ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΙΡΑΚ
Μόνοι εναντίον όλων οι Βρετανοί

Ιρακινοί νέοι διαμαρτύρονται ενάντια στην αμερικανο-βρετανική κατοχή, πετώντας πέτρες σε βρετανικό άρμα μάχης

Associated Press

Ιρακινοί νέοι διαμαρτύρονται ενάντια στην αμερικανο-βρετανική κατοχή, πετώντας πέτρες σε βρετανικό άρμα μάχης
ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Διά της στρατιωτικής βίας απελευθέρωσε ο βρετανικός στρατός δύο μέλη του, που είχαν συλληφθεί από την ιρακινή αστυνομία στη Βασόρα. Βρετανικό τεθωρακισμένο έβαλλε κατά της κεντρικής φυλακής της πόλης, ενώ σημειώθηκαν μικρής εμβέλειας συγκρούσεις μεταξύ Βρετανών στρατιωτών και Ιρακινών αστυνομικών και μεγαλύτερης εμβέλειας μεταξύ Βρετανών και διαδηλωτών. Η ατμόσφαιρα στη Βασόρα παρέμενε εξαιρετικά τεταμένη και χθες, αποδεικνύοντας ότι οι ισχυρισμοί της κεντρικής «κυβέρνησης» Τζαφάρι και των κατοχικών περί «αγαστής» συνεργασίας του σιιτικού νότου με τους κατακτητές δεν επιβεβαιώνονται απαραίτητα υπό πραγματικές συνθήκες.

Το βρετανικό υπουργείο Αμυνας επιβεβαίωσε ότι Βρετανοί στρατιώτες εισέβαλαν στις φυλακές της Βασόρας και εξαπέλυσαν επιχείρηση για την απελευθέρωση διά της βίας 2 συλληφθέντων Βρετανών στρατιωτών, γιατί «διέτρεχαν κίνδυνο». Οι 2 συλληφθέντες υποστηρίχτηκε ότι ήταν σε «μυστική αποστολή γι' αυτό και έφεραν πολιτική περιβολή». Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, πρόκειται για μέλη των ειδικών δυνάμεων του βρετανικού στρατού, γνωστών και ως SARS. Η αποστολή τους, φυσικά, δε διευκρινίστηκε.

Δε διευκρινίστηκε, ούτε δόθηκε ικανοποιητική απάντηση στις καταγγελίες των τοπικών αρχών (πολιτικών και αστυνομικών), που επιμένουν ότι οι 2 Βρετανοί δε σταμάτησαν σε σημείο ελέγχου και άνοιξαν πυρ κατά Ιρακινών στρατιωτών, σκοτώνοντας έναν και τραυματίζοντας 3. Το βρετανικό υπουργείο Αμυνας ισχυρίστηκε ότι έγινε προσπάθεια απελευθέρωσης των 2 διά μέσου συνομιλιών και η χρήση βίας κρίθηκε απαραίτητη, όταν έγινε αντιληπτό ότι παραδόθηκαν σε σιιτικές οργανώσεις που συμμετέχουν στην αντίσταση. Μάλιστα, σύμφωνα με τη βρετανική εκδοχή, οι 2 εντοπίστηκαν, τελικά, σε εξοχικό σπίτι της Βασόρας και όχι στο κρατητήριο.

Οι Βρετανοί δεν ξεκαθαρίζουν αν θεωρούν ότι η αστυνομία της Βασόρας έχει διασυνδέσεις με την αντίσταση ή αν οι σιιτικές αντιστασιακές οργανώσεις εκβίασαν, με κάποιο τρόπο, την παράδοση των 2 Βρετανών. Το βέβαιο, όμως, είναι ότι η στάση του βρετανικού στρατού πυροδότησε εντονότατες αντιδράσεις μεταξύ του, πάλαι ποτέ, «φιλικού» πληθυσμού της πόλης. Διαδηλωτές πολιόρκησαν τα θωρακισμένα που στάθμευσαν έξω από το κρατητήριο της πόλης και καθόλη τη διάρκεια των συνομιλιών, το βράδυ της Δευτέρας, σημειώνονταν συγκρούσεις. Επεισόδια σημειώθηκαν και χθες.

Η «κυβέρνηση» Τζαφάρι διαπίστωσε «έλλειμμα πειθαρχίας στις τοπικές αρχές της Βασόρας», καθώς κεντρικώς είχε δοθεί εντολή για άμεση απελευθέρωση των 2 Βρετανών. Διέταξε «ενδελεχή έρευνα», υιοθέτησε πλήρως την κατοχική εκδοχή και διαβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει «κρίση στις σχέσεις με τα βρετανικά στρατεύματα». Οι κάτοικοι της Βασόρας, όμως, δε φαίνεται να έχουν την ίδια άποψη.

