ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Μη χαλαρώνετε για «μεταρρυθμίσεις»

Να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την ανατροπή των δικαιωμάτων των εργαζομένων στις ΔΕΚΟ και την επιβολή των φιλομονοπωλιακών «μεταρρυθμίσεων» ζήτησε ο πρωθυπουργός από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου

Να διατηρήσουν αμείωτους τους ρυθμούς της αντιλαϊκής επίθεσης, με αιχμή τις αντιδραστικές «μεταρρυθμίσεις» στις ΔΕΚΟ, αλλά όχι μόνο, προέτρεψε τους υπουργούς του ο Κ. Καραμανλής, σημαίνοντας ταυτόχρονα συναγερμό γενικότερα στο κυβερνών κόμμα για έμπρακτη υποστήριξή τους.

Ο πρωθυπουργός δύο μέρες μετά την επιστροφή του από τη Ν. Υόρκη συγκάλεσε εκτάκτως χτες το Υπουργικό Συμβούλιο, ακριβώς για να περάσει προς τα έξω το μήνυμα ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν πάση θυσία τις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις.

«Ο κύκλος των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων συνεχίζεται σε όλους τους τομείς», τόνισε χαρακτηριστικά ο Κ. Καραμανλής, επισημαίνοντας ότι υπάρχει «συγκεκριμένο σχέδιο πορείας». Ταυτόχρονα, ζήτησε από τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου να μην καθυστερούν με διαλόγους και συζητήσεις, γιατί «δεν έχουμε περιθώρια για χαμένο χρόνο». Δεν παρέλειψε να επαναλάβει το γνωστό παραμύθι πως «στη σημερινή πραγματικότητα οι μεταρρυθμίσεις και οι αλλαγές αποτελούν μονόδρομο για να κτιστεί μια δυναμική και ανταγωνιστική οικονομία», ενώ δε δίστασε να ισχυριστεί ότι «η κοινωνία είναι στο πλευρό αυτής της κυβέρνησης», ταυτίζοντας προφανώς την κοινωνία με τον ΣΕΒ και την πλουτοκρατία. Γενικότερα εκτίμησε ότι «η επόμενη περίοδος έχει καθοριστική σημασία για την πορεία της κυβέρνησης» και γι' αυτό «απαιτείται ένταση των προσπαθειών από όλους».

Επικεντρώνοντας στις «μεταρρυθμίσεις στο κράτος και την οικονομία», ο Κ. Καραμανλής στάθηκε ιδιαίτερα στην «εξυγίανση και το νέο πλαίσιο λειτουργίας των ΔΕΚΟ». Οπως είπε, «μπαίνουν σε εφαρμογή παντού οι αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης και τα διεθνή λογιστικά πρότυπα», καθιστώντας ξεκάθαρο ότι στο εξής θα λειτουργούν ως καθαρές καπιταλιστικές επιχειρήσεις. Ανάλογα, όπως δηλαδή και στον ιδιωτικό τομέα, διαμορφώνονται και οι εργασιακές σχέσεις. Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να χρυσώσει το χάπι, λέγοντας ότι δε θίγονται οι εργασιακές σχέσεις των ήδη εργαζομένων ούτε οι αρμοδιότητες του ΑΣΕΠ.

Αμεσα συνδεδεμένες με την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων στις ΔΕΚΟ είναι οι προωθούμενες αποκρατικοποιήσεις και ιδιωτικοποιήσεις. Αφού εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί η κυβέρνηση ξεπέρασε τους στόχους που είχε βάλει το 2005 για τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις (έφτασαν 2,1 δισ. ευρώ έναντι στόχου 1,6 δισ. ευρώ), ανέφερε ότι προετοιμάζεται το έδαφος για νέες αποκρατικοποιήσεις (Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, λιμάνια, παραπέρα ξεπούλημα της συμμετοχής του Δημοσίου στην Εμπορική και την Αγροτική Τράπεζα).

Ειδική αναφορά έκανε στην περίπτωση της «Ολυμπιακής», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι ειλημμένη απόφαση της κυβέρνησης είναι το ξεπούλημα και η διάλυση της εταιρίας (βλέπε σχετικό ρεπορτάζ).

Φυσικά, ο Κ. Καραμανλής αναφέρθηκε και στις άλλες φιλομονοπωλιακές μεταρρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, όπως το νομοσχέδιο για τις «συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα», το νέο πλαίσιο αδειοδότησης των επιχειρήσεων του εμπορίου, αλλά και η αναμόρφωση Πτωχευτικού Δικαίου, η κατάρτιση εθνικού χωροταξικού σχεδίου, αλλά και ειδικών χωροταξικών σχεδίων για τις Ανανεώσιμές Πηγές Ενέργειας, τον Τουρισμό, τη Βιομηχανία, την άμεση απελευθέρωση της ενεργειακής αγοράς, την αξιοποίηση (διάβαζε ξεπούλημα) της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, επισημαίνοντας ότι αυτό αφορά όλα τα υπουργεία, όλες τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς, που εποπτεύονται από αυτά.

Οι παραπάνω καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις περιλαμβάνονται στο λεγόμενο «Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων», που παρουσιάστηκε την προηγούμενη εβδομάδα. Αναφερόμενος σε αυτό, ο Κ. Καραμανλής ήταν σαφής: «Είναι το Εθνικό Σχέδιο με το οποίο ανταποκρίνεται η χώρα μας στη Στρατηγική της Λισαβόνας», είπε και συμπλήρωσε: «Είναι η πυξίδα της πορείας μας, στους στόχους μας για την οικονομία».

