ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Η «παράσταση» απέτυχε

Στρατιώτης επιβλέπει καθώς εργάτες μεταφέρουν τις κάλπες

Associated Press

Στρατιώτης επιβλέπει καθώς εργάτες μεταφέρουν τις κάλπες
ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Πτώση μεγαλύτερη του 20% σημειώθηκε στη συμμετοχή στις βουλευτικές εκλογές του Αφγανιστάν, σε σύγκριση με τις προεδρικές του 2004, σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων: μόλις το 50% από τους συνολικά 12,5 εκατ. ψηφοφόρους μετείχαν. Η γενική εικόνα της πολιτικής αυτής «άσκησης», που πολυδιαφημίστηκε από τους... χορηγούς της, την ΕΕ και τις ΗΠΑ, ήταν μάλλον απογοητευτική, ενώ δεν έλειψαν τα σποραδικά κρούσματα βίας, με πάνω από 10 νεκρούς - μεταξύ των οποίων και ένας Γάλλος κομάντο, ο πρώτος που πεθαίνει στη χώρα - και «δεκάδες» επιθέσεις από τους Ταλιμπάν, παρότι τελικά δεν υπήρξε το «μπαράζ» επιθέσεων που υπόσχονταν οι ισλαμιστές μαχητές. Πάντως, ως αιτία της χαμηλής συμμετοχής προβάλλεται και το ότι μεγάλο ποσοστό των πολιτών αρνήθηκαν να ψηφίσουν υποψηφίους που θεωρούν πολεμάρχους. Εξίσου μεγάλο ποσοστό βρήκαν τον τρόπο με τον οποίο διεξήχθη η εκλογή πως προκαλούσε σύγχυση: Καθώς οι εκλογείς καλούνταν να επιλέξουν ανάμεσα σε 5.800 υποψηφίους χωρίς κομματικό προσδιορισμό, ήταν δύσκολο να καταλάβουν ποιος ήταν ποιος. Ο «πρόεδρος» της χώρας, Χάμιντ Καρζάι, μίλησε για «νίκη του Αφγανιστάν», όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα - αν και η σύνθεση της 249μελούς Ουολέσι Τζίργκα (Βουλής) δεν αναμένεται να γίνει γνωστή πριν από τον Οκτώβρη. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζ. Ου. Μπους, «συνεχάρη» τους Αφγανούς που «κτίζουν μια δημοκρατική χώρα», ολοκληρώνοντας τη σουρεαλιστική εικόνα της «πολιτικής διαδικασίας» σε μια χώρα υπό αμερικανονατοϊκή κατοχή. Η καταμέτρηση των ψήφων, που θα γίνει τμηματικά, καθώς οι κάλπες επιστρέφουν στην Καμπούλ με φορτηγά, γαϊδάρους, ελικόπτερα και διάφορα άλλα μέσα, άρχιζε σήμερα.

Στο μεταξύ, η ρωσική κυβέρνηση προέβλεπε χτες διά στόματος Σεργκέι Ιβανόφ, υπουργού Αμύνης, ότι ως το τέλος του χρόνου θα φθάσουν μόνο στη Ρωσία κάπου 500 τόνοι ηρωίνης από το Αφγανιστάν, που μετακατοχικά έχει αναδειχτεί «πρωταθλήτρια» χώρα όσον αφορά την παραγωγή του ναρκωτικού σε παγκόσμιο επίπεδο.

ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Επιθέσεις και αστρονομικές υπεξαιρέσεις

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Ακόμη και ένοπλοι του «αιρετικού» σιίτη ηγέτη Μουκτάντα Σαντρ έλαβαν άδεια να στήσουν σημεία ελέγχου προκειμένου να αποφευχθούν επιθέσεις κατά των χιλιάδων σιιτών προσκυνητών που συνέρρεαν από χτες το πρωί στην Καρμπάλα, για την ετήσια θρησκευτική γιορτή της έναρξης του ιερού μουσουλμανικού μήνα. Αν και τα μέτρα ήταν δρακόντεια, με τη συμμετοχή και κατοχικών δυνάμεων, 9 Ιρακινοί αστυνομικοί σκοτώθηκαν από επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα σε σημεία ελέγχου στη Μαχμουντίγια και τη Λατιφίγια, στο δρόμο που συνδέει τη Βαγδάτη με την Καρμπάλα.

