ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /40
Σκέψεις - προτάσεις για τη νεολαία

Αγαπητοί σύντροφοι,

Στη διάρκεια του προσυνεδριακού διαλόγου είχα στείλει δυο σημειώματα, για τον πολιτισμό και τη νεολαία μας. Δε δημοσιεύτηκε το σημείωμα για τη νεολαία, γιατί σωστά επελέγη του πολιτισμού, μια που δεν ήταν δυνατή η δημοσίευση και των δυο.

Στο σημείωμα εκείνο για τη νεολαία (το οποίο και υπάρχει στο αρχείο) έγραψα τις σκέψεις μου και κάποιες προτάσεις, διαβάζοντας προσεχτικά τότε τις δυόμισι σελίδες που κυριαρχούν στις Θέσεις για το 17ο Συνέδριο.

Επειδή θεωρώ πως οι τότε σκέψεις και προτάσεις μου εξακολουθούν να είναι όχι απλώς επίκαιρες, αλλά ίσως και να βοηθήσουν, έστω και στις σημερινές συνθήκες που γίνονται όλο και ζοφερές, θα τις επαναλάβω.

Πριν όμως επιτρέψτε μου, σύντροφοι, να πω τη γνώμη μου όσο γίνεται πιο συνοπτικά για τις Θέσεις της ΚΕ για τη Νεολαία που έχουν μπει σε συζήτηση τόσο στις ΚΟΒ όσο, πιστεύω, και στις ΟΒ της νεολαίας για την προετοιμασία της Συνδιάσκεψης.

Οι Θέσεις αυτές των 60 σελίδων σε μεγάλο μέγεθος δε ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ, μόνο που τις βλέπεις σε απωθούν.

Ισως θεωρηθώ υπερβολική, όμως, σας βεβαιώ, σύντροφοι, πως χρειάζεται μεγάλη υπομονή και επιμονή για να διαβαστούν απλώς, όχι και να μελετηθούν. Δεν υπάρχουν λάθη σ' αυτές τις θέσεις για τα προβλήματα της νεολαίας, όμως όλα, πολύ περισσότερο τέτοια σημαντικά κείμενα, γράφονται για να διαβάζονται και να βοηθούν τις Οργανώσεις και τους συντρόφους στη δουλιά και την πραγματοποίηση των καθηκόντων που κάθε φορά μπαίνουν. Για την επιβεβαίωση των παραπάνω σκέψεων μου, θα ήταν καλό να γίνει ένας έλεγχος στα μέλη των ΚΟΒ και ΟΒ τι ποσοστό διάβασε έστω αυτό το κείμενο, μόνο τότε θα έχει η καθοδήγηση εικόνα αν αυτός ο τύπος των κειμένων βοηθούν. Για να μη θεωρηθεί η κριτική αυτή σκέψη μου... γκρίνια ή μεμψιμοιρία, πρέπει να πω πώς το βλέπω αυτό το κείμενο. Θα μπορούσε να ήταν οι μισές ακριβώς σελίδες και σε μικρό μέγεθος, δε χρειάζονται ούτε τα μεγάλα κενά χώρου ούτε οι μεγάλες φωτογραφίες. Ισως είναι απαραίτητο, όταν πρόκειται να συντάξουμε και να τυπώσουμε ένα κείμενο, να ρίχνουμε μια ματιά προς τα πίσω. Το πιο πετυχημένο έντυπό μας ήταν η Διακήρυξη για τα 85 χρόνια του Κόμματος, εμφανίσιμο, εύχρηστο, ευκολοδιάβαστο. Κοιτάξτε το.

Στο σημείωμα που είχα στείλει για τον Προσυνεδριακό Διάλογο είχα και τότε επισημάνει πως οι δυόμισι σελίδες που είχαν αφιερωθεί στις Θέσεις ήταν μια επαναλαμβανόμενη καθηκοντολογία, όχι γιατί αυτό ήταν λάθος, αλλά χρειαζόταν ένας άλλος τρόπος που να βάλει σε λειτουργία τη σκέψη των ΚΝιτών μας, που είναι κι αυτοί παιδιά της σημερινής νεολαίας - και δε θα μπορούσε να είναι αλλιώς - που δέχονται καταιγισμό επιθέσεων με όλους τους τρόπους και σε όλους τους τομείς για να την απομακρύνουν από κάθε ιδανικό, υψηλό και ωραίο, να μπορούν να τη στρέψουν ενάντια στην ίδια τη ζωή.

