Ζητάει και τα «ρέστα» η διοίκηση της Ναυτιλιακής Εταιρίας Λέσβου (ΝΕΛ), σχετικά με τα τεράστια ποσά που οφείλει προς το ΝΑΤ και συγκεκριμένα προς το Κεφάλαιο Ασφάλισης Επιβατών και Οχημάτων (ΚΑΕΟ), τα οποία έχει εισπράξει από τα εισιτήρια και τα έχει παρακρατήσει.
Σε δελτίο Τύπου, με την υπογραφή του προέδρου Αθ. Γιακαλή - πρόεδρος και στην προηγούμενη διοίκηση - απαντώντας σε σχετικό δημοσίευμα του «Ρ» στις 14 Σεπτέμβρη, παραδέχεται ότι η εταιρία οφείλει, αλλά επιρρίπτει τις ευθύνες στην προηγούμενη διοίκηση. Ενώ, σε ό,τι αφορά την εξόφληση των οφειλομένων - κατά το ΝΑΤ ανέρχονται σε τουλάχιστον 16 εκατομμύρια ευρώ - κάνει λόγο για «εξόφληση κάθε πραγματικής και μη αμφισβητήσιμης οφειλής»...
Βέβαια, το δελτίο Τύπου της ΝΕΛ δε λέει κουβέντα για το γεγονός ότι η ΔΟΥ Μυτιλήνης βεβαιώνει ότι «η επιχείρηση έχει ελεγχθεί μέχρι και τη χρήση του 1998 και τα επόμενα έτη είναι ανέλεγκτα. Οι καταστάσεις απόδοσης ασφαλίστρου υπέρ ΚΑΕΟ δεν έχουν καταβληθεί στην υπηρεσία μας». Ενώ προδιαγράφοντας ταυτόχρονα το μέλλον των εργαζομένων της εταιρίας μιλάει για ποσά που θα «εξευρεθούν μετά την εκκαθάριση». Σημειώνεται ότι σε διαδικασία εκκαθάρισης πήγαν η ΔΑΝΕ και η ROC, όμως οι εργαζόμενοι είναι απολυμένοι και τους οφείλονται μισθοί τουλάχιστον δύο χρόνων...
Αν ακόμα αναρωτιέται κανείς για το ποιος είναι ο καλύτερος σύμμαχος της ΠΑΣΚΕ στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, δεν έχει παρά να διαβάσει την προχτεσινή δήλωση του επικεφαλής της «Αυτόνομης Παρέμβασης» (ΣΥΝ), μετά τη συνάντηση της Συνομοσπονδίας με τον Γ. Αλογοσκούφη. Δήλωσε ο Αλ. Καλύβης: «Η κυβέρνηση επιχείρησε να δώσει ένα κλίμα συναίνεσης και διαλόγου, επιχειρώντας να εκτονώσει την αγωνιστικότητα των εργαζομένων». Και συμπλήρωσε ότι «με τη νεοφιλελεύθερη πολιτική που ασκείται από την κυβέρνηση, υπάρχει ριζική αντίθεση του συνδικαλιστικού κινήματος», τσουβαλιάζοντας προφανώς τον εργατόκοσμο στον ίδιο ντορβά με τη συμβιβασμένη ηγεσία του συνδικαλιστικού κινήματος.
Ισως, ο Αλ. Καλύβης, να ήταν σε άλλη συνάντηση. Τούτο, όμως, δεν ισχύει. Ηταν εκεί, είδε και άκουσε τον Χρ. Πολυζωγόπουλο να δηλώνει «παρών» στον επικείμενο νέο γύρο του διαλόγου για το Ασφαλιστικό, να μιλάει αόριστα για κινητοποιήσεις και αιτήματα - πείνας, να μειοδοτεί ακόμα και στο επίδομα θέρμανσης. Η συναίνεση χρειάζεται τουλάχιστον δύο και ο επικεφαλής της «Αυτόνομης Παρέμβασης» ξέρει καλά πως ο δεύτερος - και στην προχτεσινή συνάντηση - είναι συνολικά η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, την τακτική της οποίας δε χάνει ευκαιρία να λιβανίσει, προσφέροντας κάλυψη στον έτερο της «παρέας» και πρόεδρο της Συνομοσπονδίας.
Οχι. Ο Πουπάκης (ΔΑΚΕ) δεν εμφανίστηκε μετά τη συνάντηση. Και δικαιολογημένα. Αφού έχει τέτοιους συνεταίρους, τι παραπάνω να βγει να πει...
Βέβαια, δεν είπε μόνον αυτά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι όλ' αυτά γίνονται, επειδή επιβάλλονται από τους νόμους της αγοράς, την επιδιωκόμενη ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, κλπ., και, βέβαια - πάντα κατά τον κ. Ρουσόπουλο - θα οδηγήσουν σε βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών στους πολίτες.
Σε ό,τι αφορά στα πρώτα, δεν έχουμε την παραμικρή αμφιβολία. Αλλωστε, ο πραγματικός στόχος της κυβέρνησης βρίσκεται στην ακόμη μεγαλύτερη εξυπηρέτηση - και μέσω των ΔΕΚΟ - των κεφαλαιοκρατών (ξεπούλημα κερδοφόρων κομματιών, συμπράξεις με ιδιώτες, κλπ.). Και για να γίνει αυτό, χρειάζονται μέτρα, όπως αυτά του ΟΤΕ.
Σε ό,τι αφορά στο δεύτερο, όμως, δεν το καταλαβαίνουμε. Γιατί, δηλαδή, πρέπει να σφαγιαστούν τα εργασιακά και οικονομικά δικαιώματα των εργαζομένων στις λεγόμενες ΔΕΚΟ και, ιδιαίτερα, των όποιων θα προσλαμβάνονται από δω και πέρα σ' αυτές, για να βελτιωθούν οι παρεχόμενες υπηρεσίες τους;
ΠΕΣ ΠΕΣ, θα το πιστέψει τελικά και η ίδια ότι ... αγωνίζεται ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης και ...υπερασπίζεται τα δικαιώματα των εργαζομένων.
Για την πλειοψηφία της ΓΣΕΕ μιλάμε, η οποία έσπευσε χτες να βγάλει ανακοίνωση και να κατακεραυνώσει τις προτάσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).
«Η ΓΣΕΕ απορρίπτει κατηγορηματικά αυτές τις "συνταγές" και τις πολιτικές, γιατί αντιστρατεύονται τα συμφέροντα της κοινωνίας», σημειώνει η ανακοίνωση και συμπληρώνει: «Το ανησυχητικό και το νέο δεν είναι αυτές καθαυτές οι προτάσεις του ΔΝΤ, αλλά το ότι βρίσκουν αποδέκτες στα κυβερνητικά αυτιά, γιατί κινούνται στην ίδια πολιτική γραμμή».
Εντάξει, να δεχτούμε το «ανησυχητικό», αλλά το «νέο», πού το είδε; Τα ίδια έλεγε το ΔΝΤ και τα προηγούμενα χρόνια και έβρισκαν εξίσου αποδέκτες στα τότε κυβερνητικά αυτιά.Τότε, όμως, η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ δεν έλεγε κουβέντα, υπηρετώντας τις ...αξίες του κυβερνητικού συνδικαλισμού...