Η σιιτική κοινότητα παραμένει σε εγρήγορση μετά την «κήρυξη ανοιχτού πολέμου» εναντίον της από την «αλ Κάιντα» του Ζαρκάουι, την περασμένη βδομάδα, και παρά τις καταγγελίες σουνιτών ηγετών ότι η στάση και οι απειλές του Ζαρκάουι «εξυπηρετούν μόνο τους κατακτητές». Μέχρι την Κυριακή, μέσα σε λίγα μόνο 24ωρα, είχαν σκοτωθεί 250 άνθρωποι, κυρίως σιίτες, με τελευταία την επίθεση με παγιδευμένο αυτοκίνητο στην αγορά της σιιτικής πόλης Ναχραουάν, με 20 νεκρούς.

Ενταση, χτες, επικρατούσε και στη σιιτική νότια Βασόρα, όπου ιρακινές δυνάμεις συνέλαβαν 2 Βρετανούς στρατιώτες, που, εκτός υπηρεσίας, αρνήθηκαν να σταματήσουν σε σημείο ελέγχου και άνοιξαν πυρ κατά των Ιρακινών αστυνομικών. Το περιστατικό σημειώθηκε την Κυριακή και προκάλεσε έκρηξη οργής μεταξύ των πολιτών. Χτες, διαδηλωτές πυρπόλησαν βρετανικά άρματα μάχης και συγκρούστηκαν με Βρετανούς στρατιώτες. Τραυματίστηκαν τουλάχιστον 15 διαδηλωτές. Επίσης, στη Βασόρα, από αγνώστους που παρίσταναν τους αστυνομικούς δολοφονήθηκε Ιρακινός δημοσιογράφος που συνεργαζόταν με την αμερικανική εφημερίδα «New York Times».

Εκτός από τις διάφορες επιθέσεις και δολοφονίες που σημειώθηκαν και αυτό το Σαββατοκύριακο, με κυριότερη τη δολοφονία Κούρδου βουλευτή στο Κιρκούκ και τη βομβιστική επίθεση σε πετρελαιοφόρο τρένο νοτίως της Βαγδάτης, στην ειδησεογραφία από το Ιράκ κυριαρχεί, αν μη τι άλλο, η ανακοίνωση περί υπεξαίρεσης μεγάλων χρηματικών ποσών από αξιωματούχους που υπηρέτησαν στην «κυβέρνηση Αλάουι» υπό την κατοχική διοίκηση. Στο επίκεντρο βρίσκεται ο πρώην υπουργός Αμυνας, Χαζίμ Σααλάν, που κατηγορείται ότι υπεξαίρεσε περισσότερα από 2 δισεκατομμύρια δολάρια, ενώ ανάλογες έρευνες γίνονται και για τα υπουργεία Ηλεκτρισμού, Μεταφορών και Εσωτερικών, καθώς αναμένεται η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης. Ο Σααλάν, πάντως, υποστηρίζει ότι όλα έγιναν με τη συγκατάθεση των Αμερικανών κατοχικών.

«ΓΡΙΠΗ ΤΩΝ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ»
Πιθανή πανδημία από ιούς και μονοπώλιο

ΝΟΥΜΕΑ (Νέα Καληδονία).--

Ο γενικός διευθυντής της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ), Λι Γονγκ-γουκ, αντιτάχθηκε χτες στην άσκηση πιέσεων για τη δημιουργία ενός φθηνότερου φαρμάκου - αντίγραφο του αντιικού φαρμάκου Ταμιφλού, της φαρμακοβιομηχανίας «Roche Holding AG» το μόνον που αντιμετωπίζει τη «γρίπη των πουλερικών στον άνθρωπο»), καλώντας κάθε χώρα - μέλος να αντεπεξέλθει με δικά της μέσα (!) σε πιθανή, όπως προέβλεψε, κρίση με μία ενδεχόμενη μετάλλαξη του ιού, ώστε να μεταδίδεται και μεταξύ ανθρώπων...

