ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 21 Σεπτέμβρη 2005
Σελ. /40
Και οι δυο το 'χουν αποδείξει

Γρηγοριάδης Κώστας

«Ο Κ. Καραμανλής έχει αποδείξει ότι θέλει την αγορά για τους λίγους και το Δημόσιο για τους ημετέρους» είπε ο Γ. Παπανδρέου, στη διάρκεια της πρόσφατης συνέντευξης Τύπου, που έδωσε στη Θεσσαλονίκη. Και δεν έχει άδικο στην κριτική του προς τον αρχηγό της ΝΔ και πρωθυπουργό. Μόνο, που δεν αρκεί αυτή, για να διαφοροποιήσει τον ίδιο και το κόμμα του από την κυβέρνηση και την πολιτική της. Κι αυτό, όχι μόνον ή κυρίως, γιατί είναι νωπές ακόμη οι εμπειρίες των εργαζομένων από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, που εφάρμοσαν την ίδια πολιτική και έκαναν ακριβώς τα ίδια με τη σημερινή της ΝΔ. Κυρίως, γιατί η πολιτική του ευρωμονόδρομου, στην οποία η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι εξίσου προσηλωμένη με τη ΝΔ, είναι κομμένη και ραμμένη στα συμφέροντα των λίγων. Γιατί, οι νόμοι της αγοράς και τα συμφέροντα των πολλών βρίσκονται σε ριζικά αντίθετες κατευθύνσεις και δε συμβιβάζονται μεταξύ τους. Γιατί, δεν υπάρχει «αγορά», που θα λειτουργεί, είτε προς όφελος των πολλών, είτε προς όφελος και των πολλών και των λίγων ταυτόχρονα. Γιατί, η ρουσφετολογία και η εξυπηρέτηση των «ημετέρων» - όπως έχει αποδείξει η ζωή - αποτελεί ένα αναπόσπαστο σύμπτωμα του εγχώριου δικομματικού πολιτικού συστήματος, της αντιλαϊκής πολιτικής και πρακτικής των φορέων του, είτε αυτοί είναι γαλάζιοι, είτε πράσινοι.

Φταίνε οι προηγούμενοι...

Ζητάει και τα «ρέστα» η διοίκηση της Ναυτιλιακής Εταιρίας Λέσβου (ΝΕΛ), σχετικά με τα τεράστια ποσά που οφείλει προς το ΝΑΤ και συγκεκριμένα προς το Κεφάλαιο Ασφάλισης Επιβατών και Οχημάτων (ΚΑΕΟ), τα οποία έχει εισπράξει από τα εισιτήρια και τα έχει παρακρατήσει.

Σε δελτίο Τύπου, με την υπογραφή του προέδρου Αθ. Γιακαλή - πρόεδρος και στην προηγούμενη διοίκηση - απαντώντας σε σχετικό δημοσίευμα του «Ρ» στις 14 Σεπτέμβρη, παραδέχεται ότι η εταιρία οφείλει, αλλά επιρρίπτει τις ευθύνες στην προηγούμενη διοίκηση. Ενώ, σε ό,τι αφορά την εξόφληση των οφειλομένων - κατά το ΝΑΤ ανέρχονται σε τουλάχιστον 16 εκατομμύρια ευρώ - κάνει λόγο για «εξόφληση κάθε πραγματικής και μη αμφισβητήσιμης οφειλής»...

Βέβαια, το δελτίο Τύπου της ΝΕΛ δε λέει κουβέντα για το γεγονός ότι η ΔΟΥ Μυτιλήνης βεβαιώνει ότι «η επιχείρηση έχει ελεγχθεί μέχρι και τη χρήση του 1998 και τα επόμενα έτη είναι ανέλεγκτα. Οι καταστάσεις απόδοσης ασφαλίστρου υπέρ ΚΑΕΟ δεν έχουν καταβληθεί στην υπηρεσία μας». Ενώ προδιαγράφοντας ταυτόχρονα το μέλλον των εργαζομένων της εταιρίας μιλάει για ποσά που θα «εξευρεθούν μετά την εκκαθάριση». Σημειώνεται ότι σε διαδικασία εκκαθάρισης πήγαν η ΔΑΝΕ και η ROC, όμως οι εργαζόμενοι είναι απολυμένοι και τους οφείλονται μισθοί τουλάχιστον δύο χρόνων...

Ο καλύτερος σύμμαχος

Αν ακόμα αναρωτιέται κανείς για το ποιος είναι ο καλύτερος σύμμαχος της ΠΑΣΚΕ στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, δεν έχει παρά να διαβάσει την προχτεσινή δήλωση του επικεφαλής της «Αυτόνομης Παρέμβασης» (ΣΥΝ), μετά τη συνάντηση της Συνομοσπονδίας με τον Γ. Αλογοσκούφη. Δήλωσε ο Αλ. Καλύβης: «Η κυβέρνηση επιχείρησε να δώσει ένα κλίμα συναίνεσης και διαλόγου, επιχειρώντας να εκτονώσει την αγωνιστικότητα των εργαζομένων». Και συμπλήρωσε ότι «με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που ασκείται από την κυβέρνηση, υπάρχει ριζική αντίθεση του συνδικαλιστικού κινήματος», τσουβαλιάζοντας προφανώς τον εργατόκοσμο στον ίδιο ντορβά με τη συμβιβασμένη ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος.

