Ενδεχόμενα σχηματισμός κυβέρνησης μειοψηφίας
Ο καυγάς για το ποιο από τα δύο μεγαλύτερα κοινοβουλευτικά κόμματα - η χριστιανοδημοκρατία (CDU) ή το σοσιαλδημοκρατικό (SPD) - θα σχηματίσει την κυβέρνηση και με ποιον καγκελάριο συνεχίζεται αμείωτος και δεν αποκλείεται να διαρκέσει αρκετές μέρες ίσως βδομάδες. Για υποστήριξη της θέσης τους, οι σοσιαλδημοκράτες έριξαν στη ζυγαριά ένα νέο επιχείρημα. Η CDU της κυρίας Μέρκελ, λένε, δεν πήρε 35,2 των ψήφων και έτσι δεν υπερτερεί κατά 0,9% σε σχέση με το SPD, αλλά συγκέντρωσε μόνο 27,8%, ενώ το υπόλοιπο 7,4% των ψήφων το συγκέντρωσε το αδελφό κόμμα της CDU, δηλαδή η Χριστιανοκοινωνική Ενωση CSU) της Βαυαρίας. Η CSU εκθέτει πάντα υποψηφίους μόνο στο «ελεύθερο» - όπως αποκαλείται - «κράτος» (κρατίδιο) της Βαυαρίας, ενώ η CDU σε όλη τη Γερμανία, εκτός από τη Βαυαρία. Αυτό αποτελεί μακρά γερμανική παράδοση και δεν είχε ποτέ αμφισβητηθεί, ενώ τώρα οι σοσιαλδημοκράτες ισχυρίζονται ότι πρόκειται για δύο διαφορετικά κόμματα, που συγκρινόμενα με το SPD, το καθένα χωριστά, μειοψηφεί απέναντι στο SPD με 34,3% των ψήφων.
Αν, τελικά, αυτό το επιχείρημα ληφθεί στα σοβαρά είναι προς το παρόν άγνωστο, αλλά οι κινήσεις των ηγεσιών των τεσσάρων κομμάτων - SPD, Πράσινων, Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) και CDU - CSU κινούνται με ταχείς ρυθμούς προς την κατεύθυνση της απόκτησης συνεταίρου για το σχηματισμό κυβέρνησης πλειοψηφίας στο νέο Μπούντεσταγκ.
Στο μεταξύ, στην περίπτωση αποτυχίας αυτής της προσπάθειας, υποστηρίζεται από ορισμένες πλευρές ο σχηματισμός κυβέρνησης μειοψηφίας, που αναγνωρίζεται ότι θα είναι ένας «τρικλίζων» κυβερνητικός σχηματισμός, αλλά πάντως μια «κατάσταση ανάγκης», που θα μπορούσε να διαρκέσει, ωσότου σχηματιστεί κυβέρνηση «μεγάλου συνασπισμού» - SPD - CDU - CSU - (τότε χωρίς τον Γκέρχαρντ Σρέντερ και ενδεχόμενα χωρίς την κυρία Μέρκελ) ή τελικά γίνει προσφυγή το επόμενο έτος σε νέες εκλογές.
Ως τότε, όμως, θα έχει κυλήσει αρκετό νερό στο Ρήνο, ενώ από σήμερα (Τρίτη) οι νεοεκλεγέντες βουλευτές συγκροτούνται σε κοινοβουλευτικές ομάδες με τα σχετικά όργανά τους και συνεχίζουν τις βολιδοσκοπήσεις για εξεύρεση συνεταίρου.
Το Αριστερό Κόμμα θα προβεί σ' αυτή τη διαδικασία την Παρασκευή. Οι τέσσερις ηγετικοί πολιτικοί του - Μπίσκι, Γκίζι, Λαφοντέν και Ερνστ - δήλωσαν με ενθουσιασμό στους δημοσιογράφους ότι η Αριστερά που «αλλάζει την πολιτική στη Γερμανία» (κατά τον Λαφοντέν) θα ριχθεί στην «πολιτική καθημερινότητα με παλμό».
Το κουαρτέτο δήλωσε, επίσης, ότι θα προχωρήσουν γρήγορα στην ένωση των δύο κομμάτων - Αριστερού/ ΚΟΔΗΣΟ και ΒΑΣΓΚ - που ο Μπίσκι την καθόρισε ως εξής: «Χρειαζόμαστε ένα έως ενάμιση χρόνο, στη χειρότερη περίπτωση δύο», ενώ ο Γκίζι και ο Ερνστ δήλωσαν: «Οι εκλογές μάς ένωσαν ήδη από καιρό». Πάντως, τις οποιεσδήποτε διαφωνίες των δύο κομμάτων, ο Μπίσκι δήλωσε ότι θα τις βάλουν «για ένα διάστημα στο ψυγείο».
