο τελευταίος, με βάση και τη σχετική ανακοίνωση, δεν είχε τίποτα επί της ουσίας να τους πει, παρά μόνο ότι γίνονται συστηματικοί έλεγχοι στις εισαγωγές από τρίτες χώρες. Αλλά τι αλλάζει με αυτό και τι ακριβώς προσπάθειες θα καταβάλει το υπουργείο για να ομαλοποιηθεί, όπως λέει, η αγορά;..

ΛΑΡΙΣΑ
Στοιβάζονται στην «ουρά» για τις ενστάσεις!

Το αδιαχώρητο δημιουργήθηκε χτες στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ, στην Ενωση Συνεταιρισμών Λάρισας από αγρότες της περιοχής, που «τρέχουν και δε φτάνουν», προκειμένου να υποβάλουν τις ενστάσεις τους για τα νέα καλλιεργητικά δικαιώματα που τους παραχωρήθηκαν, προσωρινά, για τη νέα καλλιεργητική περίοδο. Η αγωνία και η ανησυχία τους μήπως και δεν προλάβουν να καταθέσουν τις ενστάσεις εντείνεται, καθώς στενεύουν τα χρονικά περιθώρια, όσο πλησιάζει το τέλος του μήνα, οπότε και λήγουν οι σχετικές προθεσμίες. Οταν, μάλιστα, στο νομό Λάρισας εκτιμάται ότι θα υποβληθούν περίπου 15.000 ενστάσεις και το προσωπικό του ΟΠΕΚΕΠΕ δε φτάνει, είναι φυσικό κι επόμενο να δημιουργείται αυτός ο συνωστισμός.

Ετσι, λοιπόν, εκτός από τον πόνο τους για τη χασούρα που θα τους φέρουν τα δικαιώματα της νέας ΚΑΠ, το «χαράτσι» των 25 ευρώ που καλούνται να πληρώσουν για τις ενστάσεις τους, οι αδικημένοι αγρότες έχουν να αντιμετωπίσουν, επιπλέον, τη μεγάλη ταλαιπωρία περιμένοντας επί ώρες στην ουρά για να κάνουν τη δουλιά τους που δε φαίνεται να σέβονται οι αρμόδιοι της Ενωσης, λέγοντάς τους «να μην ανησυχούν» γιατί έχουν «πληροφορίες ότι θα παραταθεί η προθεσμία υποβολής των ενστάσεων».

Η ουσία, βεβαίως, βρίσκεται στο γεγονός ότι σύμφωνα με τα προσωρινά χαρτιά που στάλθηκαν, δικαιώματα έχουν κοπεί από χιλιάδες παραγωγούς, κι από τις ενστάσεις που θα κατατεθούν λίγες θα δικαιωθούν, καθώς το πετσόκομμα που «πέφτει», η κυβέρνηση θα το αξιοποιήσει για την επίσπευση του στόχου της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ που εφαρμόζει, για ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς. Κι οι αντιδράσεις των αγροτών σ' αυτή την πολιτική πρέπει να στοχεύουν στο να μην εφαρμοστεί η νέα ΚΑΠ και στην ανατροπή της.

ΖΑΓΟΡΑ
Πλήγμα από τη μικροκαρπία

Σε κινητοποιήσεις θα προχωρήσουν οι παραγωγοί μήλων στην περιοχή της Ζαγοράς Πηλίου, αν δεν υπάρξει άμεση λύση στα εντονότατα προβλήματα που τους προκαλεί η μικροκαρπία που πλήττει τη φετινή σοδειά. Οι αγρότες της περιοχής σε πρόσφατη συγκέντρωση που πραγματοποίησε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζαγοράς, αποφάσισαν να ζητήσουν άμεσα συνάντηση με τους αρμόδιους φορείς και να καταθέσουν το αίτημά τους για αποζημίωση μέσω του ΕΛΓΑ και αν δεν υπάρξει ανταπόκριση τότε θα προβούν σε δυναμικές κινητοποιήσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