Ισως, ο Αλ. Καλύβης, να ήταν σε άλλη συνάντηση. Τούτο, όμως, δεν ισχύει. Ηταν εκεί, είδε και άκουσε τον Χρ. Πολυζωγόπουλο να δηλώνει «παρών» στον επικείμενο νέο γύρο του διαλόγου για το Ασφαλιστικό, να μιλάει αόριστα για κινητοποιήσεις και αιτήματα - πείνας, να μειοδοτεί ακόμα και στο επίδομα θέρμανσης. Η συναίνεση χρειάζεται τουλάχιστον δύο και ο επικεφαλής της «Αυτόνομης Παρέμβασης» ξέρει καλά πως ο δεύτερος - και στην προχτεσινή συνάντηση - είναι συνολικά η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, την τακτική της οποίας δε χάνει ευκαιρία να λιβανίσει, προσφέροντας κάλυψη στον έτερο της «παρέας» και πρόεδρο της Συνομοσπονδίας.

Οχι. Ο Πουπάκης (ΔΑΚΕ) δεν εμφανίστηκε μετά τη συνάντηση. Και δικαιολογημένα. Αφού έχει τέτοιους συνεταίρους, τι παραπάνω να βγει να πει...

Τα εργατικά...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΣΑΦΕΣΤΑΤΟΣ ήταν χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Θ. Ρουσόπουλος: Το μοντέλο του ΟΤΕ θα εφαρμοστεί και στις άλλες ΔΕΚΟ. Διευκρίνισε, μάλιστα, ότι εξίσου σαφείς ήταν και οι σχετικές εντολές του πρωθυπουργού στο προχτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο.

Βέβαια, δεν είπε μόνον αυτά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι όλ' αυτά γίνονται, επειδή επιβάλλονται από τους νόμους της αγοράς, την επιδιωκόμενη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, κλπ., και, βέβαια - πάντα κατά τον κ. Ρουσόπουλο - θα οδηγήσουν σε βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών στους πολίτες.

Σε ό,τι αφορά στα πρώτα, δεν έχουμε την παραμικρή αμφιβολία. Αλλωστε, ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης βρίσκεται στην ακόμη μεγαλύτερη εξυπηρέτηση - και μέσω των ΔΕΚΟ - των κεφαλαιοκρατών (ξεπούλημα κερδοφόρων κομματιών, συμπράξεις με ιδιώτες, κλπ.). Και για να γίνει αυτό, χρειάζονται μέτρα, όπως αυτά του ΟΤΕ.

Σε ό,τι αφορά στο δεύτερο, όμως, δεν το καταλαβαίνουμε. Γιατί, δηλαδή, πρέπει να σφαγιαστούν τα εργασιακά και οικονομικά δικαιώματα των εργαζομένων στις λεγόμενες ΔΕΚΟ και, ιδιαίτερα, των όποιων θα προσλαμβάνονται από δω και πέρα σ' αυτές, για να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες τους;

ΠΕΣ ΠΕΣ, θα το πιστέψει τελικά και η ίδια ότι ... αγωνίζεται ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και ...υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Για την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ μιλάμε, η οποία έσπευσε χτες να βγάλει ανακοίνωση και να κατακεραυνώσει τις προτάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

«Η ΓΣΕΕ απορρίπτει κατηγορηματικά αυτές τις "συνταγές" και τις πολιτικές, γιατί αντιστρατεύονται τα συμφέροντα της κοινωνίας», σημειώνει η ανακοίνωση και συμπληρώνει: «Το ανησυχητικό και το νέο δεν είναι αυτές καθαυτές οι προτάσεις του ΔΝΤ, αλλά το ότι βρίσκουν αποδέκτες στα κυβερνητικά αυτιά, γιατί κινούνται στην ίδια πολιτική γραμμή».

Γρηγοριάδης Κώστας

Εντάξει, να δεχτούμε το «ανησυχητικό», αλλά το «νέο», πού το είδε; Τα ίδια έλεγε το ΔΝΤ και τα προηγούμενα χρόνια και έβρισκαν εξίσου αποδέκτες στα τότε κυβερνητικά αυτιά.

Τότε, όμως, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ δεν έλεγε κουβέντα, υπηρετώντας τις ...αξίες του κυβερνητικού συνδικαλισμού...

