ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 14 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /32
ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ
ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ
Με υψηλούς στόχους

Για τη Σερβία αναχωρεί σήμερα η Εθνική ομάδα καλαθοσφαίρισης, προκειμένου να λάβει μέρος στο Ευρωμπάσκετ, οι αγώνες του οποίου ξεκινούν στο Βελιγράδι την Παρασκευή. Στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα επικρατούν μεν χαμηλοί τόνοι, χωρίς αυτό όμως να εμποδίζει τη συγκρατημένη αισιοδοξία, την πίστη στις δυνατότητες και τους υψηλούς στόχους.

Να θυμίσουμε ότι ο εκλέκτορας, Π. Γιαννάκης, έχει επισημάνει: «Πρώτος στόχος μας στο Ευρωμπάσκετ είναι να δείξουμε την αγωνιστική ποιότητα που διαθέτουμε κι αν αυτή μπορεί να μετατραπεί σε κάτι καλύτερο, τότε θα το χαρούμε όλοι». Χτες ο Μιχάλης Κακιούζης - μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Super Σπορ FM» - ήταν πιο «λεπτομερής»: «Πρέπει να φτάσουμε στα προημιτελικά. Η πραγματική θέση της ομάδας, αν είμαστε όλοι υγιείς, είναι ανάμεσα στις τρεις πρώτες θέσεις της Ευρώπης και στις έξι καλύτερες του Κόσμου. Αν είμαστε συγκεντρωμένοι και παίξουμε όπως στα φιλικά, θέτουμε υποψηφιότητα για την πρώτη θέση».

Ο αρχηγός, δεν απέφυγε να αναφερθεί και σε κάποιες από τις αιτίες που οδήγησαν σε προηγούμενες αποτυχίες: «Το θετικό είναι ότι είμαστε πολύ καιρό μαζί, παίκτες και προπονητής, δεν άλλαξε κάτι και αυτό είναι το βασικό μας πλεονέκτημα. Τα προηγούμενα χρόνια αλλάζαμε παίκτες και προπονητές σαν τα "πουκάμισα". Εφέτος βλέπω μέσα από τους αγώνες και τις προπονήσεις, ότι υπάρχει αυτό το "κλικ" παραπάνω που έλειπε τις άλλες χρονιές. Μετά από καιρό βάζουμε όλοι τον εαυτό μας κάτω από την ομάδα, καταλαβαίνουμε ότι αν πετύχουμε, όλοι θα καρπωθούμε αυτή την επιτυχία. Πλέον, "διψάμε" για διάκριση. Εχουμε αναλάβει τις ευθύνες μας. Αυτή η ομάδα είναι το μέλλον του ελληνικού μπάσκετ, είτε το θέλουν κάποιοι είτε όχι».

Και πρόσθεσε: «Η ομάδα είναι άπειρη από συμμετοχές στο Ευρωμπάσκετ, αλλά ατομικά διαθέτει παίκτες με εμπειρία σε μεγάλα πρωταθλήματα και Ευρωλίγκα. Νομίζω ότι μπορούμε να καταφέρουμε πολλά πράγματα. Είμαστε μια ομάδα, όλοι δίνουν το 101%. Μπορεί να μην έχουμε παίκτες όπως ο Γιασικεβίτσιους, ο Γκασόλ ή ο Γκίριτσεκ, αλλά θέλω να πιστεύω ότι όλα τα παιδιά είναι έτοιμα να κουβαλήσουν το βάρος των ευθυνών, γιατί πλέον έχουμε τη νοοτροπία του νικητή. Είμαστε στο σωστό δρόμο».

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ - ΡΟΖΕΜΠΟΡΓΚ 1 - 3
"Μαύρη" πρεμιέρα

Eurokinissi

Το χειρότερο δυνατό ξεκίνημα έκανε ο Ολυμπιακός στο Τσάμπιονς Λιγκ. Ηττήθηκε και μάλιστα με το "βαρύ" 3 - 1, από την Ρόζεμποργκ. Μάλιστα η νίκη της Λυόν επί της Ρεάλ (3 - 0), κάνει τα πράγματα ακόμα πιο άσχημα. Γιατί με το "καλημέρα" ο Ολυμπιακός, χάνει πολύτιμο έδαφος (τουλάχιστον) στην υπόθεση πρόκριση.

Για να κάνεις το θέλω πραγματικότητα, απαιτείται πειθαρχία και αυτοσυγκέντρωση. Οσο τα είχε αυτά ο Ολυμπιακός, ήταν κυρίαρχος του παιχνιδιού. Από την στιγμή που τα έχασε, ουσιαστικά απώλεσε και τη νίκη. Οι γηπεδούχοι μπήκαν δυνατά και πήραν τα ηνία. Οι φιλοξενούμενοι δεν έδειχναν ικανοί να τους αντισταθούν. Οταν μάλιστα έδωσαν προβάδισμα με το αυτογκόλ του Λάγκο (21') οι περισσότεροι πίστεψαν ότι άρχισε η αντίστροφη μέτρηση.