Τι θα γίνει, αν τα αστικά κόμματα δε συμφωνήσουν στο σχηματισμό νέας κυβέρνησης; Σ' αυτήν την περίπτωση δίνει τη λύση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Χορστ Κέλερ. Σύμφωνα με το άρθρο 63 του γερμανικού ομοσπονδιακού Συντάγματος: «Ο ομοσπονδιακός καγκελάριος με πρόταση του Ομοσπονδιακού Προέδρου εκλέγεται χωρίς συζήτηση από το Μπούντεσταγκ». Αν με την πρώτη ψηφοφορία ο υποψήφιος δε συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται άλλες δύο φορές. Μπορεί, όμως, στο μεταξύ να προταθεί καγκελάριος από τους βουλευτές, αλλά αυτός πρέπει να συγκεντρώσει την ψήφο του ενός τετάρτου των βουλευτών. Πάντως, στην τρίτη ψηφοφορία ο υποψήφιος αρκεί να συγκεντρώσει τις περισσότερες ψήφους. Αν αυτές οι διαδικασίες δεν καρποφορήσουν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δικαιούται ή να προτείνει κυβέρνηση μειοψηφίας ή να διαλύσει την Μπούντεσταγκ και να ανοίξει το δρόμο για νέες εκλογές.
Associated Press |
Τα σωστικά συνεργεία βγάζουν ακόμη πτώματα από την πλημμυρισμένη Νέα Ορλεάνη, ο αμερικανικός στρατός στήνει συρματοπλέγματα για να απαγορεύει την πρόσβαση σε διάφορους τομείς της πόλης ή σε ολόκληρες περιοχές στις πληγείσες Πολιτείες, ο αμερικανικός κρατικός μηχανισμός λοιδορείται για εγκληματική ολιγωρία, η επιστροφή των κατοίκων αναβλήθηκε, ο κυκλώνας «Ρίτα» πλησιάζει, αλλά οι «φίλοι» του Προέδρου Μπους απρόσκοπτα εξακολουθούν να εξασφαλίζουν συμβόλαια για την ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης πόλης.
Ηδη πολύ γνωστά ονόματα με διασυνδέσεις με την κυβέρνηση και δραστηριοποίηση στην «ανοικοδόμηση» του Ιράκ, έχουν πλειοδοτήσει και ήδη εξασφαλίσει συμβόλαια: η Shaw Group, η True Position και η Ultra Strip. Φυσικά, κανείς δεν πρέπει να ξεχνά την KBR - θυγατρική της Halliburton του αντιπροέδρου Ντικ Τσέινι, που ανοικοδομεί... το Ιράκ - η οποία κέρδισε ήδη συμβόλαιο αξίας 29,8 εκατ. δολαρίων από το αμερικανικό Πεντάγωνο, για την ανοικοδόμηση των κατεστραμμένων από τον τυφώνα ναυτικών βάσεων στη Λουιζιάνα και τον Μισισιπή. Ενα ακόμη επιχειρηματικό όνομα που «παίζει» στα έργα αποκατάστασης, είναι η Bechtel, που φυσικά δραστηριοποιείται και στο Ιράκ και της οποίας ο διευθύνων σύμβουλος είναι επικεφαλής του Συμβουλίου Εξαγωγών του Προέδρου Μπους.
Επισήμως, στους 970 ανήλθε ο αριθμός των νεκρών του κυκλώνα «Κατρίνα», όπως αναφέρεται στον νεότερο απολογισμό των θυμάτων που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, και καταμετρά 90 νεκρούς περισσότερους από τον προηγούμενο απολογισμό της Κυριακής. Η Πολιτεία της Λουϊζιάνα αριθμεί 736 νεκρούς. Αλλα 90 πτώματα ανακαλύφθηκαν στη Νέα Ορλεάνη και στα περίχωρά της, όπως ανακοίνωσε το Γραφείο Υγείας. Ο απολογισμός των θυμάτων στις άλλες Πολιτείες παραμένει επισήμως πάντα, αμετάβλητος: 218 στο Μισισίπι, 14 στη Φλόριδα και 2 στην Αλαμπάμα.