Καρικατούρες ... συναίνεσης

Σηκώνει τα μανίκια η συμβιβασμένη πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, μετά τη θερινή ραστώνη, έτοιμη να αναλάβει ξανά το φυσικό της ρόλο στο παραπέρα σακάτεμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων από την κυβέρνηση και το ΣΕΒ. Η ομιλία του Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ αποτέλεσε τον καταλύτη, για να αφήσει ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ τους δημαγωγικούς αντικυβερνητικούς λεονταρισμούς και να επανέλθει, και φραστικά, στο γνώριμο μοτίβο της απόλυτης συναίνεσης με τους στρατηγικούς σχεδιασμούς του κεφαλαίου. Το απόσταγμα της προχτεσινής συνάντησης της ΓΣΕΕ με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ήταν η συνδικαλιστική εκδοχή της πολιτικής γραμμής του ΠΑΣΟΚ, όπως την ανέπτυξε ο πρόεδρός του στη Θεσσαλονίκη: Καλό για τους εργαζόμενους και τον τόπο είναι ό,τι εξυπηρετεί το κεφάλαιο.

Σε τι κατέληξαν, λοιπόν, κυβέρνηση και πλειοψηφία της ΓΣΕΕ; Πρώτον, να «ξεκινήσουν» μέσα στο 2006 το διάλογο - που ποτέ δε σταμάτησε - για το Ασφαλιστικό, σύμφωνα με το δεδηλωμένο χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης και τις απαιτήσεις της ΕΕ και των βιομηχάνων. Η «κόντρα», για το εάν ο διάλογος θα γίνει στην ΟΚΕ ή θα είναι «εθνικός διάλογος», ουδόλως αφορά τους εργαζόμενους. Εχουν πλέον μπόλικη πείρα για το πώς το τραπέζι του «κοινωνικού εταιρισμού» μετατρέπεται μονομιάς σε λαιμητόμο, άσχετα με τον κυβερνητικό μηχανισμό που το στεγάζει. Δεύτερον, κατέληξαν σε μιαν ιδιότυπη εργασιακή ειρήνη, αφού η συμβιβασμένη πλειοψηφία δήλωσε ότι ...μελετά το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων, θεωρώντας ότι «εξαργυρώνει» ακόμα τη φιέστα της ΔΕΘ.

Οσο για το περιεχόμενο των απροσδιόριστων κινητοποιήσεων; Μισθολογικές διεκδικήσεις για τη νέα ΕΓΣΣΕ, που θα καλύπτουν τις απώλειες εισοδήματος από τον πληθωρισμό, αναφώνησε ο Χρ. Πολυζωγόπουλος. Χωρίς, προφανώς, και ο ίδιος να είναι σε θέση να εξηγήσει πώς οι «αυξήσεις», που σύντομα θα υπογράψει με το ΣΕΒ, θα οδηγήσουν ακόμα και στη «σταδιακή σύγκλιση των μισθών με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο», όπως πιπίλιζε στα προεόρτια της ΔΕΘ. Οχι γιατί «σύγκλιση μισθών» δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί, αλλά γιατί το βασικό για τους εργαζόμενους είναι μισθοί που να ικανοποιούν τις ανάγκες τους. Κατά τα άλλα - και καθόλου τυχαία - οι λεονταρισμοί της πλειοψηφίας της συναίνεσης προς τον Γ. Αλογοσκούφη περιορίστηκαν στο επίδομα θέρμανσης, το οποίο, μάλιστα, η ΓΣΕΕ έσπευσε να το προσδιορίσει στα 300 ευρώ.

Αν, όμως, η συναίνεση είναι επάρατη νόσος, η μειοδοσία είναι το σύμπτωμά της. Ο Χρ. Πολυζωγόπουλος, ζητώντας την καταβολή επιδόματος θέρμανσης σε όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 11.000 ευρώ, κατέταξε λίγο - πολύ στους υψηλοεισοδηματίες όσους βγάζουν πάνω από 785,71 ευρώ το μήνα! Καμιά έκπληξη. Είναι ο ίδιος, που πρότεινε τον κεφαλικό φόρο για το Ασφαλιστικό στα «υψηλά» εισοδήματα των 1.200 ευρώ το μήνα...

Καμιά ανοχή! Αυτό είναι το σύνθημα, που πρέπει να γεμίζει το στόμα και το μυαλό κάθε εργάτη και εργάτριας, κάθε υπάλληλου, ανεξάρτητα από κλάδο και χώρο δουλιάς. Καμιά ανοχή στα αντεργατικά φιρμάνια της κυβέρνησης, στην ανοιχτή ή σιωπηλή συμφωνία και στήριξη των κομμάτων του κεφαλαίου. Καμιά ανοχή στους συνδικαλιστικούς βαστάζους αυτής της πολιτικής. Συσπείρωση δυνάμεων, οργάνωση και πάλη με το πλαίσιο του ΠΑΜΕ, είναι ο ρεαλιστικός μονόδρομος για την εργατική τάξη.


Περικλής ΚΟΥΡΜΟΥΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