ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Πρόγραμμα στην ίδια αντιλαϊκή ρότα

Το «εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης», που παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ήταν... μία από τα ίδια με το πρόγραμμα της ΝΔ

Πήγε στη Θεσσαλονίκη για να παρουσιάσει το «εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης» της χώρας. Μέσα σε φιέστες και υποδοχές στο αεροδρόμιο, αναλώθηκε σε μια φραστική επίθεση εναντίον του Κ. Καραμανλή για να εξυπηρετήσει το επικοινωνιακό αντιπολιτευτικό του παιχνίδι, όταν όμως ήρθε η στιγμή να παρουσιάσει τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ, ο Γ. Παπανδρέου απέδειξε ότι το κόμμα του κινείται στην ίδια αντιλαϊκή και νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση με αυτή της κυβέρνησης.

Τόσο στην ομιλία του στο «Βελίδειο», όσο και στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στους δημοσιογράφους, ο Γ. Παπανδρέου τάχτηκε υπέρ της εφαρμογής των αντιλαϊκών μεταρρυθμίσεων, περιορίζοντας την αντιπολιτευτική του κριτική στο ότι αυτές γίνονται χωρίς «σχέδιο». Ο Γ. Παπανδρέου στήριξε την πολιτική της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας. Ζήτησε την άμεση ιδιωτικοποίηση της «Ολυμπιακής». Εριξε στο «τραπέζι» του «διαλόγου» νέες αντιασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις. Παρουσίασε τους στόχους για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση, που θα μετατραπεί σε φορομπηχτικό μηχανισμό για να προσφέρει «κοινωνικές υπηρεσίες» στους πολίτες.

Απέναντι σε κάθε εργασιακό δικαίωμα

Ο Γ. Παπανδρέου, πιστός εκφραστής των συμφερόντων της άρχουσας τάξης και με οδηγό τη «Στρατηγική της Λισαβόνας», στήριξε κάθε καπιταλιστική αναδιάρθρωση που ενισχύει την «ανταγωνιστικότητα», υπηρετεί τους νόμους της αγοράς και εξασφαλίζει μεγιστοποίηση των κερδών του μεγάλου κεφαλαίου. «Η μείωση της διαρθρωτικής ανεργίας, θα γίνει με νέα εργαλεία που θα διασφαλίζουν την ευελιξία» στην αγορά εργασίας, είπε ο Γ. Παπανδρέου. Βέβαια ο ίδιος όπως και όταν είχε προτείνει οι νέοι άνεργοι να δουλεύουν ανασφάλιστοι, ισχυρίστηκε ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ θα είναι «η ασφάλεια τόσο στη δουλιά όσο και στο εισόδημα»!

Αναφέρθηκε και στο ασφαλιστικό, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει «άρση των αδυναμιών του σημερινού συστήματος, όπως η πρόωρη συνταξιοδότηση». Ταυτισμένος πλήρως με τις αντιλαϊκές κατευθύνσεις της ΕΕ για αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης. Ανάμεσα στις νεοφιλελεύθερες προτάσεις του, εξέχουσα θέση είχε «ο ΟΑΕΔ να φύγει από την κρατική διαχείριση και να περάσει πλήρως στα χέρια των κοινωνικών εταίρων». Οι βιομήχανοι λοιπόν, σύμφωνα με τον Γ. Παπανδρέου θα αναλάβουν τις «τύχες» των ανέργων, εξυπηρετώντας και την απαίτησή τους για φτηνό εργατικό δυναμικό.

«Βαριά βιομηχανία» Πολιτισμού

Στην παρουσία του στη Θεσσαλονίκη ο Γ. Παπανδρέου μίλησε και για ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο. Ο Γ. Παπανδρέου ισχυρίστηκε ότι το ΠΑΣΟΚ θα προχωρήσει σε «αναδιανομή του πλούτου», υποστηρίζοντας: «Στους φόρους εισοδήματος το βάρος που φέρουν τα εισοδήματα που προέρχονται από εργασία πρέπει να μειωθεί, σε σχέση με τα εισοδήματα που προέρχονται από το κεφάλαιο». Βέβαια, ίδιες... δεσμεύσεις είχαν πάρει και οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, οι οποίες όχι μόνο δεν αύξησαν τους φόρους του κεφαλαίου, αλλά πρόσφεραν συνεχόμενες φοροαπαλλαγές. Συγχρόνως ο ίδιος έκανε λόγο για «δραστική μείωση» της φορολόγησης των διανεμόμενων κερδών των επιχειρήσεων για επενδύσεις.