Κατοχικές απώλειες και στο βορρά

Σημαντικές απώλειες είχε και η αμερικανική πλευρά. Στο Ραμάντι, όπου συνεχίζονται οι μάχες μεταξύ κατοχικών στρατευμάτων και ανταρτών, 4 Αμερικανοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε 2 διαφορετικά περιστατικά «κατά τη διάρκεια επιχειρήσεων». Εξω από τη Μοσούλη, από επίθεση αυτοκτονίας με παγιδευμένο αυτοκίνητο κατά αμερικανικής διπλωματικής φάλαγγας, σκοτώθηκαν 4 Αμερικανοί μισθοφόροι και 1 πράκτορας των αμερικανικών προξενικών αρχών.

Από την πλευρά της, η «αλ Κάιντα» του Ιράκ, εισπράττοντας τη γενική κατακραυγή σιιτών, σουνιτών και άλλων ανταρτικών οργανώσεων μετά την «κήρυξη ολοκληρωτικού πολέμου κατά των σιιτών», διευκρίνιζε, χθες, διά ανακοίνωσης, ότι «δεν αναφέρεται στους σιίτες που δε συνεργάζονται με τους κατακτητές».

ΒΡΕΤΑΝΙΑ
«Χρήσιμη» εμφάνιση αλ Ζαουάχρι

ΝΤΟΥΜΠΑΪ - ΛΟΝΔΙΝΟ.--

Μήνυμα του φερόμενου ως δεύτερου στην ιεραρχία της Αλ Κάιντα, Αϊμάν αλ Ζαουάχρι, όπου παραδέχεται, σε βιντεοκασέτα που προβλήθηκε από το δορυφορικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα, πως οι επιθέσεις στο Λονδίνο εκτελέστηκαν από την ομάδα του, για να πλήξουν τη «βρετανική αλαζονεία», ήρθε στην πλέον κατάλληλη στιγμή. Ουδείς θυμάται πια τις επιθέσεις της 7ης Ιούλη στο Λονδίνο, παρότι έχει αρχίσει να νιώθει τις επιπτώσεις στη ζωή του...

Επίσης, η εμφάνισή του αλ Ζαουάχρι ήταν εξαιρετικά «χρήσιμη» για τη βρετανική ηγεσία που μετά τον ορυμαγδό των αποκαλύψεων αναφορικά με την ωμή και εν ψυχρώ δολοφονία του Βραζιλιάνου Ζαν Τσαρλς ντε Μενέσες από αστυνομικούς με πολιτικά βρισκόταν με την πλάτη στον τοίχο. Η επιλογή του χρόνου μάλιστα για την εμφάνιση του αλ Ζαουάχρι, εξαιρετικά κρίσιμη... Οι Βρετανοί πολίτες και κατ' επέκταση και ο υπόλοιπος πλανήτης βομβαρδίστηκαν και με το μήνυμα αλλά και τις εικόνες που έδωσε χτες η Σκότλαντ Γιαρντ, τις οποίες κατέγραψαν κάμερες που ελέγχουν την κίνηση στα μέσα μαζικής μεταφοράς και όπου φαίνεται ότι οι δράστες των επιθέσεων της 7ης Ιούλη είχαν πάει στις 28 Ιούνη στο Λονδίνο για «αναγνωριστική επιχείρηση» που διήρκεσε μάλιστα 4 ώρες!

ΙΡΑΝ - ΔΕΑΕ - ΗΠΑ - ΕΕ
Εντείνονται διαβουλεύσεις, πιέσεις και διαρροές

ΒΙΕΝΝΗ.-

Ανεβαίνουν οι τόνοι όσον αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Σύμφωνα με διαρροές, το σχέδιο απόφασης, στο οποίο κατέληξαν οι εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής τρόικας (Γαλλία - Γερμανία - Βρετανία), ζητά από την ηγεσία της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΔΕΑΕ) «να ενημερώσει όλα τα μέλη της, αλλά και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις πολλές ιρανικές παραβιάσεις των υποχρεώσεών του».