Φαίνεται όμως ότι στη παγίδα αυτή έπεσαν και οι παίχτες του Ολυμπιακού. Μάλλον "κάθισαν" πάνω στο προβάδισμα και άρχισαν ν' αντιμετωπίζουν χαλαρά τον αγώνα. Ετσι ουσιαστικά σπατάλησαν ένα ημίχρονο. Αντίθετα οι Νορβηγοί, ξεπέρασαν το σοκ και βγήκαν μπροστά. Αρχισαν να γίνονται επικίνδυνοι και εκμεταλλεύτηκαν ένα από τα πολλά "ερυθρόελυκα" λάθη, ισοφαρίζοντας (42' Σκέλμπεργκ).

Το τελειωτικό χτύπημα για τους γηπεδούχους ήρθε με την αρχή της επανάληψης. Ο συνδυασμός τραγικών αμυντικών λαθών και ατυχίας, επέτρεψε στους Νορβηγούς να προηγηθούν (47' αυτογκόλ Μαυρογενίδη). Από κει και πέρα ο Ολυμπιακός δεν είχε "καθαρό" μυαλό. Με ανορθόδοξο τρόπο προσπαθούσε αλλά πότε οι λάθος επιλογές στην τελική προσπάθεια, πότε οι αμυντικοί ή ο σχεδόν άψογος Γιόνσεν, δεν του επέτρεψαν να σκοράρει. Ο χρόνος περνούσε και λογικά το βάρος ριχνόταν στην επίθεση. Ετσι σε μια αντεπίθεση η Ρόζεμποργκ διαμόρφωσε το τελικό 3 - 1 (94' Στόφλορ).

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Νικοπολίδης, Μαυρογενίδης, Γεωργάτος, Ανατολάκης, Κωστούλας, Στολτίδης, Τουρέ (89΄ Καφές), Μπαμπανγκίντα (79΄ Οκκάς), Κωνσταντίνου, Ριβάλντο (87΄ Ντάνι), Τζόρτζεβιτς.

ΡΟΖΕΝΜΠΟΡΓΚ: Ε. Γιόνσεν, Κβάρμε, Λάγκο, Ντόρσιν, Βίνσνες (66΄ Μπράατεν), Στραντ, Σκίελμπρεντ (85΄ Ρίσετ), Μπεργκ, Σόλι, Στόρφλορ, Χέλσταντ (79΄ Φ. Γιόνσεν).

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
Νίκη για δυο λόγους

Με έναν στόχο - τη νίκη - που θα έχει όμως διττό αποτέλεσμα, θα παραταχθεί απόψε (21.45, ΜΕΓΚΑ) ο Παναθηναϊκός απέναντι στην Ουντινέζε. Αφ' ενός, αν τα καταφέρει, θα πάρει τρεις πολύτιμους βαθμούς. Αφ' ετέρου θα αναστρέψει το αρνητικό κλίμα που επικρατεί.

Ο Μαλεζάνι χαρακτήρισε το παιχνίδι ως «ένα πολύ σημαντικό ραντεβού. Εχουμε μια ομάδα που τώρα χτίζεται, αλλά θα πάμε για τη νίκη». Και διαφώνησε με αυτούς που υποτιμούν την Ουντινέζε: «Τη γνωρίζω καλά. Θα πρέπει να σας πω ότι δε θεωρώ πως έφτασε εδώ τυχαία. Για εμένα είναι η τέταρτη ομάδα στην Ιταλία». Ενώ ο Σέριτς, συμπλήρωσε: «Είναι καλή ομάδα, που έχει ένα καλό ρυθμό στα παιχνίδια της και παρόλο που έφυγε ο Πιζάρο δεν έχασε την ποιότητά της». Αολο τον ΠΑΟ θ' απουσιάσουν οι τιμωρημένοι Κονσεϊσάο, Ολισαντέμπε και οι τραυματίες Παπαδόπουλος, Αντριτς.

Από την πλευρά τους οι Ιταλοί, παρουσιάζονται ρεαλιστές. Ο τεχνικός τους, Σέρσε Κόσμι, είπε: «Είμαστε πρωτάρηδες στο θεσμό και αυτό έχει το μειονέκτημα της απειρίας. Από την άλλη όμως υπάρχει και το πλεονέκτημα της "δίψας". Δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικό το να κερδίσουμε το πρώτο παιχνίδι, δεν είναι μονόδρομος, αλλά θα είναι θετικό αν το κάνουμε».

