ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΕΡΚΥΡΑ
Ελεύθεροι οι τραμπούκοι!

Είχαν ξυλοκοπήσει κατοίκους που πρωτοστάτησαν στην υπεράσπιση υδροβιότοπου

Η στήριξη των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων από την αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που χρησιμοποιούν τους θεσμούς του καπιταλιστικού κράτους για την εξυπηρέτηση των κερδοσκόπων και στον τομέα του περιβάλλοντος, διαφαίνεται στη απόφαση να αφεθούν ελεύθεροι με αναστολή τραμπούκοι που ξυλοκόπησαν κάτοικο, ο οποίος πρωτοστάτησε στο να σταματήσουν οι εργασίες κατασκευής μεγάλου ξενοδοχειακού συγκροτήματος στην περιοχή Αλμυρού της Κέρκυρας, εντός ενός σπάνιου υδροβιότοπου με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.

Η παραπάνω απόφαση δημιούργησε έντονες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία της Κέρκυρας, ενώ αίσθηση προκάλεσε η υπεράσπιση των τραμπούκων από τον Σ. Νικόπουλο, νομαρχιακό σύμβουλο και συντονιστή του ΠΑΣΟΚ.

Σε ανακοίνωση που υπογράφουν 18 δικηγόροι της Κέρκυρας και η οποία δημοσιεύεται στον τοπικό Τύπο αναφέρουν μεταξύ άλλων «ότι εισάγονται μαφιόζικοι τρόποι και μέθοδοι στη δημόσια ζωή του τόπου μας, με στόχο να καταστέλλεται η λειτουργία των ενεργών πολιτών και να καταπνίγεται κάθε μορφή αντίστασης». Σημειώνουν την έκπληξή τους για την αυτόφωρο διαδικασία που ακολουθήθηκε και η οποία δεν μπορεί να οδηγήσει στη αποκάλυψη των ηθικών αυτουργών και απαιτούν να διαλευκανθεί σε βάθος η υπόθεση, ενώ αναφέρουν «την ηχηρή σιωπή των κομμάτων εξουσίας και των εκπροσώπων της».

Η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ σε ανακοίνωσή της τονίζει: «Πρόκειται για απόφαση - πρόκληση στο λαϊκό περί δικαίου αίσθημα, που εκθέτει ανεπανόρθωτα τη δικαιοσύνη και τους λειτουργούς της», ενώ αναφερόμενη στη υπεράσπιση των τραμπούκων από τον Σ. Νικόπουλο, νομαρχιακό σύμβουλο και συντονιστή του ΠΑΣΟΚ, σημειώνει: «Για αρκετά στελέχη του ΠΑΣΟΚ τα πάντα είναι εμπόρευμα. Διαποτισμένοι από την ιδεολογία και την πολιτική του κόμματος που καλλιεργεί σε όλους τους τόνους την αντίληψη, τις αξίες και τους νόμους της ελεύθερης αγοράς, δηλαδή τη λογική ότι όλα αγοράζονται και όλα πουλιούνται, δεν έχουν κανένα φραγμό κανένα δισταγμό. Αλλος αξιοποιεί τις αιρετές θέσεις για να πλουτίζει "νόμιμα", άλλος γίνεται συνήγορος των τραμπούκων, γιατί αυτό απορρέει από το επάγγελμα».

Η ΝΕ Κέρκυρας του ΚΚΕ καλεί τα λαϊκά στρώματα και τη νεολαία να απεγκλωβιστούν από ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και να συμπορευτούν με το εργατικό λαϊκό κίνημα και με το ΚΚΕ.

Εγκληματούν σε βάρος της ΕΣΗΕΑ και των δημοσιογράφων

Ανακοίνωση της «Μαχόμενης Δημοσιογραφίας»

Ενώ τα προβλήματα των χιλιάδων εργαζόμενων δημοσιογράφων λαμβάνουν πλέον δραματικές διαστάσεις, η ΕΣΗΕΑ εξακολουθεί να παραμένει ακέφαλη. Αν και έχουν περάσει τρεις και πλέον μήνες από τις εκλογές, το ΔΣ της Ενωσης δεν έχει ακόμη συγκροτηθεί.

«Με δικαιολογημένη οργή και αγανάκτηση οι χιλιάδες δημοσιογράφοι στις εφημερίδες και τους σταθμούς, παρακολουθούν τις δραματικές εξελίξεις στο χώρο του Τύπου, και ταυτόχρονα την Ενωση Συντακτών, το μεγαλύτερο σωματείο με τα 4.000 μέλη ουσιαστικά να παραμένει παρατηρητής των εξελίξεων, έρμαιο των μικροπαραταξιακών σκοπιμοτήτων, των πολιτικών επιδιώξεων και των προσωπικών φιλοδοξιών τριών παρατάξεων και των εκλεγμένων εκπροσώπων τους» τονίζει σε ανακοίνωσή της η «Μαχόμενη Δημοσιογραφία».