Αυτή η φρασεολογία ανοίγει, όντως, την πόρτα για παραπομπή του Ιράν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προκειμένου να του επιβληθούν κυρώσεις. Εντούτοις, η όλη διαδικασία εκτιμάται ότι θα αργήσει πολύ και δεν αποκλείεται ακόμη και να «παγώσει» επ' αόριστον, καθώς η τρόικα δεν «ταυτίζεται» με τον τρόπο που η Ουάσιγκτον επιθυμεί να γίνει αυτή η παραπομπή. Πολύ πιο σημαντικός παράγοντας, επίσης, είναι και η επίμονη άρνηση της Μόσχας, αλλά και του Πεκίνου να συναινέσουν σε παραπομπή της Τεχεράνης, καθώς, όπως λένε, εκτιμούν ότι «θα είναι μια αντιπαραγωγική κίνηση».

Πάντως, την όλη «αναστάτωση» αποπειράθηκε να εκμεταλλευτεί, για άλλη μια φορά, η ισραηλινή ηγεσία. Ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών, Σιλβάν Σαλόμ, δεν έχασε την ευκαιρία για να επαναλάβει, για πολλοστή φορά, ότι ο ΟΗΕ και η ΔΕΑΕ οφείλουν να εμποδίσουν «το τυραννικό καθεστώς της Τεχεράνης» να αποκτήσει πυρηνικά όπλα. Την ικανοποίησή του για την εμπλοκή που έχει δημιουργηθεί δεν έκρυψε ούτε ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, Νίκολας Μπερνς, εκτιμώντας ότι «η ομιλία του Ιρανού Προέδρου στον ΟΗΕ ήταν τόσο προκλητική, που ενισχύθηκε η διεθνής διπλωματική του απομόνωση».

Ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας του Ιράν, στη Βιέννη, Αλί Λαριτζανί, κατέστησε, χθες, σαφές ότι σε περίπτωση που υιοθετηθεί απόφαση παραπομπής, τότε η Τεχεράνη θα επανεξετάσει τη στάση της σχετικά με τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών Οπλων, και κυρίως όσον αφορά τις αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις των πυρηνικών της εγκαταστάσεων. Ο Λαριτζανί, πάντως, δήλωσε ότι, αν γίνει σεβαστό το δικαίωμα του Ιράν στην πυρηνική ειρηνική τεχνολογία, τότε η Τεχεράνη είναι έτοιμη για νέους γύρους συνομιλιών με την ευρωπαϊκή τρόικα.

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Καταμέτρηση ψήφων και νεκρών

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Αρχισε χτες και αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τα μέσα Οκτώβρη η καταμέτρηση των ψήφων των περίπου 6 εκατομμυρίων Αφγανών που έλαβαν μέρος στην παρωδία εκλογών στο Αφγανιστάν την Κυριακή, υπό την επίβλεψη των αμερικανοΝΑΤΟικών κατοχικών στρατευμάτων. Αν και συνεχιζόταν η καμπάνια προπαγάνδας στη χώρα για τις «πρώτες δημοκρατικές εκλογές εδώ και 30 χρόνια», δεν έλειπαν οι φωνές που μιλούσαν για απογοητευτική συμμετοχή - 50%, τουλάχιστον 20% μειωμένη από τις περσινές προεδρικές -, αλλά και την εμμένουσα έλλειψη ασφάλειας. Το «μεγάλο βήμα εμπρός» για το Αφγανιστάν, για το οποίο μίλησε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζορτζ Ου. Μπους, δεν έχει εξάλλου παρά ελάχιστη πολιτική ουσία, αφού η Ουολέσι Τζίργκα, η Βουλή της χώρας, ελάχιστη εξουσία θα έχει, μια και τον τελικό λόγο για πρακτικά όλα τα ζητήματα διατηρεί ο Χάμιντ Καρζάι - ο χαρακτηριζόμενος άνθρωπος της Ουάσιγκτον στην Καμπούλ Πρόεδρος.

Δηλώσεις για τις εκλογές έκανε, από την άλλη πλευρά του «διπόλου» Ουάσιγκτον και «Αλ Κάιντα», ο φερόμενος ως «δεύτερος τη τάξει» της οργάνωσης-μπαμπούλα, Αϊμάν Αλ Ζαουάχρι: «Οι εκλογές ήταν ένα καρναβάλι... Πολλές περιοχές της χώρας βρίσκονται υπό τον έλεγχο συμμοριών και πολεμάρχων... Οι διεθνείς παρατηρητές δε δύνανται να καλύψουν παρά το ένα δέκατο των εκλογικών περιφερειών», είπε.

Στο μεταξύ, πέντε άνθρωποι, ανάμεσά τους 4 αστυνομικοί, σκοτώθηκαν και άλλοι 10 τραυματίστηκαν από δύο ένοπλες συγκρούσεις στην Κανταχάρ και στην Γκάζνι.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