Και πρόσθεσε: «Ο Παναθηναϊκός είναι μία ομάδα με μεγάλη εμπειρία στην Ευρώπη. Τον σεβόμαστε, αλλά δεν πρέπει να τον φοβηθούμε. Αν νιώθουμε φόβο, δεν έχουμε καμία θέση στη διοργάνωση. Προερχόμαστε από τέσσερις νίκες στα ισάριθμα επίσημα παιχνίδια μέχρι τώρα και αυτό σίγουρα μας δίνει ψυχολογική ώθηση, αλλά μέχρι εκεί. Αυτό δε σημαίνει πως έχουμε χάσει το μέτρο». Πλην του αρχηγού, Βαλέριο Μπερτότο, που δε θα μπορέσει να ενισχύσει την άμυνα, οι γηπεδούχοι δεν αντιμετωπίζουν άλλα αγωνιστικά προβλήματα.

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ

Ο Μιχάλης Κουκουλάκης, του Συνδέσμου Ηρακλείου θα διαιτητεύσει το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης ανάμεσα σε Ηρακλή και ΠΑΟΚ. Στα υπόλοιπα παιχνίδια της 3ης αγωνιστικής θα σφυρίξουν: Καλλιθέα - Ολυμπιακός (Κοντογιαννίδης), ΑΕΚ - Αιγάλεω (Γερμανάκος), Λεβαδειακός - Παναθηναϊκός (Τσίκινης), Ξάνθη - Καλαμαριά (Ζωγράφος), Πανιώνιος - Ιωνικός (Ευθυμιάδης), Ατρόμητος - ΟΦΗ (Πολατιάν), Ακράτητος - Λάρισα (Νικολαΐδης).

ΑΡΗΣ
Δύσκολη αποστολή

Στην Ιταλία βρίσκεται από χτες η αποστολή του Αρη, για την αυριανή αναμέτρηση - στα πλαίσια του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ - με τη Ρόμα. Οι «κιτρινόμαυροι» της Θεσσαλονίκης ξέρουν καλά πως είναι το αουτσάιντερ στη συνάντηση. Αναγνωρίζουν την ανωτερότητα της αντιπάλου αλλά και τα εσωτερικά τους προβλήματα. Παρ' όλα αυτά δεν είναι διατεθειμένοι να παραδοθούν αμαχητί. Χαρακτηριστικές - της (τουλάχιστον σε φραστικό επίπεδο) οπτικής τους - είναι οι δηλώσεις του προπονητή, Μάρτι Κουούζελα: «Ξέρουμε τη δυσκολία της αποστολής μας και τη διαφορά της δυναμικότητας με την αντίπαλό μας. Δεν πάμε όμως στην Ιταλία για να σηκώσουμε τα χέρια. Θα αντισταθούμε και θα πολεμήσουμε για ό,τι το καλύτερο. Ξέρουμε τη Ρόμα και αυτό είναι ίσως ένα "όπλο" για μας καθώς εκείνη δε μας ξέρει τόσο καλά. Εχουμε εμπιστοσύνη στους εαυτούς μας και θα διεκδικήσουμε το καλύτερο».

ΠΑΟΚ
«Επιχείρηση ανασυγκρότησης»

Επιχείρηση ανασυγκρότησης, ενόψει Μέταλουργκ, βρίσκεται σ' εξέλιξη στον ΠΑΟΚ. Προεξάρχοντος του προπονητή η προσπάθεια όλων έχει επικεντρωθεί στο να ξεπεράσουν οι παίχτες τις αποτυχίες του πρωταθλήματος και να παρουσιαστούν έτοιμοι, στην ευρωπαϊκή τους υποχρέωση. Αύριο οι «ασπρόμαυροι» υποδέχονται την ουκρανική ομάδα και δε θέλουν να σκέφτονται πως θα υπάρξει - γι' αυτούς - άλλο αποτέλεσμα, εκτός της νίκης. Η επισήμανση του Καραγεωργίου, είναι ενδεικτική: «Ξεχάστε τον Ατρόμητο. Ανήκει στο παρελθόν. Σας θέλω δυνατούς. Στο πρωτάθλημα έχουμε αρκετό χρόνο μπροστά μας για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Ομως στην Ευρώπη τα λάθη δεν επιτρέπονται».

Από την πλευρά τους οι φιλοξενούμενοι, υποστηρίζουν (τουλάχιστον στις δηλώσεις τους) ότι δεν τους προβληματίζει τόσο ο ΠΑΟΚ, όσο η ατμόσφαιρα της Τούμπας. Ο τεχνικός της Μέταλουργκ, Αλεξάντρ Σέβιντοφ, είπε: «O ΠΑΟΚ είναι μια πολύ δυνατή ομάδα. Εχουμε παρακολουθήσει όλα τα παιχνίδια που έχει δώσει τις τελευταίες μέρες και έχουμε βγάλει τα συμπεράσματά μας. Ο τρόπος παιχνιδιού τους είναι πολύ έξυπνος, καθώς επιτίθενται με διάφορους τρόπους, κυρίως χρησιμοποιώντας πολύ τους πλάγιους μπακ. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα αντιμετωπίσουμε ωστόσο θα είναι οι 28.000 φίλοι του ΠΑΟΚ, που θα υποστηρίζουν την ομάδα τους».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