Αφού κατονομάζει ως υπεύθυνες γι' αυτό τις παρατάξεις «Δημοσιογράφοι για τη Δημοσιογραφία», «Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων» και «Συσπείρωση Δημοσιογράφων - Δούρειος Τύπος» (σ.σ. πρόσκεινται αντίστοιχα σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ - Κοινωνικό Φόρουμ) υπογραμμίζει: «Η πεισματική επιμονή τους στο κυνήγι καρεκλών, δεν παρατείνει απλά το αδιέξοδο, αλλά αποτελεί έγκλημα σε βάρος του κλάδου, γιατί επιτείνει τη στάση διάλυσης της ΕΣΗΕΑ, συντελεί στην περαιτέρω απαξίωσή της, σπέρνει απογοήτευση στους συναδέλφους και λειτουργεί εντελώς αρνητικά για την ενότητα του κλάδου. Ενώ ταυτόχρονα, η στάση τους αυτή εξυπηρετεί απόλυτα τα συμφέροντα των εργοδοτών».

«Η κατάσταση αυτή δεν μπορεί να συνεχιστεί» επισημαίνει η «Μαχόμενη Δημοσιογραφία». «Είναι επικίνδυνη ακόμη και για την ίδια την ύπαρξη της Ενωσης Συντακτών. Οι δημοσιογράφοι, όπως συνολικά οι εργαζόμενοι της χώρας, αντιμετωπίζουν τη βάρβαρη επίθεση στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους. Στο όνομα της λεγόμενης ελεύθερης αγοράς και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, οι εργοδότες κάνουν κουρελόχαρτο τις ΣΣΕ, χρησιμοποιούν ασύδοτοι τις λεγόμενες "ελαστικές σχέσεις εργασίας", απολύουν όποτε θέλουν, εξαναγκάζουν σε "οικειοθελείς" αποχωρήσεις, εντατικοποιούν την εργασία, απειλούν, εκβιάζουν, τα θέλουν όλα δικά τους. Δεν πάει άλλο. Οι υπεύθυνοι γι' αυτήν την κατάσταση οφείλουν να εγκαταλείψουν ΕΔΩ και ΤΩΡΑ τις όποιες άλλες επιδιώξεις τους και να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Για να συγκροτηθεί επιτέλους σε σώμα το ΔΣ. Διαφορετικά φέρουν ακέραιη την ευθύνη γιατί με τη στάση τους διαλύουν την Ενωση, βάζουν βούτυρο στο ψωμί των εργοδοτών και ανοίγουν το δρόμο για διορισμούς διοικήσεων από τα δικαστήρια με ό,τι αυτό συνεπάγεται...

H "Μαχόμενη Δημοσιογραφία" έχει από την πρώτη στιγμή ξεκαθαρίσει ότι, μπροστά στη φαινομενική αδυναμία συγκρότησης συμμαχικού - προγραμματικού προεδρείου από άλλες παρατάξεις, αποδέχεται τη συγκρότηση αντιπροσωπευτικού αναλογικού προεδρείου, με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών. Η λύση αυτή όμως μπλοκάρεται κυρίως από την ΚΕΔ και τους "Δημοσιογράφους για τη Δημοσιογραφία"».

ΒΟΛΟΣ
Οι εργολάβοι καθυστερούν τα έργα της ΔΕΗ

Μεγάλες καθυστερήσεις παρουσιάζονται σε έργα της ΔΕΗ στη Θεσσαλία, τα οποία, στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης τομέων της επιχείρησης, ανέλαβαν εργολάβοι. Το πρόβλημα οφείλεται στο γεγονός ότι οι εργολάβοι επιχειρούν να φέρουν σε πέρας τις δουλιές που χρεώνονται με όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος, ώστε ν' αυξήσουν το κέρδος τους. Και το πρώτο που μειώνουν είναι το λεγόμενο εργατικό κόστος, μειώνοντας το εργατικό προσωπικό που απαιτείται.

Αυτό ακριβώς κάνουν οι δυο υπεργολάβοι, οι οποίοι ανέλαβαν τα έργα της ΔΕΗ στο Βόλο, για λογαριασμό της αθηναϊκής εργολαβικής εταιρίας «Τοξότης», συμφερόντων Χρ. Καλογρίτσα. Οι εν λόγω υπεργολάβοι αρνούνται να προσλάβουν τους 40 εργατοτεχνίτες, που δουλεύουν, για 20 χρόνια, σ' αυτή τη δουλιά, και θέλουν με πολύ λιγότερους εργαζόμενους - προσέλαβαν μόνο 3 άτομα - να κατασκευάσουν τα έργα. Αυτό, βεβαίως, έχει αποτέλεσμα τα έργα να μην προχωρούν και να προκαλούνται αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής, πολλοί από τους οποίους έστειλαν επιστολές διαμαρτυρίας στη ΔΕΗ. Αντιδράσεις εκδηλώνονται και από το σωματείο των εργαζομένων, που μένουν άνεργοι, ενώ παράσταση διαμαρτυρίας στην τοπική Διεύθυνση της ΔΕΗ έκανε αντιπροσωπεία συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, ζητώντας την πρόσληψη όλων των εργαζομένων που χρειάζονται και τη γρήγορη προώθηση όλων των έργων που απαιτούνται.

Σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα που παρουσιάζεται έχει να κάνει με την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, που προωθούν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και η οποία «έμπασε» τους εργολάβους στη ΔΕΗ. Αυτό που ενδιαφέρει περισσότερο τους ιδιώτες είναι πώς θα εξασφαλίσουν μεγαλύτερο κέρδος από την εργολαβία κι όχι πώς θα λυθούν προβλήματα του λαού, που σχετίζονται με τα συγκεκριμένα έργα. Είναι, δε, χαρακτηριστικό ότι οι συγκεκριμένοι εργολάβοι του Βόλου χρωστούν πολλά και σε πολλούς...


ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ

Με τη συμπλήρωση 40 ημερών από το θάνατο του αγαπημένου μας και αξέχαστου

ΤΑΣΟΥ ΜΗΝΗ

Σμηνάρχου ΠΔ

Τελέσαμε τρισάγιο στον τάφο του.

Η σύζυγος: Σοφία. Τα παιδιά: Πάνος, Θανάσης. Οι συγγενείς του.


ΠΕΝΘΟΣ

Την πολυαγαπημένη μου θεία

ΕΥΓΕΝΙΑ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ

- ΣΤΑΪΚΟΥ

εκηδεύσαμε χτες Δευτέρα 19-9-05 στο κοιμητήριο Ζωγράφου.

Ο ανιψιός: Χρήστος Στάικος.

ΚΟ ΠΕΙΡΑΙΑ του ΚΚΕ
Συγκεντρώσεις για τις τοπικές εκλογές

Συγκεντρώσεις για την προβολή των θέσεων του ΚΚΕ για το χαρακτήρα των τοπικών εκλογών διοργανώνει η ΚΟ Πειραιά.

Την Τετάρτη 21/9:

  • Στην Αγ. Σοφιά, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Ε' Διαμερίσματος (Καλλέργη 146), στις 7μ.μ., θα μιλήσει η Ελπίδα Παντελάκη, μέλος της ΚΕ και βουλευτής στην Α' Πειραιά.
  • Στο Κερατσίνι, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου (Καραολή Δημητρίου & Ελ. Βενιζέλου), στις 7.30μ.μ., θα μιλήσει ο Σπύρος Χαλβατζής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.
Επεισόδια με δακρυγόνα και μολότοφ

Επεισόδια σημειώθηκαν τόσο στο Πολυτεχνείο και τα Εξάρχεια όσο και στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου το βράδυ του Σαββάτου. Με αφορμή τη συγκέντρωση στην οδό Σολωμού μελών της «Χρυσής Αυγής», πραγματοποιήθηκαν αντισυγκεντρώσεις στην Ομόνοια από μέλη του Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς και στο Πολυτεχνείο από αυτοαποκαλούμενους αναρχικούς.

Μετά τη διάλυση των διαδηλώσεων της «Χρυσής Αυγής» και του Φόρουμ, οι συγκεντρωμένοι στο Πολυτεχνείο επιτέθηκαν στις αστυνομικές δυνάμεις με βόμβες μολότοφ, φωτοβολίδες, πέτρες και ξύλα ενώ οι τελευταίοι απάντησαν με εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων. Το κυνηγητό συνεχίστηκε για 20 λεπτά περίπου στα στενά των Εξαρχείων ενώ οι αναρχικοί επιτέθηκαν στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, στην οδό Χαριλάου Τρικούπη και πολιόρκησαν το αστυνομικό τμήμα της περιοχής προκαλώντας ζημιές σε τέσσερα υπηρεσιακά αυτοκίνητα. Κατά τα επεισόδια αυτά, έγιναν περίπου 50 προσαγωγές.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, άτομα που συμμετείχαν σε πάρτι στην Πολυτεχνειούπολη Ζωγράφου, επιτέθηκαν με μολότοφ και πέτρες κατά αστυνομικών δυνάμεων που βρίσκονταν απέναντι καθώς εκεί στεγάζεται η Υποδιεύθυνση Αποκατάστασης Τάξης. Επίσης, πολιόρκησαν και το αστυνομικό Τμήμα Ζωγράφου. Τα επεισόδια έληξαν λίγο πριν τις 7 το πρωί, χωρίς να γίνουν συλλήψεις και αφού οι ταραξίες είχαν εξαφανιστεί.

Καταδικάστηκε σε ισόβια

Με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης καταδικάστηκε χτες ο Πασχ. Πάτσιος, από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λάρισας, ένας από τους κατηγορούμενους για τη δολοφονία του ταξιτζή Ιωάννη Δαρλαγιάννη από πληρωμένους δολοφόνους, το Γενάρη του 2002. Ο Πασχ. Πάτσιος καταδικάστηκε με την κατηγορία της πρόκλησης σε τέλεση κακουργήματος και της ηθικής αυτουργίας σε ανθρωποκτονία. Επίσης, το δικαστήριο έκρινε αθώες τη γυναίκα και την κόρη του, που ήταν, επίσης, κατηγορούμενες.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