Ο Γ. Παπανδρέου αναλύοντας το ελληνικό αναπτυξιακό μοντέλο, υποστήριξε ότι αυτό δε θα στηριχτεί στο φθηνό εργατικό δυναμικό, αν και με τις προτάσεις του το πρόσφερε απλόχερα στο μεγάλο κεφάλαιο, αλλά στην «επένδυση», στην «έρευνα», στην «υψηλή τεχνολογία», στον «πολιτισμό», στην «πληροφορική», στον «τουρισμό», στις «βιολογικές καλλιέργειες», στο «περιβάλλον», στον «αθλητισμό», στην αξιοποίηση των συγκριτικών «πλεονεκτημάτων της χώρας»...

Παιδεία στην υπηρεσία του κεφαλαίου

Ο Γ. Παπανδρέου τάχτηκε υπέρ της δημιουργίας ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Πρότεινε τη σύνδεση των ΑΕΙ και των ΤΕΙ απευθείας με το μεγάλο κεφάλαιο, γιατί όπως είπε «θέλουμε εκπαίδευση συνδεμένη με την αγορά εργασίας». Τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, σύμφωνα με τον ίδιο, πρέπει να εξασφαλίσουν την «αυτοτέλειά» τους, ενώ το κράτος θα περιοριστεί στο δημόσιο έλεγχο και στην... αξιολόγηση των εκπαιδευτικών υπηρεσιών. Ακολουθώντας τη γνωστή τακτική των εξαγγελιών έταξε συγχρόνως αύξηση στο 5% του κρατικού προϋπολογισμού για την Παιδεία.

Κράτος φιλανθρωπίας

Στο νέο σχέδιο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, εξέχουσα θέση έχει η κατάλυση του «κράτους πρόνοιας». Προοδευτική πολιτική ισχυρίστηκε ο Γ. Παπανδρέου «είναι να συνθέτουμε κράτος και αγορά υπέρ της κοινωνίας των πολιτών». Βασικός μοχλός για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής αλλά και της εφαρμογής γενικότερα των μεταρρυθμίσεων θα αποτελέσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση. «Η παροχή των κοινωνικών υπηρεσιών», πρέπει να περάσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση είπε ο Γ. Παπανδρέου. «Προτείνουμε νέα κατανομή πόρων ανάμεσα στην κρατική διοίκηση και την αυτοδιοίκηση για να διαθέτει η αυτοδιοίκηση τους αναγκαίους αναπτυξιακούς πόρους».

Ο Γ. Παπανδρέου δίνοντας τη δυνατότητα τοπικής φορολογίας στους ΟΤΑ, καλεί τους πολίτες να πληρώνουν για υπηρεσίες Υγείας, Παιδείας, τονίζοντας παράλληλα ότι το κράτος πρόνοιας θα δώσει βάρος «μόνο στις ομάδες που έχουν ιδιαίτερες ανάγκες». Χρησιμοποιώντας τους όρους της «ανθρωπιάς» και της «αλληλεγγύης», της «γειτονιάς», ο Γ. Παπανδρέου φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα «φιλάνθρωπο» κράτος που θα έχει «εποπτικό ρόλο» στην παροχή κοινωνικών υπηρεσιών, το βάρος των οποίων θα σηκώσουν τα λαϊκά στρώματα.

Επίσης ο Γ. Παπανδρέου τάχτηκε ουσιαστικά υπέρ της άρσης της μονιμότητας στον «ευρύτερο δημόσιο τομέα», αφού ανέφερε ότι χώρες όπως η Σουηδία που δεν έχουν μονιμότητα στο δημόσιο, δεν αντιμετωπίζουν κανένα πρόβλημα. Εφτασε μάλιστα στο σημείο να πει ότι το πρόβλημα των ΔΕΚΟ, όπως και της «Ολυμπιακής» είναι οι «αθρόες κομματικές προσλήψεις», τις οποίες απέδωσε στη 18μηνη διακυβέρνηση της ΝΔ... Για να στηρίξει την πρότασή του για το ξεπούλημα της «Ολυμπιακής», ανέφερε ότι το «δημόσιο συμφέρον δεν είναι πάντα ταυτισμένο με το δημόσιο χαρακτήρα», αλλά την ίδια στιγμή τόνισε ότι το κράτος «μπορεί να αγοράζει υπηρεσίες των ιδιωτών, υπέρ του δημοσίου συμφέροντος»!!

Τέλος για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, τάχτηκε υπέρ ενός νέου Ελσίνκι και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι απεμπόλησε το δικαίωμα του «βέτο», με το οποίο βέβαια δεν τάχτηκε υπέρ.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος σχολιάζοντας τη συνέντευξη Τύπου του Γ. Παπανδρέου δήλωσε: «Χτες, από το βήμα της ΔΕΘ και επί δύο περίπου ώρες, ο κ. Παπανδρέου επιχείρησε να πείσει τους Ελληνες ότι έχει μαγικές λύσεις για όλους τους πολίτες, για όλα τα προβλήματα.

Σήμερα, στη συνέντευξη Τύπου, όταν κλήθηκε να γίνει πιο σαφής, βρέθηκε σε πλήρη αδυναμία να φωτίσει τις "γκρίζες ζώνες" των εξαγγελιών του. Να δώσει, δηλαδή, απαντήσεις για το πώς, σε τι βάθος χρόνου και με τι πόρους θα γίνουν πράξη τα δεκάδες "Θα" που μοίρασε αφειδώς.

Τελικά, αυτό που έμεινε από την παρουσία του κ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ, είναι και πάλι κούφια, μεγάλα λόγια».

  • «Σε απόσταση ή και στον αντίποδα αριστερών εναλλακτικών πολιτικών σε κρίσιμους τομείς», βρήκε τις απόψεις του Γ. Παπανδρέου ο Ν. Χουντής, γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η αντιπολιτευτική τακτική του δεν αξίζει δεκάρα

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Κόμματος για τη συνέντευξη του Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ

Σε ανακοίνωσή του, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, για τη συνέντευξη του Γ. Παπανδρέου, επισημαίνει: «Επεσε και πάλι στο κενό η επίμονη προσπάθεια του Γ. Παπανδρέου να αποδείξει ότι η στρατηγική του ΠΑΣΟΚ είναι αντίθετη με της ΝΔ. Η αντιπολιτευτική τακτική του ΠΑΣΟΚ προς την κυβέρνηση κυριολεκτικά δεν αξίζει δεκάρα.

Το επαναλαμβανόμενο από τον Γ. Παπανδρέου σύνθημα "περί λαϊκής συμμετοχής" σημαίνει την επιδίωξη να γίνει ο λαός συνένοχος σε μια πολιτική που τσακίζει τα δικαιώματα της λαϊκής οικογένειας.

Αρα στους εργαζόμενους δεν απομένει παρά να εγκαταλείψουν και τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Να συσπειρωθούν σε κοινή δράση με το ΚΚΕ και να το ενισχύσουν αποφασιστικά».

ΔΗΚΚΙ
Νεοφιλελεύθερη η πολιτική του ΠΑΣΟΚ

Σχολιάζοντας το ΔΗΚΚΙ τη συνέντευξη Τύπου του Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ τονίζει: «Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν ξέφυγε ούτε πόντο από την αντιλαϊκή πολιτική που εφάρμοζε ο ίδιος και η κυβέρνηση Σημίτη. Αλλωστε δήλωσε υπέρμαχος της ιδιωτικοποίησης της "Ολυμπιακής" καθώς επίσης υπέρμαχος του δρόμου του Ελσίνκι στα εθνικά θέματα.

Η πολιτική του αντίληψη είναι βαθιά νεοφιλελεύθερη και νεοταξική και καμιά διαφορά δεν έχει από την πρόταση της ΝΔ. Γι' αυτό ήρθε η ώρα ο λαός να δώσει δυναμική απάντηση απέναντι στο δικομματισμό».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