Κατά τα άλλα, ο δήμαρχος της Νέας Ορλεάνης Ρέι Νάγκιν ανακοίνωσε πως αναβάλλει την επιστροφή των κατοίκων της πόλης στις εστίες τους, εξαιτίας της κακής υλικής και υγειονομικής κατάστασης και λόγω της απειλητικής προσέγγισης της τροπικής καταιγίδας «Ρίτα».
Εξάλλου, η τροπική καταιγίδα «Ρίτα», η οποία έχει εξελιχθεί σε κυκλώνα, απειλεί από χτες τις νότιες παραλίες της Φλόριδα, καθώς επίσης και τις ακτές του Κόλπου του Μεξικού.
Τέλος, οι καταστροφές που προκλήθηκαν από τον τυφώνα «Κατρίνα» στη Λουιζιάνα και στο Μισισίπι θα έχουν βραχυπρόθεσμο αντίκτυπο στην οικονομία και στην ανάπτυξη των ΗΠΑ, ανακοίνωσε χτες ο εκπρόσωπος της προεδρίας Σκοτ Μακ Λέλαν.
ΜΑΝΑΓΟΥΑ.-
Σε χαμηλές προνομιακές τιμές θα πωλείται πετρέλαιο εκ μέρους της Βενεζουέλας στη Νικαράγουα, ειδικότερα σε κοινότητες και δήμους που ήρθαν σε ξεχωριστή συμφωνία με την κυβέρνηση της Βενεζουέλας. Πρόκειται για την τελευταία μιας σειράς συμφωνιών που έκλεισε η Βενεζουέλα για πωλήσεις πετρελαίου σε χαμηλές τιμές σε κράτη της Κεντρικής και Λατινικής Αμερικής.
Την ανακοίνωση για τη συμφωνία έκανε ο Ντανιέλ Ορτέγκα, αρχηγός των Σαντινίστας, που δήλωσε ότι η συμφωνία με τον Ούγο Τσάβες αποδεικνύει τις καλές προθέσεις του ηγέτη της Βενεζουέλας προς τις πιο φτωχές χώρες στη Λατινική Αμερική.
Η συμφωνία προβλέπει ότι αρκετές κοινότητες και δήμοι στη Νικαράγουα, η πλειοψηφία των οποίων κυβερνώνται από τους Σαντινίστας, θα μπορούν να αγοράζουν πετρέλαιο από τη Βενεζουέλα με έκπτωση 40%. Εκτός αυτών, η συμφωνία προβλέπει τη σύσταση εταιρίας λαϊκής βάσης με τη χρηματοδότηση της Βενεζουέλας, όπου θα γίνεται η μεταφορά, η αποθήκευση και η διανομή του πετρελαίου και αποφεύγοντας τους μεσάζοντες.
Μάλιστα, η ανακοίνωση έγινε τη στιγμή, που η πρωτεύουσα της Νικαράγουας, καθώς και ολόκληρες περιοχές της χώρας υποφέρουν από 16ωρες διακοπές ηλεκτροδότησης εκ μέρους της ισπανικής εταιρίας Fenosa, μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, που απαγορεύει την αύξηση του τιμολογίου παροχής ενέργειας. Τέλος, ο Πρόεδρος Ενρίκε Μπολάνος, που απέφυγε προς τον παρόν την αποπομπή, προωθεί αντισυνταγματικά νόμο, που θα εγκρίνει τις αυξήσεις των τιμολογίων ηλεκτρικού της Fenosa. Επίσης, ζητά από τη Βουλή να δώσει το πράσινο φως για τη χρηματοδότηση των ιδιωτικών εταιριών ενεργειακών εταιριών με 30 εκατομμύρια δολάρια για να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες από το ράλι των τιμών του πετρελαίου!
Εντούτοις, ο Μπολάνος δηλώνει ότι ο κρατικός προϋπολογισμός και το χρέος της Νικαράγουας, δεν του επιτρέπει να αυξήσει μισθούς ή να μην περικόπτει τις κοινωνικές δαπάνες. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων είναι συνεχείς, ενώ χθες ήταν η σειρά των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς να απεργήσουν. Διαδηλώσεις πραγματοποιούνται και στη γειτονική Γουατεμάλα, εξαιτίας του πολύ υψηλού κόστους ζωής και της ταυτόχρονης συρρίκνωσης των εισοδημάτων τους.