Πρέπει, λοιπόν, να μελετήσουμε μορφές και τρόπους βοήθειας που θα αγγίζουν τις ευαίσθητες χορδές του νέου ανθρώπου και να διοχετεύουν τη ζωντάνια της ηλικίας, της δραστηριότητας, του ενθουσιασμού, προς τη σωστή κατεύθυνση της πάλης για την ίδια τους τη ζωή. Αυτό όμως για να γίνει, πρέπει πριν από όλα να ξέρει γιατί έγινε ΚΝίτης, πόσο μεγάλη σημασία έχει να είσαι μέλος αυτής της ιστορικής νεολαίας, με το απαράμιλλο θάρρος και τις εκατοντάδες ίσως και χιλιάδες που έδωσαν τη ζωή τους, με πρώτο και καλύτερο τον γραμματέα της ΟΚΝΕ Μαλτέζο.

Με βάση αυτές τις σκέψεις, αλλά και μια πρόσφατη εμπειρία από μια συζήτηση με την ΚΝΕ Νέας Σμύρνης, θα κάνω 1-2 προτάσεις. Ισως να βοηθήσουν στη μελέτη για να βγουν τρόποι βοήθειας που θα είναι ουσιαστικοί και να τους αποδέχονται οι ίδιοι οι ΚΝίτες.

1. Να γίνουν με σύστημα και προσοχή σε όλες τις ΟΒ συσκέψεις χωρίς εισηγήσεις και καθηκοντολογία με ένα ερωτηματολόγιο (θα μπορούσε να δοθεί και γραφτό από πριν) με 3-4 το πολύ ερωτήσεις, κύρια γιατί έγινε ΚΝίτης, τι ξέρει για την ιστορία της Οργάνωσης, τι ξέρει για το ΚΚΕ, τι του αρέσει να διαβάζει και πώς σκέφτεται να ρυθμίζει τα προγράμματά του (ανάλογα αν είναι φοιτητής, μαθητής, εργαζόμενος) ώστε να είναι καλύτερη και η προσφορά του στην Οργάνωση.

Πιστεύω πως συγκεντρώνοντας αυτό το υλικό, η καθοδήγηση της ΚΝΕ μαζί με το Κόμμα θα μπορέσουν μελετώντας το να έχουν εικόνα των δυνάμεων της ΚΝΕ, με τις αδυναμίες, τις ελλείψεις, αλλά και τις δυνατότητες ώστε να δοθεί συγκεκριμένη και σωστή βοήθεια.

2. Η Συνδιάσκεψη είναι καλό να γίνει και μάλιστα προετοιμασία της να είναι οι παραπάνω συσκέψεις. Δεν πρέπει να γίνει βιαστικά απλώς γιατί θα μπει στο πρόγραμμα. Αν η προεργασία γίνει σωστά στη βάση, τότε στη Συνδιάσκεψη θα φτάσουν οι αδύνατες πλευρές και πού θα πρέπει να ριχτεί βάρος και να βγουν θετικά αποτελέσματα.

3. Μεγάλη έλλειψη επίσης της ΚΝΕ είναι η μη γνώση της ιστορίας, ιδιαίτερα των τελευταίων 60 χρόνων. Δεν είναι δυνατόν να μη γνωρίζουν σήμερα οι ΚΝίτες τι είναι η 9 Μάη 1945, η σημαντικότερη μέρα των λαών μετά την Οχτωβριανή Επανάσταση, με τα 50 εκατομμύρια νεκρούς και τις αμέτρητες υλικές και πολιτιστικές καταστροφές. Από αυτό και μόνο βγαίνει η μεγάλη ανάγκη της ιστορικής συστηματικής μόρφωσης των ΚΝιτών και αυτό θα τους βοηθήσει και για την αυτομόρφωση, θα τους κινήσει το ενδιαφέρον. Κάνω συγκεκριμένη πρόταση να γίνουν κύκλοι ιστορικών μαθημάτων, ιστορικούς έχουμε. Π.χ. ο Τσιντζιλώνης, η θαυμάσια Δώρα Μόσχου, κ.λπ. Οι κύκλοι θα γίνουν ανάλογα με τους μαθητές και τις γνώσεις τους, αρχίζοντας από τα ίδια τα στελέχη, δεν είναι υποτιμητικό, μπορεί να είναι ακόμη και επιστήμονες κι όμως την ιστορία της περιόδου να μην την ξέρουν ή ακόμα χειρότερα να την έχουν μάθει σκόρπια και διαστρεβλωμένη.

Θα μπορούσαν να ειπωθούν πάρα πολλά, όμως, σύντροφοι, σταματώ εδώ, ελπίζοντας πως έστω και μια λέξη απ' όλα αυτά θα μπορούσε να βοηθήσει στη δουλιά της νεολαίας.


Μαρία Κυριακίδου



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