Ακριβώς στο ζήτημα των «μεταρρυθμίσεων» ζήτησε τη συμβολή του ΠΑΣΟΚ, λέγοντας ότι «είμαστε ανοιχτοί σε προτάσεις της αντιπολίτευσης αν υπάρχουν». Δυστυχώς, συμπλήρωσε, από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν ακούμε ούτε μια συγκεκριμένη πρόταση για ακόμα περισσότερες μεταρρυθμίσεις.

Αναφερόμενος στα ζητήματα εξωτερικής πολιτικής στάθηκε ιδιαίτερα «στις τρεις επισκέψεις» που πραγματοποίησε μέσα σε 18 μήνες στις ΗΠΑ και οι οποίες «ενδυναμώνουν τις διμερείς σχέσεις μας», καθώς και στις «εποικοδομητικές συνομιλίες» που είχε με τον Τ. Μπλερ τον περασμένο Ιούνη. Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, είπε ότι είναι σε στενή συνεργασία με τον πρόεδρο και την πολιτική ηγεσία της Κύπρου «για την προώθηση των θέσεών μας στο πλαίσιο της ΕΕ και την αναζήτηση λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του προβλήματος σύμφωνης με τις αποφάσεις του ΟΗΕ και τις αρχές της ΕΕ».


ΣΥΝ
Στον ευρωμονόδρομο με κλειστά μάτια

Εθελοτυφλώντας στον ευρωμονόδρομο και διεκδικώντας ευρύτερο ρυθμιστικό ρόλο για τον ΣΥΝ, στα πλαίσια της διαχείρισης της σημερινής κατάστασης, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Αλαβάνος παρουσίασε την Κυριακή τις θέσεις της ηγεσίας του ΣΥΝ για τις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος. Αναφορικά με την κυβερνητική πολιτική κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «καθυστερημένα προσπαθεί να μετατρέψει την Ελλάδα σε πειραματόζωο των πιο ακραίων δογμάτων» και στη συνέχεια αναφερόμενος στην «εναλλακτική πρόταση του ΠΑΣΟΚ» σημείωσε ότι «δεν είδαμε καμία εναλλακτικότητα σ' αυτή την πρόταση».

Στο πλαίσιο αυτού του σκηνικού ο ρόλος του ΣΥΝ είναι, όπως είπε, να πρωταγωνιστήσει «σε μια προσπάθεια γνήσιας εναλλακτικής απάντησης στη ΝΔ, που θα δώσει έμπνευση και ορμή στην κοινωνία. Και να καλύψουμε τα κενά που δημιουργούνται από τη στάση συναίνεσης πολιτικών δυνάμεων». Βέβαια, δεν υπήρξε ούτε ψήγμα αυτοκριτικής για την κατά καιρούς συναινετική στάση του ΣΥΝ στις βασικές πολιτικές επιλογές του δικομματισμού. Εντόπισε δε την «εναλλακτική» πρόταση του ΣΥΝ στην υπόθεση της «Ολυμπιακής Αεροπορίας», στην πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για να αποφασίσουν οι Ελληνες πολίτες «αν θέλουν δημόσια ΟΑ ή αν θέλουν να πωληθεί».

Μάλιστα, ακόμα και τη χλιαρή προσπάθειά του να ασκήσει κριτική στην Ευρωπαϊκή Ενωση, λέγοντας ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίζει την Ελλάδα το Συμβούλιο των Επιτρόπων «σαν νομαρχία των Βρυξελλών», την ακύρωσε στη συνέχεια, αφού το σχετικό απόσπασμα της ομιλίας του διαγράφηκε από το κείμενο που διανεμήθηκε στα ΜΜΕ.

Σχετικά με τις εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση προέτρεψε «να ενισχύσουμε την προσπάθειά μας για εναλλακτικά αριστερά ψηφοδέλτια, που θα συμμετέχουν ευρύτατες δυνάμεις της κοινωνίας που μπορεί να πρόσκεινται και στο ένα ή στο άλλο μεγάλο κόμμα».

Βέβαια, δεν παρέλειψε να κατηγορήσει το ΚΚΕ ότι «ενισχύει την απαισιοδοξία, τη ματαιότητα, την παραίτηση» επειδή δεν προσχωρεί στην «εναλλακτική» πρόταση του ΣΥΝ. Και έσπευσε να διευκρινίσει: «Ορισμένοι ανησυχούν ότι η επίμονη πρόσκλησή μας προς όλους, συμπεριλαμβανομένου και του ΚΚΕ, αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά του ΣΥΝ. Πιστεύω ότι εμείς θα κριθούμε και πάλι από τη δικιά μας πρόταση και όχι από την πρόσκλησή μας για συνεργασία». Αυτή δε η «συνεργασία της Αριστεράς» δε θα εξαρτηθεί, όπως είπε, από «το ναι ή το όχι οιουδήποτε μικρού, μεγαλύτερου ή μεγάλου» και πάντως «το πάρτι θα γίνει».

Τα μέλη της ΚΠΕ του ΣΥΝ στη συνέχεια ήταν πιο σαφή στις τοποθετήσεις τους: Ο Μ. Κοψίδης εξέφρασε την ανησυχία του γιατί μεγαλώνει η ψαλίδα μεταξύ ΚΚΕ και ΣΥΝ. Ο Θ. Μαργαρίτης διαπίστωσε ότι το ΚΚΕ ισχυροποιείται γιατί είναι το μοναδικό κόμμα που έχει τέτοια ανοχή από τα άλλα κόμματα και ζήτησε να μην υπάρχει «ενοχική στάση» από τον ΣΥΝ απέναντι στο ΚΚΕ. Ο Π. Τριγάζης κατηγόρησε το ΚΚΕ για διασπαστικό ρόλο. Ο Στ. Πιτσιόρλας πρότεινε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ και στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