Ο διευθυντής της ΠΟΥ πρόσθεσε πως ο οργανισμός «δε θέλει να κατηγορήσει τη φαρμακοβιομηχανία «Roche Holding AG» για τη μονοπωλιακή διάθεση του φαρμάκου Tamiflu», γιατί αυτό «θα λειτουργούσε ως αντικίνητρο για... την περαιτέρω συνέχιση της συνεργασίας μεταξύ ΠΟΥ - εταιρίας» (που ως τώρα «μετρά» μία δωρεά 3 εκατ. δόσεων του φαρμάκου)! Οσο για τις φτωχότερες χώρες της ΝΑ Ασίας, που ήδη αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη νόσο των πουλερικών; Ο Λι Γιονγκ-γουκ κάλεσε τις πλουσιότερες χώρες που έχουν ήδη εξασφαλίσει αρκετά αποθέματα του φαρμάκου, να δωρίσουν «ό,τι μπορούν» στις αποθήκες της ΠΟΥ, για να αντιμετωπίσει η τελευταία πιθανά κρούσματα σε αναπτυσσόμενες χώρες...

  • Δύο παιδιά με ύποπτα συμπτώματα της «γρίπης των πουλερικών» νοσηλεύονται από χτες στην Ινδονησία, ενώ μεγάλος ζωολογικός κήπος στην Τζακάρτα έκλεισε μετά από ελέγχους σε εξωτικά πτηνά που προσβλήθηκαν από τον ιό...
ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ
Προς παραπομπή στο Συμβούλιο Ασφαλείας

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.--

Σχέδιο απόφασης που θα ανοίγει το δρόμο στην παραπομπή του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για το πυρηνικό του πρόγραμμα απεργάζονται, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι Βρετανίας, Γαλλίας, Γερμανίας (τρόικα της ΕΕ) ενώ άρχισε η συνεδρίαση της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας. Η τρόικα φέρεται να αποφάσισε να τηρήσει τη συγκεκριμένη στάση μετά την ομιλία του Ιρανού Προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Με την απόφαση αυτή δε συμφωνεί η Μόσχα ενώ η τρόικα λέγεται ότι διαφωνεί με τις ΗΠΑ όσον αφορά στον τρόπο παραπομπής και στα πιθανά μέτρα που θα μπορούσαν να ληφθούν κατά της Τεχεράνης.

ΤΟΥΡΚΙΑ
«Καυτή πατάτα» το Κουρδικό

ΑΓΚΥΡΑ.--

Νέα αιματηρή βομβιστική επίθεση, με δύο νεκρούς και δέκα τραυματίες σημειώθηκε χτες κοντά στην πόλη Μαναβγκάτ, σε λεωφορείο που μετέβαινε στην Αντάλια (Αττάλεια) της νότιας Τουρκίας από τα Αδανα. Οι τουρκικές αρχές «υποπτεύονταν» ως συνήθως οργανώσεις της εκτός νόμου αριστεράς ή «τρομοκράτες» -όπως αποκαλούν τους αυτονομιστές μαχητές του ΡΚΚ. Λίγο αργότερα χτες, εξερράγη βόμβα που είχε τοποθετηθεί σε κάδο απορριμμάτων στην Ισταμπούλ (Κωνσταντινούπολη), με έναν εργαζόμενο στην καθαριότητα να τραυματίζεται. Την Κυριακή, σε επίθεση Κούρδων ανταρτών στην επαρχία Βαν, σκοτώθηκαν δύο αυτονομιστές και ένας αστυνομικός, ενώ χτες υπέκυψε άλλος ένας αστυνομικός, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ανατολή».

Στο μεταξύ χτες έγινε η έκτακτη σύνοδος του τουρκικού Κοινοβουλίου που είχε ζητήσει το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) για να συζητηθεί το θέμα της «τρομοκρατίας» στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπως κωδικοποιείται το Κουρδικό. Σύμφωνα με το «Cihan News», το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης & Ανάπτυξης (ΑΚ) για «ανικανότητα και απροθυμία» όσον αφορά την «πάταξη» της κουρδικής εξέγερσης. Ο Ντενίζ Μπαϊκάλ κατηγόρησε τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι «αποτυγχάνει να εφαρμόσει τον αντιτρομοκρατικό νόμο». Πλειοδοτώντας σε αντιτρομοκρατικές διακηρύξεις ο υπουργός Εσωτερικών Αμπντουλκαντίρ Αξού είπε ότι «καταπολεμούμε κάθε μορφή τρομοκρατίας», αλλά πρέπει να «απαλείψουμε και τις συνθήκες που την τρέφουν».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